ساری - ایرنا - طی یک ماه گذشته سفرهای نوروزی به عنوان متهم ردیف اول همه‌گیری موج چهارم کرونا در مازندران از سوی شهروندان عادی، رسانه‌ها ، شبکه‌های اجتماعی و حتی برخی کارشناسان و نخبگان معرفی شده است ، نظریه‌ای که همخوانی زیادی با واقعیت‌های آماری ندارد.

به گزارش ایرنا ، موج چهارم شیوع کرونا در مازندران همزمان با آغاز سال جدید شروع شد به طوری که پس از یکم فروردین که شمار بیماران بستری کرونایی در بیمارستان های استان به کمترین میزان خود پس از ۶ ماه رسیده بود، از روز دوم یک بار دیگر روند افزایشی گرفت تا ترکش های این روند بر تن نحیف صنعت گردشگری مازندران بنشیند ، صنعتی که تعطیلات طلایی نوروز ۹۹ را از دست داده بود و طبق آمارهای رسمی از نوروز ۱۴۰۰ هم چندان بهره ای نبرد.

سرعت پاندومی و همه گیری طی موج چهارم ویروس کرونا در مازندران به گونه ای بود که در کمتر از یک هفته وضعیت زرد و آبی از استان رخت بربست و طی هفت روز ۸۰ درصد شهرستان های استان یعنی ۱۸ شهرستان از ۲۲ شهرستان به وضعیت پرخطر قرمز وارد شدند. سرعت بالای آمار بیماران بستری در این موج نیز ۱۱ برابر موج سوم بود و در کمتر از چهار هفته از ۴۴۱ نفر به یک هزار و ۶۲۵ نفر رسید.

بسیاری از مازندرانی ها و حتی غیرمازندرانی ها بازگشت رنگ قرمز و موج جدید کرونایی را ناشی از آزادسازی مسافرت برای نجات صنعت گردشگری ارزیابی کردند . این نگاه حتی نزد برخی از مسئولان دستگاه های اجرایی ، مدیران بعضی نهادها، کادر درمانی استان هم طرفدارانی پیدا کرد و گویا در وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی هم مورد توجه قرار گرفت.

برخی هنوز در استان مازندران معتقد هستند که تردد آزادانه مسافران و همچنین حضور پرتعداد آنان در استان طی تعطیلات نوروزی علت اصلی لیز خوردن سریع مازندران به موج چهارم کرونا بوده است ، در حالی که تازه ترین آمارها از میزان مسافرت به این استان در ایام نوروز واقعیت دیگری را نشان می دهد.

مدیرکل میراث فرهنگی ، گردشگری و صنایع دستی مازندران بتازگی از کاهش ۹۶ درصدی میزان سفر و اقامت مسافران طی تعطیلات نوروزی سال جاری در مقایسه با سال ۹۸ که شرایط عادی در استان حاکم بود ، خبر داد.

طبق گزارش رسمی اداره کل میراث فرهنگی مازندرن ،  در سال ۹۸ طی تعطیلات نوروزی ۱۵ میلیون و ۴۵۸ هزارو ۸۵۷ نفر شب اقامت در استان ثبت شده بود. اگر اقامت هر مسافر یا گردشگر در آن زمان چهار شبانه روز در نظر گرفته شود ، به عبارتی سه میلیون و ۳۸۶ هزار مسافر و گردشگر وارد مازندران شده بودند.

با در نظر گرفتن کاهش ۹۶ درصدی میزان سفر به استان مازندران طی تعطیلات نوروز ۱۴۰۰ ، این نتیجه به دست می آید که عید امسال فقط ۱۵۴ هزار نفر گردشگر وارد استان شدند که اغلب آنان به دلیل سکونت در مراکز اقامتی رسمی ، کمترین میزان ارتباط را با مردم بومی استان داشتند و به جز حضور در سواحل و جنگل ها که از اماکن عمومی با فضای باز محسوب می شود ، ارتباط چندانی با جمعیت استان نداشتند.

شهرهای کم مسافر ؛ قرمزتر 

همچنین یکی از واقعیت های دیگر آماری که ارزیابی سامانه ماسک متعلق به وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی آن را بر ملا کرد و در واقع نشانگر مسیر تغییر رنگ بندی مازندران طی موج چهارم بوده ، این است که شهرهای کم مسافر و تقریبا غیر گردشگرپذیر همچون قائمشهر ، بابل و ساری سریع تر از مناطق پر مسافر همانند شهرستان های غربی استان به وضعیت قرمز رسیدند.

