تهران- ایرنا- در حالی که شبیخون ویروس کرونا در سراسر جهان بیش از سه میلیون قربانی گرفته، دولت‌های اروپایی را نیز با وجود واکسیناسیون گسترده، در مهار همه‌گیری ناتوان کرده است. قاره سبز با ابتلای ۱۶۰ نفر در هر دقیقه، یک سوم قربانیان جهانی را به خود اختصاص داده است.

به گزارش ایرنا از نشریه ال پریودیکو اسپانیا، سازمان جهانی بهداشت ضمن هشدار درباره وخامت اوضاع شیوع ویروس کرونا در اروپا اعلام کرد: وضعیت همه گیری کرونا در اروپا همچنان «جدی» است و با وجود «نشانه های اولیه» از فروکش ابتلا در برخی بخش های قاره، فشار در بخش های بیمارستانی بسیاری از کشورهای اروپا مشهود است.

«هانس کلوگه» رئیس بخش اروپا در سازمان جهانی بهداشت روز جمعه در کنفرانس مطبوعاتی، از ابتلای ۱۶۰ نفر در هر دقیقه به کووید۱۹ در قاره اروپا خبر داد و گفت: باید شفاف باشیم: نشانه های اولیه کاهشی به معنای همان نرخ پایین انتقال نیست. میزان انتقال باید کاهش بیابد و در سطوح پایین نگه داشته شود تا بتوانیم همزمان از انرژی و مقاومت خود برای شکست ویروس بهره ببریم.

مقام ارشد منطقه در سازمان بهداشت جهانی با بیان اینکه شمار جانباختگان در اروپا از یک میلیون نفر فراتر رفته و به طور میانگین هر هفته یک میلیون و ۶۰۰ هزار نفر در این منطقه به بیماری همه گیر مبتلا می شوند که معادل ابتلا ی ۱۶۰ نفر در دقیقه می شود.

کلوگه همچنین خاطرنشان کرد شیوع کووید ۱۹ فقط در بین جمعیت بزرگسال در حال کاهش است که سازمان جهانی بهداشت آن را با واکسیناسیون این گروه سنی در اروپا مرتبط می داند. نسبت مرگ و میر بر اثر ویروس کرونا در اروپا در میان افراد بزرگسال بالای ۸۰ سال ۳۰ درصد کاهش داشته که کمترین آمار فوتی در یک سال اخیر بوده است.

از سوی دیگر، انواع جهش های ویروس کرونا در اروپا همچنان در حال شیوع است و با وجود تداوم روند واکسیناسیون و تشدید محدودیت ها، آمار مبتلایان و فوتی های کرونایی در قاره سبز به سرعت در حال افزایش است.

«لوتار ویلر» رئیس انستیتو رابرت کخ آلمان هفته گذشته تاکید کرد: در حال حاضر حدود ۹۰ درصد مبتلایان در این کشور، به ویروس جهش یافته انگلیسی آلوده می شوند. موارد جدید ابتلا بیشتر در سنین بین ۱۵ تا ۴۹ سال وجود دارد. موارد مرگ های روزانه کرونایی هم در حال افزایش است.

در حال حاضر، چهار کشور اروپایی فرانسه، انگلیس، اسپانیا و آلمان با افزایش روزافزون تعداد مبتلایان در میان ۱۰ کشور پیشتاز جهان از نظر میزان ابتلا، قرار گرفته اند.

بر اساس جدیدترین آمارها در فرانسه در عرض ۲۴ ساعت ۳۶,۴۴۲ به کرونا مبتلا شده‌اند و ۳۱۳ نفر هم بر اثر ابتلا به آن جان خود را از دست داده‌اند. فرانسه با بیش از ۵ میلیون نفر مبتلا جایگاه چهارم جدول به روزرسانی آمار مبتلایان وردمیترز را اشغال کرده که از این میزان بیش از ۱۰۰ هزار و ۵۰۰ نفر جان باخته اند.

در انگلیس هم با وجود واکسیناسیون گسترده با واکسن داخلی آسترازنکا، هم در عرض ۲۴ ساعت ۲,۵۹۶ به کرونا مبتلا شده‌اند و ۳۴ نفر هم بر اثر ابتلا به آن جان باخته‌اند. شمار مبتلایان از ۴ میلیون و ۳۰۰ هزار تن فراتر رفته و بالغ بر ۱۲۷ هزار مرگ و میر ناشی از بیماری همه گیر گزارش شده است.

