مسکو - ایرنا- پتر آکوپوف از کارشناسان امور سیاسی روسیه در گزارشی تحلیلی به علل نگرانی آمریکا از نزدیکی ایران و چین و خرسندی روسیه از این روند پرداخته و خاطرنشان کرد: روسیه و چین به ایران برای بنای ساختار جدید جهان نیاز دارند.

 به گزارش ایرنا، آکوپوف روز سه شنبه در گزارشی تحلیلی در خبرگزاری روسی روسیا سگودنیا نوشت: جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا از بسیاری از موضوعات در جهان خوشش نمی آید. به عنوان مثال از نزدیکی پکن و تهران راضی نیست.  

در گزارش آمده است: زمانی که در تعطیلات هفته گذشته از بایدن در مورد همکاری ایران و چین سوال کردند، وی خاطرنشان کرد که از چند سال پیش نگران همکاری این دو کشور است.  

«علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران در پاسخ به این اظهارات بایدن نوشت که نگرانی بایدن کاملا به حق است.» 

آکوپوف در ادامه با اشاره به اینکه جهان فقط غرب نیست نوشت: غرب فقط از ایالات متحده آمریکا که قوانین را نمی پذیرد و سه کشور اروپایی که به وعده های خود عمل نمی کنند، تشکیل نیافته است.

سند همکاری های ایران و روسیه نگرانی آمریکا را برانگیخته است

آکوپوف در گزارش خود نوشت: بایدن حق دارد که نگران باشد، زیرا طلوع همکاری های راهبردی در مشرق زمین، افول آمریکا را سرعت می بخشد. امضای نقشه راه برای مشارکت راهبردی بین ایران و چین بخشی از مقاومت فعال است.

روز شنبه وانگ یی، عضو شورای دولتی و وزیر امور خارجه چین در سفر رسمی خود به ایران با محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران، برنامه همکاری جامع چین و ایران را امضا کردند.

آکوپوف خاطرنشان کرد: امضای این سند راهبردی در تهران که مشارکت در امور سیاسی و اقتصادی میان ایران و چین را تقویت می کند، مورد جدید نگرانی امریکا شده است.

در گزارش آمده است: این توافقنامه از مدت ها پیش مطرح بود و از سال ۲۰۱۶ هنگام سفر رئیس جمهوری چین به تهران، سخن از امضای ان در میان بود و از یک سال پیش برای امضا آماده شده بود. در آن زمان نه فقط آمریکایی ها بلکه جهان عرب را هم با این توافقنامه ترساندند.

کارشناس روس نوشت: مخالفان سند همکاری ایران و روسیه ازجمله مدعی شده بودند که بر اساس توافق مخفی، چین در ایران پایگاه نظامی تاسیس می کند و همه ثروت های ایران را خریداری می کند و این کشور در چاه بدهی های چین سقوط می کند.  

 مقام های ایرانی اعلام کرده اند که در آینده نزدیک متن سند را منتشر می کنند و از بخش هایی از سند که در رسانه ها منتشر شده است چنین برداشت می شود که هیچ سخنی از خرید ایران توسط چین مطرح نیست. دو کشور ایران و چین نه تنها از کهن ترین کشورهای جهان هستند بلکه برای استقلال خود ارزش بسیار زیادی قائل هستند و از معدود کشورهایی هستند که بطور کامل استقلال دارند.  

به گفته آکوپوف چین به دلایل ساده مسیر حمل و نقل یک کمربند یک راه را ایجاد نمی کند و در واقع بنای معماری جدید را برای جهان پایه ریزی می کند. در ابتدا برای آسیا و اوراسیا و سپس برای کل جهان این ساختار ایجاد خواهد شد.

این یک جهان چینی بجای جهان آمریکایی نیست، این جهان ائتلاف های استراتژیک بین مراکز قدرت مستقل است که با یکدیگر برای تحکیم هم همکاری می کنند که به طور خودکار موجب تضعیف شدن آمریکا و غرب می شود.

همکاری روسیه و چین با ایران

کارشناس روس در بخش دیگری از گزارش خود نوشت که ایران در سالهای اخیر تنها نبوده و روسیه نزدیک به این کشور بوده است که با مشارکت آن، در سال ۲۰۱۵ مساله برنامه هسته ای ایران با امضای برجام حل شد.  

وی در گزارش خود خاطرنشان کرد که روسیه و چین که مجبور بودند بخاطر تحریم های غرب، روابط با ایران را محدود کنند همینک رویکرد خود را تغییر داده اند و روند نزدیکی مسکو و پکن به تهران سرعت می یابد.

آکوپوف با بیان اینکه ایران از مدتها پیش در انتظار عضویت در سازمان همکاری شانگهای نشسته است، افزود: ایران حدود ۱۵ سال عضو ناظر در این سازمان است.  

وی افزود: عضویت ایران در سازمان همکاری شانگهای، سمت گیری این کشور به سوی روسیه و چین را تایید خواهد کرد زیرا همکاریهای نظامی این کشورها از مدتها پیش فعال شده است که فقط شامل ارسال تسلیحات نمی شود بلکه مربوط به همکاریهای ایران، روسیه و چین در میدان جنگ و برگزاری رزمایش دریایی مشترک سه کشور در اقیانوس هند می شود.  

کارشناس روس خاطرنشان کرد که چین در رابطه با ایران نقش بزرگ به عنوان شریک اقتصادی و سرمایه گذاری بازی خواهد کرد روسیه هم به عنوان شریک نظامی خواهد بود.  

وی معتقد است که ایران که از ۴۰ سال مقاومت در برابر غرب با ایستادگی و مقاومت بیرون آمده است با دریافت سرمایه چینی و تحکیم روابط با روسیه ازجمله از طریق اتحادیه اقتصادی اوراسیا، می تواند بطور قابل توجهی اقتصاد خود را تقویت بخشد.

در زمان حاضر باتوجه به تحریم های گسترده غربی، اقتصاد ایران به اقتصاد کشورهای گروه بیست گشور صنعتی نمی رسد اما ظرفیت ها توانمندی ایران بسیار گسترده است و این کشور به حق باید در بین قدرت های بزرگ قرار گیرد.

آکوپوف در پایان گزارش نوشت: روسیه و چین در تلاش های خود برای بنای معماری جدید جهانی نیاز به متحدانی قدرتمند، مستقل و آگاه به ریشه های تاریخی خود همچون ایران دارند که بخوبی از منافع ملی خود دفاع می کند.