قزوین-ایرنا - آبگیری و بهره برداری از سد مخزنی نهب با ۱۲۰ میلیون متر مکعب ظرفیت و انتقال آب سد طالقان به آبیک هر دو از مطالبات و آروزهای دیرینه مردم منطقه و نیازهای مهم و اساسی آبی استان قزوین بود که با وجود تنگناهای مالی و اعتباری در دولت تدبیر و امید به ثمر نشست.

به گزارش ایرنا، مشکل کم آبی و خشکسالی یکی از مخاطرات جدی دشت قزوین است، دشتی که یکی از قطب های مهم کشاورزی کشور و یکی از تامین کنندگان محصولات غذایی بازار مصرف استان های پرجمعیت تهران و البرز است.

از آنجایی که کشاورزی قزوین از  سالیان دور متکی به سفره‌های زیرزمینی بوده تامین آب کشاورزی و شرب از طریق سد، از جمله آرزوهای دیرینه مردم و کشاورزان این استان بود که با همت دولت تدیبر و امید تنها بخشی از این آرزو با آبگیری سد نهب با ظرفیت ۱۲۰ میلیون مترمکعب محقق شد.

از سویی دیگر پروژه بزرگ انتقال آب شرب از طریق سد طالقان به استان قزوین نیز در دولت تدبیر و امید کلید خورد و در آینده نزدیک شاهد بهره برداری از فاز نخست این طرح شامل آبرسانی به آبیک خواهیم بود.

این طرح، مشکل کمبود آب شرب ۱۶ شهر و ۱۹۸ روستای استان قزوین را برطرف می‌کند و آب با کیفیت را برای سال های متمادی در اختیار مردم این سرزمین قرار می دهد.

تامین آب شرب پایدار برای قزوینی ها با اجرای انتقال آب سد طالقان

یدالله ملکی مدیرعامل شرکت آب منطقه ای قزوین گفت: توجه ویژه به منابع آب سطحی استان و انجام مطالعات لازم برای ذخیره سازی و مصرف بهینه این منابع با احداث سدها، شبکه های آبیاری و زهکشی بندهای انحرافی از مهمترین رسالت های شرکت آب منطقه ای قزوین به شمار می رود.

مدیر عامل شرکت آب منطقه ای قزوین گفت: افزایش انتقال آب از حوضه رودخانه طالقان به دشت قزوین یکی از طرح های مهم شرکت آب منطقه ای قزوین است که بخشی از این طرح که آبرسانی به شهرستان آبیک است، در سه ماهه نخست سال ۱۴۰۰ به عنوان یک دستاورد حائز ارزش در دولت تدیبر و امید به بهره برداری خواهد رسید.

وی، یکی از بزرگ‌ترین پروژه‌های بخش آب استان را تامین آب شرب از سد طالقان اعلام کرد و گفت: در این طرح، خط انتقال اصلی به طول ۱۲۱ کیلومتر قرار است آب شرب ۱۶شهر و ۱۹۸ روستا از توابع شهرستان‌های آبیک، قزوین، البرز و تاکستان را از طریق تخصیص ۶۰ میلیون مترمکعب آب سد طالقان به استان تامین کند.

ملکی بیان کرد: پروژه انتقال آّب از سد طالقان، با ساخت ۲ مدل تصفیه‌خانه هرکدام به ظرفیت ۱۵۰۰ لیتر بر ثانیه در صورت به ثمر رسیدن، بخش اعظمی از مطالبات آب شرب شهروندان را محقق می کند و آب پایدار شرب را برای حداقل ۲۵ سال برای بخش زیادی از جمعیت استان قزوین به ارمغان خواهد آورد.

مدیر عامل شرکت آب منطقه ای قزوین افزود: انتقال آب از سد طالقان پروژه ای بر اساس مصوبه سفر رییس جمهوری به قزوین در سال ۹۵ است.

وی آبگیری سد نهب را یکی از مهم ترین فعالیت ها و دستاوردهای شرکت آب منطقه ای استان قزوین دانست و گفت: آب گیری سد نهب که یکی از پروژه های نیمه تمام دهه گذشته بوده است، در اسفند ماه سال گذشته به بهره برداری رسید.

ملکی بیان کرد: سد نهب، با ارتفاع متوسط ۴۸.۵ متر از پی و حجم مخزن ۱۲۰ میلیون متر مکعب در منطقه تاکستان با طول تاج ۲۱۵۶ متر بزرگترین سد استان و از جمله معدود سدهای کشور با طول تاج طولانی به شمار می­ رود.

