استان مرکزی علاوه بر مزیت صنایع مادر تخصصی و زنجیزه صنعتی و تولیدی ارزشمند، در حوزه کشاورزی نیز در زمره ۱۰ استان برتر ایران است و با ۹۰ هزار بهرهبردار، سهم موثری در تامین انواع محصولات کشاورزی و فرآوردههای غذایی دارد.
۲۰ درصد از شاغلان استان مرکزی در حوزه کشاورزی هستند و این مهم وزن مناسبات تولید کشاورزی را در دیار افتاب برجسته میکند و تنها در سال گذشته ۱۹۶ هزار هکتار از اراضی کشاورزی این خطه زیر کشت محصول گندم دیم و ۴۶ هزار هکتار زیر کشت گندم آبی قرار داشت که بهعنوان تکهای از پازل تامین منابع غذایی کشور جایگاه و اهمیت زیادی دارد.
راهبردهای هدفمند، کلید موفقیت در تولید گندم استان مرکزی
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان مرکزی گفت: تولید گندم در سال زراعی گذشته نسبت به ابتدای فعالیت دولت تدبیر و امید بهدلیل استفاده از بذر اصلاح شده، تغذیه گیاهی مناسب، افزایش ضریب مکانیزاسیون کشاورزی و انجام اقدامات آموزشی و ترویجی رشد چشمگیر خود را هویدا کرده و رکورد افزایش ۱۱۲ هزار تنی این محصول را به جای گذاشته است.
«مجید آنجفی» افزود: ۴۲۴ هزار تن گندم در سال زراعی گذشته در استان مرکزی تولید شد درحالی که میزان تولید این محصول در سال ۹۲ و ابتدای فعالیت دولت تدبیر و امید ۳۱۲ هزار تن بود.
وی ادامه داد: تولیدات بخش کشاورزی از بخشهای مختلف دام و طیور، گوشت قرمز و سفید، محصولات زراعی و باغی سال گذشته از مرز سه میلیون تن گذشت که هر کدام در جای خود حاصل به ثمر نشستن راهبردهای هدفمندی است که به همت دولتمردان بهدست آمده است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان مرکزی یادآورشد: تولید گندم و جو سال گذشته نسبت به سال قبل از آن ۱۵ درصد افزایش یافته است.
آنجفی گفت: نیم میلیون تن محصولات باغی، ۳۸ هزار تن تخم مرغ، ۴۴۰ هزار تن شیرخام و ۶ هزار و ۴۰۰ تن انواع آبزیان سال گذشته در بخش کشاورزی استان مرکزی تولید شد.
وی، میانگین افزایش تحویل به سیلوها و خرید تضمینی گندم سال گذشته در کشور را ۶ درصد عنوان کرد گفت: میزان تحویل این محصول از سوی کشاورزان به سیلوهای استان سال گذشته ۱۵ درصد افزایش یافت.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان مرکزی افزود: محصول گندم این استان از جمله ۶ استان سن زده کشور است که با مدیریت مطلوب و سمپاشی به موقع، میزان سن زدگی این محصول سال گذشته به کمتر از یک رسید.
آنجفی گفت: ۱۷۸ هکتار از سطح زیر کشت گلخانههای استان مرکزی زیر کشت سبزی و صیفی و یک هزار و ۱۵۰ هکتار زیر کشت گل و گیاهان زینتی قرار دارد.
وی اظهار داشت: تولید شیر خام استان در سالهای قبل ۳۳۰ هزار تن بوده است و اکنون این شاخص رقم ۴۴۰ هزار تنی را به دست آورده و پیشبینی میشود تولید شیرخام تا پایان امسال به مرز ۶۶۰ هزار تن برسد.
آنجفی افزود: استان مرکزی در تولید گوشت قرمز سومین قطب تولید از نظر تعداد واحدهای دامی کشور است که ۴۰ درصد تولید استان یا صادر و یا به خارج استان ارسال میشود.
خرید تضمینی ۳۴۴ هزار تن گندم، مهر تایید بر ظرفیتهای کشاورزی استان مرکزی
مدیرکل غله و خدمات بازرگانی استان مرکزی نیز گفت: ۳۴۴ هزارتن گندم سال زراعی گذشته در این استان بهصورت تضمینی از گندمکاران خریداری شد و استان مرکزی رتبه نخست کشور را در این حوزه به خود اختصاص داد.
«غلامرضا ملکی» افزود: این میزان گندم از ۲۴ هزار بهرهبردار حوزه کشاورزی استان خریداری شد و هشت هزار و ۶۱۰ میلیارد ریال بابت تحویل محصول گندمکاران این خطه پرداخت شده است.
وی ادامه داد: خرید تضمینی گندم در استان مرکزی سال گذشته نسبت به مدت مشابه قبل آن ۱۳ درصد و از نظر پرداخت هزینه به کشاورزان نیز بیش از ۶۷ درصد افزایش داشته است.
