۱۵ فروردین به عنوان روز ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی در تقویم جمهوری اسلامی ایران ثبت شده و خراسان شمالی نیز مامن و زیستگاه انواع مختلف و متنوع گیاهان و درختان است که برخی از آن ها ذخیره ژنتیکی محسوب می شوند و نام آن ها در قانون حمایت و حفاظت از ذخایر ژنتیکی درج شده است.
حفظ زیستگاهها، مراقبت از منابع ژنتیکی پویا، نگهداری فرآیندهای اکولوژیکی، انجام پژوهش و تضمین موجودیتی نمونه های طبیعی از اهداف شناسایی و حفاظت از ذخیره گاه های ژنتیکی در کشور است.
حسن وحید روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا در مورد گونه های مختلف درختانی که ذخیره ژنتیکی محسوب می شوند اظهار داشت: یکی از که مهمترین این ذخایر ژنتیکی جنگل های ارس به وسعت ۴۱۰ هزار هکتار است که تحت حفاظت منابع طبیعی قرار دارند.
وی افزود: ذخیره گاه ژنتیکی فندق استان در منطقه "وی وی" شهرستان مانه سملقان به وسعت هشت هکتار تنها نمونه ای از نوع خود در منطقه شمالشرق کشور و هم چنین درختان گردو، گون و بلوط های استان ما از انواع خاصی در نوع خود است که به عنوانه ذخیره گاه ژنتیکی مورد حفاظت و قرق قرار دارند.
وی گفت: ذخیره گاه جنگلی زالزالک در مملجه نیز به وسعت هشت هکتار در شمار ذخیره گاه های ژنتیکی خراسان شمالی قرار دارد و ارزش زیادی به لحاظ تنوع زیستی و ژنتیکی دارد
وی افزود: ۲ ذخیرگاه زیست کره نیز شامل پارک ملی گلستان که بخشی از آن در استان است و هم چنین ذخیره گاه گلول وسرانی تحت نام "ذخیره گاه زیست کره کپه داغ" نیز در یونسکو ثبت شده است.
وحید با بیان این که حفاظت، مراقبت، مبارزه بیولوژیکی با بیماری ها و آفات همه ساله در این ذخیره گاه ها انجام می شود افزود: همه این پهنه ها تحت حفاظت و قرق هستند.
وی با اشاره به همکاری خوب جوامع محلی و مردم استان در زمینه حفاظت از ذخیره گاههای ژنتیکی استان خاطرنشان کرد: قطع درخت در این عرصه ها نادر و در حد صفر است و هیچ قطع درخت سازماندهی شده در این جنگل ها وجود ندارد.
وی با بیان این که شمار همیاران طبیعت استان بیش از سه هزار نفر است افزود: این افراد آموزش های لازم را در زمینه حفاظت از منابع طبیعی دیده اند و با این اداره کل در زمینه حفاظت از منابع طبیعی همکاری دارند.
گستره حوزه منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان شمالی ۲ میلیون و ۳۳ هزار و ۳۶ هکتار است که از این وسعت یکمیلیون و ۴۰۰ هزار هکتار مرتع، بیش از ۱۸۳ هزار هکتار بیابان و ۴۳۴ هزار و ۵۵۰ هکتار جنگل است.
از گستره جنگل های این استان ۲۵ هزار هکتار رویشگاه جنگل های هیرکانی است.