تاریخ انتشار: ۸ فروردین ۱۴۰۰ - ۰۸:۰۹

ساری – ایرنا – نگاهی به رخدادهای مهم مازندران در سالی که پشت سر گذاشته شد نشان می‌دهد که تقریبا تمام رخدادها زیر سایه کرونا قرار گرفته‌اند و یک سال با تمام اجزای اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی‌اش زیر سایه کرونا گذشت.

به گزارش ایرنا، سال ۱۳۹۸ برای مازندران با سیل آغاز شده بود و با کرونا تمام شد. اما آن‌چه که سال ۱۳۹۹ را از تمام سال‌های پیش از آن متمایز می‌کند سایه انداختن ویروس کرونا بر تمام ابعاد زندگی و جامعه است. کرونا فقط یک ماه از تقویم ۱۳۹۸ را در اختیار خود گرفته بود و در سال ۱۳۹۹ با این که تصور می‌شد این ویروس نهایتا چند ماه مهمان جهان است و با گرم شدن هوا از بین می‌رود، تمام شب‌ها و روزهای تقویم را در سیطره خود گرفت. بر همین اساس نیز به خبرهای هر روزی از تقویم سال ۱۳۹۹ نگاهی بیندازیم رد پای کرونا در آن دیده می‌شود و بیشترین حجم خبرهای رسانه‌ای نیز به کرونا اختصاص داده شده است.

سال ۱۳۹۹ را می‌توان سال سیاه کرونا نامید. اما صرف‌نظر از تمام رویدادهای کرونایی که پررنگ‌ترین و برجسته‌ترین و تلخ‌ترین اتفاق‌ سال گذشته بود، رویدادهای دیگری نیز رقم خوردند و در تقویم خاطرات مازندران ثبت شدند که به رسم رسانه‌ای در پایان هر سال، برخی از این رویدادها را مرور می‌کنیم:

فروردین ؛ حوادث طبیعی در پس شوک کرونا  

مازندرانی‌ها آخرین سال تقویم یکهزار و سیصدی خود را مانند تمام ایرانی‌ها با کرونا آغاز کردند و عمده خبرهای این ماه به کرونا ارتباط دارد. اما یک دغدغه کرونایی متفاوت هم داشتند؛ سفرهای نوروزی. با وجود این که در اسفند ۱۳۹۸ تأکید شده بود از سفرهای نوروزی بویژه به مازندران خودداری شود، اما مسافران زیادی وارد این استان شدند. روندی که تقریبا تا پایان سال نیز ادامه یافت و جز در مقطعی خاص، جلوگیری قاطعانه‌ای از آن صورت نگرفت.

هنوز ۲۴ ساعت از آغاز سال ۱۳۹۹ نگذشته بود که در بین انبوه خبرهای کرونایی، خبر رانش کوه در روستای پیت‌سرا از توابع سوادکوه رسانه‌ای و تصویر این رانش در فضای مجازی منتشر شد. این حادثه به چندین واحد مسکونی و چند دستگاه خودرو خسارت زد، اما تلفات جانی نداشت. سوم فروردین هم پیت‌سرا یک بار دیگر چنین حادثه‌ای را تجربه کرد. رانش زمین ۲۳ فروردین هم به راه چند روستای ساری خسارت زد.

در نخستین روز بهار رئیس سابق دانشگاه علوم پزشکی بابل قربانی کرونا شد و مسئول اداری معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بابل نیز جان باخت. شرایط کرونایی بابل روز به روز بحرانی‌تر می‌شد. در دومین روز سال نظام پزشکی بابل خواستار اعلام وضعیت فوق‌العاده در این شهرستان شد، اما فرماندار بابل اعلام کرد که وضعیت فوق‌العاده در بابل ضرورت ندارد.

تعطیلی واحدهای صنفی مازندران تا ۱۵ فروردین باعث شده بود که نوروز ۱۳۹۹ تصویری متفاوت از بازارهای مازندران در نوروز رقم بخورد. میراث فرهنگی و گردشگری نیز مراکز پذیرایی که پذیرش مسافر داشتند را پلمب می‌کرد.

بارندگی‌های بهاری سبب شد که چهارم فروردین با بالا آمدن آب رودخانه سیاهرود، راه ارتباطی ۱۵ روستای جویبار قطع شود. این بارندگی در ارتفاعات به صورت برف بود و نخستین برف سال ۱۳۹۹ را ثبت کرد. ۲۳ فروردین نیز یک بار دیگر برف ارتفاعات مازندران را سفیدپوش کرد.

فشار کرونا بر مازندران سبب شد که استاندار مازندران برای هر شهرستان یک بازرس ویژه کرونا منصوب کند و دانشگاه علوم پزشکی نیز در پنجمین روز سال برای دریافت کمک‌های مردمی شماره حساب منتشر کند. همزمان با اقدامات مقابله با کرونا و بسیاری از گام‌های مردمی برای تأمین ملزومات بهداشتی بیمارستان‌ها و خانواده‌ها، سفرهای مستمر به مازندران نیز کماکان ادامه داشت و سبب شده بود که ورودی برخی شهرستان‌ها، شهرها و روستاها در برخی روزها بسته شود.

از هفته دوم فروردین نیز طرح فاصله‌گذاری اجتماعی در برخی نقاط مازندران آغاز شد. دهم فروردین اعلام شد میزان تردد در ورودی جاده‌های مازندران ۷۶ درصد کاهش یافت. به مرور نیز از تعداد بیماران بستری شده در بیمارستان‌های مازندران کم شد و مازندران در مسیر خروج از پیک اول کرونایی قرار گرفت.

کرونا در فروردین نخستین ضربه‌های مهلک خود بر اقتصاد مازندران را زد و بر اجزای گوناگون اقتصاد این استان از گردشگری و فرهنگ و هنر تا شیلات، حمل‌ونقل، صنعت، دامپروری و کشاورزی آسیب‌های عمیقی وارد کرد. این موضوع سبب شد که بر تعداد بیکاران استان و متقاضیان دریافت بیمه بیکاری نیز افزوده شود. ۱۱ فروردین نیز اعلام شد که تعطیلی مازندران تا ۲۲ فروردین تمدید شد.