مدیرکل غله و خدمات بازرگانی استان مرکزی یادآور شد: ۱۴۵ هزار تن از مجموع گندم مازاد بر نیاز کشاورزان این استان در سال زراعی گذشته خریداری شده که برای تامین نیاز این منطقه در سیلوها ذخیره و ۲۰۰ هزار تن نیز به سایر نقاط کشور ارسال شد.
ملکی خاطرنشان کرد: ۶۰ هزار تن گندم نیز پارسال از سایر استانهای کشور برای اختلاط با گندم تولیدی استان و بهمنظور بهبود کیفیت نان به این خطه وارد شد.
وی ادامه داد: شهرستان شازند با ۵۹ هزار تن بیشترین و دلیجان با ۶۶۱ تن کمترین میران گندم در استان را کشت کرده و تحویل این اداره کل دادهاند.
مدیرکل غله و خدمات بازرگانی استان مرکزی شمار نانواییهای استان را یکهزار و ۹۷۶ واحد عنوان کرد و گفت: به ازای هر ۷۳۳ نفر یک مرکز پخت نان در این استان فعالیت میکند.
هدفگذاری تولید ۴۰۰ تن گندم در مزارع استان مرکزی
مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی استان مرکزی گفت: تولید ۴۰۰ هزار تن گندم در اراضی کشاورزی این استان امسال هدفگذاری شده است ک این مهم در سایه راهبردهای کارشناسی است که در عرصه جهاد کشاورزی به صورت برنامهمحور و منطبق بر الگوی کشن و شرایط خشکسالی دیده شده است.
«علیرضا کیشانی» افزود: ۱۹۶ هزار هکتار از اراضی کشاورزی استان مرکزی در سال زراعی جاری زیر کشت محصول گندم دیم و ۴۶ هزار هکتار زیر کشت گندم آبی قرار دارند و پیش بینی می شود ۳۳۰ هزار تن گندم امسال بهصورت تضمینی از گندمکاران خریداری و در سیلوهای استان ذخیرهسازی شود.
وی ادامه داد: پیشبینی میشود خرید تضمینی گندم در استان مرکزی امسال نسبت به سال گذشته ۱۰ درصد افزایش یابد.
مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی استان مرکزی گفت: ۴۵ هزار هکتار از اراضی کشاورزی استان زیر کشت جو آبی و پنج هزار هکتار زیر کشت جو دیم قرار دارد و برداشت ۲۰۰ هزار تن محصول از آن دور از انتظار نیست.
کیشانی، از کشت محصول کلزا در یکهزار و ۳۰۰ هکتار از اراضی کشاورزی استان مرکزی در سال جاری خبرداد و افزود: پیشبینی میشود سه هزار تن دانه روغنی کلزا از سطح این اراضی برداشت شود.
بهبود ظرفیت ذخیرهسازی گندم نیاز پایه در استان مرکزی
استاندار مرکزی گفت: گندم یک محصول پرمصرف و پایه است و تولید آن باید هر سال افزایش چشمگیری داشته باشد و باید بستر مناسب در بهبود ذخیره سازی این محصول نیز در استان بیش از پیش مهیا شود.
سید«علی آقازاده» افزود: این استان ظرفیت تولید گندم تا ۴۰۰ هزار تن را دارد در صورتی که ظرفیت ذخیرهسازی این محصول استراتژیک در استان بیش از ۷۵۰ هزارتن ارزیابی میشود و برای جلوگیری از خسارت سرمایهگذاران باید برای استفاده از این ظرفیت برنامه داشت.
وی اظهار داشت: سطح زیرکشت گندم در استان مرکزی نسبت به استانهای دیگر بیشتر است و در حوزه مقابله با آفات و آسیبهای این کشت نیز از شاخصهای کشوری در مطلوب قرار دارد و این شرایط باید هر سال بهتر از گذشته باشد.
استان مرکزی به عنوان دومین قطب صنایع مادر تخصصی، چهارمین قطب صنعت کشور محسوب می شود و در زمینه تنوع تولیدات صنعتی رتبه نخست کشور را به خود اختصاص داده است.
این استان با وجود صنعتی بودن در زمره ۱۰ استان نخست کشور در بخش کشاورزی است که ۹۰ هزار بهره بردار شامل ۲۰ درصد شاغلان استان در این حوزه فعال هستند.
۶۷۰ هزار هکتار اراضی باغی و کشاورزی در استان مرکزی وجود دارد که یک و ۲ دهم درصد تولیدات کشاورزی مازاد بر نیاز استان به سایر مناطق ارسال می شود.
استان مرکزی با تولید حدود ۵۴ هزار تن گوشت سفید، ۵۳ هزار تن تولید گوشت قرمز، ۳۲۰ هزار تن شیر، حدود ۴۱ هزار تن تولید تخم مرغ از جایگاه ویژه ای در بخش کشاورزی و دامداری کشور برخوردار است.