ساری - ایرنا - بازار مرغ در مازندران از امروز یکشنبه با کاهش ۲۵ تا ۳۰ درصدی قیمت بسته به برندهای کشتارگاهی آرام گرفت ، اگر چه برخی از فروشندگان نسبت به پائین بودن سود منطقی گلایه دارند و معتقدند کم توجهی به هزینه‌های خرده فروشان ممکن است آرامش بازگشته را کم دوام کند.

به گزارش ایرنا ، طبق مصوبه وزارت جهاد کشاورزی همه برندهای مرغ های کشتار روز از امروز باید با قیمت ثابت ۲۳هزار و ۳۰۰ تومان تحویل فروشندگان شود و آنها هم ملزم هستند این ماده پروتئینی پرمصرف را به قیمت ۲۴ هزار و ۹۰۰ تومان به دست مصرف کنندگان برسانند.

مسئولان جهاد کشاورزی مازندران هشدار داده اند که حتی فروش مرغ کیلویی ۲۵ هزار تومان در بازار قابل تحمل نیست و با متخلفان برخورد قانونی خواهد شد.

با این و صف ، بازدیدهای میدانی خبرنگار ایرنا از بازار خرده فروشی مرغ در شهرستان های آمل و ساری نشان می دهد که هرکیلوگرم مرغ دارای برچسب کشتارگاه‌های شناخته شده تا ۲۷ هزار تومان به مصرف کنندگان عرضه می شود و برندهای کمتر شناخته شده طبق مصوب وزارت جهاد کشاورزی ۲۴ هزار و ۹۰۰ تومان در هرکیلوگرم به دست مصرف کننده می رسد.

قیمت هایی که امروز در بازار خرده فروشی مرغ مازندران به چشم می خورد ، نسبت به تعطیلات نوروزی ۲۵ تا حدود ۳۰ درصد کاهش نشان می دهد. قیمت برندهای شناخته شده کشتارگاهی روز ۱۳ فروردین در برخی از شهرهای مازندران حدود ۴۰ هزار تومان و کمتر شناخته شده هم حدود ۳۵ هزار تومان بود.

نادیده گرفتن هزینه‌های جانبی 

اگرچه بررسی های خبرنگار ایرنا نشان می دهد که قیمت مرغ در مازندران  در همه برند ها امروز کاهش داشته و هیچ مشکلی هم در عرضه و تهیه مرغ با قیمت مصوب وجود ندارد ، اما  خرده فروشی ها نسبت به قیمت مصوب و آنچه که در نظر نگرفتن « سود منطقی » نسبت به هزینه های جانبی مانند هزینه های خدماتی آب و برق ، اجاره مغازه و حتی خرید نایلون می نامند ، گله دارند.

برخی از خرده فروش ها هم به خبرنگار ما گفتند که میزان خرید روزانه اشان را تا یک سوم کاهش داده اند ، موضوعی که ممکن است در صورت همه گیر شدن به کاهش میزان عرضه روزانه به مصرف کنندگان منجر شود.

مازندران با در اختیار داشتن حدود ۲ هزار و ۴۰۰ واحد مرغ گوشتی ، به طور میانگین حدود ۱۰ تا ۱۱ درصد از تولید گوشت مرغ کشور را در اختیار دارد. بیشترین میزان گوشت مرغ تولیدی این استان به پایتخت ارسال می شود.

عادل ذولفعلی پور یکی از فروشندگان مرغ در شهر آمل با اظهار این که قیمت مرغ کشتار امروز ۲۴ هزار و ۹۰۰ تومان در هر کیلو گرم رسیده که نسبت به تعطیلات نوروزی حدود ۹ هزار تومان کمتر است ، گفت : مشکل اصلی در سود پائینی است که با وجود هزینه های جانبی برای خرده فروشان در نظر گرفته شده است.

وی توضیح داد : طبق اعلام رسمی اصناف ، مرغ  فقط باید به صورت بسته بندی شده در اختیار مشتریان قرار بگیرد و این مصوبه به همراه بازیدهای میدانی مستمر بازرسان سبب شده است تا بسیاری از خرده فروشان مرغ کمتری را سفارش بدهند.

این عرضه کننده مرغ با بیان این که ممنوعیت خرد کردن مرغ به دلخواه مشتریان به خرده فروشی لطمه زیادی می زند ، بیان داشت : اگرچه کاهشی شدن قیمت مرغ سبب خوشحالی و رضایتمندی همه است، اما باید فرایند توزیع مرغ از کشتارگاه تا خرده فروشی ها  نظارت بیشتری شود و مرغی که قیمت نهایی آن برای  مصرف کننده تعیین شده است با قیمت مناسب همان ۲۳ هزا و ۳۰۰ تومانی به دست خرده فروشان برسد.

