به گزارش ایرنا، مشکلات و آسیبهای مردم را افرادی از جنس خودشان بهتر میفهمند و لازم است افرادی از دل جامعه دست یاری به سوی دولت دراز کنند و تسهیلگر روند حل مشکلات باشند و در اینجا حضور سازمانهای مردم نهاد میتواند بسیار کارگشا باشد.
البته رهاوردهای افزایش سمنها بر کسی پوشیده نیست و همگان به حضور پرسود این تشکلها واقفند اما موضوع قابل بحث، نقش پررنگ سیاستهای حمایتی دولتتدبیر و امید در گسترش تعداد سازمانهای مردمنهاد و فعالیتهای آنها است.
دولت تدبیر و امید از ابتدا به سازمانهای مردمنهاد به ویژه جوانان دغدغهمند اعتمادکرد و نتیجه شیرین این اعتماد را در دوران سخت چشید.
۹۵ سمن جوانان استان سمنان در دولت تدبیر و امید آغاز به کار کردند
رئیس گروه مشارکتهای اجتماعی اداره کل ورزش و جوانان استان سمنان در گفت و گو با ایرنا ابراز داشت: ۹۵ سازمان مردم نهاد اکنون در استان سمنان فعالیت میکنند در حالی که پیش از دولت تدبیر و امید تعداد سمنهای جوانان فعال در استان سمنان صفر بود.
احسان امینیان ادامه داد: در دولت تدبیر و امید اعتبارات خوبی در زمینه حمایت از سمنهای جوانان استان جذب شد و طرحهای زیادی در حوزه آسیبهای اجتماعی، کارگاههای ازدواج و راهاندازی مجمع سازمانهای مردم نهاد جوانان به عنوان نمایندگان سمنها در سطح ملی انجام شد.
وی افزود: همچنین راهاندازی خانه جوانان استان سمنان در مرکز استان و شاهرود بعد از سالها از دیگر رویدادهای مثبتی بود که در دولت تدبیر و امید اتفاق افتاد و شعبهای از خانه جوانان در آرادان نیز در آستانه افتتاح قرار دارد.
رئیس گروه مشارکتهای اجتماعی اداره کل ورزش و جوانان استان سمنان گفت: در این سمنها، توانمندسازی جوانان در حوزههای مختلف و به صورت گسترده انجام میشود و کارگاههای مختلفی در حوزه آسیبهای اجتماعی و ازدواج و خانواده برگزار میشود.
امینیان بیان کرد: نهضت مهارتآموزی و کارآفرینی اجتماعی نیز از سه سال گذشته درحال برگزاری است و به توانمندسازی جوانان علاقهمند در استان کمک شایانی کرده است.
وی بیان کرد: همچنین علاوه بر انواع آموزشها، تجهیزات مورد نیاز برخی مشاغل مانند خیاطی، قالیبافی و کسب و کارهای نوین نیز خریداری و در اختیار افراد قرار داده شد.
رئیس گروه مشارکتهای اجتماعی اداره کل ورزش و جوانان استان سمنان گفت: وامهای کارآفرینی نیز از جانب وزارت ورزش و جوانان به متقاضیان ایجاد کسب و کار تزریق شد تا بدین ترتیب به کاهش بیکاری کمک شود.
تسهیل اخذ مجوز سمنهای جوانان در دولت تدبیر و امید
مدیر موسسه مردم نهاد جوانان «هنر قومس» در گفت و گو با ایرنا ابراز داشت: سازمان مردم نهاد همانطور که از نامش پیداست سازمانی شکل گرفته از دغدغه های مردمی است که با هر سطح اقتصادی و یا تخصص می توانند در جامعه نقش آفرینی کنند. این سازمان ها که به مخفف سمن نامیده می شوند در دولت های هفتم و هشتم و با تشکیل سازمان ملی جوانان در ایران توانست در بین مردم به ویژه جوانان نقش پر رنگی داشته باشد اما به صورت گسترده جریان پیدا نکرد تا اینکه پس از به روی کار آمدن دولت دهم و یازدهم و با حمایت ها از سازمان های مردم نهاد نه تنها سمن ها بیشتر اهمیت پیدا کردند بلکه جامعه بیشتری از مردم با این نوع از سازمان ها یا انجمن ها آشنا شدند.