۱۲ فروردین برنامه‌ریزی‌های گسترده‌ای برای جلوگیری از برپایی مراسم هر ساله سیزده‌به‌در در نظر گرفته شد که نتیجه‌بخش هم بود. در همین روز زلزله ۳.۴ ریشتری کوهی‌خیل جویبار را لرزاند. اجرای برنامه‌های پیشگیرانه از سیزده‌به‌در باعث شد که متفاوت‌ترین سیزده‌به‌در رقم بخورد و طبیعت تقریبا خالی از خانواده‌ها باشد. اما چهاردهم فروردین هزاران خانواده در نقاط مختلف مازندران فرصت را غنیمت شمردند و در غیاب گشت‌ها و مأموران به جای سیزده‌به‌در به طبیعت رفتند.

با آغاز فصل کشاورزی، نگرانی‌هایی درباره حضور کشاورزان در زمین‌های کشاورزی و احتمال شیوع کرونا مطرح شد. به همین دلیل حضور کارگران غیربومی کشاورزی در مازندران ممنوع اعلام شد. ۱۹ فروردین رانش کوه در محور سوادکوه سبب بسته شدن مسیر جنوب-شمال شد. در همین روز رانش کوه محور هراز را هم بست.

یکی از اتفاقات عجیب در فروردین ۱۳۹۹ برای مازندران مرگ ۲۵ نفر طی یک ماه بر اثر مصرف الکل با باور پیشگیری از ابتلا به کرونا بود. استاد حسن انوشه پژوهشگر برجسته ادبیات و یکی از چهره‌های سرشناس دانشنامه‌نویسی ایران ۲۳ فروردین درگذشت. در همین روزها نیز دانشنامه مازندران و تبرستان که زنده‌یاد انوشه مدت کوتاهی مسئولیت گروه تدوین آن را به عهده داشت، به سرپرستی جهانگیر نصری اشرفی پس از حدود ۱۰ سال تلاش گروهی، منتشر شد.

سرریز سد شهید رجایی ساری برای دومین سال پیاپی روز ۲۸ فروردین نوید سالی پرآب را به کشاورزان داد. در هفته پایانی فروردین هر چند که دو بیمارستان آمل از لیست پذیرش بیماران کرونایی خارج شد، اما با کاهش رعایت پروتکل‌ها و فاصله‌گذاری‌ها پس از باز شدن بازار مازندران، نگرانی‌ها بابت آغاز پیک دوم بیشتر شد و زنگ خطر برگشت موج دوم کرونا به مازندران به صدا در آمد.

اردیبهشت ؛ سراب پایان کرونا

با آغاز دومین ماه سال، با لغو محدودیت‌های کرونایی سفر، نگرانی‌ها بابت افزایش سفرها به مازندران نیز بیشتر شد. تا جایی که اعلام شد با برداشته شدن محدودیت‌ها میزان ورود خودروها به مازندران ۸۱ درصد افزایش یافت. به همین دلیل در نخستین روز اردیبهشت ایرج حریرچی معاون وزیر بهداشت به مازندران آمد و در جلسه استانی ستاد مقابله با کرونا بار اعلام کرد که مردم به مازندران سفر نکنند و استاندار مازندران نیز تأکید کرد که مازندران شرایط پذیرش مسافر را ندارد.

با نزدیک شدن به ماه رمضان برنامه‌ریزی‌هایی برای ممنوعیت و محدودیت برگزاری مناسک مرسوم ماه رمضان در مساجد و تکایا و اماکن مذهبی انجام شد. تعطیلات میانی و پایانی ماه رمضان هم تکرار چالش مسافرپذیری مازندرانی‌ها در دوران کرونا بود.

سرا

دوم اردیبهشت قطار محلی مازندران پس از حدود ۵۰ روز توقف تردد به دلیل شرایط کرونایی آغاز به کار کرد. از همین روز نیز اعلام شد که روند بستری بیماران کرونایی در بیمارستان‌های بابل صعودی شد. در سایر نقاط استان آمارها روندی با ثبات را طی می‌کردند و تا حدودی نیز کاهشی بودند. اما شرایط خاص مازندران سبب شد که نام این استان از ۱۷ اردیبهشت از فهرست استان‌های وضعیت عادی کرونایی خارج شود.

سوم اردیبهشت یک فروند هواپیمای آموزشی متعلق به نیروی انتظامی در سلمانشهر به دلیل شرایط جوی و کاهش دید خلبان سقوط کرد که هر دو سرنشین آن جان باختند. هشتم اردیبهشت وقوع سیلاب در کلاردشت سبب تخریب چند پل شد. ۲۸ اردیبهشت نیز تندباد ۷۰ کیلومتری بخش‌هایی از مازندران را درنوردید.

انتصاب حسن اسحاقی به عنوان مدیرکل شیلات مازندران و سردار مرتضی میرزایی به عنوان فرمانده انتظامی مازندران نیز از رویدادهای مهم اداری استان در دومین ماه سال بود. صعود تیم هورسان رامسر به لیگ برتر والیبال هم مهم‌ترین خبر ورزشی مازندران در اردیبهشت را رقم زد. با نزدیک شدن به پایان اردیبهشت نشانه‌هایی از آغاز پیک دوم نیز در مازندران مشاهده شد.

خرداد؛ افتتاح طرح‌های راهسازی و تشکیل سازمان پسماند

در نخستین روز خرداد پس از چند ماه تعطیلی زیرساخت‌های گردشگری مازندران، بازگشایی این اماکن و زیرساخت‌ها با رعایت پروتکل‌های بهداشتی آغاز شد. همچنین با این که اعلام شده بود برای تعطیلات عید فطر هیچ به منظور جلوگیری از ورود مسافران خدماتی در سواحل ارائه نمی‌شود و طرح‌های سالمسازی برپا نخواهند بود، اعلام شد که ۵۰۰ ناجی غریق برای این تعطیلات در سواحل مازندران مستقر خواهند شد. در تعطیلات عید فطر با وجود همه تأکیدها مبنی بر پرهیز از سفر به مازندران، میزان سفرها فقط ۳۰ درصد کاهش یافت.

محبوبه امینی از اعضای کادر آزمایشگاه شبکه بهداشت فریدونکنار نیز در نخستین روز خرداد به جمع شهدای سلامت مازندران پیوست. مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی مازندران در همین روز اعلام کرد که پروژه جداسازی محوطه کاخ صفی‌آباد آغاز شد.

