علیرضا وارثی روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با بیان اینکه تقریباً نیمی از معلولیتها ژنتیکی است، افزود: مشاوره ژنتیک نقش موثری در پیشگیری و کاهش معلولیتهای ژنتیکی و مادرزادی بر عهده دارد و در سایر موارد ممکن است ناشی از یک حادثه و موارد غیر از ژنتیک باشد.
وی اظهار داشت: در حال حاضر ۶ مرکز مشاوره با هدف پیشگیری از معلولیتهای ناشی از اختلالات ژنتیک دولتی و خصوصی در شهرستانهای قزوین و آبیک فعال هستند که به ارائه مشاورههای تخصصی در زمینههای پیش از ازدواج، پیش از بارداری، حین بارداری، وجود بیماریهای پرخطر و تکرار شونده در خانواده و وجود فرزند معلول می پردازند.
وارثی اضافه کرد: آگاهسازی و پیشگیری از معلولیتها با هدف بالا بردن سطح آگاهی عموم جامعه به خصوص افراد در سن باروری از مهمترین اقدامات این مراکز است که در راستای کاهش بروز و شیوع معلولیتهای شایع و عوامل ایجاد کننده آن در سطح استان صورت می گیرد.
این مسوول تصریح کرد: طرحهای غربالگری اختلالات ژنتیک افراد ۱۵ تا ۲۵ سال و غربالگری پیش از ازدواج برای زوجهای در شرف ازدواج از سال ۹۴ به صورت پایلوت در تعدادی از استانها و در سال ۹۵ در کلیه استانها با هدف آگاه سازی و حساس سازی جامعه هدف نسبت به ضرورت مشاوره ژنتیک، کاهش تولد نوزاد معلول و کاهش معلولیت به اجرا درآمد.
وارثی خاطرنشان کرد: همچنین در سالهای اخیر طرحهایی همچون غربالگری اختلالات ژنتیک در افراد ۱۵ تا ۲۵ سال و طرح فراگیر مشاوره ژنتیک معلولان تحت پوشش سازمان اجرا شده که به شناسایی موارد خطرزای پیش از تولد نوزاد معلول و ترسیم نقشه معلولیت در سطح کشور کمک موثری کرده است.
مدیرکل بهزیستی استان قزوین افزود: در حال حاضر ۱۳۴ خانواده دارای معلول سه نفره و بیشتر مشاوره ژنتیک را انجام دادهاند که از این تعداد ۱۲۴ نفر دارای سه فرزند معلول، یک خانواده دارای چهار معلول،هشت خانواده دارای پنج معلول و یک خانواده دارای هفت معلول به بالا مشاوره ژنتیک دریافت کردند.
وی با بیان اینکه تولد فرزند معلول موجب تحمیل هزینههای سنگین بر خانواده و دولت میشود، تاکید کرد: با توجه به این موضوع، پیشگیری میتواند بهترین اقدام برای کاهش بروز بیماریهای ارثی مادرزادی باشد که باید مورد توجه خانواده ها، رسانه ها و دستگاه های مرتبط قرار گیرد.