به گزارش ایرنا مقابله با کرونا، بارشهای رگباری و وقوع سیل، تقدیم پنج شهید مدافع وطن و سلامت، افتتاح ۱۳ پروژه ورزشی در سفر وزیر ورزش و جوانان، جانمایی ۷ هزار و ۵۰۰ نیروگاه خورشیدی در سفر رییس سازمان برنامه و بودجه به استان، افتتاح یک هزار و ۷۰۱ پروژه در دهه فجر ۹۹، تغییر استاندار، افتتاح ۱۳۷ کیلومتر باند دوم راههای استان، پروژههای آبیاری تحت فشار در سطح ۲ هزار و ۳۵ هکتار در سفر وزیر جهاد کشاورزی، سفر ۲ روزه رییس قوه قضاییه به استان، درگذشت آیت الله ربانی، سفر وزیر بهداشت و افتتاح ۶۴ پروژه بهداشتی، انعقاد تفاهمنامههای سرمایهگذاری، سفر وزیر راه و شهرسازی و آتشسوزی گمرک ابونصر فراهی افغانستان از جمله مهمترین رویدادهای خبری استان خراسان جنوبی در سال گذشته محسوب میشود.
مرور مهمترین رخدادهای سیاسی، اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و ورزشی سال ۱۳۹۹ نشان میدهد گوشه و کنار استان مرزی خراسان جنوبی تبدیل به کارگاه عمرانی و سازندگی شده است که با وجود تنگناهای اقتصادی و تحریمهای ظالمانه اما با تدبیر و تلاش دولتمردان و همراهی مردم زمینه توسعه و موفقیتهای بیشتر را در این استان رقم زده است.
بارشهای رگباری و وقوع سیل
خراسان جنوبی در سالی که گذشت آبستن حوادث مختلف بود و از بارش بارانهای رگباری و وقوع سیل میتوان به عنوان مهمترین رخداد طبیعی این استان یاد کرد که در نوروز ۹۹ رقم خورد و تا پایان فروردین ماه به صورت مداوم ادامه داشت.
دستگاههای عضو ستاد مدیریت بحران همه تلاش خود را برای امدادرسانی به حادثهدیدگان و کاهش حوادث و تبعات ناشی از بارشها به کار گرفتند با این وجود سال گذشته سیل به برخی تاسیسات شهری و روستایی و زیرساختهای بخش کشاورزی خسارت وارد کرد.
فصل بهار رودخانهها و مسیلهای خراسان جنوبی روزهای پرآبی را به خود دیدند اما این بارندگیهای خوب که در فصول بعدی تکرار نشد نتوانست حریف خشکسالیهای ۲۰ ساله در این استان شود.
مقابله با کرونا و تقدیر وزیر بهداشت
شیوع ویروس کرونا از نیمه نخست اسفند ۹۸ مانند بیشتر نقاط کشور باعث شد تا انرژی و تمرکز مدیریت استان به سمت مدیریت و کنترل بیماری کووید ۱۹ پیش برود که این فرایند با آغاز سال ۹۹ نیز ادامه یافت.
اولین مورد ابتلا به بیماری کووید ۱۹ در خراسان جنوبی اوایل اسفند ۹۸ در پی همهگیری جهانی ویروس کرونا اعلام شد و پس از گذر خیزهای اول و دوم بیماری در فروردین و تیر سال گذشته، روند بیماری بار دیگر در مهر ۹۹ صعودی شد که این روند تا آبان و آذر ماه ادامه یافت به طوری که آمار مبتلایان روزانه (۲۴ ساعت) سه رقمی و فوتیهای کرونا در عین ناباوری دورقمی شد.
آبان ۹۹ از جمع ۱۱ شهرستان خراسان جنوبی، هفت شهرستان در وضعیت قرمز (خیلی پرخطر) بود اما به دنبال اجرای محدودیتهای جامع از اول آذر ماه و همراهی مردم و اصناف به تدریج موارد ابتلا به کرونا، بیماران مراجعه کننده به بیمارستانها، تستهای مثبت، موارد بستری و فوتی در خراسان جنوبی کاهش یافت.
استاندار خراسان جنوبی گفت: در دوره یک ساله شیوع ویروس کرونا و شرایط تحریم حدود ۷۰ میلیارد تومان تجهیزات پزشکی وارد این استان شده است.
حمید ملانوری بهمن پارسال در آیین تجلیل از شهدای مدافع سلامت خراسان جنوبی که همزمان با پنجمین روز دهه فجر در محل مزار شهدای گمنام محوطه دانشگاه علوم پزشکی بیرجند برگزار شد، افزود: دهه فجر امسال نیز حدود هشت میلیارد تومان تجهیزات به استان آمده و همه اینها زیر فشارها و تحریم اقتصادی تامین شده و در اختیار مردم قرار گرفته است.
وی گفت: روزهای نخست شیوع ویروس کرونا نگران دستگاه اکسیژن ساز و تامین ماسک و مواد ضدعفونی بودیم که امروز این نگرانی با همکاری سریع مردم، دولت، دستگاههای اجرایی، بنگاههای اقتصادی و نهادها رفع شده است.
براساس آخرین رنگبندی وضعیت شیوع کرونا در خراسان جنوبی در حال حاضر ۹ شهرستان این استان از جمله بیرجند در وضعیت زرد (متوسط خطر) و ۲ شهرستان در وضعیت آبی (کم خطر) قرار دارند.
مسوولان و مردم تلاش کردند با همدلی و همراهی در بخشهای مختلف با این ویروس منحوس مقابله کنند که جلوههای آن را میتوان در کمکهای خیر و نوعدوستانه اقشار مختلف مردم برای تامین اقلام محافظتی در برابر این بیماری، حمایت مالی از خانواده بیماران مبتلا به کرونا، رعایت شیوهنامههای بهداشتی و مصوبههای ستاد ملی و استانی مقابله با کرونا و همراهی واحدهای صنفی دید.
