تاریخ انتشار: ۳ اردیبهشت ۱۴۰۰ - ۰۸:۱۵

کرمان - ایرنا - در سمپوزیوم کرمان مجسمه های مفهومی ساخته شد که در میان آنها یک مجسمه علاوه بر همه ویژگی های خاص درونش روی پلاک های برنزی نوشته هایی دارد که هر زمان مجسمه از بین رود، نمایان خواهد شد و به تعبیر خالق این هنر روح مجسمه است.

 محمد بهابادی، استاد مجسمه ساز ایرانی که به سمپوزیوم مجسمه سازی کرمان دعوت شده و هدیه ای که برای کرمانی ها در این رویداد ساخته است را «سنگ فرهنگ» نام گذاری کرده است شامگاه پنجشنبه به خبرنگار ایرنا گفت :سنگ فرهنگ علاوه بر اینکه روی بدنه آن امضا فرهیختگان کرمانی نگاشته شده است در درون خود جملاتی کار شده دارد که مشخص نیست چه کسی آنها پیدا خواهد کرد.

به گفته این هنرمند، متن نوشته ها محرمانه است و به نحو خاصی مهر و موم می شود و تنها در زیر آن یک نماد است که راهی برای یافتن آنهاست، اگر در سال های آینده دور که مشخص نیست چند سال باشد، بر اساس تغییرات آب و هوایی سنگ بشکافد یا خراب شود این پلاک ها نمایان می شود،شاید هم باستان شناسی این نوشته ها را بیاید.

 بهابادی گفت: امضاهای نقش شده بر این سنگ، نماد پاسداشت فرهنگ و هنر این سرزمین است و نه همهٔ آن و از سویی امضاها برای من خطوطی تجسمی بوده‌اند و بزرگ و کوچک بودن‌شان و یا محل قرارگیری‌شان، دال بر ارجحیت داشتن و یا کم‌سنگ‌تر بودنشان نیست، بلکه تنها عناصری بصری از کمپوزیسیونی برای یک نقش‌برجسته‌اند.

وی افزود: هنگامی که به این سمپوزیوم برای ساخت و هدیهٔ مجسمه‌ای به مردم کرمان دعوت شدم، خودآگاه یا ناخودآگاه به اثری فکر کردم که با خصوصیات ظاهری و مفهومی این بنا(کتابخانه ی ملی) هماهنگ باشد. 

این مجسمه ساز با بیان اینکه دوست دارد تا این مجسمه در محوطه کتابخانه ملی نصب شود، تاکید کرد: در ورودی کتابخانه ملی درمیان درختان یک نخل است که این مجسمه پایین نخل قرار می گیرد، نیازی به پایه هم نیست، این مجسمه همانند تکه سنگی فراموش شده مقداری درون خاک قرار می‌گیرد.

وی ادامه داد: این مجسمه را من برای این ساختمان ساخته ام و امیدوارم مانند بسیاری از آدم ها که در جایگاه درست خود واقع نشده اند، این مجسمه سرنوشتی متفاوت پیدا کند.

سمپوزیوم کرمان دستاورد های زیادی داشت

عاطفه اسلام کیش دستیار پروژه نیز هم  گفت: دهم فروردین این مجموعه افتتاح شد و کار ما نیز از یازدهم شروع شد.

وی با بیان اینکه برگزاری این سمپوزیوم ها به رشد خانواده مجسمه ساز و هنرمند کمک می‌کند، تصریح کرد: خانواده مجسمه ایران، خانواده بزرگی نیست و دراین رویداد بزرگان ایران دعوت شدند اما تاکید برگزار کننده این بود که دستیار بومی انتخاب کنند که این کار به رشد خانواده مجسمه کرمان کمک شایانی می‌کند.

اسلام کیش  افزود: در این مدت من تجربه های زیادی کسب کردم و کار اساتید دیگر را هم دیدم و من الان دختر بیست روز پیش نیستم و پیشرفت های زیادی حاصل کردم که از این بابت خوشحالم.

امضای حدود ۴۰ نفر روی این سنگ است و حرف دل آنها (که هیچکس نمیداند چه هستند)، در درون آن مهر و موم خواهند شد.

 چهارمین سمپوزیوم ملی مجسمه‌سازی شهرداری پس از ۲۰ روز تلاش هنرمندانی از گوشه به گوشه ایران با معرفی نفرات برتر این دوره از رقابت‌های هنری، شامگاه پنجشنبه با حضور استاندار و شهردار کرمان و سایر مسئولان در این شهر به‌کار خود خاتمه داد.

اقدام شایسته شهرداری و شورای کرمان در خلق این رویداد هنری

استاندار کرمان در آیین اختتامیه این سمپوزیوم، با بیان اینکه شهرداری و شورای اسلامی شهر کرمان، اقدامی زیبا و ماندگاری برای شهر کرمان رقم زدند، از هنرمندان شرکت‌کننده و حاضر در این سمپوزیوم و فعالیت مدام و ۲۰ روزه آن‌ها در کرمان برای خلق آثاری زیبا قدردانی کرد.

