اسلام‌آباد - ایرنا - برقراری شبکه بانکی، تسهیلات اداری در گذرگاه مرزی مشترک به ویژه تقویت زیرساخت‌های ارتباطی خواسته دیرین بازرگانان پاکستانی از دولت این کشور است تا بتوانند تجارت دوجانبه با ایران را به سطح واقعی آن برسانند.آنان معتقدند دستیابی به این مهم اقدام جدی و عملی دولت اسلام‌آباد را می‌طلبد.

به گزارش ایرنا، روزنامه انگلیسی زبان «داون» پاکستان روز یکشنبه در یک‌ گزارش ویژه از منطقه مرزی «تفتان» به عنوان گذرگاه مشترک مرزی با جمهوری اسلامی ایران (میرجاوه) به عمده مشکلات بازرگانی پاکستانی، کوله‌بران و موانع جدی در مسیر توسعه تجارت دوجانبه با ایران پرداخت و طی مشاهدات میدانی به این جمع بندی رسید که بدون حمایت دولت اسلام‌آباد از جامعه تجار، ارائه تسهیلات اداری در مرز، تقویت زیرساخت‌های ارتباطی، بانکی و دسترسی به خدمات هوشمند، افزایش حجم تجارت مشترک با کشور همسایه دشوارتر می‌شود.

در این گزارش آمده است: فقدان کانال‌های بانکی میان ایران و پاکستان یک مانع جدی در تجارت قانونی دو کشور است و این موضوع تجارت با ایران به ویژه در گذرگاه مرزی "تفتان" را به شدت تحت تاثیر قرار داده است. 

بازرگانان مستقر در منطقه تفتان پاکستان از ضعف زیرساخت‌های ارتباطی، بهداشتی، حمل و نقل به ویژه شبکه ضعیف اینترنت و خدمات تلفن همراه به شدت گلایه داشته و حتی آنان برای استفاده از اینترنت به جهت ارتباط با سایر تجار و پیشبرد کارهای اقتصادی مجبور به استفاده از سیم‌کارت‌های ایرانی در نقطه صفر مرزی دو کشور هستند.

«شوکت عصا زی» از بازرگانان نام آشنای پاکستانی در مرز تفتان به روزنامه داون گفت: نبود ارتباط بانکی با ایران همچنان چالش اول تجار پاکستانی در نقل و انتقال پول است. از سوی دیگر زیرساخت‌ بانکی در طرف پاکستانی نیز بسیار ضعیف است. یک شعبه بانکی تنها در مرز تفتان فعال است که جوابگوی بازرگانان نیست و دولت پاکستان باید به این وضعیت رسیدگی کند زیرا با برقراری این چالش‌ها، افزایش حجم تجارت مشترک با ایران بسیار دشوار خواهد بود.

وی افزود: بازرگانان پاکستانی باید کالاهای خود را برای دریافت گواهینامه پزشکی از اداره حفاظت گیاه و موادغذایی به شهر کویته تقریبا در فاصله ۶۰۰ کیلومتری مرز تفتان ارسال کنند. درحالی که تجار پاکستانی خواستار تاسیس نمایندگی این بخش در مرز تفتان هستند که ضمن تسهیل همکاری با طرف ایرانی، وقت و هزینه را برای بازرگانان هر دو کشور کاهش می‌دهد.

«بدرالدین» از اعضای ارشد اتاق تجارت و صنعت کویته مرکز ایالت بلوچستان پاکستان گفت: پتانسیل تجارت سالانه با ایران ۵ میلیارد دلار است اما در حال حاضر به دلیل نبود کانال‌های بانکی میان دو کشور، حجم آن به ۱ میلیارد دلار محدود شده است.

وی خواستار گام‌های جدی دولت پاکستان برای تهسیل تجارت در نقطه صفر مرزی با ایران شد و هشدار داد که هرگونه ضعف در مدیریت نهادهای دولتی می‌تواند باعث افزایش پدیده قاچاق و دلسردی تاجران برای انجام فعالیت‌های اقتصادی قانونی شود.

