تاریخ انتشار: ۷ اردیبهشت ۱۴۰۰ - ۱۱:۱۲

مسکو - ایرنا - در خیمه بین المللی رمضان در مسکو که شانزدهمین سال از عمر خود را می گذراند سیزدهمین روز این ماه مبارک به ایران اختصاص داشت و به همین مناسبت در روز «ایران و کرامت انسانی» مراسمی با حضور با شکوه مردم و شخصیت ها از جمله سفیر جمهوری اسلامی ایران و معاون شورای مفتی های روسیه برگزار شد.

به گزارش خبرنگار ایرنا از مسکو، خیمه ماه رمضان برای شانزدهمین سال و از نخستین روز این ماه مبارک با رعایت دستورالعمل های بهداشتی ، در محوطه مسجد شهدا در پارک پیروزی مسکو برپا شده است و روز (دوشنبه) میزبان جمهوری اسلامی ایران بود.


 

در  این برنامه فرهنگی که با حضور پرشکوه مسلمانان مسکو مواجه شد، کاظم جلالی سفیر ایران در فدراسیون روسیه، حجت الاسلام صابر اکبری جدی رییس مرکز اسلامی مسکو، دمیر محی الدینوف معاون شورای مفتی های روسیه سخنرانی کردند که به زیان روسی و فارسی برای حضار ترجمه می شد.

سپس فیلمی از مراکز فرهنگی و دیدنی های ایران از جمله چند منطقه در خلیج فارس و شهرهای ایران ازجمله مشهد، تهران و اصفهان به نمایش در امد و در مورد هر یک از اماکن دیدنی توضیحات مناسبی به زبان روسی برای معرفی ایران داده شد.  


اجرای سرود مذهبی توسط دانش اموزان مدرسه پیام امام (ره) مسکو از برنامه های دیگر روز ایران در خیمه رمضان بود.  

ایران به دنبال رابطه با کشورهای مسلمان و جهان

سفیر ایران در روسیه در این برنامه گفت: خیلی خوشحالم که در این روز خوب و ایام ماه مبارک رمضان در خیمه رمضان در جمع هم کیشان و هم دینان خود هستم و این ماه را گرامی می دارم.  

جلالی سپس با اشاره به علمای حاضر در این برنامه گفت که یکی از افتخارات دین مبین اسلام، علمای گرانقدر هستند.  

سفیر ایران با بیان اینکه این روز به عنوان کرامت اسلامی و انسانی نامیده شده است، اظهار داشت: خداوند متعال در قرآن کریم به این معنی اشاره کرد که ما فرزندان آدم را گرامی داشتیم و تکریم کردیم. این تکریم انسان از ابعاد مختلف قابل بررسی است.  

وی افزود: یکی از ابعاد آن این است که انسان تسلیم اراده الهی باشد و به جز اراده الهی تسلیم هیچ کس نشود. خداوند متعال برای صیانت از کرامت انسان دو عنصر عقل و دین را آفرید. هم عقل و هم دین انسان را دعوت به آزادی می کند.  

جلالی در بخش دیگری از سخنانش گفت: رمز دشمنی با ملت ایران این است که مردم ایران برای دفاع از کرامت انسانی بسیار تلاش می کند. قدرت هایی که در پی تسلط بر ملت های دیگر هستند، کرامت انسانها را زیر سوال برده و نقض می کنند.

وی خاطرنشان کرد: امام خمینی (ره) همواره به دنبال صیانت از کرامت ملت ایران بود. علت این که در ۴۲ سال پس از پیروزی انقلاب اسلامی، ایران این همه مورد تحریم و دشمنی بود، صیانت از کرامت اسلامی بود.  

وی افزود: خوشحالیم که ایران امروز به رغم شدیدترین تحریم ها به مقابله با تحریم ها ایستاده و از کرامت خود دفاع می کند.

سفیر ایران گفت: متاسفانه برخی قدرت ها ازجمله آمریکا و برخی رژیم ها همچون رژیم صهیونیستی به دنبال نقض کرامت انسانی هستند و گواه این رفتار غیرانسانی را در سرزمین های اشغالی فلسطین می بینیم.  

جلالی گفت: ما به عنوان یک کشور مسلمان به دنبال روابط با همه کشورهای اسلامی و همه کشورهای جهان به جز آمریکا هستیم زیرا آمریکا ظلم می کند و رژیم صهیونیستی را هم به رسمیت نمی شناسیم.

وی افزود: کشور بزرگ روسیه به عنوان کشور همسایه ما دارای روابط بسیار خوب با ایران است. ما شاهد بودیم که حضرت آیت الله خامنه ای و ولادیمیر پوتین رهبران دو کشور در ماههای اخیر دو پیام مهم تبادل کردند. امروز ما در دوران درخشان روابط ایران و روسیه هستیم.  

سفیر ایران گفت: بسیار خوشحالیم که برادران و خواهران مسلمان ما در روسیه با آزادی به مناسک و امور دینی خود می پردازند و هیچ محدودیتی ندارند. از اینکه جماعت مسلمانان روسیه با درایت رهبران دینی با یکدیگر همکاری می کنند خرسندیم.