علی زینی‌وند گفت: به‌طور مسلم آثار بدیع و هنرمندانه مجسمه‌سازان در کرمان، ماندگار خواهد ماند و در سال‌های آینده روایت‌گر هنر ایرانی می‌شود.

وی با اشاره به اینکه با جانمایی و نصب این آثار در شهر، مردم کرمان نیز قدردان هنرمندان و شهرداری و شورا خواهند بود، عنوان کرد: استانداری کرمان از دبیر جشنواره، مسئولان و مدیرانی که این رویداد زیبا و سخت را رقم زدند، تشکر و قدردانی می‌کند.

استاندار کرمان افزود: اقدام زیبای شهرداری و شورای اسلامی شهر در اجرای این رویداد هنری، نیز شایسته قدردانی است و به‌طور مسلم هنرمندان و مردم کرمان از اقدام خوب مدیران شهرداری به نیکی یاد خواهند کرد.

وی با بیان اینکه با تلاش مدیران و مسئولان برگزارکننده و هنرنمایی هنرمندان مجسمه‌ساز کشوری، هم‌اکنون شاهد خلق آثاری زیبا در شهر کرمان هستیم ادامه داد: این آثار در زیباسازی فضای شهر کهنی همچون کرمان تأثیر بسزایی دارد.

زینی‌وند در عین حال ضمن آرزوی موفقیت برای هنرمندان مهمان در سمپوزیوم گفت: امیدورایم شاهد خلق آثار زیبا از هنرمندان ایرانی در سراسر دنیا باشیم.

نقش سمپوزیوم مجسمه‌سازی در ایجاد ارزش افزوده برای شهر کرمان

شهردار کرمان نیز در این آیین ضمن تبریک فرارسیدن ماه مبارک رمضان و آرزوی قبولی طاعات و عبادات مردم، تصریح کرد: شهرداری کرمان ۴۳ هفته به‌صورت مداوم و بدون وقفه، هر هفته یک پروژه را در حوزه‌های مختلف عمرانی، فرهنگی، اجتماعی و خدماتی تقدیم شهروندان کرده است.

سیدمهران عالم‌زاده افزود: پویش هر هفته یک افتتاح شهرداری کرمان، موجب ایجاد رقابت در بین مدیران شهریِ حوزه‌های مختلف شده که نتیجه آن افزایش کیفیت و کمیت خدمت‌دهی به شهروندان است.

وی با اشاره به اینکه از برگزاری سومین دوره سمپوزیوم مجسمه‌سازی، بیش از ۱۰ سال گذشته، یادآور شد: بازشناسی و بازآفرینی هویت هنری کرمان در مجسمه‌سازی، یکی از دلایل اصلی تلاش برای برگزاری چهارمین دوره بود.

شهردار کرمان افزود: شهر کرمان، پیشینۀ تاریخی غنی در مجسمه‌سازی دارد و با این پشتوانه تاریخی و حضور هنرمندان برجستۀ مجسمه‌سازی در کرمان‌، می‌تواند پایگاه و رکن اصلی مجسمه‌سازی در کشور باشد.

وی با اشاره به وجود ضرورت تثبیت و احیای موقعیت ویژه کرمان در هنر مجسمه‌سازی توسط شهرداری، افزود: برگزاری سمپوزیوم مجسمه‌سازی، موجب تعامل سازنده هنرمندان، شهروندان و مدیران شهری و همچنین موجب زایش و بالندگی هنر و ارتقای تجربه و دانش هنرمندان می‌شود.

وی با بیان اینکه خلق آثار مجسمه در چهارمین سمپوزیوم مجسمه‌سازی موجب ایجاد ارزش افزوده برای شهر می‌شود، گفت: اگر هر سال ۱۲ اثر فاخر و شاخص هنری تولید و به شهر اضافه شود، شهر کرمان به‌عنوان یک گالری هنری، گردشگر بیشتری را به سمت خود می‌کشاند.

عالم‌زاده خاطرنشان کرد: برگزاری سمپوزیوم‌ مجسمه‌سازی توسط شهرداری کرمان، همچین موجب ارتقای کیفیت بصری و منظر شهری و ایجاد نگاه مطلوب شهروندان به شهر می‌شود.

وی با بیان اینکه سمپوزیوم مجسمه‌سازی موجب تثبیت جایگاه شهر در هنر مجسمه‌سازی می‌شود، عنوان کرد: شهرداری در ارتقای این هنر و استفاده از هنرمندان این عرصه، وظیفه و نقش دارد.

مدیریت شهری کرمان افزود: باید شهر را مانند خانه خودمان بدانیم؛ همانطور که در خانه خود، تابلو و آثار هنری نگهداری می‌کنیم، شهر را هم با آثار هنری زینت ببخشیم.

