دانشگاه علامه طباطبایی در روزهای آینده میزبان برگزاری همایشی است که تلاش دارد تا تجارب بینالمللی در حوزه کتابخانههای عمومی اروپا و ایران را مورد توجه قرار دهد.
دبیر و عضو کمیته اجرایی این همایش گلنسا گلینی مقدم استادیار علم اطلاعات و دانششناسی دانشگاه علامه طباطبائی در گفت وگو با خبرنگار فرهنگی ایرنا بیان کرد: پروژه ژان مونه با عنوان «کاربست تجربیات اتحادیه اروپا در حوزه کتابخانههای عمومی ایران» پروژه ای بین المللی است که با همکاری اتحادیه اروپا و دانشگاه علامه طباطبایی در حال انجام است (ژان مونه سیاستمدار و دیپلمات فرانسوی و از بنیان گذاران اتحادیه اروپا بوده و به افتخار وی این نامگذاری صورت گرفته و فعالیت های ژان مونه بخشی از برنامه های اراسموس در اروپا تلقی می شود).
به طور کلی اتحادیه اروپا پروژه هایی را در سطح بین المللی با کشورهای مختلف انجام می دهد و معمولا از اکتبر تا فوریه هر سال برای کلیه موسسات آموزشی از جمله دانشگاه ها فراخوان می دهند؛ در این زمان پروپوزال هایی از طریق دانشگاه ها و نهادها ارسال می شود و حدود پنج ماهی برای بررسی پروپوزال ها از سوی داوری مختلف زمان لازم است و پس از آن در مرداد و شهریور (کرونا این موضوع را به تعویق انداخت) اسامی برندگان گرنت به صورت رسمی در سایت اتحادیه اروپا اعلام می شود.
وی افزود: پروژه ما سال ۲۰۱۹ از طرف دانشگاه علامه طباطبایی ارسال شد و مرداد ۹۸ به عنوان برنده از ایران اعلام گردید. دانشگاه علامه طباطبایی تاکنون موفق شده است که چهار پروژه بین المللی را از اتحادیه اروپا بگیرد.
من مدیر اجرایی این پروژه هستم که با دو نفر دیگر از استادان دانشگاه یعنی دکتر فریده عصاره استاد تمام از دانشگاه شهید چمران اهواز و دکتر رحمت الله فتاحی استاد تمام دانشگاه فردوسی مشهد اجرای این پروژه را به عهده داریم.
گلینی مقدم تصریح کرد: نتایج این پروژه در این همایش به اشتراک گذاشته خواهد شد و استادان زیادی در این همایش حضور و همکاری دارند و ۶ مهمان خارجی داریم. حمایت مالی این همایش بر عهده اتحادیه اروپا است و دانشگاه علامه طباطبایی با همکاری نهاد کتابخانه های کشور از برگزارکنندگان این همایش هستند. یعنی برگزاری این همایش بین المللی بخشی از تعهدات اجرایی پروژه است و به همین دلیل در حال برگزاری است.
هدف از برگزاری این همایش انتقال تجربه های کتابداران اروپایی به ایران و بالعکس هست. هدف ما انتقال تجربه بین کتابخانه های عمومی کشورهای اروپایی و کتابخانه های عمومی ایران هست و به همین دلیل، هم مهمانان ایرانی داریم و هم مهمانان خارجی که قرار است به تشریح فعالیت هایشان در این حوزه بپردازند.
وی افزود: هدف اصلی در نهایت همان عنوان همایش است یعنی نقش کتابخانه های عمومی در توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشور ایران. چون پروژه در ایران در حال برگزاری است هدف انتقال تجارب اروپایی به ایران است و در همایش ما این انتقال تجربه را بین دو طرف (ایرانی و اروپایی) انجام می دهیم.
تمام کسانی که در این همایش شرکت می کنند به نوعی با این موضوع درگیر هستند و عبارتند از استادان و اعضای هیئت علمی در حوزه علم اطلاعات و دانش شناسی، دانشجویان، کتابداران و سایر علاقمندان.
گلینی مقدم یادآور شد: قطعا چنین پروژه هایی می توانند نقش مهمی در توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشور ایجاد کنند؛ در این پروژه ما به دنبال فهم این مطلب بودیم که چگونه اروپا از پتانسیل کتابخانه های عمومی در توسعه فرهنگی و اجتماعی و اقتصادی خود استفاده کرد و همچنین چه فعالیت هایی در کتابخانه های عمومی انجام می دهند که منجر به توسعه کشور می شود.
در نهایت ما با اجرای پروژه هایی مانند این پروژه به دنبال بومی سازی تجارب بین المللی در کشورهستیم و همه این موارد در توسعه کشور ایران نقش خواهند داشت.
همایش بینالمللی پروژه ژان مونه
همایش مجازی بینالمللی پروژه ژان مونه با عنوان نقش کتابخانههای عمومی در توسعه اجتماعی، اقتصادی، و فرهنگی کشور ایران با تاکید بر تجربیات کشورهای اروپایی، ۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۰ در دانشگاه علامه طباطبائی برگزار میشود. متقاضیان جهت ارسال مقالات کامل، تا ۲۵ فروردین ۱۴۰۰ مهلت دارند.
محورهای همایش به شرح زیر است:
۱. ساختار، تشکیلات، و راهبردهای کتابخانههای عمومی در ایران و اروپا
۲. خدمات عمومی، تخصصی و شخصیسازی شده در کتابخانههای عمومی ایران و اروپا
۳. کتابخانههای عمومی و جامعه مدنی در ایران و اروپا
۴. بررسی، تحلیل و طراحی توسعه خدمات آینده در کتابخانههای عمومی
ایران و اروپا
لازم به یادآوری است که اطلاعات برگزاری، ارسال مقالات و اخبار این همایش در سایت همایش به نشانی http://intconf-euppl.atu.ac.ir/?lang=fa قابل مشاهده است.