تهران- ایرنا- سفر سه روزه «چانگ سای کیون» نخست وزیر کره جنوبی به تهران که نخستین سفر یک نخست وزیر این کشور به ایران بعد از ۴۴ سال بود، همزمان با بالارفتن امیدها برای حل مساله دارایی های توقیف شده تهران در سئول، زمینه را برای توسعه و تقویت روابط دو کشور فراهم کرده است.

به گزارش روز چهارشنبه ایرنا، ایران و کره جنوبی در کنار روابط سیاسی، همواره به روابط اقتصادی و تجاری علاقه زیادی نشان داده اند به طوری که روابط تجاری محور روابط دو کشور را در سال های گذشته تشکیل داده است. با این حال روابط اقتصادی بین دو کشور به موازات روابط سیاسی و متاثر از آن قرار داشته و با فراز و نشیب هایی رو به جلو است.

به طور کلی کره جنوبی در شرایط سخت جنگ تحمیلی و حتی در دوران تحریم های شدید غرب علیه ایران هیچگاه روابط اقتصادی خود را متوقف نساخت و روابط اقتصادی، فنی و صنعتی دو کشور ارتقاء پیدا کرد، طوری که در دوران بازسازی جنگ تحمیلی به چند برابر افزایش یافت.

دولت کره و شرکت های بزرگ این کشور در سال های گذشته ضمن استقبال از گسترش همکاری ها و انجام پروژه های بزرگ، بر میزان اعتبارات تخصیصی خود به ایران افزودند و بدینگونه حجم مبادلات بازرگانی دو کشور از سطح ۵۰۰ میلیون دلار در سال ۱۹۷۸ به ۸/۱ میلیارد دلار در سال ۱۹۹۷ میلادی، ۱۱.۵ میلیارد دلار در سال ۲۰۱۰ میلادی و ۱۲ میلیارد دلار در سال ۲۰۱۷ رسید.

اما با این حال دور جدید روابط اقتصادی تجاری دو کشور، با خروج ترامپ از توافق هسته ای با ایران در تاریخ ۷ می ۲۰۱۸ کلید خورد. طرف های کره ای با آمریکا در تحریم های یکجانبه این کشور همراه شدند و منابع مالی ناشی از فروش نفت خام و میعانات گازی قبل از تحریم ها در دو بانک ووری و آی بی کی مسدود شد.

به دلیل تحریم های غیرقانونی آمریکا علیه ایران، حجم مبادلات تجاری سالانه بین ایران و کره جنوبی در سال ۲۰۱۸ به ۶.۳ میلیارد دلار و در سال ۲۰۱۹ هم به ۲.۴ میلیارد دلار کاهش یافت. این رقم در سال ۲۰۲۰ هم به کمتر از نصف رسید.

مساله مسدود شدن دارایی های ایران در کره جنوبی همواره یکی از مسایل قابل طرح در روابط دو کشور در سال های گذشته بوده است. سفر نخست وزیر کره جنوبی بعد از ۴۴ سال به ایران اکنون این امیدها را فراهم کرده است که ضمن ازادسازی این دارایی ها، روابط جاری دو کشور به دوران قبل از خروج آمریکا از برجام باز گردد.

چانگ سای کیون نخست وزیر کره جنوبی، روز یکشنبه با یک هیات دیپلماتیک بلند پایه وارد تهران شد. او در فرودگاه مورد استقبال محمد اسلامی وزیر راه و شهرسازی قرار گرفت و در کاخ سعد اباد هم جهانگیری برای وی مراسم رسمی برگزار کرد.

محور این دیدار همانند دیدارهای بعدی وی با مقامات ایرانی، موضوع آزادسازی دارایی های ایران بود. معاون اول رییس جمهوری در نشست خبری بعد از این دیدار با بیان اینکه اقدام بانک‌های کره‌ای در مسدود نمودن منابع ارزی ایران به وجهه و جایگاه کره نزد مردم ایران آسیب زده است، گفت: از دولت کره می‌خواهیم در اسرع وقت منابع ارزی ایران را آزاد و مشکلات سال‌های اخیر را با اقدامات عملی جبران کند.

نخست وزیر کره جنوبی در دیدار با «علی لاریجانی» مشاور مقام معظم رهبری هم همین مطالبه را شنید. لاریجانی خطاب به نخست وزیر کره جنوبی گفت: منابع ما نزد بانک‌های کره جنوبی امانت بوده و دولت شما باید سعی کند نسبت به این موضوع امانت‌دار باشد و هرچه سریعتر منابع ما آزاد شود تا خدای ناکرده در روابط دو کشور اثر سوء نگذارد.

نخست وزیر کره جنوبی نیز در این دیدار اگرچه ضمن اظهار خرسندی از ملاقات با لاریجانی، قول داد در اسرع وقت راه حلی برای آزادسازی منابع ایران توسط دولت کشور متبوع خود پیدا کند. اما در اظهاراتی جدی تر در گفت و گو با خبرنگاران کره ای که وی را همراهی می کردند، گفت:  کره جنوبی باید به سرعت ۷ میلیارد دلار دارایی های بلوکه شده ایران در بانک های سئول را با هدف رفع بن بست در روابط دیپلماتیک تهران - سئول آزاد کند.

چانگ گفت: من قبلاً هم گفته ام که ‌این پول، پول ایران است و باید به صاحب آن برگردانده شود. بهتر است راهی پیدا کنید و سریع آن را برگردانید. انجام این کار به نفع کره جنوبی است و باید تلاش شود تا بر «محدودیت های مختلف» که مانع آزادسازی این پول می شوند، غلبه شود.

دیدار چانگ با محمد باقر قالیباف رییس مجلس شورای اسلامی هم رنگ و بوی اقتصادی و تجاری و ضرورت ازادسازی دارایی های ایران داشت به طوری که رییس مجلس شورای اسلامی انتقادات صریحی درباره رفتار کره جنوبی در قبال تحریم‌ها مطرح کرد و حتی به نخست وزیر کره جنوبی گفت که  سفیر کره در ایران با حضور در بازار تهران از عمق ذهنیت منفی ایرانیان نسبت به کره‌ای ها مطلع شود.

در این دیدار، رییس مجلس همچنین فهرستی از ایرانیانی که در کره جنوبی فعالیت اقتصادی دارند و مشکلات حقوقی برایشان پیش آمده به نخست وزیر این کشور داد و گفت: این افراد حتی برای حل مشکلات خود حکم قطعی از دادگاه‌های بین المللی گرفته‌اند ولی متاسفانه این مشکلات حل نشده و مطالبه ما این است که این فهرست و حل مشکلات این ایرانیان پیگیری شود.

سفر سه روزه نخست وزیر کره جنوبی به ایران روز سه شنبه پایان یافت. امید است او در این سفر خواسته ایرانیان که همان ازادسازی دارایی های مسدود شده تهران در دو بانک کره ای است را با جدیت دنبال کند، به ویژه اینکه یکی از رسانه های کره ای در این مورد نوشته بود این سفر نشانگر تمایل کره جنوبی برای حل این مساله از طریق ترغیب ایالات متحده و سایر کشورهای عضو برجام است.

به اعتقاد روزنامه «جونگ آن دیلی»، سفر نخست وزیر کره جنوبی به تهران اعتقاد راسخ رئیس جمهور «مون جائه این» را برای حل مساله دارایی های بلوکه شده ایران و بازگرداندن روابط دوجانبه با تهران به همراه دارد.