به گزارش ایرنا، بهرهبرداری از این کارخانه علاوه بر محرومیت زدایی و تامین نیاز داخلی، برای کشور ارزآوری به دنبال داشته است.
ایجاد و توسعه صنایع مادر در استان فارس به عنوان یکی از استانهای بزرگ و دارای ظرفیت کشور در دستور کار دولت تدبیر و امید قرار دارد که کارخانه کربنات سدیم کاوه فیروزآباد فارس یکی از این صنایع است که با راه اندازی آن گامی بزرگ در مسیر خودکفایی، توسعه صادرات و تحول اقتصادی برداشته شد.
کارخانه کربنات سدیم کاوه در زمینه تولید کربنات سدیم فعالیت میکند با سرمایه گذاری ۲۰ هزار و ۶۷ میلیارد ریال و با اشتغال بیش از یک هزار و ۳۰۰ نفر در شهرستان فیروزآباد به بهره برداری رسیده است.
در سال ۱۴۰۰ که به نام سال تولید، پشتیبانی ها و مانعزداییها نامگذاری شده است، مسئولان امر در حال تلاش برای حل مشکل تامین آب برای توسعه این واحد بزرگ هستند.
سرمایهگذاری در حوزه کربنات سدیم برای تامین نیاز داخل
حامد مرام مدیرعامل شرکت کربنات سدیم کاوه فیروزآباد پیش از این در گفت و گو با خبرنگار ایرنا بیان کرد: از دهه ۱۳۶۰ تولید کننده شیشه و بلور بودم، با توجه به نیازی که تولید این محصولات به کربنات داشت، مجبور بودیم از سایر کشورهای دیگر وارد کنیم که با مشکلات زیادی در این زمینه مواجه میشدیم.
وی ادامه داد: به همین دلیل تصمیم گرفتم کارخانه تولید کربنات را راهاندازی کنم که در سال ۱۳۷۸-۱۳۸۰ کارخانه کربنات سدیم با ظرفیت ۲۰۰ هزار تن در سال را در مراغه احداث کردم.
مدیرعامل شرکت کربنات سدیم کاوه فیروزآباد گفت: با توجه به اینکه تولید کارخانه مراغه پاسخگوی نیاز کشور نبود، فیروزآباد را به عنوان مقصد سرمایهگذاری برای احداث کارخانه کربنات سدیم انتخاب کردیم چرا که این منطقه دارای معادن آهک و نمک است.
مرام افزود: راهاندازی کارخانه کربنات سدیم کاوه در فیروزآباد هم نیاز داخل را تامین میکند و هم صادرکننده این محصول به سایر کشورهاست.
نقش کارخانه کربنات سدیم فیروزآباد در اشتغالزایی
مدیرعامل شرکت کربنات سدیم کاوه فیروزآباد همچنین به نقش این کارخانه در توسعه منطقه اشاره کرد و گفت: در تمام شهرک صنعتی فیروزآباد ۵۰ تا ۶۰ کارگر فعالیت نمیکند درحالی که در کارخانه کربنات سدیم فیروزآباد حدود هزار و ۳۰۰ نفر به صورت مستقیم اشتغال دارند.
مرام افزود: تعداد رانندگان کامیون شهرستان فیروزآباد قبل از راهاندازی کارخانه کربنات سدیم کاوه کم بود اما با راهاندازی این کارخانه ۵۰ کامیون توسط مردم این شهرستان خریداری شده چرا که روزانه ۸۰ محموله از کارخانه کربنات سدیم خارج میشود.
وی ادامه داد: ماهانه حدود پنج میلیارد تومان حقوق پرسنل پرداخت میکنیم که این حقوقها نیز در تامین نیازهای ضروری و مسکن در شهرستان فیروزآباد هزینه میشود.
تکمیل فازهای کارخانه کربنات سدیم فیروزآباد تا ۲ سال آینده
مدیرعامل شرکت کربنات سدیم کاوه فیروزآباد همچنین در خصوص زمان تکمیل فازهای تکمیلی این کارخانه گفت: تا ۲ سال آینده فازهای بعدی کارخانه تکمیل میشود.
مرام افزود: اکثر تجهیزات در فازهای بعدی این کارخانه نصب شده و تنها سه قسمت از تجهیزات تا پایان سال وارد کشور میشود.
توسعه صادرات و جلوگیری از خام فروشی دستاورد راه اندازی کارخانه کربنات سدیم
رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان فارس نیز در خصوص اهمیت راه اندازی کارخانه کربنات سدیم کاوه فیروزآباد به خبرنگار ایرنا گفت: یکی از این ویژگی ها این است که مواد اولیه این واحد تولیدی از معادن جنب این کارخانه تامین می شود.
