تاریخ انتشار: ۲۴ فروردین ۱۴۰۰ - ۱۵:۵۳

لندن – ایرنا – یکصد روز پس از خروج انگلیس از اتحادیه اروپا محاسبه خسارت‌های ناشی از این رویداد در کنار همه‌گیری کرونا دشوار به نظر میرسد اما همچنان می‌توان برخی تحولات را به طور مستقل مورد توجه و یک ارزیابی کلی ارائه داد.

به گزارش روز سه‌شنبه ایرنا، دیروز مصادف بود با یکصدمین روزی که بر اساس آن مناسبات بی دردسر تجاری دو طرف با یکسری قوانین دست و پا گیر اقتصادی و گمرکی جایگزین شد. صورتحساب این رویداد مهم هنوز از سوی کارشناسان امر محاسبه نشده است، چون همه‌گیری کرونا فعلا روی عملکرد شرکت‌های تجاری سرپوش گذاشته است.

در ظاهر امر، قیمت مسکن سقوط نکرد، شماری قراردادهای تجاری امضاء شد، کامیون‌های باری پشت مرز صف نکشیدند و انگلیس به اصطلاح موفق شد کنترل امور را به دست بگیرد. اما اوضاع آنچنان که ادعا می‌شد هم خوب پیش نرفت.  

تب درگیری‌های فرقه‌ای در ایرلند شمالی

تشدید نا آرامی‌ها در ایرلند شمالی که در یک هفته گذشته با تخریب اموال عمومی و حمله به پلیس همراه بود، نگرانی‌ها درباره ظهور دوباره درگیری‌های فرقه‌ای و خشونت میان ملی‌گرایان کاتولیک حامی استقلال ایرلند و پروتستان‌های حامی انگلیس افزایش یافته است.

از ژانویه گذشته که انگلیس به عضویت در اتحادیه اروپا پایان داد گروه‌های وفادار به این کشور در ایرلند شمالی بارها به موانع وارد کردن کالا از انگلیس اعتراض کرده‌ و این توافق را در تناقض با پیمان جمعه نیک دانستند.

اخیرا درگیری‌ها هم پس از آن تشدید شد که پلیس ایرلند شمالی تصمیم گرفت تا رهبران حزب جمهوری‌خواه ایرلند (شین فین) را به دلیل شرکت در مراسم تشییع جنازه فرمانده سابق اطلاعات ارتش جمهوری‌خواه ایرلند تحت پیگرد کیفری قرار ندهد. این مراسم سال گذشته در زمانی برگزار شده بود که محدویت‌های کرونایی، از جمله حفظ فاصله اجتماعی، برقرار بود.

در یک هفته گذشته معترضان از هر دو گروه حامی استقلال ایرلند و طرفدار انگلیس، بلفاست را صحنه تظاهرات اعتراضی کرده و با یکدیگر درگیر شده‌اند. در این درگیری‌ها چندین پلیس زخمی شده و برخی اموال عمومی مانند اتوبوس و خودروهای شخصی سرقت و آتش زده شده‌اند. گزارش‌ها حاکیست که بیشتر معترضان را نوجوانان و جوانان تشکیل می‌دهند. پلیس ایرلند اعلام کرد که تاکنون ده‌ها مامور زخمی شده‌اند. معترضان با پرتاب کوکتل‌مولوتوف و آجر به ماموران حمله کرده و پلیس هم با آب پاش به آنها پاسخ داده است.

«میشل مارتین» نخست وزیر ایرلند شنبه گذشته در سالروز توافق جمعه نیک که ۲۳ سال پیش به درگیری‌ها در این منطقه خاتمه داد با صدور بیانیه‌ای تصریح کرد که رهبران سیاسی وظیفه دارند تا اجازه تکرار تاریخ را ندهند.

سایمون کاوونی وزیر امور خارجه ایرلند نیز در اظهار نظری، نا آرامی‌های یک هفته گذشته را نگران‌کننده توصیف کرد و گفت که سالروز پیمان جمعه نیک یادآور وظایفی است که همه ما در قبال برقراری صلح در این منطقه از طریق سیاست، اراده و گفت و گو بر عهده داریم. وی با اشاره به همه‌گیری کرونا تصریح کرد که اکنون بیش از هر زمان دیگری به صلح نیاز است.

گسترش شورش در خیابان‌های بلفاست آنچنان نگران کننده است که ایالات متحده آمریکا همراه با رهبران ایرلند شمالی، جمهوری ایرلند و انگلیس خواستار برقراری آرامش در این کشور شده اما هنوز پیشرفتی در این زمینه صورت نگرفته است.

کاهش مناسبات تجاری

در طول یک صد روز گذشته بسیاری از شرکت‌های تجاری با هزینه‌های گزاف گمرکی و قوانین دست‌وپا گیر اقتصادی مواجه بوده و حجم روابط تجاری با اروپا به عنوان بزرگترین شریک اقتصادی انگلیس کاهش قابل توجهی را تجربه کرده است.

