تاریخ انتشار: ۱۱ فروردین ۱۴۰۰ - ۱۴:۰۱

همدان- ایرنا- شکسته شدن طلسم صنایع نیمه تمامی که در خاورمیانه بی‌همتاست، صاحب خانه شدن هشت هزار سیل زده و ماجرای بین‌المللی شدن گردوی تویسرکان همگی بهانه هایی برای حال خوب کهن دیار همدان در سال گذشته بود تا به رغم وجود کرونا و برخی مشکلات اقتصادی، استان در سال ۹۹ به یک کارگاه بزرگ سازندگی تبدیل شود.

به گزارش ایرنا، سالی که گذشت پُرخبر آغاز شد و پُرخبر به پایان رسید؛ روزهای آغازین بهار ماجرای ثبت گردوی جهانی تویسرکان فضای خبری همدان را تحت الشعاع قرار داد و نوک پیکان توجهات را معطوف به معدن طلای سبز ایران کرد.

ماجرا از این قرار بود که کیفیت، طعم بی‌نظیر، روغن و سفیدی مغز گردوی تویسرکان موجب شد سازمان مالکیت معنوی (وای پو) این گوی‌های سبز را شایسته ثبت در فهرست جهانی بداند و این خطه ۱۸ استان تولیدکننده کشورمان و حتی آمریکا و چین به عنوان اَبَر تولید کننده گردوی جهان را پشت سر گذاشت و صاحب یک برند بین المللی شد.

خارج از این گوی و میدان پرافتخار، افتتاح هشت هزار مسکن جدید برای سیل زدگان، مردم این خطه را به حیرت فرو برد و این خبر شیرین در رسانه های مختلف کشور دست به دست شد.

وقتی سیل فروردین ۹۸ سر و روی شهر و روستاهای همدان را تازیانه میزد این خانه ها را ویران کرده و با خود برده بود، اما وعده‌های دولت مبنی بر جبران آسیب سیل زدگان در کمتر از ۲ سال به ثمر نشست و خانه و کاشانه های تخریب شده را از نو آباد کرد.

کلید این خانه ها در آئینی پر طمطراق با حضور محمد باقر نوبخت معاون اول رئیس جمهوری به صاحبان شان هدیه شد و داستان این هدیه ماندگار تا چند روزی اهالی مطبوعات را دست به قلم کرد و از خوبی های این رخداد نوشتند و نشر دادند.

پرچمداری همدان در فروسیلیس و پی وی سی

 اما شگفتانه های همدان کرونا زده به همین جا ختم نمی‌شود تا جایی که پتروشیمی هگمتانه پس از ۱۸ سال رکود و رخوت به بهره برداری رسید.

این واحد تولیدی نخستین تولیدکننده پودر پی وی سی پزشکی کشور است که در خاورمیانه بی همتاست، پروژه‌ای که در دولت هشتم کلید خورد و به دولت های نهم، دهم و یازدهم نیز رسید و سرنوشتی پر فراز و نشیب را تجربه کرد تا اینکه دوازدهمین دولت طلسمش را شکست.

این پروژه در چهارم دی ماه سال گذشته با دستور رئیس جمهوری به بهره برداری رسید و به همه نقدها و گلایه نقادان و بدخواهان و خلف وعده‌ها پایان داد.

در این میان خبرهایی از اضافه شدن یک شهر جدید به نام «پالیز» به استان همدان به گوش می رسید که حاکی از تصویب این طرح در هیات وزیران بود.

خبری که فرماندار اسدآباد آن را تایید کرد و در آخرین نفسهای زمستان ایجاد شهرداری برای این شهر نوپا با مهر تائید وزارت کشور جان گرفت.

در بحبوحه کسادی کسب و کار و تولید، ملایری‌ها با ساخت بزرگترین واحد فروسیلیسیوم در خاورمیانه وارد گود رقابت با روزگار نامراد کرونایی شدند، طرحی که با سرمایه‌گذاری ۵۰۰ میلیارد تومان احداث می شود.

رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت در آیین آغاز به کار این پروژه صنعتی در حضور رسانه ها وعده کرد تا سال ۱۴۰۲ این واحد به ثمر می‌نشیند و استان همدان را به قطب تولید این محصول تبدیل می‌کند.

به گفته او در سال جهش تولید یک هزار و ۳۰۰ جواز تاسیس برای صنایع جدید صادر شده، این رقم در طول چهل سال عمر انقلاب در استان همدان بی‌سابقه بوده است.

بهره برداری از ۳۷ طرح تولیدی با اعتبار یک هزار و ۷۱ میلیارد تومان ره‌آورد سفر معاون رییس جمهوری به همدان 

معاون رییس جمهوری و رییس سازمان برنامه و بودجه کشور شهریورماه ۹۹ سفری یک روزه به استان همدان داشت که بهره برداری از ۳۷ طرح تولیدی با اعتبار یک هزار و ۷۱ میلیارد تومان و ایجاد ۱۹ هزارو ۲۶۲ فرصت شغلی، ره‌آورد این سفر برای استان بود.

همچنین دراین سفر طرح احداث ۲ هزار واحد مسکونی برای محرومان استان در روستای حاتم آباد کبودراهنگ به زمین زده شد.

دراین سفر همچنین ۱۶ طرح با اعتبار ۳۰۰ میلیارد تومان در نقاط مختلف استان همدان بهره‌برداری و کلنگ‌زنی شد.

اختصاص ۱۵۰ میلیارد تومان اعتبار به منظور تکمیل و بهره‌برداری از بیمارستان ۲۷۲ تخت‌خوابی اکباتان همدان نیز بدون تردید یکی از دستاوردهای مهم و پربرکت سفر معاون رییس جموری به این استان بود.

این سفر لبریز از جذب اعتبارات ملی برای تکمیل طرح‌های در دست اجرای استان بود به طوریکه با حمایت‌های نوبخت، اختصاص ۹۴ میلیارد تومان اعتبار مورد نیاز نیز مورد موافقت قرار گرفت و رییس سازمان برنامه و بودجه کشور در این سفر دستور پرداخت ۱۰۰ درصدی ۹۴ میلیارد تومان اعتبار مورد نیاز را صادر کرد.

یک گام تا ثبت جهانی شهر همدان

میراث فرهنگی هم سالی که گذشت در تکاپوی ثبت جهانی«منظر تاریخی هگمتانه تا همدان» بود تا این کهن شهر در عرصه پرهیاهوی گردشگری بین‌المللی بیشتر بدرخشد و یک مقصد گردشگری جهانی شود. 

بر اساس آخرین اخبار منتشر شده پرونده پر و پیمانی با همکاری اساتید باستان شناسی و جامعه شناسی تهیه شده تا مستندات محکمه پسندی برای یونسکو ارسال شود.

در باب اهمیت و یگانگی این پرونده می‌توان گفت که یزد به لحاظ منظر شهری ثبت جهانی شده، شوش به لحاظ سایت باستانی و تبریز از نظر بازار ثبت جهانی شده است و همدان آمیخته ای این سه ویژگی را در دامان خود دارد.

جایزه جهانی خشت طلایی در سال ۹۹ نصیب شهرداری همدان شد تا برق امیدی در روزگار تیر و تار کرونایی این شهر باشد.  

در بخش گردشگری این جایزه طرح «محور تاریخی فرهنگی» شهرداری همدان مقام نخست را به دست آورد، طرح «بازگشت باغ‌ها» از مسکو روسیه دوم شد و طرح «مجموعه فرهنگی رازی» از تهران عنوان سوم را کسب کرد.

به گفته اهل فن این جایزه انگیزه و حس رقابت را بین مدیران شهری برانگیخته و توانسته ایده و طرحهای خلاقانه ای را بروز و ظهور بدهد.

افتتاح بیمارستان ۱۵۴ تختخوابی تویسرکان نیز بهمن همدان را پر خبر کرد این پروژه ملی نیز پس از ۱۲ سال تاخیر با فرمان رییس جمهوری در یک ارتباط زنده تصویری به بهره برداری رسید.

