تربت‌حیدریه- ایرنا- نخستین سفر شهرستانی استاندار خراسان رضوی در سال ۱۴۰۰ به تربت‌حیدریه در میانه جنوبی این استان ۴۰ مصوبه در حوزه‌های راهسازی، توسعه روستایی، خدمات و درمان برای توسعه این خطه به ارمغان آورد.

محمدصادق معتمدیان که تا آخرین روزهای کاری اسفند ۱۳۹۹ در سفر به شهرستانهای شمال و شمال شرقی این استان برای آگاهی نزدیک از امور محلی و رفع موانع توسعه و ارتقای رفاه شهروندان بود روز پنجشنبه پنجم فروردین ماه جاری نیز در نخستین روز کاری سال جدید، مشهد را برای بازدید از سه شهرستان تربت‌حیدریه، زاوه و مه‌ولات این استان ترک کرد. 

استاندار خراسان رضوی سفر به تربت‌حیدریه را در صدر هیاتی از معاونان استانداری و مدیران‌کل دستگاههای اجرایی با حضور در مقبره شهدای شهر رباط‌سنگ در ۳۵ کیلومتری شمال تربت‌حیدریه آغاز کرد و پس از آن به دیدار مردم و خانواده‌های شهدا در بایگ، کدکن و روستای بسک که به عنوان "روستای ملی صنایع دستی در رشته ابریشم‌کشی" در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده، رفت. 

وی علاوه بر نشست‌های جداگانه با مسوولان محلی و مدیران دستگاههای اجرایی این مناطق به منظور گزارشگیری از وضعیت منطقه، در آخرین برنامه سفر به تربت‌حیدریه در نشستی به جمع‌بندی موارد مرتبط پرداخت و برنامه‌های لازم برای توسعه و رفاه عمومی را در قالب ۴۰ سند به تصویب رساند. 

این مصوبات در حوزه بهداشت و درمان شامل "تجهیز و بهره‌برداری بیمارستان امام حسین (ع)، تکمیل مرکز بهداشتی درمانی ولیعصر(عج) بایگ، تکمیل مراکز درمانی بهداشتی روستاهای رودمعجن و نسر" است.

اهم مصوبات در حوزه توسعه روستایی نیز شامل "اصلاح ورودی و خروجی سه روستای رقیچه، پنگی و حاجی بیگی، آسفالت راه روستایی عباس‌آباد، تامین زمین و پرداخت تسهیلات توسط بنیاد مسکن، بهسازی، آسفالت و تامین آب روستای قلعه‌نو و نیز اجرای کامل طرح هادی روستاهای رزگ و بسگ" هستند. 

نشست جمع‌بندی سفر استاندار خراسان رضوی به تربت‌حیدریه مصوباتی در حوزه اقتصاد و صنعت نیز داشت که شامل "پرداخت تسهیلات اشتغال‌زایی توسط صندوق کارآفرینی امید به کارگاههای ابریشم‌کشی و ابریشم‌بافی و همچنین تهیه طرح ناحیه صنعتی بخش بایگ توسط شرکت شهرکهای صنعتی" است.

مصوبات مربوط به بخش کشاورزی شهرستان تربت‌حیدریه نیز "مرمت و لایروبی ۲۷ رشته قنات از محل اعتبارات ملی توسط جهاد کشاورزی و اجرای طرحهای مطالعاتی ویژه فراوری و تکمیل زنجیره تولید محصولات باغی و زراعی توسط جهاد کشاورزی" را برای منطقه به ارمغان آورد. 

نشست جمع‌بندی سفر استاندار خراسان رضوی به تربت‌حیدریه همچین مصوباتی در حوزه‌ خدمات شهری و امور مرتبط با آن برای توسعه برخورداری شهروندان به همراه داشت.