سید عابد میرمعصومی بیان کرد: در دوران کاری دولت تدبیر و امید و همزمان با رشد سمنها، اتفاقات و حوادث طبیعی در کشور ایران مانند سیل در استانهای گلستان، لرستان و خوزستان و یا زلزله کرمانشاه و از همه مهمتر، شیوع ویروس کرونا رخ داد و با وجود سمن هایی که حالا توسط مردم تشکیل شده بود کمک های زیادی از جنبه مالی و از آن مهم تر از نظر منابع انسانی اتقاق افتاد.
وی افزود: سمن های سمنان نیز در رخدادهای طبیعی که رخ داد با نظارت معاونت جوانان استان سمنان و با مدیریت خوب مصطفی مرادی سرپرست اداره کل ورزش و جوانان استان سمنان و با حضور نمایندگان سازمان های مردم نهاد استان که به مجمع جوانان معروف است و حالا دومین دوره ۴ ساله خود را تجربه می کند کمک های زیادی را به مناطق سیل زده به ویژه در روستای چم مهر لرستان بردند و با حضور چند روز خود به پخش کمک ها پرداختند و همچنین علاوه بر کمک رسانی تئاتر کودک را نیز در بین چادرهای سیل زدگان اجرا کردند.
عضو پیشین مجمع جوانان استان سمنان ادامه داد: سمنهای جوانان استان سمنان علاوه بر حضور در مناطق آسیب دیده از سیل و زلزله زده، در دوران کرونا نیز کمکهایی شامل بسته بندی و پخش در زمان کمبود ماسک و مواد ضدعفونی انجام دادند و در حالت عادی نیز در اجرای طرح های خلاقانه و فرهنگی هنری نیز پیشرو بودند و توانستند طرحهای فرهنگی هنری از جمله تئاتر در حوزه معلولان ،فیلم و دوبله را نیز اجرایی کنند.
میرمعصومی گفت: فعالیت در زمینه های دانش بنیان،طراحی اپلیکیشن ها،مشاورههای روانشناسی، آسیب های اجتماعی و آموزش های علمی مانند بورس نیز که همگی به صورت خود جوش و نه به صورت تکلیفی در این سالها رخ داد به خاطر دادن مجوز برای تاسیس سازمان های مردم نهادی بود که به طبق اساسنامه به شرط غیرسیاسی بودن مجاز به فعالیت هستند که میتوان آن از نکات ویژه دولت دهم و یازدهم دانست و پیش از آن به آسودگی در این مسیر قابل اجرا نبود و محدود به موضوعات و جمعیتهای محدودتر بود.
وی تاکید کرد: سازمان های مردم نهاد نیاز به حمایتهای بیشتر و اساسی تر دارند زیرا امتحان خود را به ویژه در شرایط سخت پس دادند.
فعالیت ۳۵ تشکل مردم نهاد جوانان استان در مبارزه با کرونا
امینیان در ادامه اظهار داشت: مهمترین فعالیتهای سازمانهای مردم نهاد استان سمنان در دوران شیوع کرونا، شامل تولید ماسک در کارگاهها، تولید لباس های بیمارستانی برای کادر درمان و مشارکت در ضدعفونی کردن معابر عمومی و باشگاههای ورزشی بود.
وی افزود: توزیع بستههای حاوی ماسک، مواد ضد عفونی کننده، بروشورهای آموزشی و قرص ویتامین دی، از دیگر اقدام های این سازمانها بوده است.
رئیس گروه مشارکت های اجتماعی اداره کل ورزش و جوانان استان سمنان ادامه داد: فعالیت در زمینه توزیع این بستهها بسیار گسترده بود به طوری که تنها در شهر سمنان حدود ۲ هزار بسته توزیع شده است.
امینیان ابراز داشت: سازمانهای مردم نهاد استان سمنان در فضای مجازی هم فعالیت هایی نظیر برگزاری مسابقات مختلف مثل مسابقه عکس جوان با موضوع سلامت اجتماعی، مسابقه نقاشی، تهیه کلیپهای آموزشی، موشن گرافی و پادکستهای صوتی داشته اند.
امینیان گفت: سامانه اینترنتی به آدرس "coronaguide.ir" توسط اعضای مجمع جوانان استان سمنان به منظور بارگذاری اطلاعات جامع مربوط به کرونا راه اندازی شد.
وی بیان کرد: این تولیدات فرهنگی، هم در بالا بردن سطح آگاهی مردم و هم در کمک به پویش در خانه بمانیم موثر بود.