برای ساخت و تجهیز این بیمارستان فوق تخصصی که به نام سردار سلیمانی مزین شد ۳۱۴ میلیارد تومان هزینه شد و ۲۷۷ نفر در این مرکز درمانی مشغول به کار شدند.

بوسه همدان بر دستان نام‌آوران

اواخر همین ماه بود که دونده روشندل همدانی با کسب ۲ نشان برنز به رقابت خود با حریفان در مسابقات دو ومیدانی بین المللی کشور امارات پایان داد.

و خلاصه اینکه پس از سال‌ها وقفه؛ آیین تجلیل از ۷۴ ورزشکار مدال آور، نام آور در رقابت‌های جهانی، المپیک و آسیایی این دیار ورزش دوست به میزبانی استاندار و مسئولان برگزار شد.

حضور چهره‌های نامدار ورزش استان همدان همچون مه‌لقا جام‌بزرگ، مریم بربط، فرود ظفری، بیژن و پیام حیدری از نکات برجسته برگزاری این بزم ورزشی بود.

همدان ۹۹ در حوزه انرژی هم خبرساز بود بهره برداری از سد نعمت آباد مشتی است نمونه خروار.

این سد خاکی در ادامه پویش سراسری هر هفته الف ب ایران شهریور ماه با حضور وزیر نیرو بهره‌برداری شد تا وضعیت آبیاری اراضی کشاوری و تغذیه سفره‌های آب زیرزمینی این منطقه را بهبود ببخشد.

سدی که ۷۹ میلیارد و ۴۰۰ میلیون تومان صرف ساخت و سازش شده و قرار است پنج میلیون مترمکعب آب را ذخیره کند.

این پروژه نیز در دهه ۸۰ کلید خورد و سرنوشتی شبیه پتروشیمی هگمتانه و بیمارستان تویسرکان دارد که با تدبیر دولت امید عاقبت بخیر شد.

افتتاح ورزشگاه پنج هزار نفری در ملایر با صرف ۲۱ میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومان اعتبار، بهره برداری از مخزن موزه به همراه ۶ پروژه مرمت بناهای تاریخی در مجموع با ۶۱ میلیارد تومان اعتبار نیز از رویدادهای مهم استان همدان در سال گذشته بود که نمی توان آنها را از قلم انداخت.

به استناد گفته های نماینده عالی دولت در استان همدان، رتبه نخست کشوری در زمینه واگذاری طرح‌ها به بخش خصوصی نصیب همدان شد به طوری که ۲۳ درصد واگذاری‌های کشور مربوط به این منطقه بوده است.

سیدسعید شاهرخی ۱۰هزار میلیارد تومان سرمایه گذاری در استان را نشانه موفقیت همدان در حمایت از تولید و بخش خصوصی دانست.

ردیف نام رویداد
۱  افتتاح ورزشگاه پنج هزار نفری در شهرستان ملایر
۲  افتتاح مخزن موزه میراث فرهنگی همدان
۳ کلنگ زنی نیروگاه حرارتی ۵۰۰ مگاواتی در شهرستان ملایر
۴ ثبت ۱۶ اثر استان همدان در فهرست آثار ملی کشور
۵ گشایش موزه تخصصی کوهنوردی همدان برای نخستین بار در غرب کشور
۶ کسب رتبه نخست همدان در کشور برای واگذاری پروژه ها به بخش خصوصی

برخی دیگر از رویدادهای همدان در سال ۹۹

آبرسانی به ۳۲ روستا؛ جوشش زلال آب در روستاهای همدان

در سال ۹۹ با اجرای پویش «الف-ب_ایران» آبرسانی به ۳۲ روستای استان همدان با جمعیتی حدود ۳۰ هزار نفر به بهرداری رسید تا اهالی این تعداد روستا نیز از خدمات شبکه آب سالم و فاضلاب بهره مند شوند که این مهم شاخص بهره مندی از آب در روستاهای استان همدان را به ۷۹.۱۱ درصد رساند. 