پشتیبانی مردم، سرمایه اصلی مسوولان 

استاندار خراسان رضوی در آخرین نشست خود با مدیران شهرستان تربت‌حیدریه گفت: مردم تنها سرمایه اصلی و پشتیبانی مهم فکری مسوولان هستند، این وظیفه مسوولان اجرایی است که این نیروی خالص و بی‌ریا را از قوه به فعل درآورده و در برنامه‌سازی و تصمیم‌گیری‌های خود از این سرمایه معنوی و مادی کمک بگیرند.
معتمدیان افزود: با این حال شاهد هستیم در سال‌های گذشته نیازهای مردم در برخی بخش‌ها و به خصوص حوزه‌های اقتصادی و صنعتی آنگونه که باید توسط مسوولان ذیربط تامین نشده است.
وی ادامه داد: مدیران  هر جا احساس کردند به دلیل محدودیت منابع مالی با مشکل مواجه هستند، به سراغ نهادهایی چون بنیادهای برکت و علوی بروند زیرا شاکله وجودی این بنیادها کمک به محرومان است.
استاندار خراسان رضوی همچنین از وضعیت کنونی فراوری محصولات باغی و خام فروشی دسترنج کشاورزان انتقاد و بیان کرد: این وظیفه جهاد کشاورزی است که پس از تحقیقات علمی و منسجم اعلام کند راهکارش برای جلوگیری از خام فروشی دسترج کشاورزان و همچنین تکمیل زنجیره تولید چیست.
وی گفت: چطور می‌شود در نظامی که مدیرانش بیش از چهار دهه تجربه برنامه نویسی‌های کلان توسعه اقتصادی، سیاسی و فرهنگی دارند، هنوز جهاد کشاورزی یک استان نتوانسته یک برنامه جامع برای جلوگیری از خام فروشی محصولات زراعی ارایه کند؟
معتمدیان افزود: بنا نیست دسترنج کشاورزان ما توسط دلالان به خارج صادر و سود نهایی به جیب آنها و شرکای‌ آنان در کشورهای همسایه برود.
وی همچنین وضعیت کنونی کارگاههای ابریشم‌کشی و ابریشم‌بافی بایگ را مورد انتقاد قرار و ادامه داد: این‌که زمانی تربت‌حیدریه قطب تولید ابریشم جهان بوده و این‌که کارگاه‌های آن به تعطیلی کشیده ‌شدند، نشان از کم‌توجهی مسوولان در این منطقه دارد.
استاندار خراسان رضوی بر ضرورت تکمیل چرخه ابریشم‌بافی به عنوان اولویت نخست منطقه بایگ تاکید و بیان کرد: روحیه مردم نشان از همکاری صادقانه با مسوولان دارد لذا ادامه چنین روندی قابل اغماض نیست.
وی در بخش دیگری از سخنانش گفت: یکی از مزایای بازدیدهای منطقه‌ای و میدانی مدیران استانی از شهرستان های استان این است که ضمن آشنایی با  ظرفیت‌های منطقه با کمبودها نیز آشنا می‌شوند و مدیران نباید اجازه دهند مشکلات به سراغ آنها بیاید  بلکه خود باید مشکل را شناسایی و برای رفع آن راهکار داشته باشند.
معتمدیان افزود: تربت‌حیدیه در چند محصول باغی و زراعی رتبه اول تا سوم استان را داشته و برند زعفران این شهرستان در جهان شاخص است و ۷۰ درصد زعفران جهان را تولید می‌کند و علاوه بر آن قطب تولید ابریشم ایران است.
وی ادامه داد: این شهرستان بارانداز دام شرق کشور است و سه هزار اشتغال صنعتی نیز در حوزه معدن دارد و وجود سنگ های معدنی با ارزش از دیگر شاخصه های آن می باشد.
استاندار خراسان رضوی گفت: تربت‌حیدریه، در زمینه راه و به خصوص راه‌آهن از امکانات و ظرفیت‌های خوبی برخوردار است که از زیرساخت‌های توسعه گردشگری است بطوریکه تا قبل از شیوع کرونا روزانه ۱۰ میلیون نفر از این مسیر تردد می‌کردند اما با این همه حتی یک هتل در تربت‌حیدریه وجود ندارد و این وظیفه مسوولان میراث فرهنگی است که توجه سرمایه گذاران را برای ساخت هتل در این شهر جلب کنند تا زمینه‌های توقف دستکم ۲ یا سه ساعت گردشگران عبوری در تربت‌حیدریه فراهم شود.
وی افزود: هر یک از شهرستان‌های خراسان رضوی دارای ثروت‌های خدادادی منحصر به فرد هستند که باید این ثروت‌ها را از قوه به فعل تبدیل کنیم.
معتمدیان ادامه داد: رهبر معظم انقلاب امسال را سال "تولید؛ پشتیبانی‌ها، مانع‌زدایی‌ها" نامگذاری کردند و بیش از یک دهه است که معظم له در حوزه اقتصادی متمرکز شده‌اند اما امسال این موضوع را بیشتر، و شفافتر بیان کردند و پشتیبانی و مانع‌زدایی را نیز مورد تاکید قرار دادند.
وی گفت: مدیران باید نسبت به حذف قوانین دست و پاگیر اقدام کرده و قوانینی را که ممکن است مانع رشد، توسعه و تولید شوند، تدبیر و مدیریت نمایند و آنها را برطرف یا اصلاح کنند.
استاندار خراسان رضوی افزود: تربت‌حیدریه با ظرفیت هایی که در بخش تولید دارد نباید این همه بیکار داشته باشد و مشکل اصلی ما در حوزه تصمیم‌گیری و تصمیم‌سازی است و یک مدیر توانمند باید با جرات به جنگ مشکلات برود.
وی ادامه داد: برای برخی مشکلات باید به شکل حرفه‌ای برنامه‌ریزی شده و راهکار ارایه شود.