چهارم خرداد تندبادی با سرعت ۱۰۰ کیلومتر بر ساعت از مازندران عبور کرد و به بیش از ۱۵۰ واحد مسکونی، برخی تاسیسات و زیرساخت‌ها از جمله شبکه برق در غرب استان خسارت زد. بهره‌برداری از باند جدید فرودگاه رامسر در پنجمین روز خرداد با حضور محمد اسلامی وزیر راه و شهرسازی پس از سال‌ها طول کشیدن اجرای این پروژه، یکی از اتفاقات مهم زیرساختی مازندران در خرداد بود. در همین روز زلزله ۳.۷ ریشتری شهرستان نوشهر را لرزاند.

در این ماه افتتاح پارک بانوان ساری حاشیه‌هایی را به همراه داشت. تغییر کاربری این پارک و عمومی شدن آن در لحظه افتتاح به دلیل مشرف بودن بناهای مجاور و مطرح شدن پرونده تخفیف ۶۰ میلیارد تومانی شهرداری ساری به یک برج برخی از این حواشی بودند.

طرح ساماندهی سواحل مازندران از ۱۵ خرداد به طور رسمی آغاز به کار کرد و در نخستین روز آغاز فعالیت طرح‌های سالمسازی دو مسافر تهرانی در دریای مازندران غرق شدند. سه روز بعد هم به دلیل واژگون شدن یک قایق در آببندان روستای دونه‌سر بابل، چهار جوان غرق شدند و جان باختند.

۲۲ خرداد با حضور وزیر راه و شهرسازی ۶ کیلومتر دیگر از پروژه چهارخطه محور هراز (آمل به تهران ) بهره‌برداری شد و به زیر بار ترافیک رفت. در این ماه با حضور ویدئوکنفرانسی رئیس‌جمهور ۹۲ کیلومتر بزرگراه و راه اصلی در مازندران با اعتبار ۱۵۰۰ میلیارد ریال زیر بار ترافیک رفت که افتتاح ۱۷ کیلومتر از پروژه چهارخطه شدن محور ساری-تاکام پس از دو دهه بلاتکلیفی بخشی از این افتتاح ویدئوکنفرانسی بود.

تشکیل سازمان مدیریت پسماند در استان نیز یکی از خبرهای مهم اداری استان در این ماه بود. البته در همین ماه بازگشت زباله‌ها به ساحل محمودآباد یک بار دیگر خبرساز شد.

پس از تعطیلات عید فطر رعایت پروتکل‌های بهداشتی در مازندران به شکل چشمگیری کاهش یافت و حضور مسافران در این استان نیز به این روند دامن زد. ضمن این که تعطیلی تالارها و سالن‌های عروسی نیز عروسی‌ها را به خانه‌ها کشاند تا سرعت شیوع کرونا در مازندران دوباره بیشتر شود و مازندران روی موج صعودی کرونا قرار بگیرد.

برگزاری نخستین نمازجمعه ساری پس از شیوع کرونا در ۳۰خرداد، انتخاب مازندران به عنوان استان برتر در پویش ملی «کتاب در خانه»، معرفی برگزیدگان هشتمین جشنواره مطبوعات مازندران بعد از چند ماه تأخیر و برگزاری انتخابات هیأت مدیره خانه مطبوعات مازندران در ۲۷ خرداد نیز برخی از رخدادهای فرهنگی استان در این ماه بودند.

تیر ؛ رنگ قرمز کرونایی بر گرمای کم سابقه 

ماه تیر که با خورشیدگرفتگی ۴۸ درصدی و گرمای شدید هوا در هفته نخست این ماه همراه بود، به دلیل آغاز پیک دوم کرونا در مازندران به یکی از ماه‌های بحرانی کرونا برای این استان تبدیل شد. افزایش دمای هوا سبب شد که از همان هفته نخست میزان مصرف برق در مازندران به وضعیت قرمز برسد.

در این ماه همزمان با رونق گرفتن وضعیت بورس تهران، تب و تاب خرید سهام در بورس بین مازندرانی‌ها هم بالا گرفت. دومین هتل پنج ستاره مازندران نیز ۱۲ تیر با حضور وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در بابلسر به بهره‌برداری رسید.

از میانه‌های تیر شرایط کرونایی مازندران برجسته‌تر شد و ۱۴ تیر بابل در وضعیت قرمز کرونایی قرار گرفت. در همین روز آمار بیماران کرونایی بستری شده در بیمارستان‌های آمل سه رقمی شد که آغازی بر وضعیت طولانی قرمز شهرستان آمل در سال جاری بود. ۱۵ تیر نیز اعلام شد که پنج شهرستان مازندران در وضعیت قرمز کرونایی قرار گرفته‌اند و طرح‌های سالمسازی دریا در استان نیز تعطیل شد. اوج‌گیری کرونا در مازندران در تیر ماه یک بار دیگر گزینه تعطیلی بازارها و اصناف را مطرح کرد و بسیاری از تفرجگاه‌های مازندران نیز دوباره تعطیل شد. در همین وضعیت بجرانی اما برگزاری یک جشنواره اسب و سوارکاری در رینه شهرستان آمل با حضور بیش از دو هزار تماشاگر خبرساز شد.

در هفته پایانی تیر ماه با وجود گرمای زیاد هوای مازندران، باران شدید تابستانی سبب وقوع سیل در برخی مناطق کوهستانی مازندران از جمله کجور نوشهر و نمارستاق آمل شد و یک کشته نیز بر جای گذاشت. این سیلاب خساراتی را نیز به زیرساخت‌هایی مانند آب و راه وارد کرد. مازندرانی‌ها در آخرین روز تیر که دمای هوا به ۳۹ درجه رسیده بود، با مصرف  یکهزار و ۸۷۵ مگاوات برق در ساعت ۱۵:۱۵ رکورد مصرف برق در این استان را شکستند.

اعلام خبری مبنی بر ساخت داروی کرونا در مازندران و تکذیب خبر پس از چند روز، تعطیلی کامل فعالیت‌های جمعی در مازندران و بازار در شهرهای دارای وضعیت قرمز و ورود رسمی مازندران به پیک دوم خبرهای مهم کرونایی مازندران در تیر ماه بودند.