وی با اشاره به اینکه ذخیره جریانات نابهنگام و سیلابی رودخانه خررود و تنظیم آن برای اراضی کشاورزی دشت و همچنین تغذیه مصنوعی و محیط زیست پایین دست از اهداف احداث سد مخزنی نهب است؛ تصریح کرد: با احداث این سد، سالانه ۸۰ میلیون متر مکعب آب جهت مصارف کشاورزی ۳۶ هزار و ۸۰۰ هکتار از اراضی پایین دست از طریق تلفیق با منابع آب زیرزمینی در شرایط بهبود و ۳۰ میلیون متر مکعب جهت تغذیه مصنوعی و حفظ محیط زیست اختصاص می یابد.

مدیر عامل شرکت آب منطقه ای استان قزوین افزود: از مهم ترین دستاوردهای احداث سد نهب، تنظیم آب مورد نیاز کشاورزی منطقه و همچنین کاهش برداشت حدود ۹۰ میلیون مترمکعب از منابع آب زیرزمینی در شرایط بهبود و رعایت الگوی کشت است.

ملکی، پیشرفت فیزیکی ۶۵ درصدی سد بالاخانلو را از دیگر دستاوردهای دولت یازدهم و دوازدهم دانست و افزود: سد بالاخانلو از نوع خاکی با هسته رسی است که با ارتفاع ۸۴ متر از پی و طول تاج ۳۷۰ متر و حجم مخزن ۳۸.۵ میلیون متر مکعبی می باشد.

پیشرفت ۶۵ درصدی سد بالاخانلو

ملکی با اشاره به اینکه سد مخزنی بالاخانلو در جنوب شرقی شهرستان بوئین زهرا و بر روی رودخانه حاجی عرب با پیشرفت فیزیکی حدود۶۵ در حال ساخت است؛ بیان کرد: این پروژه که همچون سد نهب از پروژه های نیمه تمام دولت دهم بوده است، تا پایان دولت دهم، یک درصد هم پیشرفت فیزیکی نداشته و در دولت یازدهم و دوازدهم به ۶۵ درصد پیشرفت فیزیکی رسیده است و در سال پیش رو به بهره برداری خواهد رسید.

وی بیان کرد: تنظیم جریان رودخانه حاجی‌عرب و کنترل سیلاب‌های رودخانه به منظور تامین بخشی از نیاز آب شرب و بهداشت ۵ شهر و ۳۰ روستای جنوب استان به میزان ۵ میلیون متر مکعب در سال و تامین آب مورد نیاز ۴۲۰۰ هکتار اراضی کشاورزی به میزان ۲/۳ میلیون مترمکعب در شرایط بهبود، از طریق تلفیق با منابع آب زیرزمینی و منابع آب بهنگام حوضه میانی سد بالاخانلو و همچنین تامین ۴/۴ میلیون متر مکعب جهت نیازهای تغذیه مصنوعی و زیست محیطی جریان رودخانه حاجی‌عرب از اهداف احداث سد مخزنی بالاخانلو می‌باشد.

مدیر عامل شرکت آب منطقه ای استان قزوین خاطر نشان کرد: طرح های تأمین و انتقال آب در حوضه های آبریز کشور نیز از دیگر اقدامات شرکت آب منطقه ای قزوین در طی هشت سال اخیر بوده است.

وی تصریح کرد: اتمام عملیات اجرایی کانال انتقال پساب تصفیه خانه فاضلاب شهرستان تاکستان با ظرفیت ۲۴۸ لیتر در ثانیه به طول حدود ۱.۶ کیلومتر و بهره برداری در سال ۱۳۹۸ و مطالعه استفاده از پساب های شهری تاکستان با هدف تامین نیاز آبی باغات به منظور کاهش برداشت از سفره های زیرزمینی با پیشرفت ۱۰۰ درصدی از دیگر دستاوردهای مهم این شرکت در طی هشت سال گذشته بوده است.

ملکی ادامه داد: پلمب چاه های غیرمجاز کشاورزی در استان که فشار زیادی به منابع آبی زیرزمینی استان وارد می کرد در کنار تکمیل و تجهیز و مرمت و بازسازی شبکه سنجش منابع آب استان نظیر افزایش تعداد ایستگاههای شبکه پایش از ۴۳۰ به ۵۱۲ در طول دولت تدبیر و امید و تاسیس، مرمت و بازسازی ایستگاههای شبکه پایش منابع آب سطحی و زیرزمینی از  دیگر اقدامات شرکت آب منطقه ای قزوین در مدت یاد شده به شمار می رود.