اراک - ایرنا - استاندار مرکزی گفت: میزان بارش‌ها در سال آبی ۱۳۹۹- ۱۴۰۰ تاکنون نگران کننده بوده چرا که نسبت به سال آبی گذشته، ۴۵ درصد و نسبت به میانگین بلندمدت ۲۲ درصد کاهش یافته است.

سید" علی آقازاده" روز یکشنبه در نشست شورای حفاظت از منابع آب استان مرکزی افزود: سند سازگاری با کم آبی استان به تصویب رسیده و انتظار می‌رود برنامه‌های این سند امسال با جدیت بیشتری پیگیری شود.

وی بیان داشت: نگرانی‌هایی در خصوص تامین آب آشامیدنی برای شهرهای استان و ۴۰ روستای سطح استان وجود دارد که نیاز است از فردا برنامه ریزی و تدابیر لازم در این راستا اتخاذ شود و فرمانداران نیز باید این مهم را مدنظر قرار دهند.
نماینده عالی دولت در استان در خصوص پساب تصفیه خانه‌ها نیز گفت: میلیاردها تومان برای ایجاد مجمتع‌های پساب تصفیه خانه در کشور در راستای حفاظت از محیط زیست هزینه می‌شود  اما این اقدام استحصال و هدر رفت منابع آبی را به همراه دارد که می طلبد با تشکیل کمیته تخصصی، از این ظرفیت بهره‌گیری شود.

استاندار مرکزی تاکید کرد: انسداد چاه‌های غیر مجاز نیز باید امسال با جدیت پیگیری شود و در شهرستان‌ها نیز فرمانداران با تعامل و همکاری دستگاه قضایی و ساید مسئولان ذیربط نسبت به مسدود کردن چاه‌های غیرمجاز اقدامات لازم را انجام دهند.
آقازاده تصریح کرد: برای نصب کنتورهای حجمی هوشمند بر چاه‌های کشاورزی تاکنون موفقیت نسبی حاصل شده که انتظار می‌رود در سال جاری نیز مسئولان در اهتمام ویژه داشته باشند.
 وی اظهار داشت: اراضی زیرکشت حاشیه برخی سدها به ویژه سد الغدیر باید مدیریت شود تا در فصل تابستان با مشکلی مواجه نشویم اما باید برنامه راهبردی مناسبی در راستای رفع مشکلات کم آبی استان ترسیم شود.
استاندار مرکزی یادآور شد: در شرایط کنونی کشور که با محدودیت اعتبارات مواجه هستیم مسئولان باید تعامل و همکاری لازم را برای رفع مشکلات داشته باشند و مدیران استانی نیز با هماهنگی فرمانداران در شهرستان‌ها حضور یابند تا در راستای رفع مشکلات شهرستانی نیز بتوانند گام های موثری بردارند.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان مرکزی نیز در این نشست گفت: از یک هزار ۱۲ روستای استان مرکزی، ۸۵۶ روستا تحت پوشش  این شرکت قرار دارند که پیش بینی می‌شود روستاهای شهرستان‌های ساوه، تفرش، شازند و فراهان و برخی روستاهای شهرستان دلیجان با مشکلاتی در خصوص تامین منابع آبی مواجه شوند اما تمهیدات لازم برای آبرسانی سیار در روستاهای زرندیه و شازند اتخاذ شده است.

یوسف عرفانی نسب بیان کرد: در هیچ‌یک از شهرهای استان مرکزی با مشکل آبی روبرو نبودیم اما احتمال وجود دارد در شهر مامونیه با مشکل کم آبی مواجه شویم.

وی، با اشاره به اینکه پارسال از محل اعتبارات ملی تنش آبی،۱۲ میلیارد تومان اعتبار دریافت شد گفت: پیش‌بینی می‌شود که امسال در ۴۰ روستای استان مرکزی با مشکلاتی مواجه شویم که باید راهکارهای لازم در این راستا اتخاذ شود.
عرفانی نسب تاکید کرد: ۶۵ روستای استان مرکزی با مسائل کیفی آب روبرو هستند که در این راستا آبرسانی با تانکر در این روستاها انجام می‌شود که می‌توان از اعتبارات دهیاری‌ها در راستای افزایش کیفیت منابع آبی بهره‌گیری کرد.

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان مرکزی اظهار داشت: میزان تولید پساب در استان مرکزی ۱۵۰۰ لیتر در ثانیه است که از این ظرفیت تنها در شهرستان محلات بهره‌گیری می شود.

