به گزارش ایرنا، گفتوگوهای وین بین اعضای باقیمانده در برجام درباره چگونگی تامین خواستهها و مطالبات جمهوری اسلامی ایران و آمریکا به منظور جلب رضایت تهران برای بازگشت واشنگتن به جمع گروه کشورهای عضو توافق نامه هستهای ایران با جامعه بینالمللی انجام میشود.
در این بین حتی منتقدان عراقی نیز نتوانسته اند اهتمام فزاینده خود را به سیاست ها و تحولات جمهوری اسلامی ایران مخفی نگه دارند و از این رهگذر برخی سیاست کشور خود را به باد انتقاد گرفته و برخی موفقیت ایران را ناشی از پافشاری این کشور بر خواسته های مشروعش دانسته اند.
این اهتمام در بین صاحب نظران، رسانه های عراق و شبکه های اجتماعی تقریبا به یک میزان قابل لمس و احساس است و رسانه های مختلف عراقی، همزمان با مذاکرات وین میزگردهایی سیاسی در این خصوص برگزار کردند.
تلویزیون «العهد» عراق در این خصوص با تعدادی از کارشناسان امور ایران گفت وگو کرد.
این شبکه تلویزیونی به نقل از «صالح القزوینی» کارشناس امور ایران آورده است که تهران در مذاکرات وین چندان به دنبال بازگرداندن واشنگتن به برجام نیست، بلکه آنچه برای تهران مهم است برداشته شدن تحریم ها است.
«احمد الزین» یک نویسنده و کارشناس عراقی مقیم لندن نیز به این شبکه خبری گفته است: ایران ثابت کرده که بر خلاف آمریکا به توافقات بین المللی پایبند است.
این نویسنده و کارشناس عراقی همچنین با اشاره به توافق اخیر چین و ایران، این توافق را باعث سرعت عمل آمریکا برای بازگشت مجدد به توافقنامه هسته ای دانسته و تاکید کرده که برای همین واشنگتن انعطاف بیشتری را در لغو تحریم ها علیه ایران نشان داده است.
یکی از نویسندگان عراقی علاقه مند به ایران در یادداشتی با عنوان «جمهوری اسلامی ایران به رغم همه مانع تراشی ها و مشکلات هر روز در حال تحقق پیروزی است» نوشته است: ایران اینک توانایی پاسخگویی را در هر مکان به دست آورده است.
«مهدی المولی» در این یادداشت که در پایگاه خبری «براثا» منتشر شده، افزوده است که ایران امروز قویتر و آمریکا ضعیف تر از گذشته شده و بهترین دلیل بر توانمندی های ایران، ماهواره های ایرانی هستند که به فضا پرتاب می شوند.
این نویسنده افزوده است که پیشرفت در ایران تبدیل به حالت دائمی و مستمر شده و هیچ چالش و مشکلی نمی تواند آن را متوقف کند، بلکه ایران نشان داده که قویتر و پیشرفته تر از گذشته شده است.
روزنامه بین المللی «الزمان» چاپ بغداد نیز در گزارشی با عنوان «مذاکرات ماراتنی در وین برای نجات برجام، نتائج آن چه زمان حاصل می شود؟»، به اعمال اراده ایران در این دور از مذاکرات اشاره کرده و نوشته است که ایران اجازه مشارکت تیم آمریکایی را در مذاکرات نداد.
این روزنامه افزوده است که مذاکرات ماراتنی در هتل مجللی در وین در حالی بین ایران و هریک از کشورهای آلمان، فرانسه، انگلستان، چین و روسیه ادامه دارد که تیم آمریکایی در فاصله ۱۰۰ متری از محل مذاکرات به صورت مجزا مستقر شده است.
به نوشته این روزنامه، «انریکه مورا» نماینده اتحادیه اروپا تیم آمریکایی را از روند مذاکرات که در فاصله ۱۰۰ متری از محل نشست وین حضور دارد، مطلع می کند، اما گروه ایرانی همچنان اصرار دارد که حتی تصادفی هم شده با تیم آمریکایی دیدار نکند.
