حسین فرزانهپور روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: هرچه مشارکت مردم در انتخابات بالاتر باشد، مشروعیت حکومت بیشتر میشود و نخبگان جامعه به عنوان گروههای مرجع، نقش اساسی در تببین اهمیت و تاثیر حضور مردم در انتخابات دارند.
وی گفت: هرچه مشارکت مردم در انتخابات افزایش یابد، دوام و پایداری یک حکومت بیشتر میشود و این را میتوان برای نخبگان، دانشگاهیان و علمای حوزه علمیه یک وظیفه و نقش مهم تلقی کرد که باید طوری عمل کنند و به تبیین اهمیت مشارکت در انتخابات بپردازند که جامعه به حضور پررنگتر و کیفیتر در پای صندوق های رای تشویق شود.
دکترای علوم سیاسی افزود: متاسفانه از گذشته تاکنون شکافی بین نخبگان و توده مردم وجود داشته است و این ۲ قشر که لازم و ملزوم یکدیگر برای جامعه توسعهیافته هستند خیلی ارتباطات صمیمی با هم نداشته و ندارند و الان هم ما از این شکاف رنج میبریم.
وی اظهار داشت: عموما نخبگان محصور در محل کار خود یعنی دانشگاهها و مراکز آموزشی هستند و به طور کلی و در نگاه کلان این شکاف عمیق بین نخبگان و بدنه جامعه وجود دارد.
عضو هیات علمی گروه علوم سیاسی دانشگاه بیرجند گفت: راهکاری که میتوان این شکاف را کمتر کرد، استفاده از فضای مجازی و ظرفیت رسانههای گروهی، مطبوعات و صدا و سیما است که این نظریات نخبگانی درخصوص مسائل و مشکلات اعم از توسعه، انتخابات و حقوق اساسی مردم به بدنه جامعه رسوخ پیدا کند و توده مردم بتوانند مسیر و نقشه راهشان را از طریق رهنمودها و نظرات کارشناسی پیدا کنند.
وی افزود: به هر حال عملکرد نظام بر مشارکت مردم در انتخابات تاثیر دارد و به هر میزان که نظام عملکرد مثبتتری در مسائل مختلف اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و سیاست خارجی داشته باشد، مردم تشویق به مشارکت بیشتر در این صحنه سیاسی میشوند اما آنچه در میان این حوزهها اهمیت بیشتری دارد، عملکرد اقتصادی است.
دغدغه اساسی مردم معیشت است
فرزانهپور با بیان اینکه دغدغه اساسی مردم بحثهای معیشتی است، اظهار داشت: باید با مردم صداقت بیشتری داشته باشیم و اگر مشکلات اقتصادی هست باید شفافسازی شود و اگر هم وجود ندارد منابع کشور کم نیست و باید این منابع در اختیار تودههای مردم، فقرا و قشرهایی که مشکلات اقتصادی دارند، قرار گیرد.
استاد علوم سیاسی دانشگاه بیرجند افزود: در شرایط کرونا تعدادی از مردم بیمار، بسیاری از مشاغل تعطیل و عدهای زیادی بیکار شدند که این فشار روانی زیادی را به تودههای مردم وارد کرد و در نتیجه می تواند در مشارکت سیاسی آنان نیز تاثیر داشته باشد.
وی گفت: رسانهها و دولت باید این اطمینان را به مردم بدهند و آنها را تشویق کنند که اگر در انتخابات شرکت کنند، دولت قوی و دولت با برنامهای سرکار خواهد آمد که همت اول و برنامه اساسیاش رفع دغدغههای اقتصادی و مالی مردم است.
فرزانهپور افزود: در حوزه سیاست خارجی همه اینها به هم گره میخورد و باید ببینیم مسیر را در حوزه سیاست خارجی درست میرویم به طوری که مردم گشایشها را در کف زندگی خود ببینند و وضعیت معیشتی آنها بهبود پیدا کند.
وی گفت: مسائل فرهنگی و اجتماعی در مرتبه بعدی قرار دارد؛ حفظ ارزشها و احترام گذاشتن به شخصیت مردم همه اینها میتواند راهکارهایی برای مشارکت مردم در انتخابات باشد.
عضو هیات علمی دانشگاه بیرجند تصریح کرد: اما مهمترین راهکار کارساز برای افزایش مشارکت مردم در انتخابات رفع دغدغههای اقتصادی است و باید دولت مبتنی بر برنامهریزی سرکار بیاید، مردم باید به دولتی رای دهند که این دغدغهها را نه فقط در زمان انتخابات بلکه برای دوره چهار و هشت سال مد نظر داشته باشد.
حرف و عمل نامزدها یکی باشد
وی با اشاره به موضوع انتخاب اصلح گفت: شرایط و ویژگیهای رییس جمهوری در قانون اساسی ذکر شده اما آنچه در انتخاب اصلح مهم است یکی بودن حرف و عمل نامزدهای ریاست جمهوری است زیرا آنچه مردم بیشتر را رنج میدهد عدم مطابقت شعارها با واقعیت و عمل است.
وی افزود: نامزدهای ریاست جمهوری باید واقعنگر باشند و بدانند ولایت فقیه حاکمیت دارد و در این چارچوب باید کار کنند.
فرزانهپور گفت: مردم با این محک نامزد رییس جمهوری را میشناسند که حرف با عملش یکی باشد و تلاش نکند مردم را فریب دهد.
وی داشتن ایمان و تخصص و عملگرایی را از دیگر ویژگیهای نامزد اصلح ذکر کرد و گفت: یک نامزد رییس جمهوری باید برنامه دقیقی در حوزههای مختلف اقتصاد، فرهنگ و آموزش، رفاه مردم، سیاست خارجی و بحث های دیگر داشته باشد.
رسانهها حلقه واسط بین حکومت و مردم هستند
وی ادامه داد: رسانهها رکن پنجم دموکراسی تلقی میشوند و نقش بسیار اساسی در مشارکت سیاسی مردم دارند به ویژه اینکه میتوانند حلقههای واسط بین حکومت با مردم باشند.
دکترای علوم سیاسی گفت: در نظامی که هنوز احزاب قوت نگرفتند رسانههای گروهی از جمله صدا و سیما، مطبوعات و شبکههای اجتماعی میتوانند نقش مهمی برای حضور مردم در پای صندوقهای رای داشته باشند.
وی اظهار داشت: رسانه باید عملکردش طوری باشد که مورد اعتماد مردم قرار گیرد و اگر بخواهد از مردم به عنوان وسیلهای برای تحقق اهداف حاکمیت استفاده کند قطعا استقبالی از مطالبی که در رسانه منتشر میشود، نخواهد شد.
فرزانهپور گفت: رسانهها نقش احزاب را در روشنگری مردم داشته باشند و به بیان خواستههای مردم توجه کنند.
وی افزود: رسانهها با ارائه گزارشها، مقالات، انجام مصاحبههایی که با وزرا، نمایندگان مردم و سایر مسوولان دارند، مشکلات را به بدنه حکومت منتقل کنند تا مردم به آنها اعتماد کنند؛ قطعا با توجه به رشد و پیشرفت ارتباطات برای کسب اطلاعات راهی جز استفاده از ظرفیت رسانههای گروهی، مطبوعات و صدا و سیما وجود ندارد.
انتخابات سیزدهمین دوره ریاست جمهوری و ششمین دوره شوراهای اسلامی شهر و روستا ۲۸ خرداد امسال همزمان با سراسر کشور در ۱۱ شهرستان خراسان جنوبی برگزار میشود.