تامین اعتبار سد گرین، خدمت دیگری به مردم استان همدان

صدور مجوز سرمایه‌گذاری سد گرین، کمک بزرگ دولت تدبیر و امید با اعتبار ۳۳۰ میلیارد تومان در راستای خدمت به مردم شهرستان نهاوند در سال ۹۹ بود، پروژه سد گرین با آبگیری ۲۱ میلیون متر مکعب در حال انجام است.

استاندار همدان اواسط دی ماه ۹۹ با اعلام این خبر خوش گفت که مجوز سرمایه‌گذاری ۳۳۰ میلیارد تومانی برای سد گرین نهاوند با موافقت دولت تدبیر و امید صادر شده و سازمان برنامه و بودجه کشور نیز برای اختصاص این میزان اعتبار به سد گرین نهاوند براساس مجوز ماده ۵۶ طرح موافقت کرده است.

عیدانه هشت هزار میلیارد تومانی انقلاب برای هگمتانه

سال گذشته و همزمان با ایام مبارک دهه فجر انقلاب شکوهمند اسلامی بهره برداری و یا کلنگ زنی ۶۵۱ پروژه عمرانی و طرح اقتصادی با اعتباری بالغ بر هفت هزار و ۹۰۰ میلیارد تومان در نقاط مختلف این استان آغاز می‌شود.

دراین ایام فرخنده، بهره برداری از ۵۸۳ طرح با اعتباری بالغ بر ۲ هزار و ۲۳۴ میلیارد تومان و کلنک زنی ۶۸ طرح با پنج هزار و ۶۶۸ میلیارد تومان اعتبار در واقع عیدانه انقلاب اسلامی به مردم دیار هگمتانه بود.

حلبی سازی ارثیه‌ای جاودان از عهد ناصری

هنر حلبی سازی به نام استاد «حاج محمد ضرابیان» در سالی که گذشت به همراه هشت اثر دیگر از این دیار در فهرست آثار معنوی و ناملموس کشورمان ثبت شد.

حلبی سازی در همدان هنرصنعتی فراموش شده بود و پیشینه آن به عهد ناصرالدین شاه قاجار باز می‌گردد که با دستان کهن مردی از دیار هگمتانه زنده مانده است.

اما هرچقدر همدان در کسب عناوین و رتبه های گوناگون پیشتاز بود شاهد از دست دادن برخی اسطوره های خود نیز بود؛ سردار حاج‌میرزا محمد سلگی یکی از فرماندهان هشت سال دفاع مقدس استان همدان و راوی کتاب «آب هرگز نمی‌میرد" پس از سالها درد به دلیل جراحت شیمیایی در سالی که گذشت به همرزمان شهیدش پیوست.

کتاب "آب هرگز نمی‌میرد" داستانی مستند از خاطرات سردار «حاج میرزا محمد سلگی» فرمانده گردان حضرت ابوالفضل (ع) لشکر ۳۲ انصار الحسین (ع) و جانباز ۷۰ درصد است که با قلم حمید حسام به رشته تحریر درآمده و در سال ۱۳۹۳ توانست جایزه نخست جشنواره جلال آل احمد را از آن خود کند.

تغییر فرماندار و معاونین فرمانداری همدان

استاندار همدان در آذرماه ۹۹ با صدور احکام جداگانه ای، «محمدعلی محمدی» را به عنوان فرماندار و «فاطمه حبیبی» و «یزدان آزرمی» را به عنوان معاونان فرمانداری مرکز استان منصوب کرد. 

محمدی پیش از این مدیریت دفتر امنیتی و انتظامی استانداری همدان را بر عهده داشت و سابقه معاونت فرمانداری همدان، بخشدار مرکزی همدان و مدیر کل روابط عمومی و امور بین الملل استانداری همدان را در کارنامه خود دارد.

کرونا ستیزی پزشکان همدانی جهانی شد

باشگاه آ. اس. رم ایتالیا در اقدامی جالب نام «خجسته صمدی» و «خشایار عباسی» ۲ تن از پزشکان فعال در شهرستان بهار از توابع استان همدان را در صفحه رسمی توییتر خود منتشر و از آنان به عنوان قهرمانان مبارزه با ویروس کرونا یاد کرد.

