تهران- ایرنا- آخرین ماه از بهار ۱۴۰۰ موعد برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در ایران است، رویدادی مهم که حاصل آن می‌تواند، شکل‌گیری دولتی کارآمد و مقتدر در عرصه داخلی و خارجی باشد.

سال ۱۴۰۰ به این دلیل که انتخابات رییس جمهوری در آن تعیین تکلیف می‌شود بدون شک یکی از مهمترین سال‌های تاریخ جمهوری اسلامی خواهد بود. انتخاباتی که از یک سو در زمینه حل مشکلات اقتصادی مردم حائز اهمیت است و از طرف دیگر رویکرد ایران را در عرصه بین‌المللی مشخص خواهد کرد. بررسی روزنامه‌ها، تارنماها و خبرگزاری‌های داخلی نشان می‌دهد که رسانه‌های داخلی از هم اکنون به بررسی جنبه های مختلف انتخابات ریاست جمهوری پرداخته اند.

مهمترین محورهای انتخاباتی از نگاه رسانه‌های اعتدالی، اصلاح‌طلب و اصولگرا

رسانه‌ اعتدالی انتخاب در شبانه روز گذشته به بازتاب سخنان اسحاق جهانگیری معاون اول رییس جمهور در خصوص اهمیت انتخابات ۱۴۰۰ پرداخت و بر لزوم انتخاباتی پرشور، رقابتی و با حضور حداکثری مردم تاکید کرد. رسانه‌های اصلاح طلب نیز در مطالب و گفت وگوهای مختلف به حضور نظامیان در انتخابات ۱۴۰۰ پرداختند و مشکلات پیش‌رو در این امر خطیر را مورد بررسی قرار دادند. روزنامه همدلی در تیتری با عنوان اعلام استراتژی انتخاباتی سپاه و روزنامه شرق در تیتری دیگر با عنوان نظامیان و سیاست حق مدنی و تفرقه نظامی، به این موضوع پرداختند. همچنین روزنامه ابتکار در تیتری با عنوان انتخابات؛ خودرو یا راننده؟  به اهمیت کاندیداها کارآمد تاکید و آن را مورد تجزیه و تحلیل قرار داد. در این بازه زمانی روزنامه آرمان ملی هم در تیتری با عنوان اصلاح‌طلبان «رئیس جمهور» را دکور نمی ‌دانند، به مواضع اصلاح‌طلبان در این انتخابات مهم پرداخت. رسانه‌های اصولگرا نیز در این بازه زمانی در تحلیل های خود انتخابات ۱۴۰۰ را از منظرهای مختلف بررسی کردند و در مطالب خود بر مشارکت حداکثری مردم و اهمیت آن تاکید کردند.

رسانه‌های اعتدالی

اگر می‌خواهید رییس جمهور شوید از مردم رای بگیرید

پایگاه خبری تحلیلی انتخاب به بازتاب سخنان اسحاق جهانگیری معاون اول رییس جمهور پرداخت و آورد:

* جامعه ای کارآمد است که بتواند در سرنوشت خود دخالت داشته باشد، انتخاباتی مشارکت جویانه برگزار کند و از مسئولان خود مطالبه و پرسشگری داشته باشد. از دل چنین جامعه ای دولتی توانمند و ایرانی قدرتمند بیرون خواهد آمد.

* جز انتخابات هیچ شاخص و امکانی برای اینکه ایران در فضای بین المللی قدرت نمایی کند، وجود ندارد و فرصتی بالاتر از انتخابات نداریم.

*نباید در انتخابات خرداد ماه سال جاری فرصت سوزی کنیم تا فضا به گونه ای نشود که از خود بپرسیم چرا اجازه ندادیم مشارکت، انسجام و وحدت شکل بگیرد و تأسف بخوریم.

* باید انتخاباتی پرشور، رقابتی و با حضور حداکثری مردم انجام شود.

* باید با توجه به منویات مقام معظم رهبری همه جریان های سیاسی نامزدهای مورد نظر خود را در انتخابات داشته باشند و دولت نیز از این ظرفیت استفاده می کند تا انتخاباتی پرشور و با حضور حداکثری مردم شکل بگیرد تا بار دیگر اقتدار به ایران بازگردد و بتوانیم در مذاکرات با کشورهای غربی و قدرت های جهانی خواسته های کشور را به پیش ببریم.

رسانه‌های اصلاح‌طلب

اصلاح‌طلبان «رئیس جمهور» را دکور نمی ‌دانند

روزنامه آرمان ملی به گفت وگو با غلامرضا انصاری فعال سیاسی اصلاح‌طلب پرداخت و نوشت:

*‌اصولگرایان امیدشان به برگزاری یک انتخابات حداقلی است.