رشد ۲۵۰ درصدی سازمانهای مردمنهاد در دولت تدبیر و امید
مدیرکل دفتر امور فرهنگی و اجتماعی استانداری سمنان نیز در گفت و با ایرنا ابراز داشت: ۱۷۶ سازمان مردم نهاد وابسته به دفتر امور فرهنگی و اجتماعی استانداری سمنان ثبت شده و تعدادی نیز در دست ثبت است و با ثبت نهایی آن در آینده نزدیک، تعداد سمنهای استان سمنان به ۱۸۰ عدد میرسد.
امیر بینایی گفت: این درحالی است که در آغاز دولت تدبیر و امید تعداد سمنها ۷۲ عدد بود و آمارها گویای رشد ۲۵۰ درصدی سازمانهای مردم نهاد در دولتهای یازدهم و دوازدهم است.
وی افزود: افزایش چشمگیر سمنها نشان میدهد مردم با آغاز کار دولت فعلی امید و انگیزه بیشتری برای مشارکتهای اجتماعی یافتند.
مدیرکل دفتر امور فرهنگی و اجتماعی استانداری سمنان بیان کرد: نگاه دولت نیز به حوزه مشارکت های مردمی ویژه بود و تلاش زیادی برای جذب مردم در این حوزه کرد.
بینایی ادامه داد: زمینه فعالیت سمنهای استان سمنان در ۱۵ حوزه دسته بندی میشود و عمده فعالیتها به ترتیب در حوزه اجتماعی، نیکوکاری و خیریه، فرهنگی و بهداشت و سلامت است.
وی افزود: از ۲ سال گذشته رویکرد وزارت کشور از «نظارت» به «حمایت» تغییر کرد و ابلاغیههای وزارت کشور همواره بر حمایت از این تشکلها تاکید دارد.
مدیرکل دفتر امور فرهنگی و اجتماعی استانداری سمنان سه دلیل عمده برای حمایت از مردم عنوان کرد و گفت: دولت نیروی انسانی کافی برای اداره امور ندارد، دولت منابع مالی کافی ندارد و مهمترین دلیل اینکه دولت شناخت کافی از زندگی مردم و مشکلاتشان ندارد و فقط نقش راهبردی دارد.
بینایی افزود: به طور مثال در دوران شیوع ویروس کرونا، تشکلهای مردمنهاد در زمینه تامین ماسک، مواد ضدعفونیکننده و حتی تجهیزات پزشکی بیمارستانها مشارکت ویژه و چشمگیری داشتند و بسیاری از مشکلات با حضور این تشکلها حل شد.
سمنهای محلی، ابتکار دفتر امور فرهنگی و اجتماعی استانداری سمنان
وی بیان کرد: موتور محرکه دولت، مردم هستند هرچه مطالبه گری افزایش یابد دولت خود را مجاب به فعالیت بیشتر میکند اما نقشه راه را مردم تعیین میکنند.
مدیرکل دفتر امور فرهنگی و اجتماعی استانداری سمنان گفت: سمنها راهبرهای جامعه و مشاورین امین دولت و ناظر بر فعالیتهای دولت هستند و یکی از وظیفههای آنان ارزیابی فعالیتهای دولت است.
بینایی گفت: از این رو باید در راستای ثبت بیش از پیش نهادهای اجتماعی مردم نهاد تلاش کرد تا عملکرد دولت تسهیل و تصحیح شود و در مسیر درست حرکت کند.
وی با اشاره به ابتکار دفتر امور فرهنگی و اجتماعی استانداری سمنان گفت: در گذشته سمنها در محدوده شهرستانی یا استانی فعالیت میکردند اما از چهار سال گذشته در استان سمنان محدوده فعالیت آنان کوچکتر و وظایفشان گسترده تر شد.
بینایی بیان کرد: در این راستا، نهادهای مدنی محلی به نام «انجمن همیاران توسعه محله» با رویکرد توانمند سازی جوانان محلی در پنج موضوع اساسی کالبدی، فرهنگی، اجتماعی، احساس امنیت و اقتصادی تعریف شد.
مدیرکل دفتر امور فرهنگی و اجتماعی استانداری سمنان گفت: هرچه تعداد انجمنهای همیاران توسعه محله بیشتر شود، محلات مختلف به صورت مجزا توسعه یافته و توانمند میشوند و در کنار هم جامعه اصلاح شده در همه ابعاد را تشکیل میدهند.
گزارش: آتنا نائینی نژاد