اصفهان- ایرنا- رییس هیات مدیره انجمن خیریه دیابت اصفهان گفت: بیماران مبتلا به دیابت از جمله گروه‌های آسیب‌پذیر در همه‌گیری کووید ۱۹ هستند اما با وجود اقدامات انجام شده، هنوز عوامل خطرساز ابتلای آنها به کرونا بطور کامل برطرف نشده است.

محمدعلی عطاری روز یکشنبه در گفت و گو با ایرنا افزود: زمینه‌های پیشگیری از ابتلای بیماران دیابتی به کرونا بطور کامل در کشور فراهم نشده و لازم است آنها از گروه‌های اولویت‌دار در تزریق واکسن باشند.

وی اظهار داشت: بیشتر بیماران دیابتی ناگزیر به خروج از خانه و مراجعه مکرر به پزشک، داروخانه و بیمارستان هستند، بدلایل مختلف مانند کمبود قلم انسولین و مسائل اقتصادی تحت فشار و اضطراب هستند و تعدادی از آنها تغذیه و تحرک نامناسب و دسترسی کم به دارو دارند که همه این مسائل زمینه ابتلای آنها به کرونا را افزایش می دهد.

عطاری با بیان اینکه هنوز بیماران دیابتی با مشکل تامین دارو و انسولین مواجه هستند، خاطرنشان کرد: بدلیل اینکه داروخانه ها تعداد محدودی قلم انسولین در اختیار بیماران قرار می دهند، آنها ناچار به مراجعه مکرر به پزشکان برای گرفتن نسخه و تجویز مجدد هستند که همین امر باعث می شود تا تعدادی از آنها از خانه بیشتر خارج شوند در حالیکه بدلیل شیوع ویروس کرونا باید در قرنطینه خانگی باشند.

استاد دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با اشاره به اینکه برخی از بیماران دیابتی ناچار به مراجعه به مطب ها یا آزمایشگاه های شلوغ در این دوران هستند، توضیح داد: تعدادی از آنها از وضعیت مالی چندان خوبی برخوردار نیستند و مجبور به استفاده از وسائل حمل و نقل عمومی هستند، همچنین برخی از آنها بینایی مطلوبی ندارند و ممکن است دستان آنها با مکان های مختلف تماس داشته باشد و همه این عوامل دست به دست هم می دهد تا زمینه ابتلا به کرونا بیشتر شود.

عطاری، هزینه های یک بیمار مبتلا به دیابت را بین ۱۲۰ تا ۱۳۰ دلار در ماه اعلام و اضافه کرد: اگر در خانواده ای بیشتر از یک نفر به این بیماری مبتلا باشد با هزینه های زیادی مواجه هستند و از طرفی در دوران کرونا، تعدادی از آنها بدلیل تعطیلی واحدهای صنفی یا کاهش نیروی کار با مشکلات معیشتی و شغلی مواجه شدند.

به گفته وی مسوولان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان اظهار امیدواری کردند که مشکل تامین قلم انسولین تا اواسط امسال با تولید داخلی این قلم دارو، برطرف شود.

عطاری به پیشنهاد انجمن خیریه دیابت اصفهان به دانشگاه علوم پزشکی اصفهان برای برطرف کردن بخشی از این مشکلات اشاره و خاطرنشان کرد: پیشنهاد ما به معاونت درمان این بود که خیریه دیابت اصفهان کار رساندن داروی مورد نیاز بیماران دیابت را انجام دهد و هزینه ارسال آن را تامین کند تا این افراد مجبور به خروج از خانه نباشند و با وجودیکه جلسه ای در این زمینه برگزار شد اما بازخوردی نداشت و به نتیجه نرسید.

این پزشک متخصص با اشاره به اینکه میزان مراجعه بیماران دیابتی به مرکز درمانی بطور میانگین ۲ تا پنج برابر سایر افراد است، گفت: همین امر علاوه بر تحمیل هزینه های زیاد به آنها، زمینه ابتلای هرچه بیشتر به کووید ۱۹ را فراهم می کند.

وی با بیان اینکه طبق آمار رسمی شیوع بیماری دیابت در استان اصفهان بالای ۱۱ درصد است، تصریح کرد: با توجه به اینکه یک و نیم تا ۲ و نیم برابر این تعداد، افراد پیش دیابتی (پری دیابت) هستند می توان گفت که یک سوم افراد بالای ۳۰ سال در استان پنج میلیون نفری اصفهان دچار دیابت هستند یا در معرض ابتلا به آن قرار دارند. 

عطاری اضافه کرد: افراد پیش دیابت نیز مانند بیماران دیابت دارای ضعف ایمنی و تخریب سیستم های مختلف بدن هستند بنابراین آنها نیز در گروه های خطرپذیر ابتلا به کووید ۱۹ قرار دارند.

وی ادامه داد: بر اساس اخبار منتشر شده، واکسیناسیون افراد دیابتی در بین گروه های آسیب پذیر و پس از کادر درمان و بهداشت و بیماری هایی مانند تالاسمی، سرطان ها و ام اس قرار دارد اما درخواست ما از مسوولان وزارت بهداشت این است که واکسیناسیون افراد دیابتی را نیز هرچه زودتر آغاز کنند.

وی با بیان اینکه ابتلا به بیماری کووید ۱۹نیز می تواند به ایجاد دیابت منجر شود زیرا پانکراس لوزالمعده را تخریب می کند، اظهار داشت: با توجه به میزان شیوع کرونا در سال ۹۹ پیش بینی می شود که تعداد بیماران دیابتی بویژه در استان اصفهان نسبت به سال ۹۸ افزایش یافته باشد.

دیابت یا بیماری قند (Diabetes Mellitus) یک اختلال سوخت و سازی (متابولیک) در بدن است و توانایی تولید هورمون انسولین در بدن از بین می‌ رود یا بدن در برابر انسولین مقاوم می‌شود؛ ۴۶۰ میلیون نفر در دنیا به دیابت مبتلا هستند و سالانه چهار میلیون و ۲۰۰ هزار نفر بر اثر این بیماری جان خود را از دست می‌دهند.

بر اساس آمار وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، ۱۱ درصد افراد بالای ۲۵ سال در کشور به دیابت مبتلا هستند که معادل ۵.۵ میلیون نفر است و شیوع این بیماری روند افزایشی دارد.

میزان شیوع این بیماری در استان اصفهان نسبت به میانگین کشوری بالاتر و حدود ۱۲ درصد است.