استاندار خراسان رضوی در ادامه سلسله سفرهای شهرستانی خود که از نیمه دوم پارسال آغاز شده و تا واپسین روزهای سال ۱۳۹۹ با سفر به شمال و شمال شرق این استان رضوی ادامه یافت، در نخستین روز کاری "سال تولید، پشتیبانیها، مانعزداییها" کاروان مسوولان استانی را به شهرستانهای واقع در مرکز جغرافیایی استان شامل تربتحیدریه، زاوه و مهولات هدایت کرد.
محور اصلی برنامههای این سفر دیدار مستقیم با مردم بخشها و روستاها در محل زندگی آنها برای بررسی وضعیت جاری، پاسخ به درخواستهایشان و مانعزدایی از حل مشکلات با ارائه پشتیبانیهای لازم است.
استاندار خراسان رضوی به همین منظور در سرانجام سفر خود به شهرستان تربتحیدریه، در نشست جمعبندی آن با حضور معاونان استانداری، مدیرانکل دستگاههای اجرایی و مسوولان محلی ۴۰ برنامه را برای شتابدهی روند توسعه این خطه مصوب و برای اجرا به دستگاههای ذیربط ابلاغ کرد.
این مصوبات شامل امور مرتبط با بکارگیری "ظرفیتهای اقتصاد محلی، راهسازی، بهسازی مسکن، تامین آب با مرمت قناتها، طرحهای هادی و توسعه روستایی، بهداشت و درمان، خدمات شهری، رفاه عمومی، اشتغالزایی، توسعه صنعتی و تکمیل زنجیره تولید و فراوری محصولات باغی و زراعی" است.
طولانیترین حضور در کدکن
بخش ۸۷۸ کیلومترمربعی "کدکن" با حدود ۱۴ هزار نفر جمعیت واقع در ۷۵ کیلومتری شمال غربی تربتحیدریه، یکی از مقصدهای سفر اخیر استاندار خراسان رضوی بود که به گفته شهردار کدکن بیشترین وقت محمدصادق معتمدیان در سفر یک روزهاش به شهرستان تربتحیدریه، صرف حضور در این بخش و بررسی وضعیت آن در گفتگوی چهره به چهره با مردم محلی شد.
این بخش که شامل ۱۷ روستا و دو دهستان "کدکن و رقچه" است و از سال ۱۳۱۸ تاکنون یعنی ۸۲ سال تشکیلات بخشداری دارد، با پیشینه کهن تمدنی که به پیش از ورود اسلام به ایران بازمیگردد، بطور عمده منطقهای مبتنی بر اقتصاد دامداری، کشاورزی و باغداری با استفاده از پنج رودخانه دائمی و حدود ۱۵۰ رشته قنات است.
شهردار کدکن به خبرنگار ایرنا گفت: استاندار خراسان رضوی در سفر به شهرستان تربتحیدریه بیشترین وقت حضور خود را به "کدکن" اختصاص داد و در ارتباط مستقیم چهره به چهره با سعهصدر تمام پای صحبتهای مردم نشست.
علیمحمد خسروی افزود: این اقدام معتمدیان که با تصمیمگیری بهنگام به منظور حل مشکلات بخش کدکن همراه بود، برای مردم این خطه دارای ارزش بسیار است زیرا برکات مناسبی در پی داشت.
وی پرداخت مبلغ چهار میلیارد ریال به شهرداری کدکن را برای پیشبرد برنامههای مرتبط با رفاه عمومی، از مهمترین دستاوردهای این سفر ذکر و بیان کرد: دستور استاندار خراسان رضوی برای "شتاب در ساخت پل ورودی شهر کدکن" از دیگر مصوبات راهگشای این سفر است.
شهردار کدکن به همت استاندار خراسان رضوی برای رفع سریع موانع پیشرفت و توسعه اشاره و بیان کرد: پروژه پل ورودی شهر کدکن، خارج از محدوه شهرداری و دچار مشکلاتی از این ناحیه است اما چون از قبل آغاز شده، استاندار تکمیل فوری آن را در قالب مصوبات سفر ابلاغ کرد.
وی ادامه داد: معتمدیان همچنین در اقدامی راهگشا و ارزشمند برای رفاه مردم محلی، دستور داد تا بخشی از جاده کدکن - رباط سنگ که در همین مسیر قرار دارد ساخته شود.
خسروی گفت: امام جمعه کدکن نیز در جریان این سفر با توجه به علاقه جوانان به ورزش، درخواست ساخت یک باب گود ورزش باستانی را مطرح کرد که بلافاصله با پاسخ مثبت معتمدیان روبرو شد بطوری که همانجا با مدیرکل ورزش و جوانان خراسان رضوی تماس گرفت و دستور آغاز مطالعات فنی آن را برای اجرا صادر کرد.
وی همچنین به بازدید استاندار خراسان رضوی و معاون فنی و عمرانی استانداری از پروژه دیواره ساحلی کدکن اشاره و بیان کرد: این شهر در امتداد رودخانه فصلی "سپسدر" قرار دارد لذا پیش از این در امتدادی هزار و ۵۰۰ متری اقداماتی برای ساخت دیواره ساحلی انجام شده بود.
شهردار کدکن افزود: با این وجود هنوز برای حفظ حریم ساختمانها، لازم است هزار و ۵۰۰ متر دیگر کار انجام شود تا شهر کدکن با سیل مواجه نشود لذا استاندار خراسان رضوی در همین خصوص دستوراتی صادر کرد و قول پیگیری آن را داد.
