سید عباس میرحسینی عصر یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: از امروز و فردا دمای هوا در برخی مناطق کوهستانی و ییلاقی استان به صفر و زیرصفر می رسد.
وی ادامه داد: بر اساس نقشههای پیشیابی هواشناسی، در این مدت در برخی نقاط به ویژه نیمه شرقی و مناطق شمالی استان، وزش باد نسبتاً شدید تا شدید بعضاً با گردوخاک پیشبینی میشود.
این کارشناس هواشناسی اظهار کرد: در ۲۴ ساعت گذشته شهر بافق با دمای ۳۰ درجه و گاریزات تفت با یک درجه سانتیگراد بالای صفر به ترتیب گرمترین و سردترین نقاط استان بود.
میرحسینی دمای هوای امروز شهر یزد را هفت تا ۲۷ درجه سانتیگراد بالای صفر در نوسان ذکر کرد.
وی از کشاورزان، باغداران و دامداران استان خواست به هشدارها و اطلاعیه های ادارهکل هواشناسی و سامانه تهک (توسعه هواشناسی کاربردی) برای جلوگیری از خسارت احتمالی توجه کنند.
عمده درآمد کشاورزان استان مربوط به بخش باغبانی است که ۷۱ درصد اراضی قابل کشت به محصولات باغی که عمدتا پسته، انار، زردآلو ، زعفران، گیاهان دارویی و دیگر محصول باغی را شامل میشود اختصاص دارد.
از ۱۱۴ هزار هکتار اراضی قابل کشت یزد ۳۳ هزار و ۱۵۱ هکتار ( ۲۹ درصد) زارعی و ۸۱ هزار و ۱۶۴ هکتار ( ۷۱درصد) به کشت محصولات باغی اختصاص دارد.
مجموع اراضی قابل کشت استان ۱۷۰ هزار هکتار است که به دلیل تداوم خشکسالی و تغییر الگوی کشت و کشت گیاهان کمآبخواه هماکنون ۱۱۴ هزار هکتار آن زیرکشت قرار دارد.
تعداد بهرهبرداران بخش کشاورزی یزد حدود ۷۰ هزار نفر است.
توصیههای پژوهشگر مرکز تحقیقات کشاورزی یزد برای مقابله با سرمازدگی درختان
ششم اسفندماه سال گذشته پژوهشگر و عضو هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی یزد با اشاره به نوسان دمای هوا به کشاورزان استان در رابطه با جلوگیری از خسارت سرمازدگی درختان توصیههایی ارایه کرد.
به گزارش روابط عمومی سازمان جهاد کشاورزی یزد ، «محمدرضا وظیفه شناس»نسبت به عواقب سرمازدگی محصول باغی هشدار داد و گفت: با گرم شدن زود هنگام هوای استان در بهمن ماه سال ۹۹ و به دنبال آن بیداری زودهنگام برخی درختان میوه با توجه به سرمازدگی پیشرو ، خسارت زیادی به کشاورزان وارد می شود.
وی با بیان این که سرما به جوانه و شکوفههای درختان آسیب میزند، اظهار کرد: آسیب دیدگی شکوفهها در واقع آسیب به اقتصاد کشاورزان و امنیت غذایی جامعه را رقم می زند لذا کشاورزان بایستی از این آسیب جدی تا حد توان، جلوگیری کنند.
وظیفهشناس در مورد راهکارهای جلوگیری از تاثیر سرما بر درختان شکوفهدار، بیان کرد: درختانی همچون هلو و گیلاس در دمای منفی ۲۰ درجه نیز مقاوم است و شکوفه و جوانههای آنها نیز تا دمای منفی یک درجه، نسبت به نوسان افت دما مقاومت میکند.
وی با تاکید بر این که کاهش دما بر درختانی که همچنان در خواب زمستانی است، تاثیری ندارد و برای کشاورزان در این مورد جای نگرانی نیست، خاطرنشان کرد: البته کشاورزان باید توجه داشته باشند که استفاده از کود حیوانی و گرم کردن درختان از هر طریقی میتواند درختان را از خواب زمستانی بیدار و روند جوانه زدن تا روزهای ورود جبهه سرما تسریع کند که باعث خسارت سرمازدگی به کشاورزان میشود.
وظیفه شناس در خصوص درختان دارای شکوفه و به ویژه در حال ریزش گلبرگ هم گفته بود که آبیاری درختان همزمان با افت دما میتواند باعث انتقال گرمای آب به درختان و مقاومت بیشتر آنها در برابر سرمازدگی شود.
وی در خصوص باغدارانی که آب برای رها سازی ندارند نیز گفت: این دسته از کشاورزان در ساعات اوج سرما، کود خود را درباغ ها پهن کنند.
وی تاکید کرد: کشاورزان حتماً از استفاده کودهایی ازوته همچون نیرات آمونیوم پرهیز کنند زیرا باعث آبکی شدن بافت درختان می شود.
وی هرس درختان را یکی دیگر از عوامل تسریعکننده سرمازدگی دانست و افزود: هرس درختان در روزهای سرد باعث میشود که روند جوانه زدن افزایش یافته و سرمازدگی بر درختان غالب شود.
این عضو هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی یزد یادآور شد: کشاورزان میتوانند با روشن کردن آتشهای کوچک ضمن رعایت امنیت درختان و باغ های خود به گرمای درختان مبادرت کنند.