به گزارش ایرنا، ۲۴ اسفند ماه جاری بود که دانشگاه علوم پزشکی مازندران از مثبت شدن تست ۲ زوج قائمشهری به ویروس کرونای جهش یافته انگلیسی خبر داد و اعلام کرد که آنها از طریق میزبانی از مهمانان قزوینی خود با این ویروس درگیر شدند.
بلافاصله رییس دانشگاه علوم پزشکی مازندران اعلام کرد که تمامی اطرافیان این ۲ مبتلا در حال بررسی برای جلوگیری از سرایت ویروس به افراد و مناطق دیگر استان هستند و موارد مشکوک در قرنطینه خانگی به سر می برند ، اما کمتر از ۴۸ ساعت بعد یعنی در روز ۲۶ بهمن اعلام شد که سه نفر دیگر نیز به این ویروس جهش یافته مبتلا شدند و تعداد مبتلایان به پنج نفر رسید که به همین تعداد نیز ختم نشد و روز ۲۷ بهمن شمار مبتلایان به ۱۳ نفر رسید.
حال کمتر از یک هفته و در ظرف پنج روز نه تنها آمار مبتلایان به ویروس کرونای جهش یافته انگلیسی نه تنها ۱۵ برابر روز نخست ورود رسمی این ویروس شده است، بلکه اکنون در پنج نقطه استان مازندران تایید شده است.
دانشگاه علوم پزشکی مازندران در تازه ترین گزارش خود اعلام کرد که شمار مبتلایان به ویروس کرونای جهش یافته در مازندران به ۳۰ مورد رسیده است و در شهرهای قائمشهر ، نور، آمل ، بابل و ساری دیده شد.
دکتر سید عباس موسوی رییس این دانشگاه به قدرت سرایت این ویروس اشاره کرد و گفت: مورد مبتلا به این ویروس در شهرستان نور در کمترین زمان منجر به ابتلای ۱۲ نفر از اطرافیانش به این ویروس شد که نشان از قدرت سرایت این ویروس می دهد.
اما شاید مهم تر از مسئله شیوع ویروس کرونای جهش یافته، زمان همه گیری آن در استان مازندران باشد که در پرترافیک ترین و شلوغ ترین زمان سال قرار دارد. پروتکل های بهداشتی در مازندران این روزها به واسطه قرار گرفتن در آستانه نوروز و خریدهای شب عید که باعث تجمع مردم در خیابان ها و اماکن عمومی شده به شدت کاهش یافته است.
مشاهدات خبرنگار ایرنا و همچنین گزارش مردمی نشان از کاهش محسوس فاصله گذاری اجتماعی در بازارها و اماکن عمومی مازندران دارد و در این شبها برخی دورهمی های خانوادگی و دوستانه میان مردم استان نیز آغاز شده است که منجر به نگرانی مسئولان درمانی استان شده است.
خلع سلاح بدموقع مازندران در برابر کرونا
بسیاری کاهشی شدن پروتکل های بهداشتی و فاصله گذاری اجتماعی و همچنین عادی انگاری عمومی را ناشی از تغییر رنگ بندی کرونایی استان و برداشته شدن تقریبا تمامی محدودیت ها می دانند به طوری که معاون بهداشتی دانشکاه علوم پزشکی مازندران چندی پیش درگفت و گو با خبرنگار اظهار داشت که این استان در بدترین زمان وشرایط با تغییر الگوی رنگ بندی مواجه شد.
دکتر قاسم اویس در واکنش به برداشتن ممنوعیت سفر به مازندران براساس رنگ بندی زرد این استان که در تازه ترین پایش وزارت بهداشت منتشر شد، اظهار داشت: مازندران در بدترین زمان سال و فصل اوج مسافرت به رنگبندی کمخطر بازگشته است که میتواند برای پس از نوروز این استان را با چالشهای جدی مواجه کند.
وی این مسئله را توام با خوشحالی و نگرانی برای استان دانست و توضیح داد: با وجود اینکه عادی شدن شرایط کرونایی استان و خروج از موج همهگیری یک موفقیت و خوشحال کننده است اما متاسفانه مازندران در بدترین شرایط و زمان سال از محدودیتهای کرونایی که توانست استان را از موج سوم نجات دهد، خارج شد.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مازندران همزمانی تغییر رنگ بندی مازندران به زرد و آبی در آستانه نوروز و ورود کرونای جهش یافته انگلیسی را هشدار دهنده توصیف کرد و گفت: دور نمای رفتار اجتماعی و موقعیت استان در کرونا بسیار نگران کننده است.