 *شهید مطهری می‌فرمایند، اگر می‌خواهید جامعه رشید داشته باشید بگذارید تا مردم آزادانه انتخاب کنند، ولواینکه صدبارهم اشتباه انتخاب کنند.

*بسته بودن فضای انتخابات و ناامیدی فزاینده ناشی از رفتار دست‌اندرکاران قدرت، حکومت و نابسامانی حاکم بر سیاست، اقتصاد، فرهنگ و جامعه همه‌گیر و گسترده شده است.

* نظارت استصوابی قدرت انتخاب را از مردم گرفته و عملا انتخاب را از معنا تهی کرده است.

*دخالت عوامل قدرت سبب شده که نهاد ریاست‌جمهوری و دولت ناتوان و دست بسته نشان داده شود.

* نامزدهای انتخاباتی باید با برنامه‌ای کاربردی و دوراندیشانه بر خمودی و سستی جامعه غلبه کرده و تحرک اجتماعی را پدید آورده و انتخابات را به عنوان اولویت مردم قرار دهد.

* استراتژی اصلاح‌طلبان باید معطوف به معرفی نامزد حداکثری، شجاع، دارای برنامه عملیاتی اصلاحی برای خروج از بن‌بست موجود و تلفیق امید در بستر اجتماعی باشد.


* مهمترین چالش  اصلاح‌طلبان در انتخابات پیش‌رو، از بین بردن فضای یأس‌آلود موجود و عدم‌تمایل چهره‌های تأثیرگذار وکارآمد برای حضور درعرصه انتخابات خواهد بود.

*اختیارات اندک دولت درمقابل جریان دولت انتصابی غیرپاسخگو وعدم‌همراهی رسانه رسمی و نهادهای خارج از اراده دولت امکان نقش‌آفرینی دولت منتخب را با چالش جدی مواجه کرده  و پاشنه آشیل نامزد ریاست‌جمهوری است.

*در شرایط کنونی ساختارهای تصمیم‌گیر با کاهش اعتماد عمومی مواجه شده‌اند که نمونه بارز این اتفاق در انتخابات مجلس یازدهم بود که میزان مشارکت در انتخابات نسبت به همه انتخابات گذشته پایین‌تر بوده است.


*چنانچه اصلاح‌طلبان با برنامه جامع برای اصلاحات ساختاری و کسب اختیارات حداکثری برای منتخب مردم در انتخابات ۱۴۰۰ را در برنامه‌های خودشان قرار داده ...مردم و افکارعمومی اقناع شده و اعتماد از دست رفته احیا می‌شود.

اعلام استراتژی انتخاباتی سپاه

روزنامه همدلی در گزارشی به حواشی نامزدی سعید محمد پرداخت و نوشت:

* سال۱۴۰۰ برای سعید محمد نامزد برخی از گروه‌های سیاسی برای انتخابات تلخ شروع شد.

*معاون سیاسی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی رسما اعلام کرد که سعید محمد فرمانده سابق قرارگاه خاتم‌الانبیاء از مسوولیت خود به خاطر «تخلفات» برکنار شده است.

*به نظر می‌رسد که شروع پیش از موعد فعالیت‌های انتخاباتی سعید محمد محل ایراد سپاه بوده و به همین خاطر برکنار شده است.

*سعید محمد از جمله کاندیداهای نظامی است که از ماه‌ها پیش تلاش‌های تبلیغاتی خود را در شبکه‌های اجتماعی آغاز کرده است.

*مهم‌ترین سابقه سعید محمد فرماندهی قرارگاه ‌خاتم‌الانبیا است که به گفته برخی هوادارانش در این سمت توانسته کارهای مثبتی انجام دهد.

*سعید محمد به لحاظ سیاسی در اردوگاه ‌اصول‌گرایان تعریف‌ می‌شود. خودش نیز از ابتدا فعالیت سیاسی خود را در این خط شروع کرد.

* ‌اصول‌گرایان خیلی روی خوشی به سعید محمد نشان ندادند.

* تجربه عرصه سیاست ایران نشان داده که فردی که خاستگاه ‌اصول‌گرایی دارد، نمی‌تواند با انکار این خاستگاه وارد عرصه سیاست شود و پیروزی به دست بیاورد.

نظامیان و سیاست حق مدنی و تفرقه نظامی

روزنامه شرق یادداشتی به قلم کیومرث اشتریان در خصوص نامزدی نظامیان در عرصه انتخابات و پیامدهای منازعه و مناقشه آنها منتشر کرد و نوشت:

*حضور نظامیان با نام و نشان غیرنظامی در عالم سیاست حق آنان است. می‌توانند لباس سیاست بر تن کنند و در قالب و قامت یک نیروی سیاسی در انتخابات حضور یابند.