مرداد ؛ قصه جنگل آقمشهد و سفرهای فشرده مسئولان  

پنجمین ماه سال در نقطه مرکزی پیک دوم کرونایی مازندران آغاز شد. این بار شرایط متفاوت از پیک نخست بود. چرا که تعداد زیادی کودک مبتلا به کرونا نیز در مراکز درمانی مازندران بستری شده بودند. ایرج حریرچی معاون وزیر بهداشت در دومین روز مرداد بازدیدی از بیمارستان امام خمینی(ره) آمل داشت و خواستار پرهیز از سفر به مازندران و رعایت پروتکل‌ها در این استان توسط مردم شد. شرایط آمل در مرداد به حدی بحرانی بود که استاندار پیشنهاد تعطیلی کامل این شهرستان را به ستاد ملی کرونا مطرح کرد. ۴ مرداد اعلام شد که بستری بیماران کرونایی در شهرستان بابل ۶ برابر افزایش یافت. مازندران از این ماه تا مدت‌ها بعد به طور مستمر در وضعیت قرمز قرار داشت. تعداد بیماران کرونایی بستری شده در مازندران در پیک دوم به مرز دو هزار نفر هم رسید.

در این ماه دو خبر مهمی که از مازندران مورد توجه رسانه‌ها و جامعه قرار گرفت، بحث وقف ۵۶۰۰ هکتار از جنگل‌های آق‌مشهد ساری و موقوفه بودن بخشی از قله دماوند بود که پرونده‌ای طولانی و پر سر و صدا را در فضای مجازی و رسانه‌ها ایجاد کرد. انتشار تصاویری از دپوی خودروهای تولید شده کارخانه ایران‌خودرو در بابل نیز خبرساز شده بود.

دستگیری دو عضو شورای شهر ساری در نخستین روزهای مرداد نیز از خبرهای مهم این ماه بود که آغازی بر پرونده فساد مالی مدیریت شهری ساری محسوب می‌شد. تا پایان مرداد نیز دو عضو دیگر این شورا به اتهام مسائل مالی دستگیر شدند و شورای ساری از حد نصاب خارج شد.

نهم مرداد عملیات اجرایی بزرگترین شهرک صنعتی مازندران با حضور وزیر صمت آغاز شد و پنج طرح صنعتی و معدنی مهم از جمله بزرگترین کارخانه ام‌دی‌اف مازندران با حضور ویدئوکنفرانسی رئیس‌جمهور افتتاح شد.

طول سواحل آزادسازی شده مازندران در مرداد به حدود ۴۰۰ کیلومتر رسید. بخشی از میانکاله نیز در ماه دچار آتش‌سوزی شد. مرگ هزاران قطعه ماهی در یکی از رودخانه سوادکوه بر اثر نفوذ پساب یک واحد صنعتی هم از خبرهای محیط‌زیستی مازندران در مرداد بود.

۲۲ مرداد محمدباقر نوبخت معاون رئیس‌جمهور و رئیس سازمان برنامه و بودجه به مازندران سفر کرد و علاوه بر بازدید از برخی پروژه‌ها و زیرساخت‌های در حال اجرای مناطق مختلف استان و جلسه شورای برنامه‌ریزی استان، چند طرح را نیز افتتاح کرد و نیروگاه زباله‌سوز نوشهر نیز با حضور او به صورت آزمایشی به بهره‌برداری رسید. محمد زرودی شهردار سابق تنکابن در این ماه به عنوان نخستین مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند مازندران منصوب شد.

تیم فوتبال نساجی آخرین مسابقه خود در لیگ نوزدهم را ۳۰ مرداد در مشهد برگزار کرد و با عملکردی درخشان در ۱۰ بازی آخر با محمود فکری، لیگ را به خوبی به پایان رساند.

قاسم خدامی کارگردان اهل بابل و حسن حسن‌پور شاعر برجسته مازندرانی ۴ مرداد بر اثر ابتلا به کرونا جان باختند. کرونا در این ماه دکتر بهرام طهماسبی رئیس بیمارستان امام خمینی(ره) آمل و دکتر عبدالرضا رودباری جراح عمومی بیمارستان امام حسین(ع) نکا را نیز به جمع شهدای مدافع سلامت اضافه کرد. استاد خسرو سینایی کارگردان برجسته سینمای کشور نیز ۱۱ مرداد بر اثر ابتلا به کرونا جان باخت. قاسمعلی ایرانمنش فعال فرهنگی شناخته شده مازندران نیز ۲۵ مرداد بر اثر ایست قلبی درگذشت.

شهریور ؛ افتتاح های سرنوشت ساز

در هفته نخست شهریور مانند هر سال به مناسبت هفته دولت پروژه‌های متعددی افتتاح شد. طبق آمارها ۵۸۴ طرح در مازندران به مناسبت هفته دولت به بهره‌برداری رسید.

با آغاز ماه محرم مقررات برگزاری مراسم‌های مذهبی در استان اعلام شد و مازندرانی‌ها شکل متفاوتی از عزاداری‌ همراه با پروتکل‌های بهداشتی را در دستور کار خود قرار دادند. اما از حضور مسافران در این استان بسیاری از این برنامه‌ریزی‌ها را خنثی می‌کرد.

 انتشار خبری مبنی بر ممنوعیت ورود به مازندران در روزهای تاسوعا و عاشورا موجی در فضای مجازی و رسانه‌های مازندران ایجاد کرد. اما در نهایت مشخص شد که این ممنوعیت برای تسهیل برگشت مسافران از مازندران به تهران و در قالب یکطرفه کردن جاده‌های شمال است. یکی از رخدادهای اجتماعی مورد توجه در این ماه انتشار ویدئویی از یک مسافر جوان در فضای مجازی بود که در آن به مازندرانی‌ها هتاکی کرده بود. این جوان پس از فرار از مازندران در تهران بازداشت شد و به دلیل مطالبه گسترده‌ای که مازندرانی‌ها از مسئولان قضایی داشتند، با رسیدگی سریع قضایی به سه سال حبس محکوم شد.

پیک دوم کرونا در مازندران از اوایل شهریور به مرور روند نزولی گرفت، اما مازندران از وضعیت قرمز خارج نشد. سوم شهریور دکتر حمید رشیدی رنجبر جراح عمومی بیمارستان امام خمینی(ره) نور بر اثر ابتلا به کرونا جان باخت و شعبه بانک ملی در شهرستان نکان نیز به دلیل ابتلای کارکنانش به کرونا تعطیل شد.

