اصفهان- ایرنا- رفع ممنوعیت سفرهای برون شهری و توصیه و ترجیح استفاده از حمل و نقل عمومی درون شهری به دلیل افزایش قیمت کرایه‌ها موجب شده است که اهالی اصفهان اقبال بیشتری برای استفاده از اتوبوس نشان دهنده و خواسته یا ناخواسته حلقه افزایش ناقلان ویروس کرونا باشند.

به گزارش ایرنا، ماه اول سال ۱۴۰۰ در حالی به روزهای پایانی خود نزدیک می شود که استان اصفهان پس از یک استراحت ۱۳ روزه نوروز ، رنگ قرمز رو به سیاه به خود گرفته است و روزهای ناخوشایندی را سپری می‌کند؛ روزهایی که تکرار و تداعی خاطرات خستگی کادر درمان، مراجعات پی در پی بیماران کرونایی، قرنطینه‌های خانگی و مرگ و میرهای روزانه است؛تقصیری که این بار نه تنها پای ساده انگاری‌های مردمی که بخش مهمی از آن هم باید پای تصمیمات مصلحت اندیشانه برخی از مسوولان برای نوروز گذاشت که موجب سردرگمی و بلاتکلیفی مردم شدند.

رشد تصاعدی مراجعه مردم به مراکز تست و افزایش سه برابری مرگ و میر ناشی از کرونا، آن هم از نوع انگلیسی همه عواقب عادی انگاری و ساده انگاری است که در ایام نوروز رخ داده است.

طبق آخرین آمار از سوی آرش نجیمی سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، ۲۳ فروردین  چهار هزار و ۴۵۶ بیمار مشکوک به کرونا به مراکز درمانی تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی اصفهان مراجعه کرده‌اند که از این تعداد هزار و ۹۳۷ بیمار قطعی کرونا بوده‌اند و ۳۸۹ نفر از این افراد در مراکز درمانی تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی اصفهان بستری شدند و طی ۲۴ ساعت روز گذشته فقط ۲۳۱ بیمار بهبود یافته کرونا از مراکز درمانی تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی اصفهان ترخیص شده‌اند و در حال حاضر نیز ۲ هزار و ۲۷  بیمار مبتلا به کرونا در مراکز درمانی تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی اصفهان بستری هستند که از این تعداد ۲۶۹ نفر در بخش مراقبت‌های ویژه نگهداری می‌شوند و نیز از ۱۹ بیمار جان باخته تست ۱۲ نفر مثبت و کرونا تشخیص داده شده است.

اعلام محدودیت‌های مجدد، منع ترددهای بی مورد، اعمال قانون و رعایت زوج و فرد بودن و توصیه به خانه نشینی‌ها و سفرهای غیر ضروری تنها بخشی از اقداماتی بوده است که پس از تعطیلات نوروز برای تغییر وضعیت رنگ نارنجی به قرمز اصفهان و سایر استان‌ها اعمال شده است. اما از حق نگذریم؛ سفرهای دورن شهری و برون شهری و توصیه به استفاده از حمل و نقل عمومی یکی از عواملی است که می تواند به گرفتار شدن در دام کرونا دامن بزند.

اتوبوس‌های برون شهری و رعایت پروتکل‌های بهداشتی داخل اتوبوس‌ها، مسائل بین راهی یکی از مورد های هدف شیوع، انتشار و تکثیر کرونا ست که این روزها پس از پایان یافتن تعطیلات نوروزی و سفرهای بهاری همچنان مطرح است.

مسافران برون شهری تب سنجی نمی‌شوند

حسام قاعدی که روز گذشته با اتوبوس برای تکمیل اقدامات سربازی به تهران سفر داشته است. وی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا در خصوص وضعیت سفر با اتوبوس در شرایط قرمز اصفهان گفت: تنها موردی که در سفرهای اخیر نسبت به قبل اضافه شده است؛ گرفتن کد ملی از مسافر برای رزرو آنلاین و یا خریدحضوری است اما قبل ورود به اتوبوس هیچ سنجش سلامتی نمی‌شود ضمن اینکه مشاهده نشد مسافری با دادن کد ملی منع از سفر شود.

