ارومیه- ایرنا- کارشناس ارشد روابط بین‌الملل و علوم‌سیاسی گفت: سند جامع همکاری ۲۵ ساله ایران و چین در راستای منافع ملی و اهداف راهبردی کشور است.

"ژاک بت کلیا" روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: این سند جامع یا هر معاهده بین المللی دیگری که به منطور تسهیل شرایط قرار گیری کشور در وضعیت پبش بینی شده در چشم انداز منعقد شود، می تواند در راستای منافع ملی و اهداف راهبردی کشور باشد.

وی اظهار کرد: چین به عنوان دومین قدرت اقتصادی جهان در حال خیز به سمت  کسب جایگاه نخست بوده و ‌با بسیاری از کشورهای جهان قراردادهای بلند مدت اقتصادی منعقد کرده است.

وی اضافه کرد: این کشور اصلی‌ترین خریدار نفت ایران در سال های گذشته بوده و با وجود تحریم های بین المللی همچنان به خرید نفت ایران ادامه داده است.

کارشناس ارشد روابط بین الملل، در خصوص تحلیل منتقدان مبنی بر اینکه سند همکاری با چین زیر استعمار رفتن است، بیان کرد:  استعمار اصطلاحی تاریخ گذشته است و در عصر فعلی نه ایران کشور ضعیفی است که تن به مستعمره شدن بدهد و ‌نه چین به لحاظ سیاسی در جایگاهی قرار دارد که قادر باشد در جایگاه استعمارگر نقش ایفا کند.

بت کلیا ادامه داد: در بحث قراردادهای بین المللی مولفه های سیاسی متنوعی دخیل هستند و کشورهای بانفوذ و بازیگران بین المللی در حصول نتایج چنین پیمان هایی اثر گذارند بنابراین چنین قراردادهایی از زوایای گوناگون‌ قابلیت بحث و نقد را دارند و منتقدان هر یک از زوایه ای به موضوع می نگرند که قابل توجه است.

وی گفت: مطلوب‌ترین شیوه تعاملات اقتصادی و سیاسی برای کشورهای درحال توسعه، برقراری روابط تجاری سیاسی متنوع با کشورهای قدرتمند صنعتی جهت ایحاد موازنه، رقابت و قدرت چانه زنی در جهت کسب حداکثر منافع برای کشور میزبان است.

وی افزود: البته باید توجه داشت چین به عنوان‌یکی از بازیگران اصلی نظام بین الملل تابع مقررات بین المللی و نظام مالی جهانی است و همزمان روابط اقتصادی و سیاسی بالایی با کشورهای مقابل جمهوری اسلامی ایران دارد بنابراین در آینده موضوعاتی از جمله لزوم پیوستن ایران به FATF یا ادامه تحریم های آمریکا به موضوعات چالشی می تواند مبدل شود.

به گزارش ایرنا، سند جامع همکاری های ایران و چین هفتم فروردین ماه سال جاری توسط محمد جواد ظریف و «وانگ بی» وزیران خارجه ایران و چین در محل وزرات امور خارجه امضا شد.

ایران وچین در جریان سفر رسمی «شی جی بینگ» به تهران در بهمن ماه ۹۴ با صدور بیانیه ای سطح روابط خود را به روابط راهبردی ارتقا دادند.

دربند شش این بیانیه دو طرف آمادگی خود را برای  رایزنی ومذاکره جهت انعقاد سند همکاری بلند مدت اعلام کردند.