پرونده فساد مالی مدیریت شهرداری ساری در این ماه به بازداشت دو تن از مدیران سابق شهرداری ساری کشیده شد و سرپرست سابق شهرداری ساری نیز به جمع بازداشت شدگان پیوست. دستگیری متهم اختلاس ۸۱ میلیارد ریالی بانکی نیز از دیگر خبرهای مرتبط با فساد مالی مازندران در این ماه بود.

۱۵ شهریور همزمان با سراسر کشور سال تحصیلی جدید در مدارس مازندران به صورت غیرحضوری آغاز شد و کلاس‌های درس به خانه‌ها کوچ کردند. با وجود این که اوایل سال تحصیلی اعلام شده بود دانش‌آموزان می‌توانند برای رفع اشکال به مدارس بروند، اما خانواده‌ها استقبال بسیار اندکی از فرستادن فرزندان خود به مدارس کردند.

در شانزدهمین روز شهریور سه جوان غیربومی در آب‌های ساحلی محمودآباد غرق شدند. ۲۳ شهریور زلزله ۴.۳ ریشتری کیاسر را لرزاند. ۲۷ شهریور با حضور ویدئوکنفرانسی رئیس‌جمهور بیمارستان خاتم‌الانبیا(ص) به عنوان بزرگترین بیمارستان شرق مازندران به بهره‌برداری رسید.

یکی از خبرهای مهم مدیریتی مازندران در این ماه نیز انتصاب حسن رنگرز قهرمان اسبق کشتی فرنگی جهان به عنوان مدیرکل ورزش و جوانان مازندران بود که ۲۹ شهریور معارفه شد.

مهر ؛ میزبانی از مهمان خان طومان و سخنگوی دولت 

شورای شهر ساری که از حد نصاب خارج شده بود با ورود دو عضو علی‌البدل در این ماه فعالیت خود را از سر گرفت. گرانی مرغ در بازار از مهر ماه خبرساز شد و تنش‌هایی را در بازار ایجاد کرد.

جدایی محمود فکری از نساجی برای پیوستن به استقلال مهم‌ترین اتفاق ورزشی این ماه برای مازندرانی‌ها بود که حاشیه‌های آن تا ماه‌ها ادامه داشت و شرایط نساجی را در لیگ بیستم بحرانی کرد. تنش‌های بین فکری و مدیران نساجی کار را به شکایت نساجی از این سرمربی کشاند که در نهایت فکری به پرداخت غرامت محکوم شد. محسن حسن‌زاده نیز در مهر ماه سرمربی تیم فوتسال لیگ برتری شهروند ساری شد.

بازگشت پیکر شهدای خان‌طومان پس از چهار سال به مازندران از رخدادهای برجسته مازندران در هفتمین ماه سال ۱۳۹۹ بود که با برگزاری تشییع‌های خودرویی و موتوری انجام شد.

با دور شدن مازندران از پیک دوم و در حالی که بسیاری از استان‌ها در آستانه ورود به پیک سوم قرار داشتند، وضعیت عمومی در مازندران به شرایط عادی نزدیک شده بود و رعایت پروتکل‌ها نیز به شکل محسوسی کاهش یافت. از اواخر مهر آمارهای مربوط به بستری بیماران کرونایی در هر شبانه‌روز دوباره سه رقمی شد.

علی ربیعی سخنگوی دولت، محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی و سیما سادات‌لاری سخنگوی وزارت بهداشت در این ماه به مازندران سفر کردند. سید اسماعیل هاشمی نیز در هفتمین ماه سال به عنوان مدیرکل جدید امور اقتصادی و دارایی مازندران منصوب شد.

آبان ؛ دستگیری شهردار ساری و آتش سوزی های سریالی میانکاله 

شرایط کرونایی سبب شد که برنامه‌های متعدد فرهنگی مازندران که هر سال در آبان به مناسبت هفته مازندران برگزار می‌شود تحت‌الشعاع قرار گیرد و بسیاری از برنامه‌ها برگزار نشوند یا مجازی برگزار شوند. در قالب همین برنامه‌ها نیز مازندران نخستین نمایشگاه کتاب آنلاین را برگزار کرد.

در کنار همه خبرهای کرونایی که آبان ماه در مازندران منتشر شد، همچنان یک خبر برجسته‌تر وجود داشت که  آن هم به پرونده مالی شهرداری ساری ارتباط داشت. در حالی که عباس رجبی شهردار ساری در هفته دوم آبان اقدام به برکناری ۶ مدیر در شهرداری ساری کرده بود و تغییرات مدیریتی را آغاز کرد، ۱۷ آبان دستگیر شد تا پرونده فساد مالی شهرداری ساری وارد مرحله جدیدی شود. با دستگیری عباس رجبی اختیارات شهردار ساری به معاونان او تفویض شد تا شورا برای ادامه فعالیت تصمیم دقیق‌تری بگیرد. در این ماه خبر دستگیری جعفر احمدپور مدیرعامل شرکت گاز مازندران نیز رسانه‌ای و خبرساز شده بود.

ماجرای پاک کردن تصویر بانوان از روی سنگ قبر در آرامگاه شهر رویان یکی از خبرهای پربازخورد مازندران در آبان بود که واکنش‌های اجتماعی زیادی در فضای مجازی و رسانه‌های داخلی و خارجی داشت.

۲۱ آبان پس از ماه‌ها مسکوت ماندن آمار مرگ و میر کرونایی در مازندران، آمار قربانیان کرونا در بیمارستان‌های این استان اعلام شد که هزار و ۷۵۸ نفر بود. از اوخر آبان نیز زمزمه‌های اجرای طرح محدودیت‌های اجتماعی در سراسر کشور مطرح شد که مازندران نیز به دلیل قرار داشتن در وضعیت قرمز باید این طرح اجرا می‌شد.

هنرمندان مازندرانی در سی‌وسومین جشنواره بین‌المللی فیلم کودکان و نوجوانان سه جایزه شامل پروانه زرین بهترین فیلم بلند داستانی، جایزه هیأت داوران کودک و نوجوان و جایزه ویژه دبیر را کسب کردند.

