تهران- ایرنا- پیامدهای ناشی از شیوع کرونا، درآمد بازار کتاب را در روسیه، خاستگاه نویسندگان بزرگی چون «چخوف» و «داستایوفسکی» تا ۲۰ درصد کاهش داد.

به گزارش گروه فرهنگی ایرنا از نشریه پابلیشینگ پرسپکتیوز، موسسه ملی کتاب روسیه در یک گزارش جدید از افت ۲۰ درصدی درآمد بازار نشر این کشور در سال ۲۰۲۰ و همزمان با شیوع ویروس کرونا خبر داد؛ این یعنی ناشران و کتابفروشان روس در دورانی که کرونا در خیابان‌‍‌های این کشور جولان می‌داد، ۸۳ میلیون و ۷۰۰ هزار نسخه کمتر از سال قبل کتاب فروختند.

به استناد نتایج این گزارش، میزان فروش کتاب در سال ۲۰۱۹ میلادی ۱۹ درصد کاهش یافت و از ۴۳۵ میلیون و ۱۰۰ هزار نسخه به ۳۵۱ میلیون و ۴۰۰ هزار نسخه رسید؛ بیشترین خسارت متوجه حوزه کتابهای دینی شد که با یک کاهش ۳۴ و نیم درصدی، تنها ۴ میلیون و ۷۰۰ نسخه کتاب فروخته شدند. بازار کتابهای علمی نیز با فروش ۶ میلیون و ۷۰۰ هزار نسخه نسبت به سال گذشته کاهشی ۱۱ درصدی را تجربه کرد.

همچنین برخلاف رشد چشمگیر بازار ادبیات کودک در برخی بازارهای جهانی، فروش کتابهای کودک و نوجوان در روسیه با افت قابل توجه ۱۸ درصدی به ۷۸ میلیون و ۱۰۰ هزار نسخه رسید.

بیشتر ناشرانی که در این گزارش با آنها مصاحبه شده است، کاهش محسوس فروش خود را به تمهیدات ضدکرونایی، قرنطینه و خانه‌نشینی مرتبط دانسته‌اند که باعث شد با وجود باز بودن کتابفروشی‌ها، مردم از مراجعه به آنها خودداری کنند.  

کتاب یا کالای لوکس؟ نفس بازار کتاب روسیه به شماره افتاد

آیرینا بوگات مدیر انتشارات مستقل زاخارف در گفت‌وگو با پابلیشینگ پرسپکتیوز گفت: در روسیه، مردم روزبه‌روز کمتر کتاب می‌خرند. این دلیل اصلی وضع کنونی حاکم بر بازار نشر در این کشور است که از همه‌گیری کرونا هم ضربه سختی خورد. در سال ۲۰۲۰، درآمد بازار کتاب روسیه کاهشی شد و از ناشران آنهایی که هنوز ورشکسته نشده بودند، با کاهش ۲۰ درصدی در فروش روبه‌رو شدند.

بوگات در تشریح دلایل رکود بازار کتاب در این کشور افزود: بسیاری از شهروندان روس با شیوع کرونا از کار بیکار شدند و بنابراین پول کتاب خریدن ندارند. قیمت کاغذ و دیگر مواد موردنیاز نیز در سه ماه گذشته بیش از ۳۰ درصد افزایش یافت که بی‌سابقه بود. همزمان روبل روسیه در مقابل یورو روز به روز بی‌ارزش‌تر می‌شود و اوضاع اقتصادی خراب‌تر. به همین دلیل، کتابها در روسیه به یک کالای لوکس تبدیل شده‌اند و انتظار احیا یا رشد بازار در سال جاری میلادی را نداریم.

ویروس کرونا اواسط ماه دسامبر (۲۴ آذر) در شهر ووهان در استان هوبی چین گزارش شد. ابتدا از این بیماری به عنوان ذات‌الریه نام برده می‌شد اما کمیسیون ملی بهداشت چین در ۳۰ دسامبر سال ۲۰۱۹ (۹ دی ۹۸) به صورت رسمی شیوع این ویروس را در چین اعلام کرد.

این بیماری که به تدریج به کشورهای مختلف سرایت و سازمان جهانی بهداشت از آن با واژه همه‌گیری یاد کرد، تا لحظه تنظیم خبر ۱۴۱ میلیون نفر را در جهان مبتلا کرده است که از این میان بیش از سه میلیون نفر جان باخته‌اند.

شیوع این ویروس موجب تعطیلی بسیاری فعالیت و رویدادهای مختلف سیاسی، اجتماعی و فرهنگی از جمله جشنواره‌ها، نمایشگاه ها و بسته شدن سینماها، سالن های تئاتر و کنسرت و کتابفروشی‌ها شد و تأثیرات منفی زیادی بر بازارهای جهانی و اقتصاد کشورها در بخش های گوناگون از جمله فرهنگ گذاشت.