به گزارش ایرنا، این وضعیت در جمهوری اسلامی ایران نیز تبدیل به دغدغه عده زیادی از مردم عاشقی شده که به روال معمول همه ساله به عتبات عالیات در عراق مشرف می شوند. آنها هم می گویند، چه زمانی مرزهای عراق برای زیارت عتبات عالیات و قدم زدن در بین الحرمین و سفر به کربلای معلی، نجف اشرف، سامراء و کاظمین باز می شود؟
در حالی که عراق بدترین روزهای ابتلا به کرونا را طی میکند و آمار مبتلایان به رکوردهای بی سابقه هشت هزار نفر در روز رسیده، اما به همین میزان شوق زیارت و در آغوش گرفتن ضریح غریب خراسان و قدم زدن در صحن و سرای حضرت معصومه (س) در قم، دلهای مشتاق شیعیان عراق را همچون مردم ایران تبدارتر کرده است.
در طول ۱۷ سال گذشته از زمان سقوط رژیم بعث صدام تاکنون، این طولانی ترین زمان منع اجباری سفر زائران دو کشور ایران و عراق برای زیارت عتبات عالیات است.
از زمان شناسایی نخستین مورد کرونا در عراق در فوریه ۲۰۲۰ (اسفند ماه ۹۸) تاکنون که عراق برای مهار ویروس تصمیم به بستن مرزهای زمینی، هوایی و آبی خود گرفت، بالغ بر یکسال می گذرد که تردد زائران بین دو کشور متوقف شده است.
گذرگاه های مرزی «مهران»، «شلمچه» و «شیب» و فرودگاه های بغداد و نجف اشرف که تا همین یکسال قبل از کثرت جمعیت زائران موج می زد، حدود یکسالی است که به حالت رکود و سکوت در آمده است.
دو کشور همسایه که سالانه تردد پنج تا شش میلیون زائر را بین دو مرز شاهد بودند و شهرهای زیارتی عراق از جمعیت ایرانی موج می زد و به همین میزان مشهد مقدس و قم در قبضه زائران عراقی درآمده بود، اینک یکسالی است که خالی از این نشاط و حرکت شده است.
این وضعیت حتی هتلداران، صاحبان مشاغل روزمزدی مانند تاکسی داران، دست فروشان، مغازه داران و شرکت های حمل و نقل و گردشگری را نیز بیکار کرده و همه بی صبرانه در انتظار لحظه ای هستند که در آن پایان سایه سنگین کرونا و از سرگیری رفت و آمد زائران اعلام شود.
در حالی که حتی خطر گروه تروریستی داعش در ۲۰۱۴ نتوانست مانع ورود زائران ایرانی به عراق شود و هنوز خاطره شکستن مرزها در این سال به عنوان به چالش کشیدن داعش از اذهان پاک نشده، اما ویروس کرونا تاکنون حتی بدتر از داعش توانسته است، این مرزها را به حال نیمه تعطیل درآورد.
غیر از تبادلات تجاری و رفت و آمد هیات های رسمی و دیپلماتیک، تقریبا مرزهای زمینی و هوایی دو کشور فاقد نشاط و تکاپوی روزها و هفته های قبل از شیوع کرونا است.
کرونا نه تنها بر زیارت عتبات عالیات تاثیر گذاشته، بلکه طبق آمار رسمی وزارت برنامه ریزی عراق باعث گسترش میزان فقر در این کشور به بیش از ۳۰ درصد شده است.
این شرایط بر تحصیل دانش آموزان عراق نیز که ناگزیر به آموزش راه دور شده اند اثر گذاشته و طبق گزارش اخیر وزارت آموزش و پرورش، سطح علمی و تحصیلی دانش آموزان پس از شیوع کرونا به شدت پایین آمده است.
بر همین اساس وزارت آموزش و پرورش عراق در اقدامی جسورانه ناچار شد، حضور در کلاس را دو روز در هفته برای بخشی از دانش آموزان ضروری اعلام کند.
کرونا بر همه ابعاد زندگی روزمره مردم و فعالیت های اقتصادی عراق تاثیر منفی گذاشته و همین وضعیت باعث شده که همه در انتظار لحظه اعلام ریشه کنی یا مهار ویروس باشند.
عراق اخیرا بسته های واکسن کرونا را دریافت کرده تا شاید بتواند از تبعات همه گیری این ویروس در امان بماند.