آتش‌سوزی‌های سریالی در این ماه نیز به جان میانکاله افتاد. علیرضا دبیر رئیس فدراسیون کشتی از مهمانان شاخص مازندران در ماه آبان بود. در این ماه فرمانداران جدید آمل و محمودآباد معرفی شدند.

آذر ؛ داستان سرباز و بازپرس بابلی همراه با بحران در نساجی 

نهمین ماه سال برای مازندران با آغاز اجرای طرح محدودیت‌های ویژه کرونایی و ممنوعیت‌های تردد آغاز شد. مازندران در حالی که پنج شهرستان با وضعیت قرمز داشت و در بین استان‌های با وضعیت قرمز قرار گرفته بود آذر را آغاز کرد و در نخستین روزهای اجرای طرح نیز چالش‌های متعددی از جمله ترافیک بین جاده‌ای و ترافیک شهری در این استان ایجاد شد. از اول آذر طرح شهید سلیمانی هم در سراسر مازندران همزمان با سایر استان‌ها آغاز شد تا شناسایی بیماران و ارائه خدمات در منزل به مبتلاشدگان گسترش یابد.

کم شدن روغن در بازار استان مانند بسیاری از استان‌های دیگر سبب شد در دوره اجرای محدودیت‌های کرونایی، صف‌های طولانی و تجمع‌هایی برای خرید روغن در برخی فروشگاه‌های استان ایجاد شود.

پرونده تخلفات مالی شهرداری ساری در این ماه با بازداشت معاون فرهنگی شهرداری ساری و ششمین عضو شورای این شهر ادامه پیدا کرد و با استعفای یکی از اعضای تازه‌وارد شورا، یک بار دیگر پارلمان شهری ساری از رسمیت افتاد. ۲۴ آذر نیز هفتمین عضو شورای شهر ساری دستگیر شد و پرونده انحلال شورای شهر ساری به وزارت کشور ارسال شد. شهردار سابق بابلسر نیز در ماه آذر به دلیل تخلف مالی به حبس محکوم شد. مرگ حبیب همتی رئیس شورای شهر خرم‌آباد با سلاح شکاری نیز از خبرهای حاشیه‌ای مدیریت شهری مازندران در این ماه بود.

۷ آذر تندباد ۸۰ کیلومتری مازندران را درنوردید و به بخشی از زیرساخت‌ها خساراتی وارد کرد. در همین روز حادثه تروریستی آبسرد دماوند نیز رقم خورد و محسن فخری‌زاده دانشمند هسته‌ای ایران که در حال بازگشت از رستمکلای مازندران به تهران بود، ترور شد.

بحران تیم فوتبال نساجی نیز از ۲۱ آذر با شکست سنگین ۴-۰ مقابل سپاهان آغاز شد. انتشار گزارشی درباره جنگل‌خواری در روستای شکتا از توابع ساری و ارائه خدمات زیرساختی خارج از بافت به برخی خوش‌نشینان در این روستا نیز طی این ماه خبرساز شده بود.

برخورد فیزیکی بازپرس بابلی با سرباز دادگستری بابل به دلیل درخواست کارت شناسایی از بازپرس نیز در این ماه واکنش‌های زیادی در رسانه‌ها و فضای مجازی داشت. نخستین نیروگاه زباله‌سوز مازندران در نوشهر ۲۷ آذر با حضور ویدئوکنفرانسی رئیس‌جمهور به طور رسمی به بهره‌برداری رسید.

با وجود اجرای محدودیت‌های سختگیرانه کرونایی در مازندران، به دلیل رعایت نکردن پروتکل‌ها در منازل و برپا شدن مهمانی‌ها و دورهمی‌ها، شرایط مازندران در این ماه بر خلاف سایر استان‌ها روز به روز بدتر شد و تعداد شهرهای قرمز مازندران افزایش یافت. تا جایی که آمار بیماران کرونایی بستری شده در مازندران در ۲۹ آذر از هزار نفر گذشت. با این حال بی‌توجهی به خودداری از برگزاری مراسم شب یلدا در مازندران به طور برجسته‌ای به جشم می‌آمد. در این بین وضعیت شهرستان آمل به مراتب حادتر از سایر مناطق استان بود.

دی ؛ برف و یخبندان و پایان شورای شهر ساری 

مازندران در حالی که یک ماه اجرای سختگیرانه محدودیت‌های کرونایی را پشت‌سر گذاشت، نتیجه معکوس گرفت و شرایط در این استان بر خلاف روند موجود در کشور بحرانی شد. این استان در دوره اجرای محدودیت‌های کرونایی در پیک سوم کرونا قرار گرفت و برای مدتی تنها نقطه کشور بود که وضعیت قرمز و بحرانی داشت. تا جایی که احتمال جهش ژنی ویروس کرونا در مازندران نیز در رسانه‌ها مطرح شد. به همین دلیل در نخستین روز دی ۱۰ هزار کیت تست فوری کرونا به مازندران اختصاص داده شد تا روند شناسایی بیماران افزایش یابد.

دانشگاه علوم پزشکی مازندران ۶ دی اعلام کرد که شیوع کرونا در ۱۲ شهرستان مازندران افزایشی است. خروجی بی‌توجهی به برگزاری مراسم شب چله در مازندران در هفته دوم دی خود را با افزایش آمارهای بیماران نشان داد. شرایط خاص و حاد مازندران در دی ماه بر خلاف تمام استان‌های کشور سبب شد که وزیر بهداشت ۲۰ دی برای بررسی وضعیت مدیریت کرونا در استان به مازندران سفر کند.

سرمای شدید زمستانی در هفته نخست دی سبب بسته شدن مسیرهای کوهستانی و گرفتار شدن سرنشینان خودرو در این محورها و تعدادی از کوهنوردان در مناطق کوهستانی شد. این کولاک زمستانی راه ارتباطی ۲۰۰ روستای مازندران را بست و سبب قطعی برق ده‌ها روستا نیز شد. این سرما و یخبندان جمعیت قوها را در تالاب سرخرود تا بیش از سه برابر افزایش داد و سبب بروز چالش در تأمین مواد غذایی این مهمانان زمستانی شد.

پرونده شورای شهر ساری با دستگیری نهمین عضو منتخب شورای پنجم ساری در چهارمین روز دی به طور کامل بسته شد و ۱۷ دی نیز انحلال این شورا رسما از سوی وزارت کشور اعلام شد و چند روز بعد هم حمیدرضا مرادی مدیر حراست شهرداری ساری سرپرستی این شهرداری را با حکم استاندار به عهده گرفت.