دبیرخانه رزمایش نهضت کمک مومنانه ماه شعبان پارسال در پی فرمان رهبر معظم انقلاب مبنی بر مواسات و کمک مومنانه برای حمایت از افراد آسیبدیده از کرونا همزمان با سراسر کشور در استان خراسان جنوبی آغاز به کار کرد و در مجموع سال گذشته ۴۰۰ میلیارد تومان کمک مومنانه و تسهیلات در قالب این رزمایش جمعآوری و توزیع شد.
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با ارسال پیامی در فروردین پارسال از استاندار خراسان جنوبی برای همراهی و همکاری مدیران استان، همکاران و نهادهای زیرمجموعه در اجرای طرحهای پیشگیرانه در مقابل گسترش ویروس کرونا قدردانی کرد.
«قاسم جان بابایی» معاون درمان وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی آبان ماه و دومین بار در سال ۹۹ به خراسان جنوبی آمد و از بخشهای کرونا بیمارستانهای ولیعصر (عج) و رازی بیرجند بازدید کرد.
وی به همراه رییس و معاونان دانشگاه علوم پزشکی بیرجند از نزدیک روند درمان بیماران کرونایی در مرکز استان را مورد بررسی قرار داد.
تقدیم شهدای مدافع وطن و سلامت
"منصوره حسینی" بهورز روستای مهموئی از توابع بخش مرکزی شهرستان بیرجند مهر سال گذشته در راه دفاع از سلامت مردم و مبارزه با کرونا جان خود را فدا کرد و اولین شهید مدافع سلامت خراسان جنوبی نام گرفت.
"کاظم احمدی" از نیروهای کادر بیمارستان شهید سید مصطفی خمینی شهرستان طبس و دکتر سید "مرتضی وجدان" مدیرکل فقید بیمه سلامت خراسان رضوی از دیگر شهدای مدافع سلامت این استان هستند.
همچنین شهید ناو استوار دوم محمد اردونی اردیبهشت ماه به همراه جمعی از دریادلان نیروی دریایی ارتش حین تمرین نظامی در آبهای خلیج فارس به درجه رفیع شهادت نائل آمد و همزمان با سالروز آزادسازی خرمشهر در شهرستان مرزی نهبندان تشییع و تدفین شد.
استواریکم سعید بنی اسدی از کارکنان پاسگاه عملیاتی حسین آباد سربیشه نیز دی ۹۹ طی عملیاتی در راه مبارزه با مواد مخدر در این شهرستان به شهادت رسید.
درگذشت آیت الله ربانی
آیتالله محمدابراهیم ربانی مهمویی از علمای حوزه علمیه استان خراسان جنوبی و اولین امام جمعه بیرجند بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، مرداد پارسال در سن ۹۳ سالگی بر اثر ابتلا به کرونا درگذشت.
این عالم بزرگوار سال ۱۳۰۶ در بیرجند متولد شد و منشاء خدمات ارزنده در این دیار بود.
آیت الله ربانی اولین امام جمعه بیرجند پس از پیروزی انقلاب اسلامی بود و سالها در دیوان عالی کشور و شورای عالی قضایی مسئولیت داشت.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، نماینده ولی فقیه در استان و استاندار خراسان جنوبی در پیامهای جداگانه، درگذشت آیت الله ربانی را تسلیت گفتند.
مبارزه با ملخ صحرایی
همزمان با مدیریت کرونا اردیبهشت پارسال مشابه سال ۹۸ شاهد هجوم ملخهای صحرایی با گستردگی و حجم بیشتر به مراتع و مزارع خراسان جنوبی بودیم؛ ملخهایی که آمادهباش دستگاههای مختلف را برای مبارزه با آنها درپی داشت. هجوم ملخها سال ۹۸ فقط در نهبندان گزارش شد اما پارسال شهرستانهای مرزی زیرکوه، خوسف، سربیشه و درمیان هم به این آفت آلوده شدند.
به گفته مسوولان سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی نیمه اول سال برای مبارزه به ملخهای صحرایی در برخی شهرستانها به ویژه نهبندان با کمبود سمپاش ULV مواجه شدند که از استان خراسان رضوی تامین شد و در ادامه ۱۰ دستگاه سمپاش ULV برای استان خریداری شده است.
نیمه نخست سال گذشته بیش از ۶۵ هزار هکتار از اراضی استان به ویژه چهار شهرستان مرزی نهبندان، سربیشه، زیرکوه و درمیان به آفت ملخ صحرایی آلوده شد.
در این مدت مبارزه با ملخ صحرایی در ۳۰ هزار و ۲۷۴ هکتار از اراضی استان انجام شد که بیشترین سطح با بیش از ۱۹ هزار هکتار مربوط به شهرستان نهبندان و کمترین میزان با ۲۵ هکتار مربوط به شهرستان خوسف بوده است.
حادثه تلخ محور دُرح - سربیشه
حادثه دلخراش برخورد تریلی با اتوبوس مسافربری در محور سربیشه به ماهیرود در نهم اردیبهشت ماه بار دیگر نگاهها را متوجه راههای خراسان جنوبی کرد.
اتوبوس مسافربری با تریلی حامل بار پیاز که راهی پایانه مرزی ماهیرود بود، به شدت برخورد کرد و علت تصادف همان روز از سوی پلیس راه استان خراسان جنوبی بیاحتیاطی راننده تریلی و انحراف به چپ ناشی از خستگی و خواب آلودگی اعلام شد.
راننده تریلی و سرنشین آن، راننده و ۹ نفر از سرنشینان اتوبوس در دم جان باختند و یکی از سرنشینان اتوبوس در مسیر انتقال از سربیشه به بیمارستان امام رضا (ع) بیرجند فوت کرد.
معاون اول رییس جمهوری در پیامی با تسلیت جانباختن شماری از هموطنان در حادثه دلخراش تصادف اتوبوس در محور درح - سربیشه، خواستار رسیدگی فوری و بررسی علل وقوع این سانحه شد.