در اسپانیا هم در عرض ۲۴ ساعت گذشته ۱۰,۵۹۸ به کرونا مبتلا شده‌اند و ۹۹ نفر هم بر اثر ابتلا به آن جان داده‌اند. اسپانیا نیز بیش از ۳ میلیون و ۴۰۰ هزار مورد ابتلا و حدود ۷۷ هزار فوتی بر اثر ویروس کرونا را ثبت کرده است.

شمار مبتلایان آلمان نیز از مرز سه میلیون گذشته و بیش از ۸۰ هزار نفر بر اثر کووید ۱۹ جان خود را از دست داده اند. شمار بستری‌ها در بخش‌های مراقبت‌های ویژه هم روز شنبه بر اساس اطلاعات مقامات ذی‌ربط به ۴۷۶۰ نفر افزایش پیدا کرده است.

تشدید فشار بر بیمارستان های اروپا

طبق اظهارات هانس کلوگه، فشار بسیار زیادی در بخش های درمانی اروپا گزارش شده و در برخی کشورها ظرفیت بیمارستانها به حد اشباع رسیده است. ازجمله در فرانسه پذیرش بیمارستانی در این ماه به بیشترین حد خود رسیده است. 

مقام‌های بهداشتی انگلیس هم از ثبت بالاترین رکورد صف های انتظار برای عمل‌های جراحی در انگلیس در دوران کرونا خبر داده اند.

مقامات بهداشتی آلمان نیز ضمن هشدار درباره وخامت بیشتر موج سوم همه‌گیری نسبت به دوره های قبل خبر دادند که این شرایط می تواند بخش‌ مراقبت‌های ویژه بیمارستان‌های این کشور را فلج کند.  آنگلا مرکل"، صدر اعظم آلمان در سخنانی در پارلمان آلمان از طرح ترمز اضطراری که منجر به تشدید محدودیت ها در سراسر این کشور می شود حمایت کرده و آن را ضروری دانسته و آن را ابزار مهمی برای خروج از این بحران ارزیابی کرد.

صدراعظم آلمان تاکید کرد که این طرح ابزاری برای جلوگیری از خطر فشار بالا بر سیستم بهداشت و درمان است. مرکل همچنین واکسیناسیون را کلیدی برای غلبه بر همه گیری کرونا ارزیابی کرد.

مرکل تشدید محدودیت ها و منع ترددهای شبانه را اقدامی فوری دانست که به تاخیر افتاده است و گفت: شرایط بسیار جدی است و تعداد تخت های اشغال شده در بخش های مراقبت های ویژه و درخواست کمک پزشکان گواه این مسئله است.

اتحادیه اروپا در ادامه اقدامات کنترلی خود  اعلام کرد تا پایان ماه ژوئن (خرداد) قصد دارد طرح پاسپورت‌های واکسن را در سراسر کشورهای عضو این اتحادیه عملیاتی کند.

پیشتر مخالفت‌هایی با این اقدام اتحادیه اروپا ابراز شده بود و شماری از منتقدان این روش صدور پاسپورت واکسن و کنترل افراد را تبعیض‌آمیز خوانده بودند.

مخالفان می‌گویند چنین روندی مغایر با حقوق بشر است چرا که بین شهروندانی که واکسن زده‌اند و بقیه شهروندان تبعیض قائل می‌شود و نهایتا به نوعی اختلاف طبقاتی و اجتماعی گسترده دامن می‌زند.

همچنین در ادامه تشدید محدودیت های کرونایی، اعتراضاتی نیز در برخی کشورهای مختلف اروپایی علیه محدودیت های فزاینده کرونایی به راه افتاد.

حدود ۲۲۰ نفر از شهروندان آلمانی بر اساس اطلاعات پلیس در برابر ساختمان پارلمان آلمان علیه محدودیت‌های کرونایی و سیاست‌های دولت در این راستا اعتراض کردند.

وزیر دادگستری آلمان هم در مقابل، پلیس این کشور را به در پیش گرفتن اقدامات سخت علیه معترضین به محدودیت‌های کرونایی فراخوانده است.

واکسیناسیون در اروپا

با این وجود، هانس کلوگه با تاکید بر تداوم اجرای واکسیناسیون گفت: با گزارش بیش از ۱۷۱ میلیون دوز تزریق واکسن در اروپا تنها نزدیک به ۱۳ درصد دوز اول و حدود ۶ درصد نیز دوز دوم واکسن کووید ۱۹ را دریافت کرده اند.

