تاریخ انتشار: ۲۱ فروردین ۱۴۰۰ - ۱۴:۲۳

کرمانشاه - ایرنا - ورود گردشگران به مناطق تحت مدیریت و زیستگاه‌های مهم حیات وحش استان کرمانشاه به قصد تفریح و یا برداشت گیاهان خوراکی و دارویی همزمان با فصل تولید مثل حیات وحش و احتمال تعارضات انسانی با این زیستگاه، ممنوع شد.

به گزارش ایرنا، آهو و پلنگ ایرانی، کل و بز، قوچ و میش تنها بخشی از تنوع گسترده حیوانی در زیستگاه های حیات وحش استان کرمانشاه است، در فصل بهار که آمار گردشگران بومی و غیربومی افزایش می‌یابد امکان تهدید این زیستگاه گاه به بهانه برداشت گیاهان کوهی و گاه به بهانه تفریح و گردش بالا می‌رود.

اقدام تخریبی عوامل انسانی که از نوع نگرش برخی گردشگران نشات می‌گیرد، موجب شاخه کنی، آتش افروزی و در نهایت تخریب زیستگاه حیات وحش می‌شود که در صورت این غفلت، باید منتظر عواقب آن نیز باشیم.

جدا شدن حیوان از زیستگاه و ورودشان به زیستگاه انسانی، کاهش طعمه بدلیل شکار انسان، ساخت و سازهای متعدد و جاده سازی در قلمرو حیوانات، جنگل زدایی و یا حمله ور شدن حیوان به انسان در قلمروش که گاه برای حفظ جان و گاه با هدف حفظ توله صورت می‌گیرد بخشی از پیامدهای ورود انسان به زیستگاه حیوانی است.

فرهنگ سازی برای عدم ورود و در نتیجه برخورد مناسب با گونه‌های حیات وحش و از سوی دیگر گسترش و نظارت و پایش بر این زیستگاه‌ها، راهکاری برای حفظ این زیستگاه با ارزش قلمداد می شود.

کدام اقدامات انسان به حیات وحش آسیب می زند؟

مدیرعامل پیام آوران اردیبهشت کرمانشاه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا در خصوص صدمات ورود انسان به زیستگاه حیات وحش گفت: در روزهای نخستین سال که تعداد زیادی از گردشگران در مناطق طبیعی استان حضور داشتند اخباری از حمله حیوانات وحشی و مجروح شدن چند هموطن به گوش رسید.

«شیرین خونساری» ادامه داد: در فصل بهار مناطق گردشگری طبیعی، بیشتر مورد توجه قرار می گیرد، از همین رو تعداد زیادی برای تفریح به خارج از شهر می‌روند و با شکستن درختان و یا برافروختن آتش به حریم زندگی حیوانات وحشی آسیب می‌زنند در این بین گاه لانه پرنده ای خراب و به تخم ها و جوجه هایش آسیب می‌رسد و گاه برافروختن آتش برای پخت غذا موجب جلب توجه حیوانات گوشتخوار می‌شود.

این عضو شورای هماهنگی شبکه سمن‌های محیط زیست استان کرمانشاه افزود: بهتر است گردشگران در محیط هایی که پوشش گیاهی بالایی دارد ساکن نشوند و به مکان هایی بروند که برای آنان پیش بینی شده ضمن اینکه نباید باعث از بین رفتن پوشش گیاهی منطقه شوند.

برای برداشت گیاهان کوهی به قلمرو حیوانات نروید

این فعال محیط زیست با تاکید بر اینکه بهتر است در هنگام حضور در زیستگاه ها از غذاهایی استفاده شود که به برافروختن آتش نیاز نداشته باشد، ادامه داد: برخی گردشگران ممکن است برای جمع آوری گیاهان دارویی و کوهی به ارتفاعات بروند که این هم خطرساز است چرا که اکنون فصل زایش حیوانات است و طبیعی است که این حیوانات برای دفاع از خود ممکن است به انسان حمله ور شوند.

وی تاکید کرد، در صورت مشاهده بره حیوانات و یا جوجه پرندگان، از لمس کردن آنها خودداری و محل را به سرعت ترک کنید چرا که والدین آن حیوان در محل حضور دارند.

کدام مناطق تحت مدیریت محیط زیست کرمانشاه است؟

معاون نظارت و پایش اداره کل حفاظت محیط زیست استان کرمانشاه هم در این ارتباط به خبرنگار ایرنا گفت: برخی گردشگران برای استفاده و برداشت گیاهان کوهی، به قلمرو حیات وحش ورود می کنند همین امر باعث تعارضات انسانی است، ضمن اینکه دلیلی ندارد مردم اگر قصد تفریح دارند به نقاطی بروند که زیستگاه حیات وحش است.

«آذر ولی زاده» افزود: در صورت هرگونه تعارضات انسانی اگر اثبات شود که افراد به قلمرو یا زیستگاه ها حیوانات وحشی ورود کرده و یا باعث هرگونه تلفات حیات وحش شده‌اند این افراد متخلف شناخته و مشمول جرایم قانونی قرار می‌گیرند.