نتایج مطالعات صورت گرفته در انگلیس نشان می‌دهد که حجم صادرات کالا از این کشور به اتحادیه اروپا در اولین ماه پس از اجرای برگزیت ۴۰.۷ درصد کاهش یافته است. "جاناتان آثو" معاون امور آمارهای اقتصادی دفتر آمار ملی انگلیس می‌گوید که اقتصاد این کشور در ماه ژانویه یک ضربه قابل توجهی را تجربه کرد. به گفته وی رستوران‌ها، مدارس، آرایشگاه‌ها و خره فروشان بیشترین آسیب را تحمل کردند.

آثو عنوان کرد که واردات و صادرات به اتحادیه اروپا نیز در ماه ژانویه بر اثر قوانین دست و پا گیر کمرگی کاهش یافت. وی ادعا کرد که بر اساس نتایج اولیه، اوضاع تجارت در پایان ماه ژانویه روند بهتری را آغاز کرده است.

اما گروه تجاری تولیدکنندگان انگلیس «Make UK» متعاقبا در گزارشی عنوان کرد که دو ماه پس از خروج این کشور از اتحادیه اروپا  ۷۴ درصد از شرکت‌های پیشرو و بزرگ انگلیسی با تأخیر در فرآیند تبادل کالا و خدمات با بازارهای اتحادیه اروپا مواجه هستند.

این تحقیقات نشان می‌دهد که بیش از نیمی از شرکت‌های انگلیسی از افزایش هزینه‌های تحمیلی ناشی از اختلالات در تجارت جهانی به واسطه همه‌گیری کرونا، برگزیت و بررسی‌های گمرکی شکایت داشته‌اند. همچنین افزون بر یک سوم شرکت‌های تجاری در فروش خود متضرر شده و ترس از ادامه این وضعیت باعث رکود در کسب و کار آن‌ها شده است.

دولت ادعا می‌کرد که این تحولات ارتباطی با برگزیت ندارد و ناشی از محدودیت‌های کرونایی است اما بعدا انجمن کامیون‌داران انگلیس فاش کرد که در ماه ژانویه گذشته، دست کم نیمی از کامیون‌های اروپایی در انگلیس به دلیل قوانین دست و پاگیر گمرکی خالی بازگشتند.

صنایع شیلات انگلیس در معرض نابودی

تحقیقات نشان می‌دهد صنایع شیلات انگلیس که یکی از منابع اصلی و پردرآمد این کشور به شمار می‌رود از ابتدای سال جاری ضربه سنگینی را متحمل شده است. گزارش ها حاکیست که بسیاری از صیادان انگلیسی پس از خروج رسمی لندن از اتحادیه اروپا قادر به ارسال محصولات خود به اتحادیه اروپا نبوده‌اند. آن‌ها که در گذشته بدون محدودیت‌های گمرکی با کشورهای عضو اتحادیه اروپا تجارت  می‌کردند، اینک موظف به تکمیل اسناد و اظهارنامه‌های متعددی هستند که باعث تاخیرات طولانی و نارضایتی خریداران اروپایی شده است.

چندی پیش صاحبان شرکت‌های شیلات انگلیس در اعتراض به قوانین جدید و دست‌وپا گیر گمرکی با توقف کامیون های خود مقابل دفتر نخست وزیری در قلب لندن تجمع کردند.

دست کم ۱۰ دستگاه کامیون با نصب شعارنوشته‌هایی چون «قتل‌عام برگزیت» و «دولت بی کفایت صنعت دریایی را از بین می‌برد» در این حرکت اعتراضی شرکت کردند. شرکت کنندگان به تاخیر طولانی تبادل کالا با اتحادیه اروپا و تشکیل صف‌های چند کیلومتری در مرز با فرانسه که تنها راه تجاری انگلیس به خشکی است اعتراض کردند.

به طور کلی صادرات فرآورده‌های غذایی بیش از سایر محصولات پیچیده است. صادرکنندگان باید اسنادی را در خصوص سلامتی اجناس تکمیل، به ماموران مرزی ارائه و اطمینان حاصل کنند که با قوانین اروپایی سازگار است. این در حالیست که صادرات گوشت چرخ‌کرده یخ‌زده و سوسیس به اروپا هم به کل ممنوع است.

فدراسیون ملی شیلات انگلیس می‌گوید که اولین  محموله صادراتی به اروپا با دیواری از بروکراسی مواجه شد.

دولت انگلیس می‌گوید که ۲۳ میلیون پوند برای جبران خسارت‌های ناشی از برگزیت برای صادرات کنندگان اختصاص داده است. اما فعالان عرصه شیلات می‌گویند که اثبات ضرر و زیان در این زمینه چندان کار ساده‌ای نیست.

