تهران- ایرنا- سفیر پیشین ایران در سئول تاکید کرد: مسئولان ایران باید با مقام‌های کره‌ای برخورد قاطع داشته باشند و دستورکار رایزنی‌ها را مشخص کنند. در این راستا، باید تکلیف پول‌های بلوکه شده ایران و زیان‌های ناشی از اقدام غیرقانونی کره‌ای‌ها مشخص شود.

«حسن انتظاری» در گفت‌وگو با خبرنگار سیاسی ایرنا، درباره سفر نخست‌وزیر کره جنوبی به تهران گفت: روابط تهران و سئول همواره مبتنی بر دوستی و همکاری – با رنگ و بوی غالبا  اقتصادی بوده است اما این روابط طی دو، سه سال اخیر با در پیش گرفتن سیاست فشار حداکثری از سوی دولت ترامپ، با فراز و نشیب‌های زیادی همراه شده است.

وی با بیان اینکه کره‌ای‌ها بر اثر فشار ترامپ عقب‌نشینی‌های گسترده‌ای از خود نشان دادند، اظهار داشت: این عقب‌نشینی کره جنوبی در ارتباط با ایران در حالی بود که آنها سود هنگفتی از این روابط اقتصادی بهره می‌بردند. با این حال، فشارهای ترامپ بر سئول نتیجه داشت و کره‌ای اقداماتی را انجام دادند که غیرقابل انتظار بود.

این کارشناس مسائل شبه‌جزیره کره با بیان اینکه اقدامات سئول و بلوکه کردن پول‌های نفت ایران، روابط دو کشور را طی سال‌های گذشته تحت تاثیر قرار داد، تصریح کرد: ایران از حدود یک سال پیش پیگیری‌های جدی‌تری برای وصول مطالباتش از کره جنوبی را آغاز کرد اما اوج اقتدار تهران را باید در توقیف کشتی‌ کره‌ای که سه ماه پیش رخ داد، دانست.

کره‌ای‌ها ترس عقب افتادن از چینی‌ها و اروپایی‌ها را دارند

به گفته انتظاری، توقیف کشتی کره‌ای موجب تکاپوی مقام‌های کره‌ای و تکانی در میان مسئولان کره‌ای موجب شد؛ به گونه‌ای که مسئولان این کشور برای حل مشکل توقیف کشتی‌شان و همچنین بهبود روابط تهران و سئول رایزنی‌هایی را انجام دهند.

وی درباره علل سفر نخست‌وزیر کره جنوبی به تهران خاطرنشان کرد: علاوه بر تلاش برای رفع توقیف کشتی‌ کره‌ای، سه علت دیگر نیز در انجام این سفر موثر بوده است. امضای سند همکاری‌های درازمدت راهبردی ایران و چین و افزایش احتمالات در مورد احیای برجام همزمان با آغاز مذاکرات ایران و گروه ۱+۴ و همچنین آمریکا در وین موجب ترس کره‌ای‌ها شده است به گونه‌ای که آنها می‌ترسند از چینی‌ها و اروپایی‌ها عقب بیفتند.

این دیپلمات پیشین ادامه داد: علاوه بر این نخست‌وزیر کره جنوبی در این سفر در پی نوعی دلجویی از مسئولان کشورمان در پی بلوکه کردن بیش از هفت میلیارد دلار ناشی از فروش نفت ایران است.

دلجویی مقام‌های کره‌ای از ایران کار آسانی ممکن نیست

انتظاری با بیان اینکه دلجویی مقام‌های کره‌ای از ایران کار آسانی ممکن نیست، ابراز داشت: کار کره جنوبی در بلوکه کردن پول ایران یک اقدام غیرانسانی بود چراکه ایران در بدترین شرایط که ناشی از فشارهای آمریکا بود، به این پول نیاز داشت و این پول را برای مسائلی چون مقابله با ویروس کرونا و تامین منابع مالی تجهیزات پزشکی می‌خواست.

وی افزود: پول ایران هفت میلیارد دلار نیست بلکه ۷۰ میلیارد دلار است چراکه در این مدت ارزش اجناس و کالاها افزایش یافته و ایران با این پول هم می‌توانست تجهیزات پزشکی لازم برای مقابله با بیماری کووید ۱۹ را تامین کند و هم اشتغال‌زایی کرده و مشکلات داخلی‌اش را سامان ببخشد. در نهایت، کره‌ای باید ضررهای ناشی از بلوکه کردن پول ایران را پرداخت کنند.

معاون امور بین‌الملل اسبق اتاق بازرگانی در عین حال با تاکید بر اینکه نباید سفر نخست‌وزیر کره جنوبی را  دستکم گرفت چراکه کره‌ای‌ها با برنامه به تهران آمده‌اند، بیان کرد: مسئولان ایران باید با مقام‌های کره‌ای برخورد قاطع داشته باشند و این آنها باشند که برنامه و دستورکار رایزنی‌ها را مشخص کنند. در واقع، باید تکلیف پول‌های بلوکه شده ایران و زیان‌های ناشی از اقدام غیرقانونی کره‌ای‌ها مشخص شود و بعد ایران بگوید حاضر است درخصوص چه مسائلی در روابط دوجانبه رایزنی کند.

کره جنوبی باید به ایران تضمین دهد

سفیر پیشین ایران در سئول با بیان اینکه کره‌ای‌ها باید تضمین بدهند که دیگر چنین اتفاقاتی دیگر تکرار نمی‌شود، یادآور شد: مقام‌های ایرانی باید با اقتدار با کره‌ای‌ها رفتار کنند وگرنه اتفاقات طی دو، سه سال اخیر رخ داد، ممکن است بعدا هم تکرار شود. کره‌ای‌ها باید بفهمند آنها هستند که به ایران نیاز دارند.

انتظاری افزود: نفت برای کره جنوبی مانند خون برای صنعت‌شان است و این نفت از خلیج فارس تامین می‌شود. میلیاردها دلار اجناس و کالاهای آنها از تنگه هرمز عبور می‌کند و این ایران است که امنیت این منطقه را تامین می‌کند.

وی با اشاره به روابط سئول و واشنگتن عنوان کرد: کره جنوبی امنیت و موجودیت خود را وابسته به آمریکا می‌داند. آنها متحد راهبردی آمریکا هستند و آمریکا امنیت آنها را تامین می‌کند. ۵۰ هزار سرباز آمریکایی در پایگاه‌هایی در کره جنوبی مستقر هستند گویی کره جنوبی یکی از استان‌های ایالات متحده است. با این حال، تهران باید سئول را تفهیم کند که روابط دو کشور نباید تحت تاثیر یک کشور ثالث به ویژه واشنگتن باشد.

شاید نخست‌وزیر کره جنوبی حامل پیام برای ایران باشد

این کارشناس مسائل شبه‌جزیره کره اضافه کرد: اگر این اتفاق بیفتد و کره‌ای‌ها متوجه این مسائل شوند، در مجموع سفر نخست‌وزیر کره می‌تواند نقطه مثبتی در روابط دو کشور بعد از دو، سه سال فراز و نشیب‌های متعدد باشد.

به گفته انتظاری، با توجه به تلاش‌های آمریکا و مذاکراتی که در وین در حال انجام است، شاید نخست‌وزیر کره جنوبی در سفر به تهران برای مسئولان ایران حامل پیام‌هایی از سوی آمریکایی‌ها باشد، همانطور که دو سال پیش نخست‌وزیر ژاپن در سفری که به ایران داشت، پیامی از ترامپ به تهران آورده بود.