وی از منطقه حفاظت شده بیستون، پناهگاه حیات وحش بیستون، منطقه امروله و دالاخانی، پناهگاه حیات وحش زله زرد، پناهگاه حیات وحش قراویز، منطقه حفاظت شده قلاجه، منطقه حفاظت شده بوزین و مرخیل، منطقه شکار و تیراندازی ممنوع هشیلان به عنوان مناطق تحت مدیریت محیط زیست استان نام برد.

۱۵هکتار از مناطق تحت مدیریت حیات وحش خلع ید شد

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان کرمانشاه هم در گفت و گو با ایرنا اظهار داشت: در سال ۹۹ بیش از ۱۵ هکتار مناطق تحت مدیریت حیات وحش خلع ید شد.

«فریدون یاوری» با بیان اینکه در برخی از مناطق حفاظت شده همچون بیستون و قلاجه تخریب هایی صورت گرفته است، گفت: برای تعدادی از این پرونده ها صدور رای و خلع ید شد و تعدادی نیز در انتظار صدور رای است ضمن اینکه با  افرادی که به شکار در این مناطق بروند برخورد می‌شود.

وی اضافه کرد، در سطح استان چند منطقه حفاظت شده حیات وحش وجود دارد که این مناطق تحت مدیریت در گذشته به میزان ۱۶۱هزار هکتار بوده است که شش و هفت دهم درصد از عرصه های استان را شامل می شد.

مناطق تحت مدیریت محیط زیست استان به ۹ منطقه رسید 

یاوری ادامه داد: اواخر سال گذشته سه منطقه به مناطق تحت مدیریت اضافه شد که شامل منطقه حفاظت شده امروله و دالاخانی به میزان تقریبی ۲۳ هزار هکتار، پناهگاه حیات وحش زله زرد در گیلانغرب به میزان تقریبی ۴۰ هزار هکتار، پناهگاه حیات وحش قراویز به میزان سه هزار و ۶۰۰ هکتار است.

مساحت مناطق تحت مدیریت در کرمانشاه به ۱۰ درصد رسید

وی افزود: مساحت مناطق تحت مدیریت محیط زیست استان کرمانشاه به میزان تقریبی ۱۰ درصد رسیده که گام بزرگی در راستای حفاظت از محیط زیست در استان به حساب می‌آید.

یاوری اضافه کرد، مناطق تحت مدیریت این سازمان مشمول قوانین خاص هستند در این مناطق، بوته کنی و قطع اشیا ممنوع است و هر گونه تخریب و یا تغییر در سیمای محیط زیست در این مناطق ممنوعیت قانونی دارد.

وی با بیان اینکه در این مناطق حتی برداشت سنگ هم نباید انجام شود، افزود: مگر در مواردی که قانونگذار پیش بینی کرده است، به عنوان مثال یک روستایی به عنوان عضوی از جامعه محلی بخواهد کار ساخت و ساز انجام دهد زیرنظر ماموران محیط زیست مجاز است برداشت محدودی داشته باشد.

با متخلفان برخورد قانونی می شود

مدیرکل حفاظت محیط زیست کرمانشاه یادآور شد، این مناطق باید به همان وضعیت بکری که دارند حفاظت شوند و هرنوع بوته کنی و یا برداشت گیاهان دارویی و کوهی و یا هر اقدامی که موجب تخریب شود در این مناطق ممنوع است و انسان نباید دخالتی در این اکوسیستم داشته باشد.

یاوری تاکید کرد، قانونگذار برای متخلفان مجازاتی در نظر گرفته است که از جریمه نقدی تا حبس را منتهی می شود.

این مسوول با بیان اینکه شکار به صورت کامل در مناطق حفاظت شده حیات وحش ممنوع است، گفت: حمل اسلحه نیز در این مناطق نباید صورت گیرد.

اعزام نیروهای بیشتر به منطقه و تخصیص امکانات بیشتر برای این نیروها از ویژگی‌های ارتقا مناطق مربوط به حیات وحش است.

استان کرمانشاه ۲ میلیون نفر جمعیت ساکن در ۱۴ شهرستان، ۳۱ بخش، ۳۲ شهر، ۸۶ دهستان و ۲ هزار و ۵۹۵ آبادی دارد و ۲.۴ درصد جمعیت کشور در این استان سکونت می کنند که از این تعداد ۷۵ درصد در نقاط شهری و ۲۵ درصد در نقاط روستایی زندگی می کنند.

کرمانشاه استانی پهناور در غرب ایران با ۲۵ هزار کیلومتر مربع مساحت، یکی از استان‌های مهم از حیث کشاورزی و منابع طبیعی محسوب می‌شود به طوریکه ۷۰ درصد مساحت استان را عرصه‌های منابع طبیعی با بیش از ۵۲۷ هزار هکتار جنگل و یک میلیون و ۱۹۲ هزار هکتار مرتع تشکیل داده است.