مسافران و سیل جدید نگرانی های کرونایی
همان طور که در اظهارات معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مازندران مشاهده می شود، نه تنها مازندران در این روزها باید نگران عادی انگاری مردم خود باشد، بلکه نگرانی بزرگ تر نیز در راه بوده و آن مسافرت نوروزی به این استان گردشگر پذیر است ، نگرانی ای که از همین الان شیپورش نواخته شده زیرا تازه ترین گزارش پلیس راه استان مازندران حاکی از افزایش سفر به این استان در روزهای اخیر است که می تواند مازندران را با سرعت بیشتری وارد موج چهارم کرونا کند.
رییس پلیس راه مازندران از باز بودن تمامی راههای اصلی ، فرعی و روستایی استان خبر داد و گفت که بررسی های انجام شده از طریق سامانه تردد شمار نشان می دهد که روند ورورد به استان مازندران در حال افزایش است.
سرهنگ علیرضا قدمی تغییر رنگ بندی شهرستان های مازندران را یکی از عوامل افزایش تردد ورودی به استان دانست و در عین حال بیان داشت : این در حالی است که بر اساس هشدار دانشگاه علوم پزشکی خطر ویروس کرونا و نوع جهش یافته انگلیسی آن تهدید جدی علیه مردم این خطه است.
البته این مساله پیشتر نیز قابل پیش بینی بود چرا که تعطیلی نوروزی و خانه نشینی یک ساله مردم همراه با کاهش محدودیت های کرونایی در استان های شمالی فرصتی برای مردم جهت مسافرت و همچنین عادی انگاری ایجاد خواهد کرد. فرصتی که به اعتقاد بسیاری از مجموعه درمان و همچنین شهروندان مازندرانی نه تنها زمینه را برای ورود استان به موج چهارم فراهم می کند، بلکه با توجه به شیوع ویروس کرونای انگلیسی این روند را سرعت می بخشد.
سفر رسمی علاج درمان مازندران
آن سوی سکه کاهش محدودیت های تردد و مسافرت به مازندران محدودیت های استانی است که در مازندران وضع شده تا شاید علاجی برای جلوگیری از عادی انگاری ها و فرار از پروتکل های بهداشتی باشد. برای مثال طبق اعلام رسمی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی مازندران سفر نوروزی به این خطه و اقامت در اماکن غیررسمی و چادرخوابی ممنوع است و مسافران برای چنین شکلی از مسافرت وارد مازندران نشوند.
همچنین ستاد مقابله با کرونای مازندران مصوب کرده است که در ایام نوروز تمامی پارک ها، تکایا، مساجد، شبستان ها و دیگر اماکن غیر رسمی برای اقامت مسافران بسته است تا این محدودیت ها راهی برای جلوگیری از همه گیری بیشتر ویروس کرونا و پایبندی مردم به خصوص مسافران به پروتکل های بهداشتی باشد.
علاوه بر این ، به نظرمی رسد صنعت گردشگری مازندران نیاز اساسی به چرخش به سمت گردشگرپذیری به جای مسافر پذیری دارد و شاید محدودیت های کنونی از جمله ممنوعیت چار خوابی آغازی برای این انحراف چندین دهه ای باشد که همواره صنعت توریست استان را رنجانده است.
البته طرف دیگر مسئله ویلاهای استیجاری شخصی است که همواره رقیبی جدی برای تاسیسات گردشگری استان بوده که نه تنها هیچ چیزی به درآمد استان نمی افزاید، بلکه مدیریت گردشگری را نیر با چالش مواجه کرده است. همین ویلاخوابی نیز می تواند به طور جدی در کاستن از مدیریت ویروس کرونا مانع شود، ویروسی که اکنون بیش از هر زمان دیگر سریع تر و خطرناک تر منتقل می شود و جان مردم را در معرض مرگ قرار می دهد.
طبق آخزین آمار علوم پزشکی مازندران و بابل ، ظرف ۲۴ ساعت گذشته تعداد ۹۹بیمار مشکوک به کرونا در بیمارستان های استان بستری شدند و مجموع بستری شدگان استان به عدد ۵۰۸ رسید.