روزنامه آرمان ملی ۲۴ فروردین یادداشتی را به قلم قاسم محبعلی سفیر اسبق ایران در مالزی و یونان منتشر کرد که در گزیده ای از آن آمده است: درخصوص اهداف اسرائیل برای انجام اقدامات خرابکارانه میتوان اهداف، دلایل و تحلیلهای مختلفی ارائه کرد. مهمترین هدف به شرایط شکننده کنونی بنیامین نتانیاهو در سرزمینهای اشغالی بازمیگردد. به هر حال نتانیاهو از یکسو نتوانست اکثریت کرسیهای پارلمان اسرائیل را به دست آورد تا نخستوزیری خود را تداوم بخشد. لذا در آستانه پایان حیات سیاسی خود است و از طرف دیگر با خطر محاکمه به دلیل فساد مالی روبهروست. نتانیاهو در سایه تلاش برای بحرانآفرینی و به دنبال آن تشدید تنش ایران با آمریکا و اروپا میتواند شرایط شکننده خود را در سرزمینهای اشغالی قدری باثبات کند؛ چراکه در این صورت نتانیاهو، هم میتواند با ایجاد انحراف در افکار عمومی شرایط ائتلاف احزاب دیگر را برای تشکیل کابینه به وجود آورد و هم محاکمه خود را به تاخیر بیندازد.
یعنی عملا نتانیاهو با تحرکات سیاسی، دیپلماتیک و رسانهای سعی دارد ذیل بحرانآفرینی و اتهامزنی به ایران، تهران را بزرگترین عامل ناامنی اسرائیل معرفی کند و به تبع آن مذاکرات وین برای احیای برجام را گامی مهم در این راستا تلقی میکند. چراکه اینگونه تصور میشود که اگر نشست وین به لغو تحریمها بینجامد عملا باعث افزایش قدرت و نفوذ منطقهای ایران خواهد شد که درست برخلاف منافع و امنیت اسرائیل است.
طبیعی است که تلآویو هم از هر طریقی بهدنبال بر هم زدن میز مذاکره باشد. البته این مخالفتها و تلاشهای ضدبرجامی اسرائیل و شخص نتانیاهو از همان روزهای آغاز مذاکرات در دولت باراک اوباما، رئیسجمهور اسبق آمریکا تاکنون وجود داشته است و در تمام این مدت اسرائیلیها از هیچگونه اقدام و تلاش مخربی کوتاهی نکردهاند؛ از سرقت اسناد محرمانه هستهای کشورمان گرفته تا جاسوسی، ترور، تلاش برای ائتلاف جهانی به منظور فشار بر ایران و اقدامات دیگر.
البته بر این باورم که نتانیاهو سعی دارد با بحرانآفرینی و فشار به ایران، آمریکا را در مسیر مدنظر خود برای عدماحیای برجام قرار دهد.
خصوصا اینکه اسرائیلیها و جریان راست تندرو در ساختار سیاسی با محوریت نتانیاهو، همواره از جنگ مستقیم با ایران استقبال کردهاند. از این بابت که یقینا با وقوع جنگ مستقیم و بزرگ میان اسرائیل با هر کشوری به ویژه ایران دیگر جنگ محدود به دو طرف نخواهد شد و اینجاست که ایالاتمتحده آمریکا، اروپاییها و حتی روسیه و چین خود را حامی امنیت اسرائیل معرفی میکنند و در نتیجه وارد صحنه خواهند شد و بهتبع آن نهادهای بینالمللی مانند سازمان ملل و شورای امنیت پشت اسرائیل قرار خواهند گرفت.
بنابراین بحرانآفرینی و تنشآفرینی فعلی اسرائیلیها میتواند با این هدف عملیاتی شود که فشار بیشتری به دولت جو بایدن برای عدماحیای برجام تحمیل شود؛ تا جایی که پروسه لغو تحریم متوقف یا کند شود که در نهایت هزینه لغو تحریمها به قدری افزایش پیدا کند که عملا آمریکا نتواند آن را مطابق با منافع ایران عملیاتی کند.