وی با بیان اینکه تفاوتی در این شرایط قرمز با شرایط عادی از لحاظ وضعیت مسافر احساس نکردم، افزود: تنها تفاوت اینکه داخل پَک های اتوبوسی یک ماسک گذاشته بودند اما تب سنجی مسافر انجام نمی‌شد و حتی الکلی برای ضد عفونی در اتوبوس وجود نداشت ولی پلیس بین راه اتوبوس‌ها را متوقف و توصیه به زدن ماسک می‌کردند.

این شهروند اصفهانی همچنین گفت:در خصوص ظرفیت اتوبوس‌ها صندلی‌های وسط به کلی خالی است اما بیشتر اتوبوس‌ها چه مسیر رفت و چه برگشت پر بود و با اینکه صندلی های وسط فروش نداشت اما افراد زوج یا نزدیک بلیط را با رعایت فاصله خریداری اما در کنار هم نشسته و ممنوعیتی در خصوص رعایت فاصله نبود.

وی در مورد اقامتگاه‌های بین راهی گفت: در اقامتگاه‌های بین راهی کمتر احساس وضعیت قرمز احساس می شد و بسیار شلوغ و پر از مسافر بود.

ممنوعیتی برای جابه جایی مسافران به هیچ نقطه وجود ندارد

 علیرضا جعفری معاون حمل ونقل اداره کل راهداری و حمل ونقل جاده‌ای استان اصفهان در خصوص رعایت شیوه نامه‌های بهداشتی گفت: امسال در ایام نوروز در مقایسه با سال گذشته ما با تعداد مسافران بسیاری زیادی مواجه بودیم و در واقع می‌توانیم بگوییم ایام نوروز استقبال خوبی از سفر با اتوبوس و رفت و آمد به اصفهان و سایر استان‌ها شده است.

وی افزود: هر چند استان خوزستان و کهگیلویه و بویر احمد به عنوان استان‌های قرمز اسفند ماه ۹۹ مطرح بودند اما این طور نبود که منعی برای رفت و آمد باشد بلکه رفت و آمدها فقط محدود اما ممنوع نبود.

معاون حمل ونقل اداره کل راهداری و حمل ونقل جاده‌ای استان اصفهان در خصوص وضعیت فعلی رفت و آمدهای برون شهری تصریح کرد: پایانه‌های مسافرتی موظف هستند ۵۰ درصد ظرفیت بلیط بفروشند که در این خصوص با محدودیت مسافر و کاهش مشتری مواجه بوده اند.

وی ادامه داد: با اینکه از تعداد مسافران در پایانه‌ها کاسته و بسیار خلوت شده است اما موارد ضد عفونی فضای ترمینال توسط شهرداری انجام می‌شود و مسافران با تعداد محدود جا به جا می‌شدند.

جعفری گفت: اگر مورد تخلفی گزارش شود، پایانه‌ها گزارش‌ و مراتب تخلف را در کمیسیون ماده ۱۲ مطرح و اعمال قانون می‌شود.

معاون حمل ونقل اداره کل راهداری و حمل ونقل جاده‌ای استان اصفهان اضافه کرد: ما برای اینکه بیمار کرونایی سوار نکنیم کد ملی مسافران را استعلام می‌کنیم که اگر سابقه بیماری کرونا داشته باشند به آنها بلیط نمی‌دهیم.

وی در پاسخ به اینکه آیا تب سنجی یا اکسیژن خون مسافران سنجس می‌شود، افزود: امکان رعایت این مسائل برای ما وجود ندارد زیرا این گونه اقدامات تخصصی است.