"اورسلاا فون درلاین"، رئیس کمیسیون اروپا روز پنج شنبه اولین دوز از واکسن کرونا را دریافت کرد و در پیامی توئیتری نوشت: بعد از اینکه ما از مرز تزریق ۱۰۰ میلیون دوز واکسن کرونا در اروپا عبور کردیم بسیار خوشحالم که امروز اولین دوز از این واکسن را دریافت کردم.

با این وجود، سازمان جهانی بهداشت پیش تر ضمن انتقاد از روند کند واکسیناسیون در قاره اروپا اعلام کرد: به دلیل عدم تسریع و همراه با تاخیرهای طولانی در روند توزیع واکسن و اجرای واکسیناسیون، شاهد افزایش شمار مبتلایان به کووید۱۹ در هفته های اخیر بوده ایم.

به گفته کارشناسان این سازمان، تنها انگلیس است که در میان کشورهای اروپایی آمار قابل قبولی در واکسیناسیون داشته است.  واکسیناسیون سراسری در انگلیس از آذرماه سال گذشته آغاز شد و تاکنون بالغ بر ۴۰ میلیون نفر در این کشور اولین واحد واکسن کرونا را دریافت کرده‌اند. دولت قصد دارد تا پایان ماه ژوئیه تمام جمعیت بزرگسال انگلیس را واکسینه کند. براساس وزارت بهداشت انگلیس هفته گذشته واکسیناسیون افراد بالای ۴۵ سال در این کشور آغاز شد.

به این ترتیب، در حالی که بیشتر کشورهای اروپایی در مواجهه با موج جدید کرونا محدودیت‌های جدیدی را برای مهار همه‌گیری این ویروس اعمال می‌کنند، انگلیس مسیر خروج از قرنطینه را در پیش گرفته و محدودیت‌ها را بتدریج کاهش می‌دهد.

بر اساس آمارهای نهادهای بهداشتی در آلمان نیز ۱۸.۵ درصد از شهروندان آلمانی اولین دوز از واکسن کرونا را دریافت کرده‌اند، بر این اساس حدود ۶.۴ درصد شهروندان هم دومین دوز از واکسن کرونا را دریافت کرده‌اند.

بعد از اینکه بیش از ۱۵ میلیون شهروند آلمانی علیه کرونا واکسینه شدند "آنگلا مرکل"، صدراعظم آلمان هم اولین دوز از این واکسن از شرکت آسترازنکا را دریافت کرد.

به جز این کشور میانگین نرخ افرادی که در اتحادیه اروپا واکسن دریافت کرده اند ۱۰ درصد کل جمعیت است.

فرانسه یکی از کشورهای مهم این اتحادیه نیز تنها به ۱۱.۷ درصد از شهروندان دوز اول واکسن کووید را تزریق کرده است.

در ادامه پیامدهای برگزیتی برخی از کشورهای اتحادیه اروپا، در پی گزارش مواردی از لخته خون مشاهده شده در افراد واکسینه شده با واکسن آسترازنکا به تعلیق این واکسن روی آوردند. کشور دانمارک، همسایه شمالی آلمان نیز به عنوان اولین کشور اروپایی استفاده از واکسن آسترازنکا را کاملا متوقف کرده است. مقام های بهداشتی دانمارک روز چهارشنبه اعلام کردند که استفاده از این واکسن سوئدی-انگلیسی را به دلیل عوارض جانبی نادر و اما حاد آن متوقف می کنند.

با این وجود مقامات سازمان جهانی بهداشت، درباره مشاهده لخته خون در افراد واکسینه شده با واکسن آسترازنکا تاکید کردند که این موارد در بین ۲۰۰ میلیون تزریق این واکسن، بسیار ناچیزبوده است.

البته اکثر کشورهای اروپایی پس از تایید مجدد ایمنی واکسن آسترازنکا توسط سازمان جهانی بهداشت و آژانس دارویی اروپا، استفاده از این واکسن را برای برخی گروه‌های سنی از سر گرفتند.

جهش های ویروس کرونا به یکی از مهم ترین نگرانی ها سازمان بهداشت جهانی و کشورها تبدیل شده است. مقامات این سازمان می گویند در صورت عدم توقف همه گیری تا چند ماه دیگر امکان دارد شاهد تحولات اساسی ویروس کرونا به اندازه ای باشیم که واکسن های کنونی نتوانند با آنها مقابله کنند.

با گذشت بیش از یک سال از همه گیری کرونا، دولت‌های اروپایی بار دیگر کنترل شیوع این ویروس را از دست داده و در میان موج پرتلاطم سوم کرونا، نسبت به تکمیل پرشتاب ظرفیت بیمارستان‌ها در این قاره تلاش می کنند.