سفر انقلابی
یکی از شهروندان کدکنی با سابقه فعالیتهای اجتماعی عامالمنفعه نیز در گفتگو با خبرنگار ایرنا سفر استاندار خراسان رضوی به این بخش را از حیث دستاوردهای مانعزدای آن یک "سفر انقلابی با نتایج انقلابی" برای کدکن توصیف کرد.
سید علیاکبر عادل افزود: امیدآفرینی حاصل از سفر معتمدیان به کدکن برای اهالی این بخش با توجه به مصوبات آن و زمینهسازی برای تحولات مثبت بعدی در حوزههای گوناگون اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی منطقه بسیار چشمگیر و در واقع اقدامی انقلابی است.
وی به باغهای پسته کدکن و مشکلات مزمن فراوری و بستهبندی محصولات آن اشاره و بیان کرد: پیرو توجه انقلابی و دستور استاندار خراسان رضوی نسبت به این موضوع، بلافاصله نشستی تخصصی با حضور کارشناسان اعزامی از مشهد برای اجرای راهکارهای بستهبندی خشکبار محصول منطقه برگزار شد.
این شهروند کدکنی گفت: من نیز در این نشست حضور داشتم لذا نتیجه آن را از برکات سفر انقلابی، ارزشمند و گرهگشای استاندار خراسان رضوی برای توسعه اقتصادی و گسترش رفاه در کدکن ارزیابی میکنم.
پاسخگویی به مطالبات
رییس شورای اسلامی شهر کدکن نیز گفت: اهم مطالبات ما از استاندار خراسان رضوی در جریان این سفر مربوط به جاده تربتحیدریه - نیشابور بود که بطور شایسته مورد توجه قرار گرفت.
علی فضایلی افزود: بر این اساس بهسازی جاده تربتحیدریه - نیشابور حدفاصل شهر رباطسنگ تا روستای تلخهبست، به عنوان یک پروژه در قالب مصوبات سفر استاندار خراسان رضوی مورد تصویب قرار گرفت.
وی ادامه داد: همچنین مواردی وجود داشت که جزو مصوبات سفر نبود اما معتمدیان با جدیت دستور رسیدگی به آنها را صادر کرد.
رییس شورای اسلامی شهر کدکن گفت: بستهبندی محصول خشکبار این خطه از جمله آلو در زمره همین موارد بود که با دستور استاندار خراسان رضوی پرداخت تسهیلات لازم شامل حالش شد.
بخش ۸۷۸ کیلومترمربعی کدکن با جمعیتی حدود ۱۴ هزار نفر واقع در ۷۵ کیلومتری شمال غربی تربتحیدریه، مرکب از ۱۷ روستا و دو دهستان کدکن و رقچه، از سال ۱۳۱۸ تاکنون تشکیلات بخشداری دارد. دامداری، کشاورزی و باغداری با استفاده از پنج رودخانه دائمی و حدود ۱۵۰ رشته قنات عمدهترین فعالیت اقتصادی در کدکن است.
سابقه تمدنی کدکن با توجه به آثار باستانی در این منطقه به پیش از اسلام میرسد که پس از ورود اسلام به ایران نیز تداوم یافته بطوری که کدکن به عنوان خطهای ادیبپرور، افراد صاحب نامی را در دوران حکومت سلجوقیان، خوارزمشاهیان و صفویان به عنوان سپهسالار، وزیر و صاحب دیوان در حکومت داشته است.
"شیخ ابراهیم عطار کدکنی و پسرش شیخ فریدالدین عطار کدکنی، شیخ حیدر و سلسله خلوی" نیز از شخصیتهای تاریخی مطرح کدکن هستند. این خطه در دوران معاصر نیز با معرفی فرهیختگانی همچون "فخرالشعرای کدکنی، میرزای خاوری، شیخ میرزا محمد شفیع کدکنی، شیخ هادی کدکنی، استاد دکتر محمدرضا شفیعی کدکنی و همچنین سردار شهید دفاع مقدس عبدالحسین برونسی" وجهه فرهنگی خود را به رخ کشیده است.
کدکن در دوران دفاع مقدس با گسیل شمار زیادی از رزمندگان کدکنی به جبهههای جنگ تحمیلی ۵۹ شهید، ۱۷ آزاده و۱۸ جانباز تقدیم نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران کرده است.
این بخش از لحاظ گردشگری طبیعی نیز با آب و هوای معتدل کوهستانی، باغهای گسترده انواع میوه، قله ملکوه یا کوه سه هزار متری چهل تن، آبشار دافی و روستاهای برس، ارگی و رقیچه جذابیت خاصی دارد. مزار امامزادگان عبدالله و علاءالدین و نیز مزار تاریخی شیخ حیدر و آثار باستانی دوره سلجوقی هم جاذبههای تاریخی کدکن هستند.
کدکن همچنین پنج هزار و ۵۰۰ هکتار عرصه کشاورزی و باغی با عمده محصولاتی همچون آلو، آلوچه، سیب و زعفران دارد.
قابلیتهای دامپروری این بخش نیز با افزون بر ۷۵ هزار راس دام سبک، هزار راس دام سنگین، ۲۲ واحد مرغداری و دو استخر پرورش ماهی چشمگیر است.
پنج معدن سنگ ساختمانی و یک معدن گچ با اشتغال ۳۰۰ نفر از دیگر قابلیتهای اقتصادی بخش کدکن شهرستان تربتحیدریه است.