به گزارش روز سهشنبه ایرنا، جوسپ بورل با انتشار یادداشتی در تارنمای سرویس اقدام خارجی اتحادیه اروپا تحولات دیپلماتیک هفته گذشته را پرشتاب توصیف و تصریح کرد که پیشرفتهای مهمی در روابط راهبردی رخ داده است. او در این رابطه به دیدارش با آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه آمریکا در بروکسل اشاره کرد که هفته پیش برای شرکت در اجلاس وزرای امور خارجه پیمان آتلانتیک شمالی به بلژیک سفر کرده بود.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا افزود: ما در اجلاس ناتو پیرامون روسیه صحبت کردیم و سپس اولین ملاقات رو در رو را برای گفتوگو پیرامون طیف وسیعی از مسائل که باید پیرامون آن همکاری کنیم داشتیم. وی از اینکه آمریکا درباره چند وجهی بودن رابطه با چین، به سیاست اتحادیه گرایش پیدا کرده استقبال نمود و گفت که دو طرف توافق کردند که مذاکرات درباره بررسی چالشها و فرصتهای روابط با پکن از سرگرفته شود.
آمریکا و اروپا در مورد اولویت تهدیدهای چین و روسیه اختلاف دارند و از خلال گفتوگو های هفته گذشته میتوان دریافت که آمریکا و اروپا، روسیه را تهدید اصلی می بینند.
بلینکن در نشست هفته گذشته ناتو نشان داد که مایل است از توان و همکاری اعضا برای کنترل چین استفاده کند. این در حالی است که آمریکا در اتحادیه اروپا رأیی نداشته اما در ناتو نفوذ زیادی دارد. به این ترتیب ناتو بهترین چهارچوب برای همسو کردن متحدان اروپایی آمریکاست.
از سوی دیگر، اروپایی ها خطر روسیه را فوری تر و نزدیک تر دانسته و تمایل دارند با چین رابطه اقتصادی خود را ادامه دهند. آنها احتمالاً با گوشه چشمی به آینده نه چندان دور که چین قدرت اول اقتصادی دنیا خواهد بود، اصراری به بیگانه کردن چین از خود ندارند.
بورل همچنین عنوان کرد که بحران در کشورهای همجوار اتحادیه اروپا و بازگشت به توافق هستهای ایران از دیگر مسائلی بود که با طرف آمریکایی رایزنی کرده است. او در کسوت هماهنگ کننده برجام در تلاش است تا دولت جدید آمریکا را برای بازگشت به توافق با ایران متقاعد کند. این سیاستمدار اسپانیایی هفته پیش در نشست خبری مشترک با بلینکن گفت که از اعلام مجدد وزیر امور خارجه آمریکا برای تعامل در چارچوب بازگشت واشنگتن به برجام استقبال میکند.
این در حالیست که کاخ سفید بدون در نظر گرفتن اینکه دولت دونالد ترامپ با اعمال سیاست فشار حداکثری، ترور فرمانده سپاه قدس و دانشمند ممتاز هسته ای ایران، مرتکب رفتارهای غیرقانونی، نقض برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت شده است، اصلاح سیاستهای خصمانه گذشته را به بازگشت جمهوری اسلامی به تعهدات برجامی مشروط کرده است.
ایران ۲ سال پس از خروج یکجانبه آمریکا از برجام و تعلل طرفهای اروپایی در عمل به تعهداتشان در این توافق، گامهایی را تحت نظارت آژانس برای کاهش تعهداتش آغاز و اعلام کرد که در صورت اجرای تعهدات برجامی از سوی دیگر طرف های این توافق بین المللی، به گونه ای که از منافع خود تحت برجام بهره مند شود، گام های برداشته شده در مسیر کاهش تعهدات برجامی از سوی تهران به سرعت برگشت پذیر خواهد بود.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا معتقد است که بازگشت آمریکا به برجام نیازمند دیپلماسی و زمانبر است. او بر همین اساس ملاقات هفته گذشته با وزیر امور خارجه آمریکا را دلگرم کننده و عملیاتی خواند و افزود که روابط فرااتلانتیک روی ریل درستی قرار گرفته است.
وی از علاقهمندی دولت جدید آمریکا برای احیای روابط و توجه به دیدگاه طرف اروپایی گفت و افزود که تمایل واشنگتن برای سرمایه گذاری در این رابطه حائز اهمیت است.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا همچنین به حضور جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا در نشست هفته گذشته شورای اروپا اشاره کرد و بیان داشت که این مساله بیانگر ارزش ها و منافع مشترک دمکراتیک دو طرف است. به این ترتیب گام بعدی از نظر مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا این خواهد بود که رویکردهای مشترک به اقدام تبدیل شود.