در این ماه قطعی‌های مکرر برق و برنامه زمانبندی قطعی در شهرهای مختلف استان نیز خبرساز شده بود. مسئولان افزایش مصرف گاز در بخش خانگی و کمبود گاز برای نیروگاه‌ها را عامل کاهش تولید برق عنوان کردند. اما مشترکان با توجه به تعطیلی مدارس و دانشگاه‌ها و باشگاه‌ها و بسیاری از اماکن پرمصرف این توجیه را نپذیرفتند.

دریافت چهار جایزه از چهاردهمین جشنواره بین‌المللی سینماحقیقت توسط مستندسازان مازندرانی، موفقیت چهار هنرمند مازندرانی در جشنواره ملی خاتم سلیمان و دریافت نشان سلیمانی و عرضه تابلوی نقاشی جلال‌الدین مشمولی هنرمند جوان قائمشهری در حراج بزرگ تهران با چهار برابر قیمت پایه از مهم‌ترین رویدادهای هنری مازندران در ماه دی بودند.

در این ماه حامد دیانی مدیر آموزش و پرورش ناحیه یک ساری بر اثر ابتلا به کرونا درگذشت. ایرج اصغری شاعر پیشکسوت ساروی هم در دهمین ماه سال درگذشت. بعدازظهر ۲۵ دی نیز زلزله ۴ ریشتری بخش‌های از مناطق شرقی و مرکزی مازندران را لرزاند. ۲۸ دی نیز زلزله ۳.۳ ریشتری آلاشت را لرزاند.

استمرار نتایج ضعیف نساجی در لیگ سبب شد که وحید فاضلی از سرمربیگری این تیم کنار گذاشته شود و مجید جلالی جای او را در نساجی بگیرد.

فرهاد دژپسند وزیر اقتصاد و قاسم جان‌بابایی معاون درمان وزیر بهداشت از مهمان ملی مازندران در دهمین ماه سال بودند.

 بهمن ؛ آغاز مرگ پرندگان و ورود واکسن اسپوتنیک روسی 

یازدهمین ماه سال ۱۳۹۹ برای مازندران با یک سرمای فراگیر آغاز شد و برف به مناطق جلگه‌ای هم رسید. در ارتفاعات نیز بارش ۸۰ سانتیمتری برف ثبت شد که مسدود شدن راه‌های روستایی را به دنبال داشت. تندباد ۹۴ کیلومتری نیز دوم بهمن مازندران را درنوردید و به بیش از ۵۰ واحد مسکونی روستایی استان خسارت زد.

مازندران از نظر کرونایی در ابتدای بهمن به ثبات نسبی در شیوع کرونا و تعداد بستری‌شدگان رسید. با این حال شرایط کماکان در این استان قرمز بود و آمل نیز همچنان وضعیت حاد کرونایی داشت. اما سوم بهمن اعلام شد که رنگ کرونایی همه مناطق قرمز مازندران نارنجی شده و مازندران از وضعیت قرمز خارج شد. این تغییر ناگهانی ابهاماتی را برای مردم مازندران به دنبال داشت. اما مهم‌ترین رویداد کرونایی این ماه، رسیدن واکسن اسپوتنیک به مازندران و آغاز واکسیناسیون کادر درمان از ۲۱ بهمن بود. ۲۷ بهمن نیز آمار بستری‌شدگان کرونایی مازندران پس از چندین هفته که بیش از هزار نفر بود، به زیر هزار نفر رسید.

در هفتمین روز بهمن مدیر شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی مازندران-ساری اعلام کرد مصرف سوخت دوم –مازوت- نیروگاه نکا به دلیل محدودیت‌های مصرف گاز طبیعی در زمستان به ۶ میلیون لیتر در روز رسیده که عاملی در افزایش آلودگی هوای مازندران است. ماجرای آلودگی هوای مازندران را ۸ دی محمدرضا رضوی مدیرکل هواشناسی مازندران نیز تأیید کرد و حتی گفت که میزان آلودگی هوای مازندران در برخی روزها به مرز هشدار نیز می‌رسد و به دلیل وجود نداشتن ایستگاه‌های سنجش کیفیت هوا این موضوع به چشم نمی‌آید.

از هفته دوم بهمن با مشاهده لاشه‌هایی از پرندگان مهاجر در تالاب میانکاله، برای دومین سال پیاپی اپیدمی مرگ پرندگان در مازندران آغاز شد و تا حدود ۴۰ روز تعداد تلفات به حدود ۳۸ هزار قطعه پرنده مهاجر رسید. علت مرگ این پرندگان نیز بوتولیسم اعلام شد. کارشناسان و مسئولان حفاظت محیط زیست دلیل شیوع این پدیده را کم‌آبی میانکاله بیان کردند.

 در این ماه چندین پروژه اشتغالزایی و اقتصادی به مناسبت دهه فجر افتتاح شد که آخرین و یکی از مهم‌ترین‌های آن‌ها بهره‌برداری از بزرگترین پایانه صادرات محصولات کشاورزی ایران در جویبار با حضور ویدئوکنفرانسی رئیس‌جمهور بود.

حشمت‌الله ایاز هنرمند و شاعر آملی ۹ بهمن درگذشت و آیت‌الله عبدالله نظری روحانی برجسته مازندران نیز ۱۲ بهمن جان به جان‌آفرین تسلیم کرد. بسیاری از مسئولان ارشد کشور از جمله رئیس‌جمهور و رئیس مجلس درگذشت این روحانی برجسته را تسلیت گفتند و یک روز نیز در مازندران عزای عمومی اعلام شد.

ثبت شدن نام استاد خلیل طهماسبی آخرین بازمانده از نسل مختبادهای قدیم مازندران در فهرست میراث ناملموس کشور، کسب چهار جایزه رادیوتئاتر جشنواره فجر توسط هنرمندان مازندرانی، اهدای جایزه ویژه سی‌ونهمین جشنواره فیلم فجر به محسن قرایی کارگردان بهشهری برای فیلم «بی‌همه‌چیز»، نامزدی دو اثر از مازندران در جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران و اهدای تندیس زرین پنجاهمین جشنواره بین‌المللی فیلم رشد برای فیلم «پیله و پروانه» به محمد صالحی‌نژاد از مهم‌رین رویدادهای فرهنگی مازندران در یازدهمین ماه سال بودند.