این روزنامه درخصوص دستاورد این مذاکرات به نقل از یک منبع نزدیک به نشست وین آورده است که انتظار می رود که در نیمه ماه می دستاوردهایی به دنبال داشته باشد.
روزنامه دولتی «الصباح» عراق نیز در گزارشی در خصوص حال و هوای حاکم بر مذاکرات وین نوشته است که در پایان دور اول مذاکرات بین جمهوری اسلامی ایران و قدرت های بزرگ دنیا، جوی از امیدواری بر مذاکرات وین خیمه زده است.
این روزنامه به نقل از نماینده چین در این مذاکرات آورده است که همه طرف ها در این دور از مذاکرات بر سر نشست هفته آتی برای نشان دادن جدیت بیشتر در مذاکرات به تفاهم رسیده اند.
روزنامه دولتی عراق به نقل از «کاظم غریب آبادی» نماینده جمهوری اسلامی ایران در آژانس بین المللی انرژی هسته ای و یکی از اعضای تیم مذاکره کننده ایران در وین آورده است که تنها گزینه از نگاه کشورش برای نجات مذاکرات، لغو عملی همه تحریم ها است.
یکی از نویسندگان عراقی هم معتقد است که جمهوری اسلامی ایران بعد از سند همکاری ۲۵ ساله اخیر با چین دیگر باکی از تحریم های آمریکایی که در حال پوسیدن تدریجی است، ندارد.
«طلال برکات» در یادداشتی که در پایگاه تحلیلی «کتابات» منتشر شده نوشته است: سند همکاری ۲۵ ساله با چین، افق های سیاسی و اقتصادی گسترده ای به روی ایران گشوده تا جایی که تهران دیگر باکی از تحریم های در حال پوسیدن تدریجی آمریکا ندارد.
بر اساس دیدگاه این کارشناس، گزینه ها و حوزه مانور ایران در مقایسه با گذشته بیشتر شده و جمهوری اسلامی ایران بر همین اساس درصدد اعمال شروط خود در مذاکرات است و برای همین دیگر اهمیتی نمی دهد که زمان مذاکرات چقدر به طول انجامد.
پایگاه خبری «المسله» نیز به نقل از «سعید خطیب زاده» سخنگوی وزارت امور خارجه ایران آورده است که روند مذاکرات در وین بین گروه ۴ به علاوه یک در مسیر درست پیش می رود.
این پایگاه خبری به نقل از خطیب زاده آورده است که گروه ۴ به علاوه یک گام مثبتی را در مذاکرات وین اتخاذ کرده و تهران در این دور از مذاکرات نشان داد که پیشرفت، دست یافتنی است.
پایگاه خبری «تنوع نیوز» نیز به قدرت جمهوری اسلامی ایران در مذاکرات اشاره و نوشته است که به درخواست ایران پرچم آمریکا از سالن جلسه در وین برداشته شد.
این پایگاه خبری با انتشار عکسی که در آن هیات ایرانی در قلب نشست وین حضور دارد، نوشته است: بعد از غیبت پرچم آمریکا در نشست وین که به خواست جمهوری اسلامی ایران انجام شد، اما هیات آمریکایی به سرپرستی «رابرت مالی» در ساختمان مجاور انتظار می کشید.
این پایگاه خبری در ادامه به آیه ای از قرآن کریم اشاره کرده و نوشته است: خداوند هرکه را خواهد عزیز و هرکه را خواهد سرگشته و خوار می کند.
مجموعه موفقیت های جمهوری اسلامی ایران در عرصه های مختلف و نیز روابط بین الملل که در سایه تحریم های مورد ادعایی آمریکا علیه ایران اتفاق افتاده، باعث شده که اهتمام در عراق نسبت به تحولات ایران بیشتر شود.
این در حالیست که همزمان در عراق هم دولت این کشور دور سوم مذاکرات اخیر راهبردی با واشنگتن را انجام داد که با واکنش های مختلف موافق و مخالف در بین صاحب نظران و رسانه های عراقی مواجه شد.