این زوج در ایام مبارزه با ویروس کرونا همانند سایر کادر درمان و پزشکی داوطلبانه و خودخواسته اقدام به خدمات رسانی به بیماران با هدف پیشگیری از انتقال ویروس کردند.

اما کرونا به «عیسی جعفری» نماینده مردم کبودرآهنگ در یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی هم رحم نکرد، او چند روزی به دلیل ابتلا به این ویروس منحوس در بخش مراقبت‌های ویژه یکی از بیمارستان‌های تهران بستری شد و سپس در گذشت.

«مهدی کاشی» هم سال ۹۹ از جمع خبرنگاران همدان کوچ کرد، او از روزنامه‌نگاران فعال استان بود که در نبرد با کرونا مغلوب شد.

در مجموع کرونا حدود ۱۵۰۰ نفر از جمعیت استان همدان را در سال ۹۹ قربانی کرد تا خانواده های بسیاری داغدار شوند که در این میان ۲ پرستار از جامعه ایثارگر بهداشت و درمان استان نیز در راه حفظ بهداشت و سلامت جامعه، آسمانی شدند.

بزرگنمایی در آتش سوزی آرامگاه اِستر و مُردخای

خبر آتش‌سوزی در کوچه «اِستر» شهر همدان همزمان با سالگرد بیرون راندن صدها هزار فلسطینی از سرزمینشان که از آن به نام روز «نکبت» یاد می‌شود، بار دیگر نام مقبره «اِستر و مُردخای» که از اماکن مشهور و مورد توجه یهودیان جهان است را به سوژه رسانه‌های داخلی و خارجی تبدیل کرد.

 هر چند مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی همدان اطمینان خاطر داد که آتش هیچ‌گونه آسیبی به فضای اصلی مقبره اِستر و مُردخای وارد نکرده اما «همایون سامه یح» رئیس انجمن کلیمیان در تهران نیز از این مقبره بازدید کرد تا صحت و صغم ماجرا را با چشمان خود ببیند.

رکوردزنی همدان در اشتغال

در اسفند ماه خبرهای همدان رنگ و بوی انتخاباتی گرفت و نامنویسی برای شرکت در این ماراتن همزمان با سراسر کشور آغاز شد، طبق آخرین آمار یک هزار و ۱۳۶ نفر برای ششمین دوره انتخابات شوراهای شهر داوطلب شدند و باید منتظر بود و دید که صلاحیت چند نفر از آنان برای تکیه زدن بر مسند شورا تائید می‌شود.

استاندار همدان نیز در آخرین روزهای اسفندماه گذشته ایجاد ۲۵ هزار شغل طی سال ۹۹ در استان را رسانه ای کرد و گفت: این فرصت‌های شغلی مولد و پایدار طی سال گذشته با سرمایه گذاری افزون بر ۷ هزار میلیارد تومان در این استان ایجاد شده که این میزان حدود ۲۹ درصد بیشتر از سهمیه تعیین شده بوده است.

استان همدان، کارگاره بزرگ عمران و آبادانی

البته استاندار همدان گفت که در سال ۹۹ در مجموع حدود ۱۰ هزار میلیارد تومان اعتبار با مشارکت دولت و بخش خصوصی برای عمران و آبادانی استان و رونق بخش تولید و اقتصاد در استان همدان سرمایه گذاری شده است. 

سیدسعید شاهرخی افزود: میزان خدمات و فعالیت های موثر و هدفمند اجرا شده در استان همدان بر اساس سند راهبردی توسعه در سال ۹۹ به گونه ای است که همدان را به یک کارگاه بزرگ عمرانی و سازندگی تبدیل کرده است.

مخلص کلام اینکه سالی که گذشت پرخبر، پرحادثه و پرتلاطم بود اما حال همدان و همدانیها خوب بود اگرچه بیماری و مشکلات اقتصادی دوشادوش این حال خوب می دوید.

مردم دلگرم بودند به شنیدن همین خبرها، نمی دانم شاید معنی زندگی همین دل خوشی های ریز ریز ساده باشد که برای آغازی دیگر ترغیبمان می‌کند.