اسفند ؛ کرونای انگلیسی با چاشنی دغدغه سفرهای نوروزی  

آخرین ماه سال برای مازندرانی‌ها یادآور آغاز درگیری با کرونا در اسفند سال ۱۳۹۸ است. دوازدهمین ماه سال برای مازندرانی‌ها در سال ۱۳۹۸ با نگرانی از شیوع ویروس کرونا همراه بود و در اسفند سال ۱۳۹۹ همان نگرانی بابت شیوع ویروس جهش یافته کرونای انگلیسی در مازندرانی‌ها وجود داشت. اما عادت به زندگی با کرونا سبب شد که با وجود گذراندن ۱۲ ماه سخت از زمان شیوع کرونا و از دست دادن حدود ۲۵۰۰ نفر در مازندران به دلیل ابتلا به کرونا تا ابتدای اسفند ۱۳۹۹، بازار و جامعه شرایطی عادی داشته باشد و همین موضوع تهدید جدی سلامت مازندرانی‌ها در آخرین ماه سال ۱۳۹۹ را رقم می‌زند.

 ۲۴ اسفند به طور رسمی اعلام شد که کرونای انگلیسی با مثبت شدن تست دو بیمار قائمشهری در مازندران مشاهده شد و پس از آن نیز تعداد مبتلایان به این ویروس جهش‌یافته افزایش یافت. تا جایی که در آخرین روز سال تعداد افراد بستری شده مبتلا به ویروس جهش یافته انگلیسی در مازندران به ۳۰ نفر رسید.

با نزدیک شدن به نوروز، از نخستین روزهای اسفند اظهارنظرهایی درباره سفرهای نوروزی به مازندران مطرح شد که رزروی شدن سفرها یکی از این موارد بود. البته در نهایت هیچ کدام از این طرح‌ها به سرانجام مشخصی نرسیدند و سیل مسافران در آخرین روزهای سال به سمت مازندران سرازیر شدند و در استان نیز ستاد سفرهای نوروزی تشکیل شد.

پرونده تخلفات مالی در مدیریت شهری در این ماه به طور علنی به بابل رسید و خبر دستگیری سید مجتبی حکیم شهردار بابل منتشر شد و بلاتکلیفی گریبان شهرداری بابل را هم گرفت.

نساجی با مجید جلالی نیز نتوانست نتیجه لازم را کسب کند و پس از کسب یک امتیاز از ۶ مسابقه، ۱۸ اسفند از سرمربیگری این تیم کناره‌گیری کرد و جای خود را به ساکت الهامی داد. نساجی با الهامی موفق شد بالاخره پس از هفته‌ها ناکامی، در دو بازی پیاپی سایپا را شکست دهد و به آینده امیدوار شود.

با آغاز ثبت‌نام نامزدهای شورای شهر و روستا، حال و هوای انتخاباتی تا حدودی در برخی شهرهای مازندران شکل گرفت. امسال ۲ هزار و ۱۹۹ داوطلب برای تصدی کرسی شورای شهرهای مازندران نامنویسی کردند.

رئیس قوه قضاییه ۲۴ اسفند به مازندران سفر کرد و علاوه بر دیدار با مسئولان استان، از برخی مجموعه‌های اقتصادی بزرگ استان بازدید داشت. حجت‌الاسلام و المسلمین رئیسی در این سفر مهلت ۲.۵ ماهه برای تعیین تکلیف کارخانه نساجی در نظر گرفت و قول حل مشکل تأمین چوب برای کارخانه چوب و کاغذ را داد. رئیسی در این سفر اعلام کرد که جنگل آق‌مشهد ساری طبق بررسی‌های انجام شده عرصه طبیعی است نمی‌توانند وقفی باشند.

سعید نمکی وزیر بهداشت نیز ۲۵ اسفند به مازندران آمد و کلنگ ساخت بیمارستان بابلسر را به زمین زد. نمکی در این مراسم تصریح کرد که سفرهای نوروزی مازندران را وارد پیک چهارم کرونا خواهد کرد.

در هفته پایانی اسفند افت فشار گاز به دلیل سرمای هوا سبب تشکیل صف‌های طولانی مقابل جایگاه‌های سوخت سی‌ان‌جی مازندران شد.

به شهادت رسیدن مجتبی برسنجی رزمنده سوادکوهی مدافع حرم در آخرین روزهای زمستان و تشییع پیکر ۱۰ شهید دوران دفاع مقدس در اسفند نیز از دیگر رخدادهای مازندران در اسفند بود.

تکرار یک امیدواری

مازندران یک سال سخت و تلخ را پشت سر گذاشت. فشار ناشی از کم‌توجهی مسافران به ممنوعیت‌های سفر، مرگ بسیاری از چهره‌های شناخته شده استان و اعضای کادر درمان بر اثر کرونا، فشارهای اقتصادی ناشی از کرونا مانند همه نقاط کشور و بسیاری از چالش‌های دیگر در تقویم سال ۱۳۹۹ پررنگ‌تر از اتفاق‌های خوبی که رقم خورد ثبت شد.

 در پایان گزارشی که یک سال پیش با عنوان مازندران در سالی که گذشت روی خروجی ایرنای مازندران منتشر شد و به مرور رخدادهای این استان در سال ۱۳۹۸ پرداخته بود، نوشته شده: «سال ۱۳۹۸ با تمام این اتفاقات برای مازندران تمام شد و حالا مردم مازندران در جدال با کرونا امیدوارند که پس از شکست این ویروس، سالی بهتر را تجربه کنند و در پایان آن، تعداد خبرهای خوشایندی که با مرور تقویم سال ۱۳۹۹ برای‌شان یادآوری می‌شود، بیشتر از خبرهای ناراحت کننده باشد.» اما این آرزو برآورده نشد و کرونا پس از گرفتن جان ۶۱ هزار و ۶۴۹ هموطن که حدود ۲۵۰۰ نفر آن‌ها مازندرانی بودند، همچنان با قدرت بیشتری پابرجاست تا پایان این مرور تقویمی تکرار همان آرزوی نوشته شده در انتهای گزارش سال قبل باشد.