سازمان حفاظت محیط زیست «احیای زمین، افزایش بهرهوری برای توسعه پایدار» را به عنوان شعار روز زمین پاک برای سال ۱۴۰۰ انتخاب کرد و جمعی از گیلانیان پیش چشمان نسل نو در پارک ملی خشکی - دریایی بوجاق کیاشهر گرد هم آمده و این منطقه حفاظت شده را از زباله زدودند.
بوجاق؛ تنها پارک ملی - خشکی دریایی کشور در شرق گیلان است که بطور کامل احیاء شده است؛ این پروژه با هدف احیاء و حفظ پارک، بهره برداری خردمندانه از جاذبه های بوم گردی با رویکرد آموزشی و جلب مشارکت مردمی در امر حفاظت بهینه از عرصه های طبیعی، آشنایی بوم گردان با ارزش ها و اهمیت محیط زیست پیرامون، ارتقاء فرهنگ محیط زیستی، کاهش بهره برداری غیر اصولی و تخریب محیط زیست و حفظ و بقاء تنوع زیستی و گونه های ارزشمند اجرا شد.
روز جهانی زمین پاک فرصتی مغتنم است برای ترویج فرهنگ حفاظت و نگهداری از زیست بوم و زیستگاهی که در آن زندگی بشری به رشد و بالندگی خواهد رسید و توجه به آن نقش انکارناپذیری را در نهادینه ساختن باور و اراده انسان برای داشتن و حفظ محیطی سالم دارد.
مینوفر نوجوان است و به همراه مادرش که کارمند بانک است در میان گروه است و در حالی که کلاه آفتابی اش را بر سر می فشرد بلند بلند می گوید : " درک نمی کنم این افراد کجا بزرگ شدند که نمی دانند وقتی یک مکان تمیز را تحویل می گیرند حالا نه بهتر، دستکم همانطور که بود تحویل دهند؟ "
مادر مینوفر که می گوید تنها به سبب آموزش، و تاکید به فرزندش برای حفاظت از محیط زیست مرخصی گرفته و با رعایت همه شیوه نامه های بهداشتی به گروه پاک کنندگان زمین از زباله پیوسته می گوید: مردم باید بدانند که رها ساختن زباله در طبیعت یک بی توجهی کریه زیست محیطی است و عواقبش تنها زشت کردن طبیعت نیست بلکه ریز ریز زمین را نابود می کند.
به گزارش روز یکشنبه ایرنا از سازمان حفاظت محیط زیست، روز زمین پاک یک روز نیست بلکه یک جنبش محیط زیستی است، امسال نیز مانند هر سال در ایران همراه با سراسر دنیا این روز گرامی داشته می شود تا همگان از اهمیت زمین و موهبت های آن و گام هایی که می توانند برای حفظ آن بردارند، آگاه شوند.
فرمانده یگان حفاظت محیط زیست گیلان در حاشیه همراهی با جمعی از مردم در جمع آوری زباله از پارک ملی بوجاق در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: امروز روز جهانی زمین پاک است و باید مدام این موضوع را در ذهن داشته باشیم که ما تنها یک زمین برای زندگی داریم و حفاظت محیط زیست را باید به نسل نو آموزش دهیم.
ساسان اکبری پور با بیان اینکه این گروه ۲۰۰ نفره از اقشار مختلف جامعه و با حفظ پروتکل های بهداشتی آمده اند تا یادآور شوند، طبیعت حق یکایک مردمان این سرزمین است و بد رفتارِ رها سازی زباله در طبیعت یک خودخواهی زشت است که عواقب شومش دامنگیر همه جامعه است.
وی با بیان اینکه باید تفکیک زباله از مبدا و مدیریت زباله در مقصد را به جد در دستور کار قرار داد، اظهار داشت: تنها با رعایت این موضوع می توان از فاجعه زیست محیطی و نابودی زمین جلوگیری کرد.
در سال ۱۹۷۰ در پاسخ به بحران محیط زیست، روز ۲۲ آوریل مصادف با دوم اردیبهشت و هر چهار سال یک بار سوم اردیبهشت ماه به عنوان روز زمین پاک انتخاب شد؛ روزی برای ارتقاء آگاهی و آموزش در مورد مسائل زیست محیطی و ترویج فرهنگ حفاظت و پاسداری از زمین.
در این سال در پی برگزاری اولین روز زمین پاک موجی از اقدامات محیط زیستی به راه افتاد، تصویب قوانین زیست محیطی، قانون هوای پاک، آب پاک و قانون حفاظت از گونه های در معرض انقراض در ایالات متحده آمریکا و تشکیل آژانس محیط زیست آمریکا از جمله اقداماتی بودند که در پاسخ به اولین روز زمین پاک صورت گرفتند.
ایران نیز در این رویداد با دیگر کشورهای جهان همراه شد و هر ساله هفته زمین پاک را که از دوم اردیبهشت ماه با نام روز زمین پاک آغاز می شود، به مدت یک هفته در سراسر کشور برپا می دارد.
چالش های فراوان و اما فرصت های بسیار در اقدامات مرتبط با احیای زمین، این موضوع را به مهم ترین موضوع روز زمین پاک امسال تبدیل کرده به همین دلیل شعار امسال روز زمین پاک، احیای دوباره زمین همراه با افزایش بهرهوری برای توسعه پایدار انتخاب شده است.
هر چند امسال به دلیل حضور میهمان ناخوانده ای که به همه کشورهای جهان سرزده و تعداد زیادی را خانه نشین کرده است، رعایت فاصله اجتماعی از اهم اقدامات پیشگیرانه است و لذا امکان برگزاری همایش و جشنواره های حضوری وجود نداشته، جشن های روز جهانی زمین پاک در جای جای دنیا به صورت مجازی برگزار می شود.
البته شعار روز جهانی زمین پاک احیای زمین تعیین شده که سازمان حفاظت محیط زیست با توجه به شرایط اقلیمی کشور افزایش بهرهوری برای توسعه پایدار را به آن اضافه کرده است و شعار ملی کشور احیای زمین، افزایش بهرهوری برای توسعه پایدار تعیین شد.