محور سربیشه - درح - مرز ماهیرود یکی از معابر رسمی و مهم در محدوده استان خراسان جنوبی با ولایت فراه افغانستان است که نقش مهمی در مبادلات تجاری توسعه اقتصادی استان دارد. جاده سربیشه - درح - به سمت پایانه مرزی ماهیرود یک راه دوطرفه بوده که اکنون به عنوان گذر مرزی شرق کشور و یک جاده بینالمللی تلقی میشود و روزانه خودروهای سنگین حامل بار در این مسیر تردد میکنند.
چند روز بعد وزیر راه و شهرسازی در صفحه شخصی خود وقوع این حادثه را تسلیت گفت و نوشت: برخورد تریلی و اتوبوس در یکی محورهای استان خراسان جنوبی موجب درگذشت تعدادی از هموطنان و تأثر عمیق بنده شد. این محور با توجه به افزایش تردد نیاز جدی به بهسازی دارد و این مهم از یک سال گذشته با جدیت پیگیری شده است.
محمد اسلامی افزود: ضمن ابراز تاسف از حادثه تلخ تصادف در محور سربیشه - درح و تسلیت به خانوادههای داغدار به اطلاع میرسانم که با پیگیریهای مستمر انجام شده و نگاه ویژه مسئولین استان به منطقه مرزی درح در سال ۹۸ اعتباری بالغ بر ۲۴۵ میلیارد ریال مصوب شد که شاهد رشد حدود ۴ برابری اعتبارات نسبت به سال ۹۷ بودیم. همچنین اعتبار پیش بینی شده برای این محور در قانون بودجه سال ۹۹ به مبلغ ۴۰۰ میلیارد ریال افزایش یافت که شاهد رشد حدود دو برابری اعتبارات نسبت به سال ۹۸ هستیم.
افتتاح سد سیاهو سربیشه
با وجود کرونا و اولویت کنترل این ویروس اما اجرای طرحهای زیرساختی و عمرانی با قوت ادامه یافت و مسوولان کشوری نیز در سفر به استان روند اجرای طرحها و نیازهای استان را بررسی کردند.
سد مخزنی سیاهو سربیشه در پنجمین هفته از پویش هر هفته_الف_ب_ایران روز شنبه ۱۰ خرداد با حضور وزیر نیرو در استان خراسان جنوبی افتتاح شد. ۸۰۰ میلیارد ریال برای ساخت سد سیاهو با ظرفیت ۱۷ میلیون متر مکعب هزینه شد.
این سد در شهرستان مرزی سربیشه به منظور مهار، کنترل و ذخیرهسازی سیلابهای فصلی همچنین توسعه دامپروری منطقه و ایجاد اشتغال پایدار اجرا شد و تامین آب شرب و کشاورزی و آبرسانی به منطقه از دیگر اهداف اجرای سد مخزنی سیاهو سربیشه در نظر گرفته شده است.
عملیات اجرایی سد سیاهو سربیشه از سال ۱۳۸۴ آغاز شد که در سالهای اخیر تکمیل و به مرحله آبگیری رسید و بخشی از سیلابهای فصلی نیز تاکنون در این سد مهار شده است.
رضا اردکانیان در سفر یک روزه به خراسان جنوبی علاوه بر افتتاح سد سیاهو، طرح آبرسانی به شهر درمیان و روستاهای منطقه و طرحهای آبرسانی به ۱۵ روستای استان را افتتاح کرد و عملیات اجرایی نیروگاه بادی ۵۰ مگاواتی منطقه سربیشه نیز با حضور وی آغاز شد.
جمع سرمایهگذاری طرحهای پنجمین هفته از پویش هر هفته_الف_ب_ایران در خراسان جنوبی هزار و ۲۲۶ میلیارد تومان اعلام شد.
رویش بذر توسعه و امید با سفر نوبخت به خراسان جنوبی
حدود ۱۵ ماه پس از نخستین سفر محمدباقر نوبخت به خراسان جنوبی، معاون رییس جمهوری و رییس سازمان برنامه و بودجه در ۲۲ خرداد ۹۹ برای سومین بار به این دیار آمد.
در نخستین سفر نوبخت که اسفند ماه ۹۷ انجام شد، سند توسعه میان مدت خراسان جنوبی تدوین و رونمایی شد که براساس آن تفاهمنامه ۹۴۰ میلیارد تومان برای مدت ۲ سال و اجرای پروژههای مختلف به خراسان جنوبی اختصاص یافت.
۲۱ اسفند ۹۷ در قالب این سند ساخت ۱۰ هزار واحد مسکونی ویژه محرومان در خراسان جنوبی آغاز شد و تاکنون تمامی واحدها تحویل متقاضیان شده است.
سفر دوم نوبخت به خراسان جنوبی که با هدف بررسی مصوبات سفر قبلی و اجرای چند پروژه اقتصادی در دی ماه ۹۸ انجام شد، نتایج خوبی برای این خطه داشت اما سفر سوم بیانگر همت امیدبخش برای تحقق وعدههای سفرهای قبلی بود.
افزوده شدن ساخت پنج هزار واحد مسکونی شهری به مصوبات این سفر خبری امیدبخش برای همه کسانی بود که در حواشی شهرها چشم انتظار بودند تا پس از ساخت مسکن برای نیازمندان در روستا این بار دولت با کمک بنیاد مسکن انقلاب اسلامی کمر همت را برای تامین مسکن اقشار کمدرآمد در مناطق شهری ببندد.
اما از جانمایی هفت هزار و ۵۰۰ نیروگاه خورشیدی خانگی که جزو بهترین مصوبات و تفاهمنامههای این سفر بود هم نمیتوان به راحتی گذشت زیرا هفت هزار و ۵۰۰ خانواده از عواید این تصمیم بهرهمند شدند.