منع واردات صدف دو کفه ای خوراکی از انگلیس به اروپا

اتحادیه اروپا به تازگی واردات انواع صدف دو کفه ای را از آب های معروف به کلاس "بی" (Class B آب هایی که نسبت به کلاس "آ" از پاکیزگی کمتری برخوردار است) انگلیس منع کرده است. براساس قوانین دیرینه اتحادیه اروپا، واردات اینگونه نرم تنان از کشورهای غیر عضو اتحادیه اروپا تنها در صورت صید از آب هایی که بالاترین کیفیت را داشته باشند، امکان پذیر است. گفته می شود صادرات صدف از آب های کلاس "آ" انگلیس که اساسا در آب های تمیزتری صید می شود، به اتحادیه اروپا همچنان مجاز است.

از تاریخ اول ژانویه (۱۲ دی)، وزرای اتحادیه اروپا در نشستی در بروکسل، منع واردات انواع صدف از انگلیس را اعلام کردند. در حالی که کمیسیون اروپا به شبکه خبری «اسکای نیوز» گفته است این ممنوعیت به دلایل بهداشتی و برای همه کشورهای ثالث اعمال می شود، دولت «بوریس جانسون» اعلام کرد در پی صدور یک قطعنامه فوری و تلافی جویانه است.

گزارش ها نشان می دهد بازار صادرات این صدف ها اگرچه کوچک و به ارزش ۱۲ میلیون پوند در سال است، اما محل امرار معاش ماهیگیران بسیاری است. همزمان یک شرکت بزرگ صید صدف (The Sailors Creek Shellfish) در شهر «کرنوال» در جنوب غربی انگلیس اعلام کرده است در پی منع صادرات صدف به اتحادیه اروپا، شاهد از بین رفتن ۹۹ درصد تجارت خود بوده است.   

این در حالی است که پیش از این هم رسانه های انگلیسی از کاهش ۶۸ درصدی صادرات انگلیس به اتحادیه اروپا در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته خبر داده بودند. کاهشی که به گفته کارشناسان ناشی از همزمانی همه گیری کووید-۱۹ و برگزیت بوده است.

افزایش هزینه‌های خرید آنلاین از اروپا

با اعمال هزینه‌های گمرکی برای تبادل کالا بین انگلیس و اتحادیه اروپا قیمت اجناس وارداتی در انگلیس نسبت به قبل گران تر شده است. بی‌بی‌سی گزارش داد که به طور مثال یک جفت کفش زنان فرانسوی که پیش از برگزیت ۱۵۰ پوند خریداری می‌شد حالا ۲۲۰ پوند در انگلیس به فروش می‌رسد؛ یا دو عدد کیف زنانه که پیش از برگزیت ۶۰۰ پوند از اروپا وارد می‌شد اینک ۷۲۳ پوند فروخته می شود.  

به طور میانگین هر کالای وارداتی از اروپا حدود ۱۳۵ پوند نسبت به قبل گران‌تر شده است.

نتیجه‌گیری

انگلیس پس از ۴۷ سال عضویت، ۱۲ دیماه ۱۳۹۹ به طور رسمی از اتحادیه اروپا خارج شد. دولت این کشور می گوید به توافقی درباره آینده همکاری‌های تجاری با اتحادیه اروپا دست یافته است. توافقی که به گفته رهبر حزب کارگر "آبکی" است.

در توافق جدید انگلیس امتیازهای بسیاری به طرف مقابل داده است فقط برای اینکه به گفته نخست وزیر سابق "برگزیت برگزیت باشد". فقط برای آنکه به مردم بگویند به توافقی دست پیدا کردند تا بتوانند نقطه پایانی بر چهار سال و نیم کشمکش بگذارند.

توافق حاضر نه به انگلیس آزادی ماهیگیری در آبهای خودش را می دهد، نه آن را از مقررات و استاندارد های اتحادیه اروپا آزاد می کند، نه حتی آنقدر آزادی عمل می دهد که انگلیس بتواند با سایر کشورها معاهدات تجاری مستقل امضا کند.

مردم انگلیس به تدریج متوجه بی فایده بودن برگزیت خواهند شد. در این توافق انگلیس امتیاز خاصی بدست نیاورد و آنچه از آن با نام حفظ حاکمیت یا در دست گرفتن کنترل و سرنوشت کشور تعبیر می شود عملاً با محدودیتهای تحمیل شده در این توافق بی معنی است.

در کنار این تحولات باید تیرگی روابط بین انگلیس و اروپا را در ماه‌های اخیر اضافه کرد که به دلیل اختلاف نظر دو طرف بر سر صادرات واکسن کرونا تشدید شده و همچنان ادامه دارد.