«الکساندر شالنبرگ» که کشورش میزبان نشست جاری میان هیات های مذاکره کننده عضو برجام برای رفع تحریم های علیه ایران است، درگفت وگوی اختصاصی با ایرنا و در پاسخ به این پرسش که ارزیابی شما از روند مذاکرات چیست؟، اظهارداشت: مذاکره کنندگان در جریان هستند اکنون زمان حساسی است و ممکن است این مذاکرات آخرین شانس ما برای نجات برجام باشد.
مصاحبه با شالنبرگ که به طور مکتوب به پرسش های خبرنگار ایرنا پاسخ گفت، امروز یکشنبه منتشر شده است.
زمینه های زیادی برای همکاری های تهران و وین وجود دارد
وزیر خارجه اتریش با بیان اینکه شرکتهای تجاری اتریش مذاکرات برجام را از نزدیک دنبال میکنند، افزود: اتاقهای بازرگانی اتریش بتازگی میزبان نشستهایی بودند که با استقبال خوبی مواجه شد زیرا حوزههای زیادی برای همکاری و تقویت مناسبات دو جانبه وجود دارد.
وی درهمین زمینه به روابط دیرینه تهران و وین و تداوم آن با وجود فشارهای ناشی از تحریمهای ظالمانه و یکجانبه آمریکا اشاره کرد و گفت : ما در زمانهای بسیار دشوار توانسته ایم رابطه و همکاری خیلی خوبی را با یکدیگر داشته باشیم.
هجدهمین دور از نشستهای کمیسیون مشترک برجام از روز ۱۳ فروردین ماه جاری به صورت برخط با مشارکت معاونان سیاسی ایران و کشورهای ۱+۴ برگزار شد. نمایندگان کشورها در نشست ۱۳ فروردین تصمیم گرفتند ادامه گفت و گوها به صورت حضوری در وین برگزار شود.
دیروز هم پس از رایزنیهای فشردهای که ظرف روزهای گذشته در وین بین اعضای برجام در جریان بود، دور چهارم هجدهمین نشست کمیسیون مشترک با هدف بررسی روند و نتایج گفتوگوهای فنی کارشناسان در زمینه رفع تحریمها و مسائل هستهای برگزار شد.
این مذاکرات در حالی دنبال میشود که دولت جدید آمریکا سیاست پیشین کاخ سفید در قبال ایران را مورد انتقاد قرار داده و وعده بازگشت به برجام و رفع تحریمها علیه ایران را مطرح کرده است. کاخ سفید اما بدون در نظر گرفتن اینکه کدام دولت در قبال برجام خلف وعده کرده و از آن خارج شده است، اصرار دارد که تنها درصورت بازگشت ایران به اجرای کامل برجام، به این توافق باز خواهد گشت.
جمهوری اسلامی ایران نیز تاکید دارد «هنگامی به تعهدات برجامی خود بازخواهد گشت که آمریکا همه تحریمها را در عمل و نه در حرف یا بر روی کاغذ، لغو کند و این لغو تحریمها مورد راستی آزمایی ایران قرار گیرد.»
همه می دانند برای نجات برجام وقت زیادی ندارند
شالنبرگ تاکنون با سید عباس عراقچی معاون سیاسی وزیر امور خارجه ایران که برای شرکت در نشست با اعضای برجام یعنی روسیه ، چین ، آلمان، فرانسه و انگلیس به وین سفر کرده و رابرت مالی نماینده ویژه آمریکا در امور ایران که در پایتخت اتریش به سر میبرد، دیدار کرده است..
او درباره ماحصل این دیدارها گفت: اطمینان دارم که آنها به طور سازنده در راستای یک راه حل مورد قبول برای حفظ این توافق کار میکنند، هر دو طرف تحت فشار زیادی قرار دارند چون میدانند که وقت زیادی ندارند.
رفع تحریم های ایران در دستور کار است
وزیر خارجه اتریش به این پرسش «با توجه به مذاکرات شما با مقامهای آمریکایی به ویژه رابرت مالی آیا واشنگتن آماده است همه تحریمها از جمله تحریم هایی را که در دوران دونالد ترامپ به طور یکجانبه علیه ایران وضع شد، رفع کند؟» گفت: این مساله در دستور کار یکی از دو گروه کارشناسی است که تحریمها را فهرست کنند. اما میدانم که مذاکرهکنندگان در راستای شناسایی راه حلی که منافع هر دو طرف را تامین کند، سخت در تلاش هستند.
سوالی بدون پاسخ روشن
شالنبرگ در پاسخ به سوالی دیگر، چرا اروپا به جای درخواست از ایران از آمریکا درخواست نمیکند گام اول را برای بازگشت به توافق هسته ای بردارد، پاسخ روشنی ارائه نداد و تنها گفت: ما به عنوان طرفداران قوی برجام نسبت به خروج آمریکا از این توافق ابراز تاسف کردیم. وی همچنین از تمایل دولت جدید آمریکا برای بازگشت به این توافق استقبال کرد.
واشنگتن در دوره زمامداری دونالد ترامپ با خروج یکجانبه از برجام، تروریسم اقتصادی را با هدف فشار حداکثری علیه مردم ایران اعمال کرد.
رییس جمهوری جدید آمریکا سیاست پیشین کاخ سفید در قبال ایران را مورد انتقاد قرار داده اما بازگشت به برجام را مشروط به اقدام ایران دانسته و بدون اشاره به اینکه کدام دولت در قبال برجام خلف وعده کرده و از آن خارج شده است، وعده داده که درصورت بازگشت ایران به اجرای کامل برجام، واشنگتن نیز به این توافق باز خواهد گشت.
جمهوری اسلامی ایران هم تاکید دارد «هنگامی به تعهدات برجامی خود بازخواهد گشت که آمریکا همه تحریمها را در عمل و نه در حرف یا بر روی کاغذ، لغو کند و این لغو تحریمها مورد راستی آزمایی ایران قرار گیرد.»
بی اعتمادی به آمریکا
وزیر امور خارجه اتریش در پاسخ به پرسش دیگر ایرنا درباره بی اعتمادی به آمریکا در پی خروج واشنگتن از برجام اظهارداشت که اعتمادسازی از سوی تمام طرفها امری حیاتی و ضامن موفقیت پایدار این توافق است.
وی افزود:این همان چیزی است که این روزها مذاکرهکنندگان سرگرم رسیدن به آن در وین هستند.
خرابکاری تروریستی در تاسیسات هسته ای نطنز
شالنبرگ درباره خرابکاری تروریستی هفته گذشته در تاسیسات هسته ای نطنزهم بر اهمیت خویشتنداری از سوی تمام طرفها تاکید و تصریح کرد که تشدید تنشها به نفع هیچکس نیست.
وی اضافه کرد:فشارها روی مذاکرات وین بشدت زیاد است اما تداوم آن «دلگرمکننده است».
بامداد یکشنبه ۲۲ فروردین ماه اقدامی خرابکارانه و تروریستی در بخشی از شبکه توزیع برق تاسیسات غنی سازی نطنز رخ داد و رژیم صهیونیستی عامل این اقدام تروریستی اعلام شد.