وی با اشاره به استفاده از ظرفیت‌های معدنی کرمان ازجمله سنگ و مس و معرفی آن‌ها در قالب چهارمین دوره سمپوزیوم مجسمه‌سازی، بیان کرد: این سمپوزیوم همچنین موجب شناسایی و معرفی هنرمندان این عرصه در سطح ملی و بین‌المللی و تعامل آن‌ها با سایر هنرمندان می‌شود.

وی کرمان را پس از تهران، دارای جایگاه برتر در مجسمه‌سازی و همچنین برگزاری سمپوزیوم در کشور دانست و گفت: امیدواریم این‌گونه رویدادها در شهر کرمان تداوم یابد.

عالم‌زاده با تشکر و قدردانی از استاندار کرمان به‌علت حضور در تمامی برنامه‌ها و پروژه‌های فرهنگی و عمرانی که حمایت ایشان موجب دلگرمی مدیران و کارکنان شهرداری شده است بیان داشت: همچنین از مدیرکل صداوسیما به‌واسطه پوشش کامل و مطلوب سمپوزیوم و از اصحاب رسانه که به نحو احسن، روند برگزاری این رویداد ملی را پوشش دادند، تشکر می‌کنم.

وی ضمن قدردانی از حمایت مدیرکل ارشاد استان و همراهی خانه هنرمندان در برگزاری این رویداد، ادامه داد: از حمایت و پشتیبانی اعضای محترم شورای اسلامی شهر کرمان نیز به علت همراهی با شهرداری در اجرای تمامی امور، فعالیت‌ها و پروژه‌ها تشکر و قدردانی می‌شود.

شهردار کرمان ضمن قدردانی از ۲۰۰ هنرمندی که به سمپوزیوم، اثر ارسال کردند و ۱۲ هنرمندی که بیش از ۲۰ روز در این رویداد به خلق اثر اقدام کردند، افزود: از شورای سیاست‌گذاری، هیأت داوران و همکارانم در حوزه خدمات‌شهری که اهتمام ویژه‌ای در برگزاری چهارمین دوره سمپوزیوم مجسمه‌سازی داشتند، تشکر می‌کنم.

مجسمه‌ها در یکی از فرهنگی‌ترین شهرهای ایران، به یادگار می‌ماند

همچنین هنرمند مجسمه‌ساز شرکت‌کننده در این سمپوزیوم، به نمایندگی از تمام هنرمندان حاضر در این سمپوزیوم، گفت: ما مجسمه‌سازانِ پذیرفته‌شده و مدعو در چهارمین سمپوزیوم ملی مجسمه شهرداری کرمان، مراتب سپاس خود را از تمام افرادی که این رویداد مهم را رقم زدند، اعم از ایده‌پردازان، سرمایه‌گذاران و برگزارکنندگان و تک‌تک انسان‌هایی که این رخداد بی‌حضورشان امکان‌پذیر نبود، اعلام می‌داریم.

فرزین هدایت‌زاده افزود: ۲۰ روز مهمان شهر و دیار کریمان بودیم و به حق، نامش را زیبنده رفتار نیکوی مردمانش می‌دانیم.

وی ادامه داد: برای شهری که پاره تن ایران است، ۲۰ روز دست در دست یک‌دیگر نهادیم و یقین داریم ساخت مجسمه‌هایی که امروز پیش روی‌مان است، از ماه‌ها پیش توسط مردم همین سرزمین آغاز شده و ما تکمیل‌کننده نهایی آن بودیم. 

وی بیان داشت: از نخستین ایده‌ها، نوشته‌ها، طرح‌ها تا برش و جداسازی سنگ‌ها از معدن ‘چشمه شیردوش’ کرمان تا قلاب جرثقیل و انتقال‌شان، تا نرم‌ترین سمباده‌هایی که بر آن‌ها کشیده شده و تمام دستانی که به مِهر گره شده، این سمپوزیوم را رقم زد.

هدایت‌زاده افزود: همگی افتخار می‌کنیم که بخشی از زنجیره ساخت مجسمه‌هایی بودیم که در یکی از دوست‌داشتنی‌ترین و فرهنگی‌ترین شهرهای ایران، به یادگار می‌ماند.

محمدرضا علیزاده مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کرمان نیز در این آیین، پیام سیدمجتبی حسینی معاون هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، را در این خصوص قرائت کرد.

همچنین با اهدای لوح، از هنرمندان شرکت‌کننده و برگزارکنندگان رویداد ملی چهارمین سمپوزیوم مجسمه‌سازی شهرداری کرمان قدردانی و در پایان این آیین نیز از آثار خلق‌شده در چهارمین سمپوزیوم ملی مجسمه‌سازی شهرداری کرمان رونمایی شد.