سنندج- ایرنا- پرنده کنارآبزی "گیلانشاه ابرو سفید" برای نخستین بار در تالاب بین‌المللی زریبار مریوان توسط اعضای انجمن سبز چیا کردستان مشاهده و ثبت شد.

مسوول کمیته پرنده‌نگری انجمن سبز چیا کردستان روز سه‌شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: این پرنده دویست و هشتاد و ششمین گونه پرنده ثبت شده در تالاب بین‌المللی زریبار مریوان است که توسط اعضای این انجمن مشاهده و ثبت شده است.

ناصح حسینی با اشاره به اینکه این گونه پرنده برای نخستین بار در کردستان مشاهده شده است، افزود: تاکنون ۳۱۲ گونه پرنده درزیستگاه‌های مختلف موجود در استان مشاهده شده که از این تعداد ۲۸۶ گونه آن مربوط به دریاچه زریبار بوده است.

وی با اشاره به اینکه گیلانشاه ابرو سفید ، پرنده‌ای است کنار آبزی با پاهای بلند و منقار دراز که در انتها به سمت پایین کج شده و پر و بال آن به طور کلی قهوه‌ای مایل به خاکستری و خالدار است، یادآور شد: از دیگر ویژگی‌های این پرنده این است که سری تیره رنگ دارد،تارکش آن قهوه‌ای مایل به سیاه بوده و در وسط تارکش نوار نخودی رنگی مشاهده می‌شود و پرهای حدفاصل چشم تا تارکش روشن تر و متمایل به سفید است.

مسوول کمیته پرنده‌نگری انجمن سبز چیا کردستان به زیستگاه گیلانشاه ابرو سفید اشاره کرد و گفت: این پرنده در ساحل‌های شنی ،سواحل گلی دریاها، کناره‌های صخره‌ای و شکافدار دریا، مناطق آب سنگ‌های مرجانی باتلاق‌ها و حاشیه رودخانه‌ها زیست می‌کند.

حسینی اضافه کرد: این پرنده با منقار بلندش در سواحل گلی به دنبال غذا می‌گردد و از بی مهرگان ، خرچنگ‌های کوچک،کرم های خاکی و جلبک ها تغذیه می‌کند.

پناهگاه حیات وحش زریبار و تالاب بین المللی آنکه بیست و پنجمین عضو تالاب کنوانسیون رامسر است دارای حجم تقریبی آب بیش از ۳۰ میلیون مترمکعب است و سرریز آب دریاچه از قسمت جنوبی با نام رودخانه مریوان خارج می‌شود.

طول دریاچه زریبار حدود پنج کیلومتر و عرض آن حدود ۱.۶ کیلومتر، وسعت تالاب به دلیل تغییرات حجم آبی در فصول مختلف متغیر و حداقل و حداکثر عمق آن به ترتیب ۲ و ۶ متر است، زریبار در یک دره طولی وسیع قرار دارد و از ۲ طرف غرب و شرق با کوه‌های پوشیده از جنگل احاطه شده و پوشش غالب اراضی منطقه را جنگل و بیشه زارهای نیمه انبوه تشکیل می‌دهد که گونه غالب جنگلی آن بلوط ایرانی است.

تاکنون ۳۱۲ نوع پرنده، ۱۶ گونه پستاندار، ۶ گونه خزنده، ۱۱ نوع ماهی یک گونه مارماهی، پنج گونه فیتوپلانکتون و ۱۷ گونه زئوپلانکتون در تالاب بین المللی زریبار شناسایی شده است، گیاهان شناوری چون سراتوفیلیوم، سریوفیلیوم و گونه‌هایی از گیاهان خاردار و گونه‌های نی، هزارنی، بارهنگ آبی، نیلوفر آبی، علف هفت بند، پیچک‌ها، لویی، بزواش، جگن و نعناع پوشش گیاهی این تالاب را تشکیل می‌دهد.

سیاه ماهی خالدار، سیاه ماهی معمولی، عروس ماهی و ماهی گامبوزیا از جمله گونه‌های بومی و ماهی آمور سفید، کپور آیینه‌ای، کپور معمولی، کپور سرگنده (بیگ هد) و فیتوفاک از جمله گونه‌های غیربومی این دریاچه است.

شهرستان مرزی مریوان در فاصله ۱۳۰ کیلومتری غرب سنندج مرکز استان کردستان واقع شده است.