اسدالله رجب رئیس انجمن دیابت ایران روز پنجشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا در این خصوص توضیح داد: در دوران بارداری سلول ها نسبت به انسولین کمی مقاوم تر می شوند که این امر سبب افزایش قند خون می شود. قند اضافی نیز باعث می شود جنین مواد مغذی بیشتری برای تکامل استفاده کند، اما اگر سلول ها بیش از حد مقاوم شوند و گلوکز به آن ها نرسد، سطح قند خون مادر افزایش می یابد و می تواند باعث بروز مشکلاتی در مادر باردار و جنین در حال رشد شود.
وی اظهار داشت: افرادی که قبل از بارداری اضافه وزن دارند، کسانی که یکی از اعضای خانواده آن ها مبتلا به دیابت بوده، زنان بالای ۲۵ سال ، افرادی که در حاملگی قبلی دیابت بارداری داشتند و قندخون غیرطبیعی از عواملی هستند که بیشتر زنان را مستعد ابتلا به دیابت بارداری می کند.
رجب با بیان اینکه رژیم غذایی مناسب به کنترل قند خون زنان باردار کمک می کند، گفت: زنان باردار باید مصرف شیرینی را محدود و میزان مصرف کربوهیدرات ها مانند برنج، سیب زمینی، ذرت و نان را کنترل کنند، استفاده از فیبر مانند میوه ها، سبزیجات، دانه های کامل و غلات را در وعده های غذایی روزانه افزایش دهند.
این متخصص غدد تاکید کرد: مطالعات موجود نشان می دهد ۱۰ درصد افزایش مصرف فیبر می تواند احتمال ابتلا به دیابت بارداری را تا ۲۶ درصد کاهش دهد و ورزش منظم سطح قند خون را در وضعیت مطلوب قرار داده و پیاده روی و شنا انتخاب های مناسبی جهت افزایش تحرک هستند.
به گفته رجب، زنانی که قبل از حاملگی و در طول دوران بارداری حدود چهار ساعت در هفته فعالیت فیزیکی دارند، خطر ابتلا به دیابت بارداری در آنها حدود ۷۰ درصد یا حتی بیشتر در آنها کاهش می یابد.
وی افزود: مادر باید پس از زایمان یک رژیم غذایی سالم و برنامه ورزشی منظم را دنبال کند، کاهش وزن بعد از زایمان در یک بازه زمانی مناسب سبب کاهش خطر ابتلا به بیماری دیابت می شود.
بر اساس گزارش پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران، شیوع دیابت در کشور ۱۰.۶ درصد است که در زنان ۱۱.۲ درصد و در مردان ۹.۸ درصد بوده و این بیماری علت ۲ درصد از کل مرگ ها در ایران در تمام سنین محسوب می شود.
در حال حاضر از هر ۱۰ نفر در جهان یک نفر به دیابت مبتلا است و تعداد بیماران دیابتی در جهان طبق برآورد فدراسیون بین المللی دیابت در سال ۲۰۴۵ به ۷۰۰ میلیون نفر افزایش می یابد و این بیماری بار سنگین تری در بانوان داشته به نحوی که شیوع آن در بین زنان ایرانی بالاتر گزارش شده است.