تهران- ایرنا- رییس اداره توسعه ورزش‌های همگانی اداره کل تربیت بدنی سازمان امور دانشجویان گفت: فقط ۵۱ درصد جمعیت بالای ۱۵ سال در ایران ورزش می‌کنند و بیش از ۵۹ درصد مردم ایران دچار وزن بالا و چاقی هستند.

به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه و آموزش ایرنا، شهناز روزبهانی، در مقاله ای که یک نسخه از آن در اختیار ایرنا قرار گرفت، به بررسی نقش ورزش های همگانی در برون رفت از اثرات مخرب ویروس کرونا پرداخته است.

وی منبع ارقام ارائه شده در مقاله را بر اساس نتایج آمارگیری مرکز آمار ایران از فرهنگ رفتاری خانواده‌ها ذکر کرد. 

در این مقاله آمده است: تربیت بدنی و ورزش جزو لاینفک تعلیم و تربیت و وسیله ای برای رسیدن به سلامت جسمی و روحی افراد محسوب می شود که با مفاهیمی مانند تندرستی، بهداشت، رشد فردی، اجتماعی و سلامت روحی افراد جامعه مرتبط است. توسعه تربیت بدنی و ورزش به عنوان زمینه ساز تأمین و تربیت نیروی انسانی سالم و تندرست، بخشی از برنامه های توسعه ملی به شمار می رود و در این راستا توسعه ورزش دانشگاهی نقش مؤثری در توسعه دیگر مؤلفه های ورزش یعنی ورزش همگانی، قهرمانی، حفظ و توسعه سلامت جسمی و روانی دانشجویان و کارکنان دارا است. ورزش می تواند به عنوان ابزاری بسیار موثر و کارآمد و در عین حال ابزاری کم هزینه در جهت تحقق اهداف مربوط به توسعه به کار گرفته شود.

این مقاله می افزاید: توجّه به ورزش‌های‌همگانی و تفریحات‌سالم یکی از نیازهای همه آحاد جامعه به ویژه قشر فرهیخته و آینده‌ساز دانشگاهی است. ورزش تربیتی و همگانی، پایه و اساس ورزش قهرمانی و بستر مناسبی برای انتخاب و پرورش استعدادهای ورزشی در بین جوانان و دانشجویان محسوب می شود. ورزش دانشگاهی به عنوان بخشی از فرایند ورزش تعلیم و تربیتی، در پی آن است که با فراهم آوردن زمینه های لازم و ایجاد محیط و فرصت مناسب، دانشجویان را در موقعیت های تفریحی و رقابتی سالم قرار دهد. اهمیت و ضرورت ورزش دانشجویی در نظام عالی کشور همواره مورد توجه مسوولان قرار دارد ولی به علت نبود شرایط و بستر مناسب، رسیدن به اهداف کلان و استراتژیک با نگرانی‌هایی همراه است. بنابراین ضروری است با اتخاذ سیاست‌ها و اجرای شیوه‌های مناسب، بسترهای‌ لازم برای عینیت‌بخشی بر مبنای مدیریت علمی، هم راستا با بهره گیری از تجربیات کشورهای موفق و پیشگام در این عرصه، شرایط لازم برای موفقیت ورزش دانشجویی فراهم شود.

چند درصد زنان و مردان چاق هستند

روزبهانی در بخش دیگری از نتایج تحقیقات خود در این مقاله آورده است: بر اساس نتایج آمارگیری مرکز آمار ایران از فرهنگ رفتاری خانواده ها، فقط ۵۱ درصد جمعیت بالای ۱۵ سال در ایران ورزش می کنند. بیش از ۵۹ درصد مردم ایران دچار وزن بالا و چاقی هستند و جالب اینجاست که روستاییان نیز آماری نزدیک به آمار شهرنشینان در افزایش وزن دارند. همچنین بر اساس آمارها، ۶۴ درصد زنان و ۴۷ درصد مردان دچار کم تحرکی هستند. با توجه به آمار ذکر شده به این نکته می رسیم که تغییرات زیادی در سبک زندگی ایرانیان ایجاد شده است.

