تهران- ایرنا- دبیر شورای توسعه فرهنگ قرآنی از انتشار نخستین کتاب سال قرآن جمهوری اسلامی مشتمل بر فعالیت و عملکرد قرآنی دستگاه­‌ها و نتایج پیمایش ملی سنجش شاخص­‌های توسعه فرهنگ قرآنی طی سه ماه آینده خبر داد.

حجت الاسلام حمید محمدی با ارائه گزارشی از فعالیت های دبیرخانه شورای توسعه فرهنگ قرآنی در سال ۱۳۹۹ به خبرنگار معارف ایرنا گفت: تدوین کتاب سال قرآن جمهوری اسلامی، نخستین تجربه در حوزه نگارش کتاب سال در حوزه قرآن است و با توجه به اینکه در نیمه دوم سال ۱۳۹۹ از دستگاه‌ها درخواست گزارش شد و برخی دستگاه ها در ارسال گزارش تاخیر داشتند، به ناچار ویراست نهایی کتاب، بهار ۱۴۰۰ چاپ و منتشر می­ شود.

وی با بیان این که کتاب سال قرآن قرار است اوایل بهار هر سال منتشر ­شود، اضافه کرد: در کتاب سال قرآن فرایندها و خروجی های فعالیت و عملکرد قرآنی دستگاه­ ها و نهادها گردآوری و ارائه می­ شود ولی از آنجا که هدف فعالیت قرآنی تحقق اهداف نظام توسعه فرهنگ قرآنی مبنی بر تعمیم و تقویت ایمان و ارتباط و انس و در نهایت تحقق آموزه ­های قرآن و عترت در رفتار فردی و اجتماعی است، انتظار می رفت در کتاب سال، نتایج و آثار فعالیت ­های قرآنی سال نیز بازتاب یابد. بر همین اساس پیمایش ملی سنجش شاخص­ های توسعه فرهنگ قرآنی طراحی شده که از امسال نتایج آن در کتاب سال منتشر خواهد شد.

پیمایش سنجش شاخص های توسعه فرهنگ قرآنی اجرایی می شود

قائم مقام شورای توسعه فرهنگ قرآنی افزود: پس از تصویب کلیات شاخص های توسعه فرهنگ قرآنی در سال گذشته، مقدمات اجرای پیمایش ملی سنجش شاخص های توسعه فرهنگ قرآنی اعم از تدوین پرسشنامه و انعقاد قرارداد آن انجام شده و در آینده نزدیک وارد مرحله اجرا می شود.

وی با اشاره به پایش فعالیت های قرآنی دستگاه ها و نهادها اظهار کرد: پیرو اجرای دوره قبلی پایش و ارزیابی عملکرد کمیسیون ­ها که در بازه زمانی ۸۹ تا ۹۴ اجرا شد، مرحله دوم نظارت و ارزیابی عملکرد کمیسیون ­ها و دبیرخانه کمیسیون­ ها از ۹۵ تا ۹۹ اجرایی می ­شود و طبق ابلاغیه رئیس شورای توسعه فرهنگ قرآنی، رویکرد این مرحله از پایش و ارزیابی عملکرد کمیسیون­ ها ارزیابی نتایج و آثار عملکرد است نه فرایندها و روندها.

بر این اساس و با توجه به وظایف کمیسیون ­­ها که در آیین­ نامه شورای توسعه فرهنگ قرآنی آمده در سه محور سیاست ­گذاری، هماهنگی و نظارت بر حوزه تخصصی با تأکید بر اجرایی کردن اسناد راهبردی و هزینه بهینه اعتبارات اجرای منشور چارچوب عمل هیئت نظارت و ارزیابی طبق شاخص ­ها و سنجه ­هایی خواهد بود.

وی درباره مصوبات مجمع مشورتی شورای توسعه فرهنگ قرآنی در سال ۹۹ گفت: تشکیل گروه کارشناسی به منظور تدوین پیش‌نویس برنامه اجرایی توسعه وقف قرآنی و تشکیل کارگروهی برای بررسی حقوقی و تدوین پیش‌نویس بسته‌ جامع ساز و کارهای حمایتی، بیمه‌ای، خدمات مشاوره‌ای و مراقبت‌های پزشکی از پیشکسوتان، فعالان و مؤسسات قرآنی از مصوبات سال گذشته بود.

بررسی آخرین تحولات ساختارهای امور قرآنی و نحوه حفظ و ارتقای آنها، ارائه گزارش از سی و ششمین دوره مسابقات بین المللی قرآن کریم، ارائه گزارش برگزاری بیست و هفتمین دوره نمایشگاه بین‌المللی قرآن کریم، اصلاح آیین نامه پرداخت کمک هزینه تحصیلی دانشجویی به حافظان و قاریان در سال ۹۸ و پیگیری موانع شکل‌گیری مرکز هماهنگی و توسعه آموزش عمومی قرآن از دیگر مصوبات این شورا در سال ۹۹ بود. 

محمدی درباره نظارت شورای توسعه فرهنگ قرآنی بر اجرای مصوبات گفت: در این زمینه فعالیت هایی همچون پیگیری حقوقی و کارشناسی فرایند نهایی سازی ادغام اتحادیه های مردم نهاد قرآنی، نظارت بر اجرایی شدن اسناد راهبردی توسعه فرهنگ قرآنی و همچنین نظارت بر اجرای سایر مصوبات مانند برنامه جامع فضای مجازی صورت گرفت. 

موضوع بیمه فعالان قرآنی در قالب ماده واحده ­ای از طریق نماینده مجلس در شورا به مجلس شورای اسلامی ارائه شد و  سند راهبردی توسعه پژوهش و آموزش عالی قرآنی در نظام سلامت به تصویب رسید همچنین کمیته تدوین برنامه جامع بهره­ مندی نظام ­مند از فضای مجازی به عنوان فضای مکمل برای تعالیم قرآنی در شرایط اضطراری و ارائه آن به شورا تشکیل شد. 

قائم مقام شورای توسعه فرهنگ قرآنی افزود: تشکیل کمیته­ تدوین وضعیت مؤسسات قرآنی و چالش ­های ناشی از بحران کرونا و ارائه پیشنهادهای حمایتی، تشکیل کمیته نهایی کردن شاخص‌های ملی توسعه فرهنگ قرآنی، تشکیل کمیته تدوین آیین نامه شوراهای هماهنگی و گسترش فعالیت ­های قرآنی استان­ ها و ادامه فعالیت شوراهای استانی طبق مصوبه قبلی و همچنین تصویب تشکیل کارگروه مشترک دبیرخانه شورای توسعه فرهنگ قرآنی و نماینده سازمان برنامه و بودجه به منظور تعامل منطقی و سازنده و استانداردسازی عناوین برنامه ­های قرآنی دستگاه ها از دیگر فعالیت های این شورا در سال ۹۹ بوده است.