تهران- ایرنا- عضو هیات مدیره اتاق بازرگانی مشترک ایران و چین، حضور در پیمان‌های منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای را، تنها راه برون رفت از تنگناها در شرایط تحریم عنوان کرد.

به گزارش ایرنا؛ به نقل از اتاق بازرگانی ایران «هرویک یاریجانیان» افزود: بعد از اجرایی شدن موافقت‌نامه تجارت ترکیبی با اوراسیا، در صورت اجرایی کردن سند راهبردی همکاری با چین، اقدام مهمی برای غلبه بر محدودیت های تحریمی انجام داده ایم.

وی ادامه داد: برای اینکه بتوانیم در همکاری با کشورهای دوست، طرح‌های توسعه‌ای و زیرساختی خود را بهتر و روانتر انجام دهیم، نیاز به سندهای راهبردی مانند سند راهبردی همکاری با چین داریم تا بتوانیم چارچوب همکاری‌ها را مشخص کنیم.

عضو هیات مدیره اتاق بازرگانی مشترک ایران و چین یاداور شد:‌ سرمایه‌گذاری چینی‌ها در ایران بر اساس نیازهای ما در بخش‌های مختلف صنعت نفت و گاز، پتروشیمی، معدن، طرح‌های زیرساختی و طرح‌های عمرانی خواهد بود.

وی ادامه داد: اساس این همکاری‌ها دو طرفه است و وقتی از همکاری با چین صحبت می‌کنیم از کشوری حرف می‌زنیم که پرشتاب‌ترین اقتصاد بزرگترین اقتصاد رو به رشد را داراست ضمن اینکه قرار است بر اساس این سند ما هم صادرات خوبی به این کشور داشته باشیم.

یاریجانیان افزود: برخی می‌گویند، اگر چین به اقتصاد ما ورود کند، اقتصاد ما را تصاحب می‌کند اما اینگونه نیست؛ قرار است با این کشور همکاری مشترک دوجانبه داشته باشیم و بهترین گزینه همکاری در دنیای امروز نیز کشور چین است.

وی ادامه داد: اکنون ۱۲۴ شرکت از ۵۰۰ شرکت برتر دنیا چینی هستند بنابراین با این اقتصاد شکوفا، اتفاقات خوبی برای ایران رقم خواهد خورد.

عضو هیات مدیره اتاق بازرگانی ایران و چین با بیان اینکه صنایع کشورما در این چند سال قواره خود را پیدا کرده اند، گفت: برای شکوفایی بیشتر و عبور از این مرحله تحریمی نیاز به یک شریک اقتصادی داریم که چین با توانمندی‌های خود می‌تواند جایگزین کشورهای غربی شود، کشورهایی که که در این چند سال ما را تحریم کرده‌اند.

یاریجانیان با بیان اینکه چین دومین اقتصاد دنیا است که در سرزمین خود نمایشگاه واردات برگزار می‌کند، افزود: این کشور نیازمند خرید کالاست، چین فروشنده صرف کالا نیست بلکه نیازهای خود را خریداری و وارد می‌کند، ‌به عنوان نمونه؛ با اینکه چین یکی از بزرگترین صادرکنندگان ماشین آلات بخش پلیمر است اما یکی از بزرگترین خریداران این ماشین آلات نیز هست که در کشورهایی مانند آلمان و ژاپن تولید می‌شود.

وی ادامه داد: همچنین نخستین خریدار خودروهایی که در دیگر کشورها تولید می‌شود کشور چین است بنابراین پیوندخوردن با چنین اقتصادی آن هم در این شرایط زمانی بهترین گزینه برای ماست.

به گفته این عضو اتاق ایران و چین‌، اگرچه کشور ما ظرفیت‌های بسیار بالای صنعتی و تولیدی دارد، اما صادرات ما به چند کشور همسایه از جمله عراق و افغانستان و اخیرا به اوراسیا محدود شده است، اما وقتی سند راهبردی همکاری ۲۵ ساله با چین منعقد می‌کنیم، به این معناست که به مدت ۲۵ سال بازار بسیار بزرگی برای محصولات صادراتی ما وجود دارد.

وی ادامه داد: البته در این باره باید برنامه ریزی درست و چشم انداز مناسبی را تعریف کنیم تا با دسترسی به بازار کشور چین در بازارهای فرامنطقه‌ای گام برداریم که این امر برای اقتصاد ما منافع بسیار زیادی خواهد داشت.

یاریجانیان افزود: ایران و چین هر دو از قاره آسیا و برخوردار از هزاران سال سابقه تمدنی هستند، بنابراین امکان ارتباط با این کشور بسیار آسان‌تر از سایر کشورهاست که اگر دانشگاه‌های ما با دانشگاه‌های این کشور و صنعت ما با صنعت این کشور ارتباط مستقیم داشته باشند می‌توانیم هم نیازهایمان را تأمین کنیم و هم در حوزه‌هایی مانند نانو که سرآمد هستیم با این کشور تبادل داشته باشیم.

وی ادامه داد: اکنون بیشترین خریدار مصنوعات چرمی ایران، چینی‌ها هستند و صنایع چرم، کیف و کفش و صنایع غذایی از اقبال خوبی در چین برخوردار هستند ضمن اینکه محصولات صنایع غذایی ما از جمله شیرینی و شکلات در چند سال اخیر مورد توجه چینی به ویژه در غرب چین قرار گرفته است یعنی چینی‌ها در کنار سنگ آهن و مواد اولیه پتروشیمی و نفت و گاز ما طالب کالاهای ساخته شده ایرانی هم هستند.

به گفته این عضو اتاق ایران و چین،‌ باید با حضور در نمایشگاه‌های چین، محصولات خود را به بازار این کشور بشناسانیم و اگر بتوانیم گروه‌هایی را انتخاب و به بازار چین اعزام کنیم تا بازار این کشور را مطالعه و تجربیات خود را به فعالان اقتصادی و وزارتخانه‌ها منتقل کنند و با یک نقشه راه وارد این بازار شویم، در ۲۵ سال آینده دستاوردهای بسیار خوبی خواهیم داشت، اما اگر راهبرد خاصی تعریف نکنیم موفقیت ما کاهش می‌یابد.

وی گفت: در دنیای امروز هر همکاری که شکل بگیرد، سودمند است مگر اینکه رویه همکاری را بلد نباشیم یعنی اگر کشوری نقشه راه خود را انتخاب کرده و پیش بینی آینده و مطالعات همراه آن داشته باشد می‌تواند از سندهای همکاری این چنینی بیشترین استفاده و بهره برداری را داشته باشد.

یاریجانیان افزود: برخی‌ها می‌گویند چین در هر کشوری ورود کرده دنبال اهداف دیگری بوده است، اما درنظر بگیریم کشورهای ممتاز دنیا مانند استرالیا و سوئیس و کشورهایی مانند برزیل که با چین پیمان‌های تجاری بلندمدت دارند، از این اسناد همکاری بیشترین بهره برداری را دارند اما کشورهایی مانند سریلانکا و اکوادور که فاقد برنامه در همکاری مشترک هستند به طور طبیعی نفعی نمی‌برند.

وی گفت: اگر از نقشه راه همکاری با چین جدا شویم و در همراهی با صداهای مضر، همکاری با چین را قطع کنیم قطعاً این امر برای کشورمان خوشایند نخواهد بود.