معاون علمی و فناوری رییس جمهوری هم در خرداد ماه مهمان مردم خراسان جنوبی بود و از مرکز نوآوری و شتابدهی و مرکز اشتغالزایی و کارآفرینی دانشگاه بیرجند، مرکز رشد و تیمهای مستقر در دانشگاه آزاد اسلامی، مرکز رشد فناوری سلامت دانشگاه علوم پزشکی بیرجند و شرکتهای مستقر در پارک علم و فناوری بازدید و در نشست اقتصاد دانشبنیان و جهش تولید استان شرکت کرد.
رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران در واپسین روزهای تیر پارسال به خراسان جنوبی آمد و تفاهمنامه ساخت یک هزار و ۷۰۰ واحد مسکونی و ساماندهی و ایجاد ۵۳۵ فرصت شغلی برای جامعه هدف ایثارگران به امضای وی و استاندار خراسان جنوبی رسید.
سفر وزرای ورزش و جهاد کشاورزی
وزیر ورزش و جوانان اواخر تیر سال گذشته به خراسان جنوبی آمد و در این سفر ۱۳ پروژه ورزشی با اعتبار ۱۹۰ میلیارد ریال را افتتاح کرد.
مسعود سلطانی فر که وزیر معین خراسان جنوبی است از طرحهای اقتصاد مقاومتی بازدید کرد و نشست ستاد اقتصاد مقاومتی استان با حضور وی برگزار شد.
وزیر جهاد کشاورزی نخستین بار در مهر ماه با هدف رصد میدانی ظرفیتهای استان در حوزه کشاورزی، بازدید از پروژههای در دست اقدام و افتتاح برخی پروژهها به استان خراسان جنوبی سفر کرد.
کاظم خاوازی در سفر ۲ روزه به خراسان جنوبی دیدار با نخبگان بخش کشاورزی و تشکلها، بررسی مسایل و مشکلات کشاورزان و دامداران، بازدید از مجتمع گلخانهای شهرستان خوسف، مجتمع پرورش شترمرغ بنیاد تعاون زندانیان خراسان جنوبی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی بیرجند، مجتمع کشت و صنعت بیدمشک و افتتاح پروژههای آبیاری تحت فشار در سطح ۲ هزار و ۳۵ هکتار را در برنامه داشت.
طرح آبرسانی پایدار به ۴۰ محله عشایری بمرود شهرستان زیرکوه چهاردهم مهر ماه به نمایندگی از ۶۲۵ پروژه آبرسانی به محلات عشایری کشور و ۸۶۶ طرح روستایی از طریق ارتباط تصویری رییس جمهوری و با حضور وزیر جهاد کشاورزی، استاندار خراسان جنوبی، نمایندگان مردم استان در مجلس شورای اسلامی و جمعی از مسوولان کشوری و استانی در این شهرستان مرزی به بهرهبرداری رسید.
با افتتاح این طرح که ۱۵ میلیارد تومان برای اجرای آن هزینه شد، ۶۲۰ خانوار در قالب حدود چهار هزار نفر از آب پایدار و سالم بهرهمند شدند همچنین آب مورد نیاز ۶۵ هزار راس دام تا افق ۱۴۰۴ تامین میشود.
فاز اول این طرح به طول ۲۱ کیلومتر خط انتقال دهه فجر سال ۱۳۹۷ به بهرهبرداری رسید که ۵۰ خانوار در ۲ محله عشایری از مزایای آب سالم و بهداشتی بهرهمند شدند همچنین فاز دوم آن در دهه فجر ۹۸ افتتاح شد و در این مرحله نیز ۳۱۰ خانوار عشایری از آب پایدار برخوردار شدند.
سفر رییس قوه قضاییه
رییس قوه قضاییه و نماینده مردم استان خراسان جنوبی در مجلس خبرگان رهبری مهر پارسال مهمان مردم خراسان جنوبی شد و در نخستین روز این سفر ۲ روزه در جلسات شورای اداری و شورای قضایی استان حضور یافت و در مراسم عزاداری شب اربعین در حسینیه جماران بیرجند شرکت کرد.
حجت الاسلام و المسلمین سید ابراهیم رییسی در دومین روز سفر به خراسان جنوبی ضمن بازدید از دادگستری استان، با همراهی فرمانده نیروی زمینی ارتش با حضور در پاسگاه مرزی یزدان در شهرستان زیرکوه، توانمندیها و امکانات موجود برای صیانت از مرزهای کشور را مورد بررسی قرار داد.
وی همزمان با اربعین حسینی با حضور در پاسگاه مرزی یزدان در نقطه صفر مرزی با کشور افغانستان،با فرماندهان، افسران و سربازان مستقر در این پایگاه دیدار کرد و توانمندیها و امکانات موجود برای صیانت از مرزهای کشور در حوزههای جنگ الکترونیک، توانمندیهای پهپادی، رصد آنلاین و مرزبانی فیزیکی بازدید کرد.
انتخاب هشتمین استاندار خراسان جنوبی
«حمید ملانوری شمسی» آبان ۹۹ با رای اعتماد هیات وزیران به عنوان هشتمین استاندار خراسان جنوبی انتخاب شد.
در جلسه روز یکشنبه یازدهم آبان ماه هیات دولت که به ریاست حجت الاسلام و المسلمین حسن روحانی رئیس جمهوری برگزار شد، پیشنهاد وزارت کشور درخصوص انتخاب حمید ملانوری شمسی به عنوان استاندار خراسان جنوبی مطرح شد و به تصویب هیات وزیران رسید.
«محمدصادق معتمدیان» استاندار سابق خراسان جنوبی که از آذر ماه ۹۷ در این استان مسئولیت داشت، روز یکشنبه (۲۷ مهر ۹۹) در جلسه هیات وزیران به عنوان استاندار خراسان رضوی انتخاب و جایگزین «علیرضا رزم حسینی» شد که وی نیز مهر ماه به عنوان وزیر صنعت، معدن و تجارت از مجلس شورای اسلامی رای اعتماد گرفت.
