محمدرضا قلی پور روز شنبه به خبرنگار ایرنا اظهار داشت: کاهش بارندگی ها سبب شده است تا تولید علوفه در مراتع، بشدت کاهش یابد و عشایر در تغذیه دام با مشکل روبه رو شوند.
وی با بیان اینکه ۷۰ درصد نیاز خوراک دام در مراتع و در شرایط چرا تامین می شود افزود: دامداران در مناطق ییلاقی و قشلاقی با کمبود علوفه مرتعی روبه رو شده اند و در این وضعیت به ناچار باید دام را به صورت دستی تغذیه کنند که این امر هزینه های تولید را افزایش می دهد.
قلی پور گفت: باید تدابیر باشد تا نهاده های دامی با قیمت مناسب در اختیار عشایر قرار گیرد که در این زمینه در سطح ملی پیگیری و رایزنی هایی انجام و بخشی از نهاده ها تامین شده و بخشی در حال تامین است.
وی تصریح کرد: سازمان مرکزی ۱۰۰ هزار تن نهاده دامی تحول گرفته و بر اساس شاخص ها در استان ها توزیع می شود و تامین همین میزان هم در سطح ملی در دست پیگیری است.
قلی پور گفت: با توجه به شرایط خشکسالی، عشایر برای کاهش هزینه ها، به نکات فنی که کارشناسان حوزه دام ارائه می دهند، توجه داشته باشند تا بهره وری افزایش یابد.
وی اظهار داشت: خشکسالی و کساد بازار دام سبک، سبب شده تا دامداری برای عشایر مقرون به صرف نباشد، اکنون عرضه دام در بازار زیاد شده اما قیمت ها رضایت بخش نیست.
مدیرکل امور عشایر خراسان شمالی افزود: صادرات دام به خارج از کشور و یا عرضه آن به سایر استان های کشور سبب می شود تا قیمت دام زنده افزایش یابد.
وی گفت: ما تلاش داریم تا با حمایت ها، کاهش چشمگیری در میزان تولید محصولات عشایر اتفاق نیفتد و تولید حفظ شود اما در این زمینه، عشایر نیازمند یاری هستند.
مدیرکل امور عشایر خراسان شمالی خاطرنشان کرد: پرداخت تسهیلات کم بهره از جمله اقدامات حمایتی از عشایر است که می تواند مرهم مشکلات باشد.
هواشناسی خراسان شمالی اعلام کرده است که میزان بارندگی در استان از ابتدای سال آبی جاری تا ۲۰ فروردین ماه امسال نسبت به مدت مشابه پارسال ۵۴ درصد کاهش داشته است.
براسا گزارش این اداره کل از ابتدای مهرماه پارسال تا ۲۰ فروردین ماه امسال میانگین بارش استان تنها ۹۴.۱ میلی متر بوده است.
بیشترین میزان کاهش بارندگی استان در ایستگاه جاجرم به میزان ۷۰ درصد بوده است، بارندگی در بجنورد هم نسبت به سال آبی قبل ۵۲.۸ درصد کاهش دارد.
میزان بارندگی ها در مقایسه با دوره آماری بلند مدت هم ۳۰ ساله ۴۹ درصد کاهش دارد.
عشایر خراسان شمالی ۷۰۰ هزار واحد دامی در اختیار دارند و ۹۰ درصد درآمد آنان وابسته به دام است و مابقی از از محل تولید صنایع دستی، جمع آوری گیاهان دارویی و زراعت و باغداری تامین می شود.
عشایر این استان با تولید ۲۵ درصد گوشت استان، هشت درصد گوشت قرمز عشایر کشور را تولید می کنند و سرانه دام آنان بیش از میانگین کشوری است و به طور میانگین هر خانوار عشایر این استان ۱۸۰ راس دام سبک دارد که این سرانه در کشور ۱۳۰ راس است.
عشایر خراسان شمالی با جمعیتی بیش از ۳۰ هزار نفر سه درصد جمعیت استان را شامل می شود.