حسن صومی روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: سال گذشته به ترتیب نامهای محمد، آیهان، آراد، هیراد و آرسام با فراوانی ۶۳۲، ۳۸۰، ۲۸۱، ۲۱۴ و ۱۷۵ مورد، بیشترین نامهایی بوده که در کردستان برای پسران انتخاب شده است.
وی اضافه کرد: پارسال پرطرفدارترین نامهایی هم که برای دختران انتخاب شده به ترتیب آنیا، سدنا، نیلا، سولین و باران با فراوانی ۴۳۹، ۲۰۸، ۱۵۹، ۱۵۲ و ۱۵۰ مورد بوده است.
مدیرکل ثبت احوال کردستان افزود: برای افراد بالای ۱۸ سال که متقاضی تغییر نام هستند، براساس دستورالعمل جامع اسامی که تازه ابلاغ شده، به جز یک لیست که اسامی مذهبی استثناء شده است، مابقی اسامی با لحاظ فراوانی ۱۰ ساله قابل تغییر هستند.
صومی یادآور شد: اگر اسمی که فرد متقاضی تغییر آن است در ۱۰ سال اخیر با استقبال عمومی روبرو شده و فراوانی بیشتری نسبت به اسم قبلی داشته باشد، امکان تغییر آن وجود دارد.
وی ادامه داد: برای تغییر نام خانوادگی نیز دستورالعمل خاصی وجود دارد و شامل بندهایی از جمله (اسامی مستهجن، خارجی، اسامی خارج از شان و ...) است که در نهایت اگر شامل بندهای این دستورالعمل شود، امکان تغییر آن وجود دارد.
مدیرکل ثبت احوال کردستان در مورد نامگذاری نوزادان با اسامی جدید هم گفت: اسامی مجاز بر روی سایت سازمان ثبت احوال به آدرس https://www.sabteahval.ir/ و هم به صورت کتبی که با عنوان فرهنگ نام و نامگزینی در ادارات ما موجود است، مشخص شده و افراد میتوانند اسامی خود را براساس آن انتخاب کنند که بدون استثناء پذیرفته میشود.
صومی روند صدور شناسنامه نوزادان را یک روزه عنوان کرد و اظهار داشت: اگر اسمی که فرد متقاضی دریافت آن است در سامانه و کتب سازمان ثبت احوال موجود نباشد، اما لغتی اصیل در فرهنگ ایرانی باشد میتواند با مراجعه به مرجعهای معتبر همچون فرهنگ ماموستا هژار برای اسامی کُردی و فرهنگ دهخدا و معین برای اسامی فارسی و مشورت با مشاور اسم سازمان، مستندات لازم را به کمیته نام سازمان ارائه بدهد.
وی اضافه کرد: این درخواست به سازمان ثبت احوال کشور ارسال میشود که در نهایت پس از بررسیهای لازم موافقت یا مخالفت با آن اعلام میشود.
۳۷ دفتر پیشخوان فعال و ۶ دفتر پستی در سطح استان کردستان خدمات ثبت احوال را در زمینههای مختلف انجام میدهند.
استان کردستان طبق سرشماری سال ۹۵ یک میلیون و ۶۰۳ هزار نفر جمعیت دارد که در ۱۰ شهرستان، ۲۹ شهر، ۳۱ بخش، ۸۶ دهستان و یک هزار و ۶۹۷ روستا زندگی میکنند.