معاون حمل ونقل اداره کل راهداری و حمل ونقل جاده‌ای استان اصفهان بیان داشت: قیمت بلیط های اتوبوس از ۲۵ اسفند ۹۹ تا ۲۰ فروردین ۱۴۰۰، ۲۰ درصد افزایش و مجدد به همان قیمت کاهش پیدا کرده است.

اتوبوس‌های شهری همچنان پر مشتری هستند

اما در حوزه اتوبوسرانی درون شهری این روزها با وجود اعلام محدودیت کرونایی و درخواست تردد نکردن  غیر ضروری، طبق مشاهدات میدانی خبرنگار ایرنا شهروندان همچنان در طول روز در حال تردد و استفاده از حمل و نقل عمومی هستند و این در حالی است که با تایید مصوبه افزایش قیمت کرایه اتوبوس و تاکسی بسیاری از شهروندان ترجیح می‌دهند به جای استفاده از تاکسی و یا تپسی و اسنپ از حمل و نقل عمومی اتوبوس و مترو استفاده کنند و به همین خاطر همچنان اتوبوس‌های شهری همچنان پر تقاضاست.

هر چند رعایت موازین بهداشتی به همه توصیه شده است و اما هنوز شهروندانی هستند که بدون رعایت موارد بهداشتی و بدون ماسک وارد اتوبوس می‌شوند اما تذکر و یا ممنوعیتی برای سوار شدن ندارند.

همچنین بسیاری از اتوبوس‌های شهری در پیک شلوغی‌ها بیش از ظرفیت صندلی‌ها مسافران سوار می‌کنند و ناظری برای منع سوار شدن و یا شلوغی وجود ندارد.

سارا کرمی یکی از شهروندان ۲۳ ساله ای است که در ایستگاه باغ گلدسته منتظر اتوبوس نشسته و به خبرنگار ایرنا گفت: حدود ۲۰ دقیقه  می‌شود که منتظر اتوبوس هستم و زمانی که به ایستگاه رسیدم هیچ کسی نبود اما اکنون حدود ۸ نفر در این مدت برای سوار شدن اتوبوس خانه اصفهان منتظر اتوبوس هستند.

وی معتقد است که اگر اتوبوس‌ها در شرایط کرونایی افزایش پیدا کرده و تعداد کمتری مسافر را با رعایت پروتکل ها سوار کنند اتوبوس ها کمتر شلوغ و افراد منتقل کننده ویروس می شوند.

این شهروند اصفهان گفت:  با وجود اعلام وضعیت قرمز اما حجم مسافران در ایستگاه‌ها زیاد و گاهی اتوبوس‌های شهری خیلی شلوغ هستند.

به گزارش ایرنا؛ هر چند از سوی مسوولان امر مشاغل درجه دو، سه و چهار به دلیل رعایت شرایط کرونایی دستور بسته شدن دارند اما مشاهده می‌شود که اکثر مشاغل دسته یک که اغذیه فروشی ها هستند همیشه باز و افراد زیادی را به سمت خود جلب می‌کنند، چنانکه بسیاری از همشهریان با همین وسایل حمل و نقل عمومی، تاکسی، اتوبوس و مترو به چهارباغ، میدان امام و حواشی پارک های اصفهان رفته و دورهمی های کوچکی به بهانه خوردن بستنی، عصرانه فست فودی و غیره داشته که به نظر می‌رسد همین مشاغل دارای مجوز فعالیت به طور نامحسوس نیز خود به نوعی تشویق کننده استفاده از هوای بهاری و خوردن بستنی و فالوده در کنار هم و انتشار دهنده ویروس کرونا باشند که باید از سوی مسوولان امر نظارت بیشتری صورت گیرد، زیرا ناقلان به ویروس کرونا و یا حتی افراد بیمار در ابتدای امر قابل تشخیص نیستند و ممکن است در همین فضای بسته اتوبوس و خودروهای حمل و نقل عمومی منتقل کننده بیماری باشند.