«ناصر خوش خبر» معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری خراسان جنوبی از ۲۸ مهر ماه با حکم وزیر کشور سرپرستی استانداری را برعهده داشت و آیین تکریم «محمدصادق معتمدیان» استاندار پیشین و معارفه «حمید ملانوری» استاندار جدید خراسان جنوبی ۱۷ آبان با حضور معاون سیاسی وزیر کشور در بیرجند برگزار شد.
حمید ملانوری متولد ۱۳۵۱ شهرستان انار استان کرمان است و مدرک کارشناسی الهیات و کارشناسی ارشد جغرافیا و برنامهریزی شهری دارد که از سال ۱۳۹۷ تا پیش از انتصاب به عنوان استاندار خراسان جنوبی، مدیرکل سیاسی وزارت کشور بود.
وی پس از حضور در این استان شعار «خراسان جنوبی؛ تدبیر، تلاش، توسعه» را سرلوحه امور اعلام کرد و متعاقب آن از راهاندازی "ستاد توسعه خاوران" خبر داد.
ستاد توسعه خاوران با هدف بهکارگیری همه ظرفیتهای بخش دولتی و خصوصی در فضایی همافزا برای دستیابی به توسعه پایدار، همهجانبه و متوازن خراسان جنوبی، ۱۷ دی سال گذشته با حضور استاندار، نمایندگان مردم در مجلس شورای اسلامی و جمعی از مسوولان استان در محل استانداری به طور رسمی راهاندازی و از سند توسعه خاوران هم رونمایی شد.
پنج کمیته تخصصی شامل «کمیته شناسایی و جذب نخبگان، فعالان و افراد موثر در حوزه سرمایهگذاری»، «کمیته شناسایی فرصتها و مزیتهای سرمایهگذاری در استان»، «کمیته شناسایی و جذب سرمایهگذاران بخش خصوصی»، «کمیته اطلاعرسانی و فرهنگسازی» و »کمیته پایش و ارزیابی عملکرد» ذیل این ستاد فعالیت میکنند و دبیرخانه ستاد توسعه خاوران در معاونت هماهنگی امور اقتصادی استانداری خراسان جنوبی مستقر است.
استاندار سابق خراسان جنوبی نیز بعد از ۲۲ ماه خدمت در پیامی از مردم و مسوولان این استان قدردانی کرد و گفت: مدال افتخارم برای همیشه، شهروندی خراسان جنوبی خواهد بود.
مرداد ۹۹ سردار ناصر فرشید با حکم فرمانده نیروی انتظامی به عنوان فرمانده انتظامی استان خراسان جنوبی معرفی شد و سردار حسین اشتری برای تکریم و معارفه فرماندهان پیشین و جدید در خراسان جنوبی حضور یافت.
سردار فرشید پیش از این انتصاب جانشین فرمانده انتظامی استان کرمان بود و سردار مجید شجاع فرمانده سابق نیز به سمت فرمانده مرزبانی خراسان رضوی منصوب شد.
سفر وزیر بهداشت و افتتاح ۶۴ پروژه بهداشتی
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ۲۲ آذر ماه به خراسان جنوبی سفر کرد و بدو ورود در فرودگاه بینالمللی شهید کاوه بیرجند به خبرنگاران گفت: با لطف خداوند و با همت همکاران ما، همگرایی و همفکری که بین همه نیروهای نظام اتفاق افتاد و همراهی مردم شریف امروز میتوانیم بگوییم که موج سوم سهمگین کرونا را مهار کردیم.
۶۴ پروژه بهداشتی و درمانی خراسان جنوبی روز یکشنبه ۲۳ آذر ماه در قالب یازدهمین آیین پویش ملی «ره سلامت» در سراسر استان به صورت ویدئو کنفرانس با حضور وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به بهرهبرداری رسید و افتخار دیگری در شرایط تحریم و کرونا ثبت شد.
یک هزار و ۱۲۴ میلیارد و ۵۱۹ میلیون ریال برای اجرا و تکمیل ۶۴ پروژه حوزه سلامت خراسان جنوبی به متراژ ۱۴ هزار و ۵۹۰ متر مربع هزینه شده است.
همچنین با دستور «سعید نمکی» اسم آموزشکده بهورزی بیرجند به نام شهیده منصوره حسینی از شهدای مدافع سلامت خراسان جنوبی نامگذاری شد.
رییس دانشگاه علوم پزشکی بیرجند در این آیین گفت: تعداد تختهای بیمارستانی فعال در استان از سال ۹۲ تا امسال از ۷۵۵ به هزار و ۲۰۸ تخت رسیده و هنوز هم در حال افزایش است.
محمد دهقانی فیروزآبادی افزود: افزایش تختهای بیمارستانی و آی سی یو در این بحران کرونا به داد مردم رسید.
پیک نفسگیر کرونا در خراسان جنوبی مدیریت شد
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی شامگاه یکشنبه در نشست ستاد دانشگاهی پیشگیری و کنترل ویروس کرونا در دانشگاه علوم پزشکی بیرجند گفت: استان خراسان جنوبی علیرغم پراکندگی جمعیت و جمعیت کم در محدوده بزرگ، دچار یک پیک بسیار نفسگیر کرونا شد که خوشبختانه این پیک خطرناک مدیریت شده است.
سعید نمکی افزود: آمدیم به عزیزان خسته نباشید بگوییم و در کنار آن ۶۴ پروژه بهداشتی و درمانی استان را افتتاح کردیم، حامل پیام رییس جمهوری محترم برای مسوولان و مردم استان و قدردانی از همه زحماتشان در این مدت بودم.
وی گفت: این ۶۴ پروژه در زمانی که در اوج بیماری کرونا بودیم و در شرایط سخت و بسیار پر مشکل اقتصادی ناشی از تحریمها، با توسعه این زیرساختها یک پیام امیدوارکننده برای مردم بود و ناامید کننده برای کسانی که فکر میکنند ما در این تحریمها به زانو درخواهیم آمد.