عرفانی نسب بیان کرد: ۷۰ درصد جمعیت شهر اراک از شبکه توسعه یافته فاضلاب بهره مند هستند که در ۲ روستای ابراهیم آباد اراک و راونج دلیجان نیز شبکه فاضلاب توسعه یافته است
معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری مرکزی نیز در این نشست گفت: بیش از ۹۰ درصد روستاهای استان دارای دهیاری هستند که تنها ۱۰ درصد اعتبارات تخصیصی به آنها قابل توجه است.
مهدی زندیه وکیلی تاکید کرد: روستاهایی که اعتبارات کافی به آنها اختصاص یافته می‌توانند تا ۵۰ درصد از منابع دهیاری‌ها را برای اصلاح شبکه های فرسوده و همچنین جابجایی تیرهای برق و تامین منابع آب کشاورزی داخل محدوده روستا بهره‌گیری کنند.
وی در خصوص بهره‌گیری از پساب‌ها نیز گفت: در اولویت نخست باید از پساب‌ها در صنعت و سپس در فضاهای سبز شهر بهره‌گیری لازم را کرد.
رییس سازمان جهادکشاورزی استان مرکزی نیز در این نشست گفت: در سال زراعی ۱۳۹۹ - ۱۴۰۰ برنامه کشت استان به طور کامل محقق شد و دیم گندم نسبت به سال‌های گذشته با رشد ۲۰ درصدی همراه بود.
مجید آنجفی افزود: با کاهش منابع آبی استان مرکزی باید تغییر الگوی کشت در استان اجرایی و طرح ارتقای امنیت غذایی کشور که استان مرکزی از هفت استان برتر است با جدیت دنبال شود.
وی تاکید کرد: اجرای این طرح در ۶ شهرستان در حال انجام است و تاکنون به ۴۰ هکتار رسیده است .
رییس سازمان جهاد کشاورزی استان مرکزی بیان داشت: در راستای کاهش منابع آبی، کشت‌های گلخانه‌ای ۳۰ هکتار توسعه یافته و گیاهان دارویی، زعفران و گل محمدی نیز جایگزین کشت‌های آب بر شده است.
آنجفی ادامه داد: اجرای طرح سایبان باغی در استان مرکزی آغاز شده که این روش منجر به ۳۰ درصد کاهش منابع آبی در حوزه کشاورزی می‌شود که اکنون به صورت الگو در ۲ هزار هکتار از اراضی کشاورزی در حال انجام است.
وی اظهار داشت: توسعه سیستم‌های آبیاری نوین نیز در دستور کار ویژه قرار دارد که بر اساس مطالعات، ۱۶۲ هزار هکتار اراضی مستعد به ۱۷۵ هزار هکتار افزایش یافته است.
مدیر عامل آب منطقه‌ای استان مرکزی نیز افزود: در زمستان گذشته میزان بارش‌ها، ۹۰ درصد کاهش یافته و در بهار نیز بارش‌ها کم بود و اکنون ذخیره برفی در کشور بسیار پایین است.

عزت الله امره ای تاکید کرد: میزان بارندگی در سطح استان ۴۶ درصد کاهش یافته است و دبی رودخانه ها نیز به شدت کاهش یافته است.
 مدیر عامل شرکت آب منطقه‌ای استان مرکزی ادامه داد: دبی رودخانه منتهی به سد کمال صالح از ۸ میلیمتر در سال گذشته به ۱.۵ میلیمتر و این رقم در سد الغدیر از  ۱۸ میلیمتر به ۲.۵ میلیمتر کاهش یافته و در صورت تداوم این شرایط، نگرانی‌هایی برای سال آینده ایجاد می‌شود که باید تدابیر لازم در این راستا اندیشیده شود.

آمره ای عنوان کرد: سال گذشته نسبت به انسداد ۲۶۰ حلقه چاه در استان اقدام شد که این مهم صرفه جویی ۶۰ میلیون مترمکعب برداشت از این چاه‌های کشاورزی را به همراه داشت.
وی در خصوص تصویب سند سازگاری با کم آبی نیز گفت: اجرای این برنامه و سند از هفت ساله گذشته آغاز شده است که بر اساس برنامه باید امسال  ۷۰۰ کنتور بر چاه‌های کشاورزی نصب شود.
مدیرعامل شرکت اب منطقه ای استان مرکزی بیان داشت؛ با توجه به کاهش شدت بارش ها، نظارت ها باید تشدید شود و با استناد به تبصره ها لایحه بودجه ۱۴۰۰، با افرادی که از منابع ابی اضافه برداشت می‌کنند برخورد شود.

شرکت سهامی آب منطقه‌ای مرکزی از شرکت‌های زیر مجموعه وزارت نیرو است که وظیفه مدیریت، مطالعه، توسعه، حفاظت و بهره‌برداری بهینه از منابع آب، بهره‌برداری و نگهداری از تأسیسات و سازه‌های آبی را بر عهده دارد.