*در معماری سیاسی برخی کشورها این گزینه را محفوظ نگه می‌دارند که نظامیان به مثابه یک گزینه نهایی برای فصل اختلافات مطرح باشند، هرچند در ایران به دلیل ماهیت نظام سیاسی چنین گزینه‌ای فعلا موضوعیت ندارد.

*نیروی نظامی هر کشوری آخرین هسته سخت آن کشور است که در برابر حوادث واقعه کارساز است. این هسته سخت در درون خود نباید بشکند و دچار تفرقه شود.

*تاکنون نام چند نامزد نظامی برای ریاست‌جمهوری مطرح شده است. ذات سیاست و انتخابات با منازعه و مناقشه آمیخته است. قصه از هم‌اکنون آغاز شده است و کاندیداها یا به فساد متهم شده‌اند یا به تخلف.

*کشمکش‌های پیشاانتخابات به کینه‌های پس از انتخابات تبدیل می‌شود. نیروی پیروز درگیر اجرا و اداره می‌شود، روزبه‌روز در پراگماتیسم اجرائی گرفتار می‌شود و سکولاریسمی بی‌هویت از درون نیروهای نظامی سر برمی‌آورد.

انتخابات؛ خودرو یا راننده؟

روزنامه اعتماد یادداشتی به قلم عباس عبدی منتشر کرد و نوشت:

* برخی از افراد سعی می‌کنند که مساله انتخابات را به تغییر راننده تقلیل دهند. به عبارت دیگر گویی که خودروی سلام و خوبی آماده و پر از بنزین وجود دارد، مسافران آن نیز همه سوار شده‌اند، جاده و مقررات مناسب وجود دارد، فقط مانده یک راننده با صلاحیت پیدا شود و با این خودروی خوب مسافران را به مقصد برساند. در این میان عده‌ای نیز پا به میدان گذاشته و خود را بهترین راننده معرفی می‌کنند. فارغ از اینکه آیا هیچ‌کدام از آنان راننده هستند یا خیر؟ و اگر راننده باشند، بهترین راننده هستند یا نه.

* باید گفت که راننده، مساله اصلی انتخابات ایران نیست، بلکه مساله اصلی، نوع و کیفیت خودرو است. حتی می‌توان گفت که راننده مساله چندم آن است.

* اصل انتخابات، سلامت آن، در برگیری نامزدها، جدی بودن رقابت‌ها، که همه اینها خود را در قالب میزان مشارکت واقعی نشان می‌دهد.

*اگر انتخابات موثر و با شور و نشاط و رقابتی برگزار شود، بخش عمده اهداف و ثمرات انتخاباتی محقق خواهد شد.

* هنگامی که انتخابات ضعیف برگزار شود، مثل سال ۱۳۹۸، همچون یک ژیان زهوار در رفته‌ای است که اگر همیلتون یا همان قهرمان فرمول یک هم پشت آن بنشیند، نمی‌تواند، راهبری موثری داشته باشد.  
* تمام کوشش انتخاباتی از سوی هر گروهی در ابتدا باید به بهبود جایگاه و اساس این انتخابات معطوف شود. اگر رقابتی خوب و کامل شکل بگیرد فردی که انتخاب می‌شود در اهمیت دوم و شاید چندم قرار دارد.

*انتخابات خوب و با معیارهای پذیرفته شده، چنان اینرسی قدرتمندی ایجاد می‌کند که کل جامعه را به جلو می‌برد.

*انتخابات نباید به گونه‌ای باشد که اگر نامزدها به صورت قرعه‌کشی هم انتخاب شوند، فرق چندانی با رای دادن مردم نداشته باشد.

*نفس مشارکت با کیفیت و کمیت بالا، حلال بسیاری از مشکلات است. این اتفاق هنگامی رخ می‌دهد که چارچوب تعریف شده برای انتخابات و پیش‌شرط‌های آن از طرف دست‌اندرکاران انتخابات به نحوی تعیین شود که رغبت کافی برای حضور مردم را ایجاد کند.

رسانه‌های اصولگرا

مردم به تبلیغات برخی جناح‌ها توجه نکنند و به مصلحت نظام بیندیشند

خبرگزاری فارس به بازتاب سخنان جعفر راستی نماینده مردم شبستر در مجلس شورای اسلامی پرداخت و نوشت:

*ملت ایران به تبلیغات برخی از جناح ها توجه نکرده و فقط و فقط به مصلحت نظام بیاندیشند.

* تذکر بنده به بدخواهان نظام جمهوری اسلامی ایران است که با تمام توان تلاش می کنند مجلس انقلابی را از چشم مردم بندازند، اما کور خوانده اند.

* ملت شریف و باهوش ایران، خادم را از خائن تشخیص می دهند.