وی گفت : امروز مرغ با قیمت ۲۴هزار و ۳۰۰ تومان به دست من رسید و توقع وجود دارد که با ۶۰۰ تومان سود در هر کیلو عرضه کنم که این سود اصلا منطقی نیست چون قیمت نایلونی که استفاده می کنم به همین میزان است و به همین دلیل فقط برای باز بودن مغازه ام ، ۴۰ درصد از نیاز روزانه خرید کردم.

یکی دیگر از فروشندگان مرغ در شهر ساری که  فقط عرضه کننده مرغ های با  برندهای شناخته شده است ، گفت : مغازه و فروشگاه من در موقعیتی از شهر وجود دارد که نمی توانم با سود کم تعیین شده بفروشم.

وی که خواست نامش در گزارش ذکر نشود ، افزود : امروز مرغ را با قیمت ۲۷هزار تومان عرضه می کنم و مشتریان نیز راضی هستند.

این فروشنده مرغ با اظهار این که هزینه های جانبی خرده فروشان در مصوبه مورد کم توجهی قرار گرفت ، گفت : به همین دلیل هم ممکن است وضعیت کنونی دوام زیادی نداشته باشد.

وی افزود : بازار مرغ باید بر اساس  عرضه و تقاضا باشد. در حال حاضر مشکلات زیادی از مرحله تعیین لاین گرفته تا تولید ، توزیع نهاده های دامی ، کیفیت مرغ و اندازه های استاندارد وجود دارد که باید برطرف شود. این که قیمت نهایی بدون توجه به دیگر مشکلات تولید تعیین بازرسی ها  دوچندان شود تا بازار آرامش داشته باشد ، نمی تواند چندان دوام بیاورد.

قیمت مصوب خط قرمز است

خبرنگار ایرنا برای پیگیری موضوع و رساندن گله خرده فروشان با رییس سازمان جهاد کشاورزی مازندران تماس گرفت که در نهایت به مصاحبه تلفنی با معاون امور دام وزارت جهاد کشاورزی منجر شد.

مرتضی رضایی که هنگام مصاحبه در نشست ستاد تنظیم بازار مرغ کشور حضور داشت ، تاکید کرد : از امروز مرغ با قیمت  بیشتر از ۲۴ هزار و ۹۰۰ تومان نباید در بازار کشور داشته باشیم.

وی افزود : در حال حاضر مرغ در هر برندی با قیمت هر کیلو ۲۳هزار و ۳۰۰ تومان تحویل خرده فروشی ها می شود و با سود منطقی یکهزار و ۶۰۰ تومان باید تحویل مشتریان و مصرف کنندگان شود.

رضایی با اعلام این که خرده فروشان به  هر میزانی که مرغ نیاز داشته باشند ،می توانند سفارش بدهند ، گفت : در باره برندهای کشتارگاهی شناخته شده در حال بررسی موضوع افزایش پنج درصدی قیمت نسبت به سایر برندها هستیم چون این برندها هزینه تولید و کشتارشان بیشتر است ولی هنوز به تصمیم قطعی نرسیده ایم.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران که خود در نشست ستاد تنظیم بازار مرغ کشور حضور داشت ، پس از گفت و گوی تلفنی خبرنگار ما با معاون وزیر ، گفت : فروش مرغ کشتار روز حتی به قیمت ۲۵ هزار تومان که تنها یکصد تومان تفاوت دارد ، خلاف است و شهروندان بدانند هر فروشگاهی بیشتر از ۲۴ هزار و ۹۰۰ تومان مرغ آماده طبخ عرضه کند ، خلاف کرده است و با برخورد شدید بازررسان تعزیرات مواجه می شود.

عزیزالله شهیدی فر با بیان که سالانه  حدود ۲۲۰ هزار تن مرغ در مازندران تولید می‌شود که سهم این استان از تولید کل کشور ۱۱ درصد است، افزود : روزانه به صورت متوسط حدود ۲۰۰ تن مرغ در استان مصرف و بقیه تولیدات مازندران به خارج  از استان صادر می شود.

وی ادامه داد : مازندران به عنوان تامین کننده پروتئین در کشور ، نقش اساسی در تامین نیاز استان تهران دارد و به همین دلیل همواره حضور مسئولان استان در ستاد تنظیم بازار مرغ کشور و فرایند تولید و عرضه این ماده پروئینی ضروری است.