عباس رضایی روز دوشنبه در حاشیه بازدید از تالاب بین المللی گاوخونی به ایرنا گفت: سلامت مردم یکی از اولویتهای اساسی ماست، طی سالهای گذشته آبی که وارد گاوخونی میشد همراه با فلزات سنگین و نمک بوده است.
وی ادامه داد: یکی از اصلی ترین برنامه ریزیها برای احیای تالاب گاخونی انتقال آب است از طرفی در شرایط خشکسالی به سر میبریم و میزان آب پشت سد زاینده رود به حداقل رسیده است.
استاندار اصفهان تصریح کرد: نگران آب آشامیدنی استان اصفهان هستیم از این رو اولویت اصلی صرفه جویی در مصرف آب است.
به گفته وی یکی از اصلی ترین اقدامات در جریان مشکلات آبی استان انتقال آب بوده که نشان میدهد در بحث انتقال آب باید جدیتر عمل کنیم.
تالاب بین المللی گاوخونی واقع در شرق اصفهان یکی از بزرگترین و مهم ترین تالابهای ایران محسوب میشود و در طول تاریخ علاوه بر ایجاد فضای فرح بخش در شرق اصفهان مامنی برای پرندگان مهاجر و جانوران آبی و منبع درآمد و آسایش ساکنان این منطقه بوده است.
این تالاب که منطقهای به وسعت ۴۷۶ کیلومترمربع در ۱۶۷ کیلومتری جنوب شرق اصفهان در کنار شهر ورزنه و در مجاورت تپههای شنی قرار دارد و در یک دهه گذشته در مدت کوتاهی آب در او جریان داشت.
برداشتهای بی رویه و غیرقانونی در بالادست، کاهش آب ورودی، تغییر اقلیم و خشکسالی و تامین نشدن حقابههای طبیعی از جمله چالشهایی عنوان میشود که حیات این تالاب را به خطر انداخته و به گفته مسئولان و کارشناسان محیط زیست، ادامه این روند میتواند تالاب گاوخونی را کانون تولید گردوغبار تبدیل کند و تا شعاع زیادی را تحت تاثیر قرار دهد بنابراین تامین حقابه آن ضروری است.
تالاب گاوخونی اصفهان به گفته کارشناسان برای سیراب شدن به حدود ۳۰۰ میلیون متر مکعب آب نیاز دارد یعنی زمانی که ارتفاع آب در این اکوسیستم طبیعی تقریبی یک متر باشد به کارکرد واقعی اش می رسد.
مساحت تالاب گاوخونی به طور تقریبی برابر با مساحت شهر اصفهان است و این حجم گسترده باید به خوبی آب داشته باشد تا این که سیراب شود. هم اکنون بیش از ۸۰ درصد این تالاب بدون آب است.