طبق این ارزیابی ، مسافرت و مسافران کمترین میزان تاثیر را در ورود مازندران به موج چهارم پاندمی کووید۱۹ در استان داشته است که البته در اینجا جای شمار مسافرانی که در ویلاهای شخصی و خانه های استیجاری غیر مجاز سکونت کردند بسیار خالی است تا بتوان بررسی دقیق تری از اثر گذاری سفر بر همه گیری کرونا در این استان داشت. 

البته باید به این نکته نیز اشاره کرد که طبق آمار ترددی، طی نوروز امسال ۲۲ میلیون تردد خودرویی در سطح استان انجام شد که فقط یک میلیون و ۳۰۰ هزار مورد آن مربوط به ورودی های استان بود. اگر نیمی از تردد ورودی به استان را مربوط به خودروهای سنگین و باری به همراه بومیان استان بدانیم ، این نتیجه به دست می آید که تقریباً تنها سه درصد از کل تردد خودرویی استان مربوط به مسافران و گردشگران بود.

گردشگری؛ قربانی اتهام‌زنی 

معاون گردشگری اداره‌کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی مازندران در باره اثرگذاری مسافرت بر همه گیری کرونا به خبرنگار ایرنا گفت : متاسفانه دیوار کوتاه گردشگری همواره این صنعت را به عنوان متهم ردیف اول همه گیری کرونا معرفی کرده است و مسئولان و مردم نیز این اشتباه را بارها و بارها تکرار و حتی با صدای بلند رسانه ای کردند در حالی که واقعیت چیز دیگری است.

مهران حسنی افزود : همین گونه اتهام زنی به گردشگری در طول ۱۴ ماه گذشته صنعت گردشگری مازندران به عنوان سرمایه سازترین حوزه اقتصادی با میزان اشتغال بالا را زمین گیر کرد و تا مرز ورشکستگی پیش برده است.

وی ادامه داد : اعداد و ارقام و تعداد مسافران حداقل در نوروز امسال با بازگشت استان به موج چهارم همخوانی ندارد و این را مدیران متولی بهداشت و درمان و مرتبط با کنترل کرونا به خوبی می دانند اما همواره گردشگری را دم دست ترین متهم می بینند و معرفی می کنند.

معاون گردشگری مازندران گفت : تمامی گردشگرانی که به عنوان مهمان صنعت گردسگری و نه ویلا خواب و مستاجر ، نوروز امسال به مازندران سفر کردند ، پروتکل های بهداشتی را به صورت حداکثری رعایت کردند و در مراکز اقامتی رسمی با نظارت شدید سکونت داشتند. به علاوه مازندران از همان ابتدای نوروز روند افزایشی آمار بیماران کرونایی را در پیش گرفت که نشان می دهد این افراد حداقل ۲ هفته پیش از نوروز مبتلا شدند و ارتباطی با مسافران نداشتند.

حسنی افزود : باور داریم ویلاخوابی و خوش نشینی غیربومیان برای صنعت استان سم مهلک است . این را ما خودمان بارها و بارها با صدای بلند فریاد زدیم ولی باید منصفانه قضاوت کرد چون حتی همین ها که ویلا دارند و خوش نشین محسوب می شوند در ویلاهای خودشان سکونت داشتند و نمی توان باور کرد که در همه گیری کرونا نقش اول را داشته باشند.

وی با تاکید بر این که همه باید نقششان را در همه گیری کرونا بپذیرند ، گفت : ما می دانیم که مردم خود استان آزادانه مهمانی و جشن های چند صد نفری و دورهمی های شبانه برگزار می کردند و در بازارهای استان طی ماه اسفند وضعیت رعایت پروتکل های بهداشتی در پایین ترین سطح بود. با این وصف ، به دلایلی که برای ما نیز معلوم نیست همواره گردشگری و مسافران در طول ۱۴ ماه گذشته مقصر اصلی قلمداد شدند و این اتهام هنوز نیز بر سر این صنعت سایه سنگین دارد. 