مرکز شهرستان ۲۲۵ هزار نفری تربت‌حیدریه در ۱۵۰ کیلومتری جنوب غربی مشهد قرار دارد. ۷۰ هزار نفر از جمعیت این شهرستان ساکن روستاها هستند.

تربت‌حیدریه دارای چهار بخش "مرکزی، جلگه رخ، کدکن، بایگ" و چهار شهر، هشت دهستان و ۱۳۶ روستا است.

شهر ۱۲۰ هزار نفری تربت‌حیدریه مرکز این شهرستان نیز با وسعت ۵۳ کیلومترمربع چهارمین شهر پرجمعیت در استان خراسان رضوی بعد از مشهد، سبزوار و نیشابور است.

۷۹ درصد نیروی کار تربت‌حیدریه در گستره ۹۱ هزار هکتاری زمینهای کشاورزی و باغی این شهرستان به کشاورزی اشتغال دارند. 

بخش کشاورزی تربت‌حیدریه با  تولید ۳۷ نوع محصول زراعی و ۳۱ نوع محصول باغی به ترتیب رتبه‌های پنجم و سوم را در خراسان رضوی دارد. یکی از شاخص‌ترین محصولات این شهرستان که در ایران و جهان رتبه نخست را به خود اختصاص داده زعفران است. تولید زعفران یکی از مهمترین منابع اشتغال و درآمد در تربت‌حیدریه است زیرا برای حدود ۴۰۰ هزار نفرروز طی مراحل کاشت و برداشت محصول اشتغال ایجاد کرده است. 

بخش صنعت این شهرستان نیز شامل دو شهرک و سه ناحیه صنعتی با ۲۰ واحد تولیدی فعال است.

۱۷ هزار نفر در قالب هشت هزار و ۸۰۰ هزار خانوار زیرپوشش کمیته امداد امام خمینی (ره) تربت‌حیدریه هستند که هزار و ۲۰۰ نفر آنان را دانش‌آموزان و ۲۵۰ نفر را دانشجویان تشکیل می‌دهند.

"دانشگاه علوم پزشکی تربت‌حیدریه" هم سه شهرستان تربت‌حیدریه، مه‌ولات و زاوه را با یک میلیون نفر جمعیت زیرپوشش خدمات خود دارد. دانشگاه علوم پزشکی تربت‌حیدریه با هفت رشته در مقطع کارشناسی و یک رشته در مقطع کاردانی ۶۰۰ دانشجو دارد.
همچنین ۴۰ هزار دانش‌آموز در ۲۴۹ مدرسه این شهرستان با هزار و ۶۰۰ کلاس تحصیل می‌کنند.

دانشگاه آزاد اسلامی نیز در تربت‌حیدریه چهار هزار و ۵۰۰ دانشجو و ۷۵ عضو هیات علمی دارد. ۴۵۰ دانشجو در مقطع دکتری این واحد تحصیل می‌کنند. هم‌اینک ۲۰ رشته در مقطع کارشناسی و دکتری دانشگاه تربت‎‌حیدریه تدریس می‌شود.