صنعت طیور خراسان جنوبی متاثر از آنفلوانزای پرندگان
زمستان سال ۹۹ اولین مورد ابتلا به آنفلوانزای فوق حاد پرندگان در خراسان جنوبی پس از ۶ سال پاکی این استان شناسایی شد و این بیماری صنعت طیور خراسان جنوبی را تحت تاثیر قرار داد همچنین بخش مولکولی (PCR) آزمایشگاه مرکزی اداره کل دامپزشکی خراسان جنوبی بعد از شیوع بیماری در استان راهاندازی شد.
استان خراسان جنوبی از دهم دی با بیماری آنفلوانزای فوق حاد پرندگان درگیر شد و به گفته مدیرکل دامپزشکی این استان به دلیل تاخیر در گزارش موضوع، حجم وسیعی از ویروس وارد منطقه شد.
محمد اصغرزاده افزود: شیوع آنفلوانزای فوق حاد پرندگان حدود ۴۰ روز خواب را از همه گرفت و در این مدت ۱۰ واحد مرغ تخمگذار، ۹ واحد مرغ گوشتی، یک واحد مرغ مادر، یک واحد شترمرغ، یک واحد پولت، یک پرنده مهاجر و سه کانون بومی در استان را معدومسازی کردیم.
وی ۱۸ اسفند پارسال گفت: نزدیک به یک ماه از شناسایی آخرین کانون آلوده به ویروس آنفلوانزای فوق حاد پرندگان در خراسان جنوبی میگذرد و این ویروس در استان مهار و کنترل شده است.
مدیرکل دامپزشکی خراسان جنوبی از معدومسازی یک میلیون و ۲۰۰ هزار قطعه انواع پرنده در این مدت خبر داد و گفت: ۸۰۶ هزار معدومی مربوط به مرغداریهای تخمگذار بوده است.
وی تصریح کرد: همچنین در این مدت ۲۰۰ تن تخم مرغ و ۵۰ تن علوفه در مرغداریهای استان معدومسازی شد.
اصغرزاده گفت: اقدامات لازم برای بازگشت مرغداریهای آلوده و خسارت دیده به چرخه تولید از ۲۰ اسفند در حال پیگیری است و از این پس جوجهریزی در تمامی واحدهای گوشتی استان فقط با مجوز دامپزشکی و داشتن بیمه مرغداری صورت میگیرد و مرغداریهای تخمگذار علاوه بر آن باید از واکسن هم استفاده کنند.
سفر معاونان و مدیران وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی
معاون امور اقتصادی، معاون روابط کار و معاون توسعه کارآفرینی و اشتغال وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی به همراه شماری از مدیران کل و روسای سازمانهای وابسته به وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی از روز شنبه (چهارم بهمن) وارد خراسان جنوبی شدند و تا ششم بهمن در قالب گروههای مختلف در شهرستانهای استان حضور یافتند.
گروه کاری وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در این سفر ضمن بازدید از طرحهای اشتغالزا و بنگاههای اقتصادی خراسان جنوبی، با مدیران واحدهای تولیدی درباره مسائل و مشکلات آنها از نزدیک گفت و گو کردند.
پیرو این سفر معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار خراسان جنوبی اعلام کرد: در سفر ۲۲ نفر از معاونان و مدیران وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی به خراسان جنوبی بیش از ۶ هزار میلیارد تومان اعتبار برای استان تصویب شد.
مشیرالحق عابدی در آخرین نشست شورای اداری استان در سال ۱۳۹۹ که به ریاست استاندار برگزار شد، افزود: با توجه به مصوب شدن این اعتبار برای طرحهای سرمایهگذاری و زیرساختی استان، مدیران دستگاههای اجرایی با اهتمام ویژه نسبت به پیگیری مصوبات اقدام کنند.
وی بیان کرد: در این زمینه تفاهمنامهای در قالب ۱۶ بند با وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی منعقد و تنظیم شده و معاونت امور اقتصادی استانداری نیز مکلف به نظارت بر پروژهها و مصوبات شده است.
توسعه زیرساختها؛ رهاورد هفته دولت و دهه فجر ۹۹
دهه فجر ۹۹ تعداد یک هزار و ۹۵۵ پروژه با اعتبار معادل ۲ هزار و ۱۰۵ میلیارد تومان در استان خراسان جنوبی افتتاح یا کلنگزنی شد که از این تعداد، یک هزار و ۷۰۱ پروژه به بهرهبرداری رسید و برای اجرای آنها یک هزار و ۲۷۴ میلیارد تومان هزینه شده است.
تعداد پروژههایی که برای کلنگزنی برنامهریزی شد، ۲۵۴ پروژه بود که اعتبار پیش بینی شده برای اجرای آنها ۸۳۱ میلیارد تومان است.
شرکت گاز در صدر جدول پروژههای قابل افتتاح و کلنگزنی دستگاههای اجرایی در دهه فجر امسال قرار داشت و بررسی شرایط دستگاههای اجرایی در اجرای پروژهها حکایت از این دارد که شرکت گاز با ۹۱۴ مورد و شرکت توزیع نیروی برق با ۳۰۳ مورد، بیشترین سهم را در تعداد پروژههای افتتاح یا کلنگزنی شده در دهه فجر ۹۹ داشتند.
شهرستان نهبندان با ۳۱۱ مورد بیشترین تعداد پروژه را به خود اختصاص داد و سربیشه نیز با هزینهکرد ۴۵۱ میلیارد و ۹۶۶ میلیون تومان بیشترین سهم را در اعتبارات هزینه شده برای اجرای پروژهها داشته است.
هفته دولت سال گذشته هم یک هزار و ۵۱۵ پروژه با اعتباری بیش از چهار هزار و ۴۰۲ میلیارد تومان در خراسان جنوبی افتتاح یا کلنگزنی شد که از این تعداد یک هزار و ۸۰ پروژه به بهرهبرداری رسید و عملیات اجرایی ۴۳۵ پروژه نیز در مناطق شهری و روستایی استان آغاز شد.
