یزد - ایرنا - مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای یزد با اشاره به تداوم پدیده خشکسالی در۲۵ سال گذشته گفت: با کاهش بارش‌ها در سال آبی ۱۴۰۰- ۱۳۹۹، میانگین بلندمدت آن از ۷۶.۵ به ۵۸ میلمیتر کاهش یافت.

محمدمهدی جوادیان‌ زاده عصر سه شنبه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا افزود: در حالی نیمی از سال آبی ۱۴۰۰- ۱۳۹۹ ، پشت سر گذاشته‌ شد و بارش‌ها نسبت به متوسط بلندمدت ۲۳ درصد کاهش دارد.

وی با بیان اینکه مردم یزد باید قدر آب موجود را بدانند، اظهارامیدواری کرد که با رعایت مصرف از سوی مردم به‌ ویژه کشاورزان که مصرف‌کنندگان عمده آب( ۷۰۰ میلیون مترمکعب) هستند و عمل به دستورالعمل‌ها و توصیه‌های مسوولان در نوع کشت، تغییر الگو و توسعه کشت گیاهان کم آبخواه و به‌کارگیری شیوه‌های مناسب آبیاری نوین و رعایت مصرف خانگی، تابستان را به آرامی و بدون تنش آبی پشت سرگذاشت.

مصرف آب شرب و بهداشت استان یزد  با یک میلیون و ۲۰۰ هزار نفر جمعیت ، ۱۱۰ میلیون مترمکعب است و با حدود سه هزار واحد تولیدی و صنعتی به عنوان چهارمین استان صنعتی کشور ۶۵ میلیون مترمکعب اعلام شد.

این مسوول با بیان  اینکه آب بخش های کشاورزی ، بهداشت، شرب و صنعت استان از سه هزار و ۶۰۰ حلقه چاه کشاورزی  استحصال می شود ، تصریح کرد: این در حالی است که وضعیت آب ۱۶ دشت استان ناپایدار است و دشت های یزد - اردکان و ابرکوه هم  در وضعیت بحرانی قرار دارد.

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای یزد با بیان وضعیت بحرانی منابع آبی استان و شهرستان ابرکوه ، اظهار کرد: آبخوان ها به شدت رو به خطر است و برای حفظ این منابع مشارکت و همکاری بیش از پیش کشاورزان و بهره برداران ضروری است.

جوادیان زاده یاد آورشد: باتوجه به کسری مخازن آب زیرزمینی، عمق برخی فروچاله ها در ابرکوه نگران کننده است و بایستی کشاورزان در مدیریت برداشت آب و حفاظت از این سرمایه جدی باشند، و اجرای طرح های تعادل بخشی در کنار فرهنگ سازی مصرف درست آب تنها نسخه نجات بخش منابع آبی استان است.

با حجم آب تحویلی به کشاورزان برداشت آب مدیریت می شود

این مسوول آب منطقه ای یزد با بیان اینکه ایجاد فروچاله ها نشان دهنده مرگ آبخوان های استان است ، تاکید کرد: در اثر افت سطح آب های زیرزمینی ، طرح ملی احیا و تعادل بخشی با هدف حفظ منابع موجود از چند سال گذشته در استان در حال اجراست.

وی با اشاره به طرح خاموشی چاه‌های کشاورزی خاطرنشان کرد: کشاورزان و بهره برداران از مهرماه ۱۳۹۹تا پایان فروردین ماه ۱۴۰۰ با برنامه ریزی متناسب با حجم آب تحویلی میزان برداشت آب را مدیریت کردند.

وی اظهار کرد: هدف اجرای این طرح ، خاموشی۳۰ روزه چاه‌های کشاورزی در سال ۱۳۹۵،  ۴۵ روزه در سال ۱۳۹۶، ۶۰ روزه در سال ۱۳۹۷ و اجرای طرح تحویل حجمی آب در سال های ۱۳۹۸ ، ۱۳۹۹ انجام شد و سال 1400 همچنان در دستور کارقرار دارد.

جوادیان‌ زاده ادامه داد: برای مدیریت برداشت آب و بهره وری از این ماده با ارزش اقتصادی بالا ، هم اکنون ۲ هزار و ۳۰۰ حلقه چاه مجاز کشاورزی در استان فعال است که برای تعادل بخشی آب از این تعداد تاکنون هزار و ۸۰۰حلقه چاه به کنتور هوشمند تجهیز شد.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای یزد با تاکید بر اهمیت جلوگیری از برداشت بی رویه آب از منابع زیرزمینی و مدیریت درست استحصال این ماده حیاتی تصریح کرد: با همکاری ۲۰ گروه گشت و بازرسی فعال در استان طی هفت سال (۱۳۹۲تا۱۳۹۹) گذشته ۳۰۰ حلقه چاه غیرمجاز کشاورزی با حکم قضایی پلمب شد.