مسافرت تشدید کننده، نه عامل اصلی

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مازندران هم در گفت و گو با ایرنا ، مسافرت و گردشگری را آخرین عامل در اوج گیری پاندومی کرونا در مازندران و ورود استان به موج چهار دانست و گفت: برای ما ، مسافرت و سفرهای نوروزی گردشگران عامل تشدید کننده محسوب می شود که البته هنوز اثرات واقعی آن در استان دیده نشده است.

دکتر قاسم اویس ساده انگاری مردم استان و باز شدن و فعالیت آزادانه بازار را عوامل اصلی بازگشت مازندران به شرایط قرمز کرونایی معرفی کرد و افزود: متاسفانه همزمان با نزدیک شدن نوروز شاهد موج گسترده ای از عادی انگاری و کاهش رعایت پروتکل های بهداشتی در تمامی مناطق استان مازندران بودیم.

وی ادامه داد : عامل تعیین کننده دیگر در رسیدن سریع مازندران به موج چهارم ، برگزاری درهمی های پیش از نوروز ، دید و بازدیدهای نوروزی و همچنین جشن‌های  و مهمانی ها زیادی بود که شهروندان استان برگزار کردند. مبتلایان درگیر امروز ناشی از همین بی توجهی ها به هشدارهای بهداشتی و ساده انگاری ها است. 

معاون دانشگاه علوم پزشکی مازندران عامل دیگر را شیوع ویروس کرونای جهش یافته انگلیسی توصیف کرد و اظهار داشت : باور داریم که مسافرت و مسافران به عنوان عامل تشدید کننده محسوب می شوند و نمی توانند علت اصلی همه گیری موج چهارم باشند ، ولی نباید این موضوع را ساده دانست زیرا در روزهای اخیر شاهد روند افزایشی شمار بیماران کوویدی در مناطق غربی استان هستیم که پیش بینی می کنیم نتیجه تردد بالای مسافران و ارتباط آنها با مردم بومی است که روند انتقال ویروس را سرعت بخشیده و ممکن است در روزهای آینده به طور محسوس‌تری خود را نشان دهد.

وی ورود کرونای انگلیسی به مازندران توسط مسافری از قزوین را مثال آورد و افزود : در این مورد نیز هم آن مسافر و هم میزبان که بومی بود نقش داشتند ، اگر چه با ورود کرونای انگلیسی به کشور سرانجام این ویروس به مازندران هم می رسید.

ویروس کرونای انگلیسی ۲۴ اسفند ماه سال گذشته با شناسایی ۲ بیمار در قائمشهر وارد مازندران شد. بررسی های دانشگاه علوم پزشکی مازندران نشان داد که زن و شوهر قائمشهری پس از میزبانی از مهمانی که از قزوین به منزلشان آمده بود ، با این ویروس درگیر شدند.

معاون دانشگاه علوم پزشکی مازندران گفت : در مجموع آنچه که ما به عنوان نقش مسافرت یا سفر در ورود استان به موج چهارم کرونا و وضعیت کنونی می دانیم و اثرگذاری واقعی داشته ، سفرهای درون استانی مردم مازندران بوده است که برای برگزاری دورهمی ها و موارد از جمله دید و بازدیدهای نوروزی جا به جا می شدند.

تداوم عادی انگاری در شهرهای قرمز

دکتر اویس با اظهار این که مازندرن هنوز هم تا حدود زیادی شاهد عادی انگاری کرونایی در وضعیت قرمز است ، گفت : جای تعجب دارد که حتی با وخامت اوضاع در مناطق قرمز همچنان شاهد تردد آزادانه شبانه و همچنین فعالیت اغلب کسب و کارها در سطوح مختلف هستیم.

وی سطح عادی انگاری مردم و مدیران محلی نسبت به وخامت همه گیری کرونا در استان را بسیار بالا توصیف کرد و افزود : چنانچه همین وضعیت ادامه داشته باشد شاید تا مدت طولانی مازندران درگیر موج چهارم باشد.

وی گفت: حضور مسافران بیش از اثرگذاری بر انتقال ویروس بار روانی داشته که می تواند نوعی توجیه کننده عادی انگاری ها باشد، در صورتی که عوامل همه گیری مسئله ای متفاوت از ورود مسافران است.

طبق آخرین گزارش دانشگاه علوم پزشکی مازندران و بابل در حال حاضر بیش از یکهزار و ۶۰۰ بیمار مبتلا به کووید ۱۹ در بیمارستان های استان بستری هستند.