حمیدرضا ایزدی افزود: بیش از هشت معدن سنگ آهک و سنگ نمک در کنار این شرکت راه اندازی شده و مواد اولیه به کارخانه منتقل می شود و این باعث شده از خام فروشی مواد معدنی جلوگیری شود و صنایع معدنی را در استان ایجاد کند.
وی ادامه داد: اولویت اصلی ما در استان فارس راه اندازی صنایع معدنی در کنار معادن است تا بتوانیم از خام فروشی مواد معدنی جلوگیری کنیم.
رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان فارس یکی دیگر از ویژگی های این طرح را صادرات محور بودن آن دانست و گفت: کشورهایی همچون عراق، ترکیه، هند، کره جنوبی، اندونزی، بنگلادش، اوکراین، یونان، امارات و ارمنستان از مقاصد صادراتی محصولات این کارخانه هستند.
ایزدی افزود: تولیدات این شرکت در صنایع پایین دستی مثل شیشه و بلور، صنایع شوینده و پاک کننده، تصفیه آب و پتروشیمی ها استفاده می شود بنابراین در پایین دست این کارخانه شاهد ایجاد کارخانه ها و واحدهای تولیدی کوچک و بزرگی خواهیم بود که از محصولات این واحد به عنوان مواد اولیه کارخانه خود استفاده خواهند کرد.
تلاش برای مانعزدایی و جهش تولید
مدیرعامل کارخانه کربنات سدیم فیروزآباد فارس ۲۸ فروردینماه جاری با بیان اینکه یکی از مشکلات در راه توسعه و راه اندازی فاز دوم این کارخانه، آب و انتقال آن از سد هایقر است، اعلام کرد: در صورت عدم انتقال آب توسعه و راه اندازی این فاز امکان پذیر نخواهد بود.
مرام در دیدار با فرماندار شهرستان فیروزآباد گفت : در نظر داریم فاز دوم توسعه بزرگترین کارخانه کربنات سدیم خاورمیانه را پیگیری و راه اندازی کنیم که در زمینی به مساحت ۱۳۰ هکتار با اشتغالزایی یک هزار و ۵۰۰ نفر پیش بینی شده است.
او با بیان اینکه این کارخانه برای تکمیل و راه اندازی سد هایقر بیش از ۱۱ میلیارد تومان کمک کرده است، اظهار داشت: متاسفانه این سد هنوز به دلیل مشکلات تملک اراضی آبگیری نشده است.
مدیرعامل کارخانه سدیم فیروزآباد با اظهار اینکه به دنبال مجوزساخت کارخانه سیمان یک میلیون تُنی در این شهرستان هستیم افزود : این کارخانه در زمینی به مساحت ۱۰۰ هکتار و ایجاد اشتغال برای ۵۰۰ نفر ساخته می شود و ارز آوری خوبی هم برای اقتصاد کشور بدنبال دارد.
فرماندار فیروز آباد در این نشست بر لزوم حمایت از تولید و ایجاد اشتغال تاکید کرد و گفت: از سرمایه گذاران و تولیدکنندگان در منطقه حمایت خواهیم کرد.
حسین آرگیو ادامه داد: رونق تولید و افزایش اشتغال از برنامه های اولویت دار این فرمانداری است.
وی بیان کرد : تاسیس کارخانه یک میلیون تُنی سیمان و فاز دوم کارخانه کربنات سدیم در فیروزآباد در دستور کار فرمانداری قرار گرفته است.
نوید افتتاح سد هایقِر در سال ۱۴۰۰
سد هایقر به عنوان نخستین سد قوسی بتون غلتکی کشور بر روی رودخانه هایقر در جنوب شرقی شهرستان فیروزآباد در حال احداث است.
معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری فارس مهرماه پارسال در این باره گفت: با توجه به مجموعه اقدمات و پیگیریهای انجام شده در این زمینه، پیشبینی میشود سد هایقر در ابتدای سال ۱۴۰۰ به بهرهبرداری برسد.
محمود رضایی کوچی با اشاره به اینکه تمام مراحل ساخت این سد توسط متخصصان و پیمانکاران داخلی انجام شده، بیان داشت:: حجم آب تنظیمی سد هایقر حدود ۶۷ میلیون متر مکعب است که ۱۱ میلیون متر مکعب آن برای تامین آب آشامیدنی شهرها و روستاهای پایین دست، ۳۰ میلیون متر مکعب برای استفاده صنایعی مانند کارخانه کربنات سدیم واقع در پاییندست سد، ۱۰ میلیون متر مکعب برای کشاورزی و ۱۶ میلیون متر مکعب نیز برای حقابه زیست محیطی در نظر گرفته شده است.
شهرستان فیروزآباد در ۹۰ کیلومتری جنوب شرقی شیراز واقع است.