ایران کشوری با تمدن باستانی که فرهنگ اسلام به آن غنای بیشتری داده است

دمیر محی الدینوف معاون شورای مفتی های روسیه در سخنانی در این برنامه گفت که ایران دارای آب و هوای متنوع از زیباترین کشورهای دارای تمدن باستانی و فرهنگ غنی است که فرهنگ اسلامی به آن غنای بیشتری بخشیده است.

وی در مورد خیمه ماه مبارک رمضان در مسکو، برپایی آن را سنت نیکویی خواند که دهها قوم اسلامی را در روسیه و نیز ملت های کشورهای دیگر را متحد می کند.

محی الدینوف با بیان اینکه مسلمانان از هر مذهبی با یکدیگر دوست شده اند، برگزاری روز ایران در خیمه رمضان را به سفیر ایران در مسکو تبریک و شادباش گفت.

وی با بیان اینکه روابط مسلمانان روسیه بسیار دیرینه است، اظهار داشت: این روابط مانند تاریخ حضور اسلام در روسیه که به ۱۴۰۰ سال می رسد دیرینه است.  

محی الدینوف خاطرنشان کرد که نخستین جامعه اسلامی در روسیه در شهر دربند در منطقه داغستان شکل گرفت و سال آینده یکهزار و چهارصدمین سال پذیرفتن اسلام در روسیه را جشن می گیریم.

روابط مسلمانان روسیه با ایران توسعه یافته است

معاون شورای مفتی های روسیه خاطرنشان کرد که چه در دوره امپراتوری روسیه و چه در دوره شوروی و چه در دوره روسیه معاصر، مسلمانان روسیه روابط خوبی با ایران داشته و دارند و این روابط همواره رشد کرده است.

وی گفت: زبان فارسی همزمان با زبان های ترکی و عربی زبان سوم بود که در مدارس اسلامی و مساجد روسیه تدریس می شد. در دوره فعلی، روابط دو کشور روسیه و ایران به سطح کیفی جدیدی رسیده و سفرهای مقامهای دوکشور حاکی از این امر است.

وی افزود: نمایندگی های ایران در روسیه در عرصه های فرهنگی و روشنگری بسیار فعال هستند و از آن جمله می توان به دانشگاه جامعه المصطفی، رایزنی فرهنگی ایران در روسیه و بنیاد ابن سینا و موسسه صدرا را نام برد که فعالیت آنها را نمی توان نادیده گرفت.  

وی در ادامه به فعالیت مرحوم ایت الله محمد علی تسخیری دبیر کل فقید مجمع تقریب مذاهب اشاره و از وی به عنوان نزدیکترین برادر مسلمانان روسیه یاد کرد و گفت: ایشان خاطره نیکی از خود در قلب های ما باقی گذاشت.

محی الدینوف گفت: آرزو می کنیم که مردم ایران آزمون ها و چالش ها را پشت سر بگذارد و ایران اسلامی تبدیل به یکی از ستون های حمایت از دین اسلام در جهان تبدیل شود.

رییس مرکز اسلامی مسکو نیز در ادامه برنامه فرهنگی روز ایران از اینکه مسلمانان از مذاهب مختلف در این روز در کنار یکدیگر با وحدت و همدلی جمع شده بودند، تشکر و قدردانی کرد.  

اکبری جدی با بیان اینکه در اموزه های دینی ما واژه کرامت جایگاه خاصی دارد، اظهار داشت: خداوند نه فقط کریم بلکه کریم ترین است. پیامبر اسلام (ص) هم بر اساس آیات قرآن کریم ترین است.  وی خطاب به حاضران با استناد به آیه قرآن کریم گفت: روزه واجب شد که به تقوا برسید یعنی به کرامت خود برسید.  

خیمه ای برای نزدیکی قلوب مسلمانان
ˈخیمه رمضانˈ از سال ۲۰۰۶ هر ساله در مسکو برگزار می شود و این ایین را شورای مفتی های روسیه با کمک شهرداری مسکو در محوطه مسجد ˈمینسکایاˈ برپا کرده است.

این خیمه محلی برای افطار دسته جمعی و گوش دادن به سخنرانی ها و اجراهای خلاقانه گروه های حرفه ای ملی است.
برنامه های این خیمه را در ماه مبارک رمضان هر شب یک کشور اسلامی یا خطه اسلامی برگزار می کند.



هر ساله نمایندگان رسمی همه مذاهب روسیه، نمایندگان دولت مسکو، اعضای دومای روسیه و شورای فدراسیون، دانشمندان، هنرمندان، تجار و مردم از ملیت ها و ادیان متفاوت از چادر بازدید و با سخنرانی های خود به آن غنا و زیبایی می بخشند.

روزانه  صدها نفر  از این خیمه دیدن می کنند و در جریان این دیدار از آنها دعوت می شود در جلسات بحث وبررسی دینی و فلسفی و جلسات قرائت قرآن شرکت کنند.

همچنین هر روز این خیمه ارائه کننده افطاری به مسلمانان روزه دار است که از غیر مسلمانان نیز برای شرکت در این مراسم دعوت می شود.

اسلام دومین دین بزرگ در جمهوری فدراتیو روسیه محسوب می‌شود. پیشینه ورود اسلام به روسیه به قرن ۸ قمری باز می‌گردد و نتیجهٔ آن جمعیتی حدود ۳۰ میلیونی مسلمانان در روسیه فعلی است.