تعداد بیشتر طرحهای عمرانی دهه فجر در مناطق روستایی بیانگر توجه ویژه دولت به توسعه روستایی و محرومیتزدایی است.
فاز دوم طرح آبرسانی پایدار به محلات عشایری خواجه منجیکوه شهرستان نهبندان در نهمین روز دهه فجر با حضور رییس سازمان امور عشایر ایران و استاندار خراسان جنوبی به بهرهبرداری رسید.
این طرح آبرسانی به عشایر در شهرستان مرزی نهبندان به عنوان بزرگترین پروژه حوزه عشایری خراسان جنوبی در دهه فجر امسال تکمیل و با اعتبار ۱۷ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان افتتاح شد.
عملیات اجرایی طرح آبرسانی پایدار به منطقه عشایری خواجه منجیکوه اسفند سال ۹۸ شروع شد و فاز اول این طرح در هفته دولت امسال به بهرهبرداری رسید.
سفر زمینی وزیر راه و شهرسازی و افتتاح ۹۰ کیلومتر بزرگراه
وزیر راه و شهرسازی دوشنبه شب ۲۰ بهمن از راه زمینی با خودرو از کرمان وارد خراسان جنوبی در شهرستان طبس شد و به طور همزمان ۹۰ کیلومتر پروژه بزرگراهی را افتتاح کرد.
محمد اسلامی روز بعد از پایانه مرزی ماهیرود بازدید و عملیات اجرایی ۵۴ کیلومتر باند دوم راههای استان را آغاز کرد همچنین با حضور وی بهرهبرداری همزمان از ۳۵ کیلومتر راه روستایی در خراسان جنوبی آغاز شد.
آغاز عملیات اجرایی پنج هزار و ۹۸۰ واحد مسکونی طرح اقدام ملی مسکن در شهر بیرجند، بازدید از قطعه ۱۶ راهآهن بیرجند - یونسی، دوبانده سازی محور بیرجند - قاین و ساختمان پاویون فرودگاه بینالمللی شهید کاوه بیرجند از دیگر برنامههای وزیر راه و شهرسازی در سفر ۲ روزه به خراسان جنوبی بود.
وزیر راه و شهرسازی در حاشیه آیین آغاز عملیات اجرایی ۵۴ کیلومتر باند دوم راههای استان در منطقه مرزی ماهیرود به خبرنگاران گفت: اعتبارات خراسان جنوبی در سال ۹۶ معادل ۱۳۰ میلیارد تومان، سال ۹۷ حدود ۱۸۰ میلیارد تومان و تاکنون روند صعودی داشته است.
اسلامی افزود: سال آینده اعتبارات بودجه و اعتبارات مکمل ماده ۵۶ در استان خراسان جنوبی بیش از ۵۵۰ میلیارد تومان خواهد بود که نسبت به متوسط کشوری خیلی بالاتر است.
وی گفت: محور سربیشه - ماهیرود یک راه روستایی فرعی بود که با توجه به بار ترافیکی که در حال افزایش نیز خواهد بود باید مطالعات را انجام و ظرفیت راه را گسترش میدادیم.
وزیر راه و شهرسازی اضافه کرد: برای این منظور ۲ اقدام را در دستور کار قرار دادیم ابتدا اینکه وضع موجود بهبود و تعریض شود و اینکه باند جدید احداث کنیم.
وی که پس از تصادف اردیبهشت امسال در محور درح - سربیشه پیگیر ارتقای وضعیت این مسیر بوده است، گفت: از ۱۲۰ کیلومتر محور ماهیرود - سربیشه تا عید هیچ قطعهای بدون پیمانکار نخواهد ماند و این قول را چند ماه قبل به مردم داده بودم لذا توانستیم مصوبه مربوطه را اخذ و شرایط را فراهم کنیم تا مردم منطقه از بزرگراه بهرهمند شوند.
اسلامی بیان کرد: اکنون تمامی پروژههای راه خراسان جنوبی فعال هستند و رساندن پروژهها به مرحله بهرهبرداری فرایندی زمانبر و هزینهبر دارد.
افتتاح ۸ پروژه مدیریت شهری در خراسان جنوبی
هشت پروژه مدیریت شهری استان خراسان جنوبی ۱۴ اسفند ماه همزمان با بهرهبرداری از طرحهای ملی وزارت کشور و با حضور ویدئوکنفرانسی رییس جمهوری افتتاح شد.
در این برنامه با حضور استاندار خراسان جنوبی هشت پروژه از شهرداریهای طبس، قاین، بشرویه، نیمبلوک، سرایان و ارسک افتتاح شد.
با بهرهبرداری از این پروژهها برای ۲۴۷ نفر اشتغال ایجاد شد و اعتبار هزینه شده برای اجرای آنها ۳۵۶ میلیارد ریال است.
استاندار خراسان جنوبی در ادامه رایزنی و پیگیری مسائل استان در پایتخت اسفند ماه با «محمدجواد ظریف» وزیر امور خارجه دیدار کرد و به تشریح اقداماتی پرداخت که به سرمایهگذاری و انجام فعالیتهای اقتصادی در راستای بهبود وضعیت معیشتی و اشتغال مرزنشینان همچنین پایداری امنیت در منطقه انجامیده است.
حمید ملانوری با اشاره به وجود چهار گذرگاه مرزی خراسان جنوبی اظهار داشت: در حال حاضر تنها گذرگاه فعال استان، ماهیرود است که طی ۱۰ ماه سال جاری میزان صادرات کشور از مرز ماهیرود حدود ۶۰۰ میلیون دلار بوده و این حجم به لحاظ ارزش ۳۳ درصد و به لحاظ وزن ۴۷ درصد کل صادرات ایران به افغانستان را شامل میشود.
