اسلام‌آباد - ایرنا - روزنامه «نوای وقت» از نشریات مطرح اردو زبان پاکستان ویژه نامه‌ای را برای بررسی تحولات اخیر در مذاکرات ایران و اعضای برجام در وین منتشر کرد و در گزارشی نوشت: مذاکرات با پیشرفت و رویکرد سازنده‌ای همراه است و تهران و واشنگتن قدم‌هایی را برای اعتمادسازی برداشته‌اند.

به گزارش ایرنا، نوای وقت چاپ شهر اسلام‌آباد روز سه‌شنبه در این ویژه نامه به تشریح علل بن بست در برجام، قدم‌های جدید طرف‌های ایرانی و غربی برای ازسرگیری مذاکرات به منظور احیای این توافقنامه به ویژه حضور هیات آمریکایی در وین پرداخت.

در این گزارش آمده است: دور دوم مذاکرات هسته‌ای ایران در وین برگزار شد. دور بعدی گفت وگوها از فردا ۱۴ آوریل برگزار خواهد شد. به گفته نماینده چین، شرکت کنندگان توافق کردند که گفت وگوها در سطح کمیسیون مشترک و گروه کاری هفته آینده بیشتر شود. طبق گفته اتحادیه اروپا، مذاکرات طرفین با ایران سازنده بوده است. وزارت امور خارجه ایران نیز اعلام کرد که طرف‌های برجام دوباره در وین دیدار خواهند کرد. به گفته منابع هرچند هیات‌های ایران و آمریکا به صورت رو در رو با یکدیگر دیدار نکردند اما در مذاکرات نقش مهمی در اعتمادسازی داشتند.

نوای وقت افزود: دولت جدید آمریکا اعلام کرده که برعکس دولت ترامپ به مذاکرات اعتقاد دارد. در این رایزنی‌ها به مسئله عدم اعتماد بین دو کشور پرداخته شد اگر چه پیشرفت بزرگی حاصل نشد، اما از سرگیری مذاکرات معلق، گامی مهم است.

این روزنامه در ادامه می نویسد: پس از آنکه دونالد ترامپ رئیس جمهوری پیشین آمریکا در سال ۲۰۱۸ از توافق هسته‌ای خارج شد، ایران نیز در مسیر کاهش تعهدات برجامی قدم گذاشت و با ازسرگیری غنی‌سازی اورانیوم افزایش سطح آن تا ۲۰ درصد را آغاز کرد.

در این گزارش با استناد به اظهارات اخیر رهبر معظم انقلاب اسلامی، آمده است: آیت الله علی خامنه‌ای رهبر عالی ایران فرمود که "اگر آن‌ها می‌خواهند ایران به توافق برگردد، ایالات متحده باید همه تحریم‌ها را لغو کند". این تصمیم نهایی و برگشت ناپذیر است و مورد توافق همه مقامات ایرانی می‌باشد. رهبر ایران گفت "ایران به تمام شرایط توافق عمل کرده بود اما ایالات متحده و کشورهای اروپایی این کار را انجام نداده‌اند".

روزنامه نوای وقت در ادامه می نویسد: برخلاف دولت ترامپ، نگرش بایدن نقش مهمی را در حفظ آرامش جهان بازی می‌کند. پس از روی کار آمدن دولت جدید ایالات متحده انتظار می‌رفت مذاکرات میان این کشور و ایران درباره موضوع هسته‌ای از سر گرفته شود. این درحالی است که رویکرد رئیس جمهوری سابق آمریکا از همه جهات برای جامعه جهانی خوشایند نبود.

این روزنامه پاکستانی به نقل از مواضع مقامات ایرانی نوشت: آمریکایی‌ها ثابت کرده‌اند که قابل اعتماد نیستند و این همان چیزی است که در تاریخ مذاکرات ثابت شده است.

از سوی دیگر در ماه ژوئیه سال گذشته دونالد ترامپ رئیس جمهوری وقت آمریکا مدعی شد که آماده است تا بدون هیچ پیش شرط با رهبران ایران ملاقات کند و در مورد راه‌های بهبود روابط پس از جدا شدن از توافق هسته‌ای ایران گفت وگو کند.

روزنامه نوای وقت افزود: باید دید که آیا ایران از مواضع خود کوتاه می‌آید یا سطح غنی‌سازی را کاهش خواهد داد. از سوی دیگر جو بایدن تا چه‌اندازه به وعده خود برای بازگرداندن آمریکا به برجام عمل می‌کند. با اینکه هیچ نتیجه‌ی مستقلی از رایزنی‌ها اعلام نشده اما حضور هیات‌های ایران و آمریکا در وین و البته مذاکرات مستقیم میان نمایندگان تهران با طرف‌های اروپایی بدون حضور نمایندگان واشنگتن، یک نشانه مثبت درخصوص گشایش در مذاکرات هسته‌ای است.

«سید عباس عراقچی» معاون سیاسی وزیر امور خارجه و رئیس هیئت مذاکره کننده کشورمان، جهت برگزاری ادامه مذاکرات با گروه ۱+۴ عازم وین پایتخت اتریش شد.

هجدهمین دور از نشست‌های کمیسیون مشترک برجام از روز ۱۳ فروردین ماه جاری به صورت برخط با مشارکت معاونان سیاسی ایران و کشورهای ۱+۴ برگزار شد.

نمایندگان این کشورها تصمیم گرفتند ادامه گفت و گوها به صورت حضوری در وین برگزار شود. در حال حاضر دو کارگروه رفع تحریم‌ها و اقدامات هسته‌ای به طور موازی در حال تدوین اقدامات لازم هستند. در نشست روز جمعه تصمیم گرفته شد نمایندگان به پایتخت‌های خود برگردند و از روز چهارشنبه ۲۵ فروردین ماه مذاکرات را در وین از سرگیرند.