بر اساس آمارهای رسمی وزارت بهداشت عراق از زمان شناسایی نخستین مورد کرونا تاکنون، تعداد کل مبتلایان در این کشور ۴۰ میلیون نفری به ۹۸۵ هزار نفر (مرز یک میلیون نفر) رسیده است.
تعداد مرگ و میرهای ناشی از ویروس کرونا در عراق نیز ۱۵ هزار و ۲۶ نفر و بهبود یافتگان نیز ۸۶۴ هزار نفر بوده است.
بالاترین آمار مرگ و میر متعلق به هفتم ژولای ۲۰۲۰ (۱۷ تیرماه ۹۹) است که به رقم ۱۱۸ فوتی در روز رسید، در حالی که بالاترین آمار ابتلا متعلق به چند روز قبل است که طبق آن تعداد مبتلایان در ۱۳ آوریل (۲۴ فروردین۱۴۰۰) از مرز هشت هزار نفر عبور کرده و به هشت هزار و ۱۷۹ نفر رسید.
طبق آخرین آمار وزارت بهداشت عراق تعداد کل مبتلایان کرونا نیز در روز گذشته (مربوط به ۲۴ ساعت قبل از آن) هفت هزار و ۷۷۵ نفر و تعداد مرگ و میرها نیز ۴۵ نفر بوده است.
وزیر بهداشت عراق در تازه ترین اظهارات خود نسبت به آمار بالای مبتلایان به کرونا در کشور هشدار شدید داده و از مردم خواسته است که نسبت به زدن واکسن و رعایت پروتکل های بهداشتی حساسیت هرچه بیشتری نشان دهند.
شواهد و قرائن نیز حاکیست که استقبال مردم عراق از زدن واکسن به دلیل گزارش هایی که در خصوص خطرات واکسن انگلیسی «استرازنکا» و تبعات دیگر واکسن ها منتشر شده، زیاد بالا نبوده است.
همزمان شایعاتی در جامعه عراق از مرگ و میر تعدادی از دریافت کنندگان واکسن منتشر شده که وزارت بهداشت این کشور دیروز ناچار به واکنش شد و اعلام کرد تاکنون هیچ مورد فوتی براثر زدن واکسن در سطح کشور به ثبت نرسیده است.
در سایه این وضعیت که هنوز معلوم نیست چه زمان سایه ویروس کرونا از عراق و ایران کم می شود؟ اما، دل های مشتاق زیارت روز به روز بر اشتیاق شان برای در آغوش گرفتن مجدد ضریح های ائمه اطهار (ع) در دو کشور روبه تزاید است.
در این بین حتی برخی مقامات عراق نیز در پاسخ به درخواست و فشار مردمی ترجیح میدهند در کنار رعایت شیوهنامه های بهداشتی، مرزهای دو کشور ایران و عراق به روی زائران باز شود.
در جریان سفر اخیر وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی ایران به عراق؛ لوی جواد الیاسری استاندار نجف اشرف از محمد شریعتمداری خواست ترتیبی اتخاذ شود تا در صورت امکان بتوان بصورت محدود زائران دو کشور را پذیرش کرد.
محمد شریعتمداری در این باره به ایرنا گفت که هرچند مسوولیت مستقیم در خصوص کرونا ندارد، اما موضوع درخواستهای مردم و مسوولان عراقی را به مقامات ذیربط در ایران منتقل میکند.
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی با بیان اینکه در ایران فقط ستاد ملی کرونا تصمیم گیر موضوع است، افزود: بازگشایی مرزها به فوریت قابل اقدام نیست، اما به تدریج و با رعایت شیوه نامه های ابلاغی ستاد ملی کرونا، شاید تردد زائران ممکن باشد.
شریعتمداری با بیان اینکه تمام متخصصان جهان بر موضوع فاصله گذاری اجتماعی به عنوان اصلی ترین راهکار پیشگیری از شیوع ویروس کرونا اتفاق نظر دارند، گفت: تصمیمات ستاد ملی کرونا مورد پشتیبانی رهبر معظم انقلاب است و مراجع معظم تقلید نیز بر رعایت شیوه نامه های بهداشتی تاکید دارند.
وی ابراز امیدواری کرد: در سایه اقدامات پیشگیرانه دو کشور ایران و عراق، بزودی و با فروکش کردن تب کرونا بتوان نسبت به بازگشایی مرزها و پذیرش زائران دو کشور اقدام کرد.