رشت – ایرنا - کارشناس اقتصادی در گیلان گفت: مسوولان باید همت خود را بر رفع موانع تولیدی و تسهیل فعالیت بخش تولید با توجه به فشارها و تحریم های خارجی بردارند تا تولید داخل تقویت شده و زمینه های تولید و اشتغال جوانان فراهم شود.

کمال لشکری روز پنجشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اشاره به نامگذاری امسال از سوی مقام معظم رهبری با عنوان تولید، پشتیبانی ها و مانع زدایی ها، عنوان کرد : با تامین تسهیلات مورد نیاز کارآفرینان و نظارت کامل بر عملکرد آنها می توان تولید و اقتصاد داخلی را هم متحول کرد.

عضو شورای هماهنگی جبهه اصلاحات گیلان خاطر نشان کرد: در کشورهایی که مسئولان آن به جای عملگرایی تنها شعار بدهند و به فکر خارج کردن سرمایه از کشور شوند، اقتصاد و تولید داخلی نابود می شود.

وی با بیان این که دست اندرکاران نظام باید به توانمندی های داخلی اعتقاد داشته و به جوانان در عرصه تولیدات توجه ویژه شود، اضافه کرد: در کشور ما اصلاحات اقتصادی باید توسط تیمی از اقتصاددانان خبره و نخبگان با تجربه انجام شود.

این کارشناس اقتصادی در ادامه سال ۹۹ را بدترین سال به لحاظ اعتماد عمومی به سیاست ها و اقدامات اقتصادی کشور دانست و اظهار داشت: علاوه بر چالش های ساختاری با سه چالش جدید شامل تحریم، کاهش درآمد نفتی و شیوع ویروس کرونا مواجه بودیم.

وی با بیان اینکه در پاییز ۹۹  رشد ۱.۲ درصدی در تولید ناخالص داشتیم، اضافه کرد: برای رسیدن به تولید ناخالص داخلی سال ۹۶ مسیر سختی را در پیش داریم چرا که رشد تولید ناخالص طی ۲ سال گذشته نیز منفی بوده است و از سویی به دلیل کاهش درآمد سرانه واقعی، تقاضا از سوی بخش خصوصی بسیار کم رنگ بود و رشد اقتصادی نیز قابل توجه نبوده است.

لشکری خاطر نشان کرد: با توجه به اینکه شاهد افزایش تقاضا از سوی بخش دولتی بودیم با رکود چندانی مواجه نشدیم، صادرات غیرنفتی ما در سال ۹۹ به ۳۴ میلیارد دلار و واردات نیز به ۳۸ میلیارد دلار رسید، که شاهد کاهش صادرات نسبت به سال ۹۸ بودیم در حالیکه می شد با استفاده از جهش نرخ ارز، صادرات غیرنفتی را افزایش داد، اما افزایش نرخ ارز موجب رشد قیمت کالاهای وارداتی و مواد اولیه شد.

این کارشناس اقتصادی بیان داشت: عامل اصلی عدم انتفاع را می توان در سردرگمی صادرکنندگان و فرآیند پیچیده و غیرشفاف بخشنامه های دولتی که آسیب زیادی به صادرات زد، جستجو کرد که متاسفانه این موضوع موجب شد نتوانیم از موقعیتی که برای افزایش صادرات به وجود آمده بود، بهره ببریم.

وی در ادامه با بیان اینکه طی ۱۱ ماه پارسال ۱۱ میلیارد دلار ارز ترجیحی به واردات کالاهای اساسی اختصاص یافت، اظهار داشت: با توجه به علل تفاوتی که ارز ترجیحی با بازار آزاد دارد، انتظار می رود نرخ کالاهای اساسی با افزایش چندانی مواجه نشود اما طبق گزارش مرکز آمار شاهد افزایش ۶۶ درصدی در شاخص اقلام خوراکی بودیم.

لشکری ادامه داد: در حالیکه اگر این ارز به قیمت واقعی در بازار داده می شد و یا به صورت یارانه نقدی به خانواده های آسیب پذیر پرداخت می گردید، شاهد رعایت بیشتر عدالت اجتماعی بودیم.

وی با بیان اینکه بخش خصوصی در این باره هشدارهایی داد اما توجهی نشد و بازارهای مالی کشور در سال گذشته تنش و تلاطم شدیدی را تجربه کرد، افزود: بازار سهام نیز می توانست به بهبود منابع مالی و بنگاه ها کمک کند اما به دلیل عدم برنامه ریزی صحیح، نبود نظارت در بازار این اتفاق رخ نداد.

وی با اشاره به نامگذاری امسال از سوی مقام معظم رهبری اشاره و بیان اینکه در کشور ما متاسفانه تولیدات داخلی به فراموشی سپرده شده است، اظهار داشت: همه باید برای تحقق شعار سال تلاش کنند تا فرآیند تولید داخلیدر کشور مرتفع،  موانع تولید را برداشته و رانت  از ریشه سوزانده شود.

وی بیان داشت: برای پشتیبانی از تولید باید نیروهای اجتماعی و سیاسی از بیرون سیستم ورود کنند تا بتوانند مانع ها را زدوده و پشتیبانی ملی از تولید را فراهم کنند.

وی با بیان اینکه ارایه اعتبارات به بخش خصوصی باید کارشناسی شده و با نظارت دقیق باشد، خاطر نشان کرد: برخی از شرکت های دولتی ورشکست شده یا در حال ورشکسته شدن هستند که باید به عرصه تولید برگردند.

برچسب‌ها