وی پیگیری بازگشایی گمرک یزدان توسط وزارت امور خارجه را در همین راستا خواستار شد و گفت: علاوه بر اینکه شورای عالی اقتصادی دولت افغانستان در سال ۱۳۹۶ با راهاندازی گمرک رسمی یزدان موافقت کرده، مطالبه عمومی مردم استان به ویژه فعالان اقتصادی راهاندازی دوباره این مرز رسمی است.
مهار آتشسوزی در گمرک ابونصر فراهی افغانستان
آتشسوزی در گمرک ابونصر فراهی افغانستان در مجاورت پایانه مرزی ماهیرود خراسان جنوبی پیش از ظهر شنبه ۱۶ اسفند ماه بر اثر آتش گرفتن چند مخزن سوخت روی داد که با تلاش ۶ و نیم ساعته آتشنشانان و نیروهای امدادی اعزامی از خراسان جنوبی در عصر همان روز مهار شد.
آتش به دلیل حجم بالای مخازن سوخت موجود در منطقه همچنین وزش باد رو به گسترش بود و با درخواست والی فراه افغانستان از استاندار خراسان جنوبی، نیروهای کمکی به گمرک مرزی این کشور اعزام شدند.
همچنین نقطه صفر مرزی ایران و افغانستان در پایانه مرزی ماهیرود خراسان جنوبی به منظور جلوگیری از گسترش آتشسوزی بازارچه مرزی افغانستان، از بارهای صادراتی تخلیه شد و کامیونهای صادراتی ایران و افغانستان به داخل خاک کشور برگشت داده شدند تا از هرگونه حادثه احتمالی جلوگیری شود.
استاندار خراسان جنوبی نیز عصر شنبه در منطقه مرزی ماهیرود حضور یافت و عملیات اطفای حریق در مرز مشترک ایران و افغانستان را از نزدیک بررسی و اعلام کرد که این حادثه در حوزه سرزمینی ما خسارت مالی و تلفات جانی نداشت.
۲ تانکر حمل سوخت نیز پنجم اسفند در سایت منطقه ویژه اقتصادی واقع در پایانه مرزی ماهیرود دچار حریق شد که یک دستگاه کامیون مربوط به ایران و یک دستگاه مربوط به افغانستان بود. این حادثه آتشسوزی هم با تلاش آتشنشانان به سرعت مهار شد و تلفات جانی نداشت.
خراسان جنوبی به طول ۳۳۱ کیلومتر با افغانستان در چهار شهرستان سربیشه، نهبندان، درمیان و زیرکوه مرز مشترک دارد و این استان دارای چهار بازارچه مرزی است که فعالترین آنها مرز ماهیرود در شهرستان سربیشه قرار دارد.
والیان ولایت فراه و هرات افغانستان و سرکنسول جمهوری اسلامی ایران در این کشور طی پیامهایی از اقدامات استاندار خراسان جنوبی در اطفای حریق گمرک مرزی تشکر کردند.
آغاز اجرای طرح انتقال آب خلیج فارس به خراسان جنوبی
۲۴ اسفند همزمان با بهرهبرداری و آغاز عملیات اجرایی طرحهای ملی وزارت صنعت، معدن و تجارت با حضور رییس جمهوری عملیات اجرایی خط دوم انتقال آب خلیج فارس به استانهای خراسان جنوبی و خراسان رضوی همچنین عملیات اجرایی خط سوم انتقال آب خلیج فارس به استان اصفهان و عملیات اجرایی انتقال آب دریای عمان از چابهار به زاهدان به طور همزمان آغاز شد.
استاندار خراسان جنوبی در حاشیه این مراسم گفت: طی مراسم امروز عملیات انتقال آب به استان خراسان جنوبی به طور رسمی شروع شد و با توجه به اینکه خط اول طرح اجرا شده و بسیاری از زیرساختها آماده است، خط دوم در همین ابتدای کار ۳۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد.
حمید ملانوری از بازه زمانی پنج ساله تعریف شده برای اجرای این طرح خبر داد و گفت: قاعدتا باید در سال چهارم اجرای طرح، آب به خراسان جنوبی برسد و اجرای این طرح سبب میشود از آب خلیج فارس برای مباحث توسعهای استان در زمینه صنایع و معادن بهرهمند شویم.
وی با تبریک این اتفاق بزرگ به مردم استان اظهار داشت: دولت برای اجرای این فاز از طرح، ۴۷ هزار میلیارد تومان سرمایهگذاری میکند.
آغاز فرآینده انتخابات با ثبتنام ۶۰۰ داوطلب عضویت شوراهای شهر
فرایند انتخابات ۱۴۰۰ در خراسان جنوبی از ۲۰ اسفند ۱۳۹۹ با شروع ثبتنام داوطلبان شرکت در انتخابات شوراهای اسلامی شهر آغاز شد و تا ساعت ۲۴ روز ۲۶ اسفند، ۶۰۰ نفر در ۳۱ شهر استان ثبتنام کردند که بیش از ۷۷ درصد آنان سابقه عضویت در شوراها را ندارند.
۷۰ نفر از بانوان در این دوره از انتخابات داوطلب شدند و گروه سنی ۳۰ تا ۴۰ سال بیشترین ثبتنام کنندگان را با ۲۳۱ نفر دارند.
۲۵۵ کرسی اصلی و علی البدل شوراهای شهر در خراسان جنوبی وجود دارد و داوطلبانی که تایید صلاحیت میشوند در ۲۸ خرداد امسال رقابت خواهند کرد.
بنابر اعلام مسوولان استان در همه حوزههای انتخابیه خراسان جنوبی در شهرها بالای حد نصاب لازم نامزد دارند که در مرحله بررسی صلاحیتها است و ثبتنام داوطلبان انتخابات شوراهای روستا نیز از ۱۶ فروردین آغاز میشود.
خراسان جنوبی به مرکزیت بیرجند ۱۱ شهرستان دارد و از نظر وسعت سومین استان پهناور کشور به شمار میرود.