* درخواست من از ملت ایران این است که تبلیغات برخی از جناح ها توجه نکرده و فقط و فقط به مصلحت نظام بیاندیشند، چرا که به زودی شاهد نابودی استکبار جهانی خواهیم بود.

عزت و اقتدار ملی درگرو انتخاب درست مردم است

روزنامه رسالت در گزارشی به بررسی انتخابات ۱۴۰۰ پرداخت و نوشت:
* امسال سال یکی از انتخابات مهم در جمهوری اسلامی است.

*ورود به قرن جدید همراه با انتخاباتی شده که سال‌هاست ملت در انتظار آن هستند تا ریل‌گذاری جدیدی در مسیر پیشرفت و توسعه کشور حاصل شود.

* پویایی و اقتدار ایران به ملت وابسته شده و نه قدرت‌های غربی و شرقی.  

*کارکرد انتخابات ریاست جمهوری در ایران تغییرات اساسی در وضعیت کشور و مردم ایجاد می‌کند.

*تجربه گران ولی مهمی در هشت سال گذشته نصیب ملت شد تا موضوع انتخابات ریاست جمهوری را حیاتی درنظر بگیرند و اسیر تبلیغات سوء دشمن در بی‌اهمیت جلوه دادن جایگاه ریاست جمهوری نشوند.

*رهبر معظم انقلاب ورود نیروی جدید به دستگاه اجرایی را نفس تازه در روح این دستگاه ارزیابی کردند که در صورت انتخاب درست می‌تواند از ظرفیت‌های موجود کشور برای پیشرفت و سربلندی به نحو احسن استفاده کند.  


* ورود نفس تازه و خون جدید در رگ‌های خموده دستگاه‌های اجرایی کشور، بدون شک جنبش عظیمی را برای آزادسازی ظرفیت‌ها ایجاد خواهد کرد و ملت ایران در قرن جدید ثمراتش را به‌خوبی حس خواهند کرد، اما شرط اصلی برای تحقق شعار ایران قوی در دستان خود مردم و انتخاب دقیق و آگاهانه است.  
 
 * رهبر معظم انقلاب جایگاه مردم را در اقتدار کشور، رکن اصلی و اساسی می‌دانند و در تمامی انتخابات از تمام کسانی که به میهن و خاک کشور عشق می‌ورزند و معتقد به ایران مقتدر در جهان هستند.

منفعت جماعتی به حداقل رساندن مشارکت مردم در انتخابات ریاست جمهوری است

خبرگزاری فارس به بازتاب سخنان احمد علیرضا بیگی  نماینده مردم تبریز، اسکو و آذرشهر در مجلس پرداخت و آورد:

* منفعت جماعتی به حداقل رساندن مشارکت مردم در انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ است لذا مجلس باید فعالانه برای باطل کردن این نقشه اقدام کند.

* ترجیح منافع حزبی و سیاسی بر منافع ملی توسط تعدادی مسئولین اثرگذار از اعتقادات مردم به ویژه نسل جوان کاسته است و میزان مشارکت سیاسی مردم به سطح غیرقابل قبولی رسیده و تهدیدات مربوط به بروز دسیسه های دشمن کاملا جدی است.

* اگر اشتباهات گذشته جبران نشود و برای تبیین شرایط موجود چاره اندیشی نشود، خسارتی بزرگ در انتظارمان خواهد بود.

* انتخابات ۱۴۰۰ فرصت تاریخی را برای ملت فراهم می کند، آنها با دقت جهت گیری و عملکرد مسئولان تصمیم ساز، تصمیم گیر و جریان های سیاسی مدعی ولایتمداری و اصلاح طلبی را دنبال می کنند، مردم در فرصت مناسب عکس العمل نشان خواهند داد.

*مردم امروز همانند کسانی هستند که آسیب دیدن محبوب خود را نظاره گر هستند، مردم دچار شکست عشقی شده اند لیکن محبوب خود را همچنان دوست می دارند.

* بی شک اگر جمهوری اسلامی در ریل انقلاب به حرکت خود ادامه دهد مردم صحنه های شکوهمند گذشته را جبران خواهند کرد.

* رهبر معظم انقلاب با هوشمندی و حکمت خواستار مشارکت پرشور و مشارکت حداکثری مردم در انتخابات ریاست جمهوری هستند؛ اطمینان دارم شورای نگهبان در این مقطع حساس در تاریخ کشور اهمیت عملکرد خود را در راستای اجرای نظارت رهبری در برگزاری انتخابات پرشور به خوبی واقف است.

* امام (ره) همواره نسبت به خطر عظیم گروه گرایی نیروهای مسلح و ورود آنها به دسته های سیاسی و احزاب هشدار داده اند.

* انتظار می رود سپاه با تنبیه و مواخذه فرد خاطی، ساحت خود را از شائبه دخالت در امر انتخابات مبرا کند.