احداث بازارچه مرزی، نوید توسعه تجارت ایران و پاکستان 

روزنامه انگلیسی زبان داون به نقل از مقامات مرزی در منطقه تفتان پاکستان درخصوص وضعیت طرح احداث بازارچه‌های مشترک مرزی با ایران نوشت: دولت اسلام‌آباد در حال پیشبرد این پروژه است و به زودی بازارهای مشترکی در نقاط پیشنهادی در امتداد مرز با ایران ایجاد می شود. مقامات هر دو کشور در جلسات مختلف در مورد امور تجاری بحث کرده‌اند.

مسوولان پاکستانی تاکید کردند: فعالیت بازارچه‌های مشترک مرزی، دروازه کوله بری و تقویت تجارت قانونی در گذرگاه‌های رسمی دو کشور (میرجاوه-تفتان) می‌تواند به بهبود زندگی مرزنشینان دو کشور، تسریع فعالیت‌های تجاری و افزایش فرصت‌های همکاری کمک کند.

روزنامه داون به نقل از اسناد اداره گمرکات و درآمدهای ملی پاکستان گزارش داد: از اکتبر ۲۰۲۰ تا مارس سال جاری، صادرات گاز ال‌پی‌جی، ضایعات آهن، قیر، سیمان، پلی اتیلن، کاشی و سرامیک، محصولات خوراکی، صیفی‌جات به ارزش بیش از ۴۱ میلیارد روپیه از ایران به پاکستان از طریق مرز تفتان صورت گرفت.

گام‌های ایران و پاکستان در مسیر حل مشکلات مالی-بانکی

معاون وزیر امور اقتصاد و دارایی ایران در جریان سفر ماه گذشته خود به پاکستان با ابراز اطمینان از عملکرد دولت فعلی پاکستان برای گسترش همکاری‌های اقتصادی با جمهوری اسلامی ایران، گفت: راه‌هایی برای پرداختن به مشکلات تبادل مالی و حوزه بانکی شناسایی شده و دو کشور پیگیر آن هستند.

«حسن عبقری» معاون وزیر اقتصاد و مدیرعامل شرکت سرمایه گذاری‌های خارجی ایران که ۲۳ اسفند ۹۹ برای رایزنی با مقامات پاکستانی به اسلام‌آباد سفر کرد، طی مصاحبه اختصاصی با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: راه‌هایی برای حل مسائل مالی و بانکی دو کشور دریافت شده و قرار است یک کمیته تخصصی این موضوع را پیگیری کند. 

وی تاکید کرد: ما این شرایط را فرصتی برای ایران و پاکستان برای بهبود سطح قبلی روابط تجاری دانسته و مصمم به حرکت رو به جلو هستیم تا بتوانیم برخی مسائل مربوط به تبادل مالی و بانکی را حل کنیم.

روز گذشته نیز وزیر صنایع دفاعی پاکستان که نماینده عالی این کشور برای پیگیری طرح‌های مربوط به تاسیس گذرگاه‌های جدید مرزی با جمهوری اسلامی ایران می‌باشد، گفت: توسعه بازارچه‌های مرزی مشترک میان دو کشور دستور کار جدی اسلام‌آباد است.

دومین گذرگاه رسمی دو کشور همسایه، گذرگاه مرزی 'ریمدان' ایران و 'گبد' پاکستان با حضور «محمد اسلامی» وزیر راه و شهرسازی کشورمان و خانم «زبیده جلال» وزیر تولیدات دفاعی پاکستان ۲۹ آذرماه ۹۹ به صورت رسمی افتتاح شد.

این نخستین اقدام در زمینه ایجاد مرز رسمی جدید بین ایران و پاکستان در سال ۹۹ بود که پس از میرجاوه، ریمدان به عنوان دومین مرز رسمی با پاکستان فعالیت خود را برای تجارت آغاز کرد و پیش از این مانند مرزهای پیشین، کوهک و جالق به صورت بازارچه فعال بود.

برچسب‌ها