به گزارش روز جمعه ایرنا، پژوهشگران از مطالعه حلقه های درختان بلوط به این نتیجه رسیده اند که از پنج سال پیش بدترین خشکسالی قاره سبز طی ۲ هزار سال اخیر آغاز شده است.
تارنمای شبکه دویچه وله آلمان در این رابطه نوشت: گروهی از پژوهشگران به سرپرستی «اولف بونتگن» از دانشگاه کمبریج در مجله تخصصی «نیچر ژئوساینس» از بدترین خشکسالیهای قاره اروپا در ۲۰۰۰ سال اخیر سخن گفتهاند. آنها به گرایشی طولانی مدت به خشکی در این قاره پی بردهاند که به گفته آنها از سال ۲۰۱۵ به بعد شتاب گرفته است.
پژوهشگران دانشگاه کمبریج که در تحقیقاتشان برای مقایسه از حلقههای کُنده بلوطهایی که قدمت آنها به ۲ هزار و ۱۱۰ سال و دوران رومیان باستان میرسد، بهره گرفتهاند، میگویند تغییرات اقلیمی به این معنا نیست که همه مناطق خشک میشوند. به گفته آنها در برخی مناطق حتی ممکن است اقلیم مرطوبتر و سردتر شده باشد اما خطر دورههای شدید خشکسالی یا گرما بیشتر میشود.
این تغییرات بر اساس پژوهش میتوانند در مجموع پیامدهای ویرانگری برای کشاورزی، اکوسیستم و انسانها در پی داشته باشد. بر این اساس از سال ۲۰۱۵ تا کنون دورههای خشکسالی و گرمای شدید به ویژه در اروپای مرکزی مشاهده شده است.
برای این تحقیقات، پژوهشگران ۱۴۷ درخت بلوط کهن را بررسی کردند. آنها در کنار این دسته، از درختان بلوط زنده هم بهره گرفتند. بلوطهای زنده از جمهوری چک و از ایالت بایرن آلمان آورده شدند. در آزمایشها برای نتیجهگیری در مورد میزان آب و تاثیر گرما، ایزوتوپهای کربن و اکسیژن ۲۷ هزار و ۸۰ حلقه رشد درختان بلوط مورد بررسی قرار گرفت.
برای پژوهشگران در طی این تحقیقات این گرایش مشخص شد که به طور کلی اقلیم در اروپا به تدریج به سوی خشک شدن میرود. در نقطه مقابل این گرایش تابستانهای به ویژه مرطوب در سالهای حدود ۲۰۰، ۷۲۰ و ۱۱۰۰ میلادی مشاهده شد. طبق این تحقیقات تابستانهای به شدت خشک را مربوط به سالهای حدود ۴۰، ۵۹۰، ۹۵۰ و ۱۵۱۰ است.
طی سال های اخیر گرمای شدید اروپا با کمبود باران همراه بوده است. در این سالها نه تنها شهروندان از پیامدهای بهداشتی این وضعیت رنج برده اند و نظامهای درمانی و بازدهی نیروی کار تحت تاثیر آن قرار گرفته، بلکه محصولات کشاورزی نیز به سختی آسیب دیده است به طوری که کشاورزان در سراسر قاره به دلیل کاهش محصولات کشاورزی، از ورشکستگی هراسانند. مرکز پژوهشهای مشترک اتحادیه اروپا پیشبینی کرده که در آینده میزان و شدت خشکسالی افزایش خواهد یافت.