کارشناس ورزش های همگانی اداره کل تربیت بدنی سازمان امور دانشجویان در ادامه این مقاله نوشته است: با شیوع ویروس کرونا و قرار گرفتن ورزش به عنوان یک فعالیت پرخطر، تحرک، پویایی و نشاط در همه آحاد جامعه کمتر از قبل شده و بروز عواملی مانند کاهش عملکرد سیستم ایمنی بدن، فشارخون، افزایش وزن و چاقی، چربی خون و کبد چرب، افسردگی، کاهش قوای عضلانی و رواج بیماری های قلبی و عروقی، بیشتر از قبل رایج شده است. تغییر در سبک زندگی فعال با بهره گیری از شیوه های متنوع و هوشمند تمرینات ورزشی در سطح دانشگاه ها برای مواجهه با شرایط بحران اجتناب ناپذیر است.

بر اساس یافته های این مقاله، پیشگیری، کنترل و مبارزه با بیماری پاندمیک کرونا، مستلزم پیش بینی برنامه‌ های خلاق با بهره گیری از منابع انسانی در حوزه تربیت بدنی کشور است. از این رو، باید با هدف بازنگری و بازبینی در الگو و سبک زندگی دانشگاهیان، جهت حفظ و تأمین سلامت جسمانی و روانی برای رویارویی یا مواجهه با بحران کرونا و ارایه برنامه های عملیاتی برای برون رفت از اثرات مخرب کرونا، مسابقات همگانی را با شکل و شیوه جدید در دانشگاه ها به صورت مجازی برگزار کرد. هدف اصلی از این فعالیت ها و برنامه ها، افزایش کیفیت شیوه های زندگی، افزایش میزان تفریح، شادابی، ارتقای بهداشت و سلامتی افراد با تأکید بر برنامه های گوناگون ورزشی پیشنهاد می شود. غنی سازی اوقات فراغت با هدف کسب، حفظ و ارتقای سلامت جسمی، نشاط بدون محدودیت سنـی، جنسی و با تأکید بر ویژگی‌هایی چون علایق، ارزان، در دسترس بودن و بدون نیاز به مربی حتی داور خاص که می‌تواند به نشاط و شادابی همچنین پرورش قوای فکری افراد به ویژه دانشجویان کمک کند.

ورزش های پرکاربرد در خانه

این مقاله می افزاید: بهبود مسایل ارتباطی از جمله ایجاد گروه‌های اجتماعی، اطلاع‌رسانی از فعالیت‌های ورزشی جدید و بهره‌گیری از رسانه‌های جمعی، نقش مهمی در ماندگاری فرهنگ اوقات‌ فراغت ورزشی در پی شیوع ویروس کووید-۱۹ دارد. بنابراین می توان با تشکیل گروه هایی در فضای مجازی و اشتراک گذاری تجربیات دانشجویان با یکدیگر نسبت به غنی سازی اوقات فراغت در این ایام اقدام کرد. ورزش در خانه با وجود فاصله گذاری اجتماعی و رشته هایی مانند شطرنج مجازی، پرتاب با توپ تنیس روی میز، پرتاب دارت، دوچرخه سواری، آمادگی جسمانی، طناب زنی، کاراته، ووشو و تکواندو به صورت اجرای فرم، روپایی فوتبال، فریزبی، بازی های الکترونیکی، هوش مصنوعی نمونه هایی از فعالیت های قابل اجرا در ایام کرونایی محسوب می شود.

رییس اداره توسعه ورزش های همگانی اداره کل تربیت بدنی سازمان امور دانشجویان در بخش پایانی این مقاله تاکید کرده است: با توجه به جدید بودن سبک برگزاری این مسابقات(آنلاین و مجازی) مشکلات عدیده ای در برگزاری وجود خواهد داشت. حضور نیافتن دانشجویان در دانشگاه و دسترسی مستقیم نداشتن به قوانین و مقررات موجب کندی کار می شود. در صورت ادامه وضعیت کشور در خصوص بحران کرونا با ارسال پیامک به دانشجویان اطلاع رسانی لازم در خصوص نحوه برگزاری مسابقات، ارسال ویدیوها و حتی داوری به صورت مجازی می توان اقدام کرد. با توجه به امکانات محدود دانشجویان در خانه، اجرای حرکات کششی و تقویتی، تمرینات بدنسازی بدون دستگاه، حرکات ساده ورزشی و سایر موارد را می توان در سامانه های آموزشی جهت بهره برداری دانشگاهیان پیش بینی کرد. در شرایطی که توجهات از ورزش قهرمانی و حرفه ای به سمت ورزش همگانی سوق پیدا کرده، برای حمایت از ورزش همگانی و توجه ویژه به ورزش از طریق زیرساخت های الکترونیکی و فضای مجازی، با تلاش دانشگاهیان و داوطلبین ورزشی مغتنم است.